Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Since the dawn of LGA...

H μηχανικη κολληση καταρχας δεν μπορει να προκυπτει απο μεταβολη θερμοκρασιας, γιατι τοτε ειναι θερμικη και εξηγησα πανω το γιατι δεν μπορει να συμβει αυτο. Επισης η κολληση σαν ορος περιγραφει δυο ξεχωριστα στοιχεια τα οποια ειναι ενωμενα μαζι και συκγρατουνται, αντιστεκομενα σε εξωτερικες αντιρροπες δυναμεις. 

Οπως λες και εσυ, ειναι ελλασματα τα οποια λυγιζουν προς τα κατω χωρις να παραμορφονωνται πλαστικα, οταν εγκαθισταται το CPU. Πως λοιπον προκυπτει κολληση, οποιασδηποτε μορφης; Κανενα απο τα δυο στοιχεια δεν εχει παραμορφωθει με τετοιον τροπο ετσι ωστε να συγκρατει το ενα το αλλο, εκτος και αν μου λες οτι τα ελλασματα εχουν σκαψει μεσα στα pads ελαφρως. Πιεσε μια μεταλλικη επιφανεια πανω σε μια αλλη, δεν υπαρχει περιπτωση να κολλησουν απλως με την πιεση, εκτος και αν παραμορφωθουν πλαστικα. 

Αδερφε, συγγνωμη αλλα διαβασες καθολου τι λινκαρες; Που κολλαει thread το οποιο εχει γινει πριν 2 χρονια και αναφερεται στο γεγονος οτι στο AM4 (PGA) βγαινει καμια φορα μαζι με την ψυκτρα, αν εχει μπετωσει η παστα. Νομιζω οτι μαλλον μας πουλας φουμαρα...

Ναι έχεις δίκιο το έψαξα στα γρήγορα, το είδα χωρίς να το διαβάσω καλά και το έστειλα.

Γιατί να σου πουλάω φούμαρα όμως δεν καταλαβαίνω;

Όταν λέω κολλάει και το τραβάει, σκέψου ότι την cpu μπορείς να της έχεις πιάσει και να έχει πάνω λιπαρότητα ή κάτι άλλο, με την θερμοκασία και την πίεση φεύγει η υγρασία και δημιουργείται μία ελαφρά κόλληση, αντίσταση δηλαδή στον διαχωρισμό των 2 επιφανειών. Αν το ζεστάνεις λίγο πριν το τραβήξεις θα είναι οκ.

Προχθές που έψαχνα είδα αρκετές περιπτώσεις που είχαν στραβώσει τα ελάσματα προς τα πλάγια. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι δεν είχαν αγγίξει το socket ούτε είχε πέσει κάτι πάνω.

Ακριβώς όπως εμένα.

Με το που σήκωσα την cpu ήταν στραβά. Αν ήταν έτσι πριν την σηκώσω θα ήταν dead γιατι βραχυκύκλωναν.

Επίσης πολύ θα ήθελα να μάθω ποιο στο καλό θα μπορούσε να είναι το κίνητρό μου για να γράφω τέτοια ψέμματα. Δηλαδή ένα λόγο πες μου για να δω πως δικαιολογείται αυτό που έγραψες ότι πουλάω φούμαρα.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Confused 1
  • Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, nick0lis είπε

Συγκρίνω το point per watt του 5950Χ στοκ με τον 7700Χ undervolt 5.1Ghz στο cb23 (19419 στα 82w = 236.8) λίγο καλύτερος, φαντάζομαι πόσο καλά θα πάει ο 5950Χ αν υποστεί την καλύτερη τιμή.

spacer.png

Και τον 5950X αν τον τρέξεις με power limit 82W, θα βγάλει πολύ παραπάνω. Τι νόημα έχει να τεστάρεις efficiency (αυτό τεστάρει το points per Watt) σε διαφορετικό power envelope;

Στις 25/4/2023 στις 12:49 ΜΜ, Arkin είπε

Απαράδεκτα πράγματα. Πόσοι ξέρουν να βάλουν manual τιμες? Το 0.5% του κόσμου? Να δω ποιος θα την πληρώσει για τα καμμένα cpu. 

Κανονικά θα την πληρώσει ο χρήστης.

Από την πλευρά του κατασκευαστή της CPU, η επίσημη θέση είναι πως ο επεξεργαστής υποστηρίζει DDR5-5200 JEDEC με 2 DIMM και DDR5-3600 (!!!) με 4 DIMM. Κάθε άλλος συνδυασμός είναι overclock, και το overclock δε καλύπτεται από εγγύηση.

Από την πλευρά του κατασκευαστή της μητρικής, επίσης το EXPO/XMP θεωρείται overclock. Και το overclock δε καλύπτεται από εγγύηση.

Στη πράξη θεωρώ πως η AMD θα καλύψει τη χασούρα, γιατί αυτή θίγεται κυρίως, το όνομά της και η πλατφόρμα της. Δε μπορεί να κάτσει πίσω από το "ότι δεν είναι JEDEC είναι overclock" όταν ο ανταγωνισμός (Intel) δουλεύει μνήμες 6400 από την αρχή και 7000+ πλέον.

Αν το πρόβλημα ήταν μεμονωμένα σε ένα κατασκευαστή μητρικών, τότε θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Εδώ φαίνεται πως είναι γενικό το πρόβλημα.

Μεγάλο fail από την AMD.

Επεξ/σία από malakudi
Δημοσ.
2 hours ago, malakudi said:

Στη πράξη θεωρώ πως η AMD θα καλύψει τη χασούρα, γιατί αυτή θίγεται κυρίως, το όνομά της και η πλατφόρμα της. Δε μπορεί να κάτσει πίσω από το "ότι δεν είναι JEDEC είναι overclock" όταν ο ανταγωνισμός (Intel) δουλεύει μνήμες 6400 από την αρχή και 7000+ πλέον.

Αν το πρόβλημα ήταν μεμονωμένα σε ένα κατασκευαστή μητρικών, τότε θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Εδώ φαίνεται πως είναι γενικό το πρόβλημα.

Μεγάλο fail από την AMD.

Και η Intel το XMP overclock το θεωρεί απλά δεν της έκατσε τέτοια κέντα. (απαράδεκτο προφανώς μια και το διαφημίζουν και οι δυο τους ως μεγάλο selling point)

Το ότι δεν της έκατσε βέβαια, δεν είναι θέμα τύχης. Όταν τελειώσει η διερεύνηση της AMD θα μάθουμε τι έπαιξε, είμαι περίεργος.

Για την ώρα έχουν βγάλει όλα τα mobos (beta) bioses με cap sto SoC voltage στα 1.3V.

Εμένα πχ το SoC είναι set στα 1.24v (με EXPO και PBO{-30} enabled), ενώ θεωρητικά το φυσιολογικό (recommended) του είναι 1.25v.

Δημοσ.
2 hours ago, malakudi said:

Από την πλευρά του κατασκευαστή της CPU, η επίσημη θέση είναι πως ο επεξεργαστής υποστηρίζει DDR5-5200 JEDEC με 2 DIMM και DDR5-3600 (!!!) με 4 DIMM. Κάθε άλλος συνδυασμός είναι overclock, και το overclock δε καλύπτεται από εγγύηση.

Δεν βλέπω να ζητάει να αναφέρεις τη μνήμες έχεις στο σύστημα και πόσο τις τρέχεις

https://www.amd.com/en/support/kb/warranty-information/pib

• Like 1
Δημοσ.
19 minutes ago, Aten-Ra said:

Δεν βλέπω να ζητάει να αναφέρεις τη μνήμες έχεις στο σύστημα και πόσο τις τρέχεις

https://www.amd.com/en/support/kb/warranty-information/pib

Καλά εννοείται...

Όταν πάς για κάλυψη εγγύηση (σε ο,τιδήποτε), κάνεις το χαζό και απλά λες "δεν δουλεύει, δεν ξέρω απ'αυτά".

Δημοσ.

Καλά εδώ παίρνεις ρολόι που είναι αδιάβροχο 5atm στα specs, παίρνει νερό και η εγγύηση δεν σε καλύπτει.

Αν ήθελαν ζήταγαν το mobo, έβλεπαν από το bios ότι έχεις κάνει o/c και σε έκοβαν. Απλά όταν δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός φοβούνται την αρνητική διαφήμιση και θα τα περάσουν όλα.

• Super Moderators
Δημοσ.
50 minutes ago, Teddy77 said:

Για την ώρα έχουν βγάλει όλα τα mobos (beta) bioses με cap sto SoC voltage στα 1.3V.

Indeed, εσκασε πχ από την Asus σήμερα το 1412 (beta).

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Απλά αναφέρουμε τι ζητάει για να ισχύει η εγγύηση

Ναι οκ, και η intel άμα κάνεις rma δεν θα σε ρωτήσει τι μνήμες έτρεχες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν θέλει, δεν μπορεί. Το EXPO και το xmp είναι out of spec Και θεωρείται oc, οπότε η εγγύηση δεν σε καλύπτει αν η amd / intel θελήσουν να μην σε καλύψουν. Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφιες. 

Δημοσ.
8 minutes ago, Herald said:

Ναι οκ, και η intel άμα κάνεις rma δεν θα σε ρωτήσει τι μνήμες έτρεχες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν θέλει, δεν μπορεί. Το EXPO και το xmp είναι out of spec Και θεωρείται oc, οπότε η εγγύηση δεν σε καλύπτει αν η amd / intel θελήσουν να μην σε καλύψουν. Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφιες. 

Δεν μπορεί καμία από τις δυο να επιβεβαιώσει ότι έτρεχες σε EXPO/XMP αν δεν το πεις εσύ ο ίδιος.  Και από την στιγμή που καμία από τις δυο δεν έχει σαν απαιτούμενο να αναφέρεις τις μνήμες και τα settings που τις τρέχεις,  αυτομάτως το βγάζει από την εξίσωση.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Retromaniac είπε

Δεν έχει κλασσικά pin το motherboard. είναι ελάσματα που ακουμπάνε πάνω στη cpu. Όσο και να πιέσεις δεν στραβώνουν απλά πάνε προς τα κάτω.

Το έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο αλλά θα ήθελα να πω οτι ε, ναι ρε συ... ελάσματα είναι που υποχωρούν αν τα πιέσεις κι επανέρχονται αν τα αφήσεις. ΑΛΛΑ έχουν ένα κατώτατο όριο  - αν τοποθετήσεις την cpu πόσος χώρος νομίζεις του απομένει να κινηθεί προς τα κάτω? - ελάχιστος... μισό χιλιοστό ? 1/3 ?  γιατί ο κατασκευαστής θέλει να ασκείται και μια σχετικά καλή δύναμη επαφής.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Δεν μπορεί καμία από τις δυο να επιβεβαιώσει ότι έτρεχες σε EXPO/XMP αν δεν το πεις εσύ ο ίδιος.  Και από την στιγμή που καμία από τις δυο δεν έχει σαν απαιτούμενο να αναφέρεις τις μνήμες και τα settings που τις τρέχεις,  αυτομάτως το βγάζει από την εξίσωση.

Προφανώς,  το  ότι δεν μπορεί να το επιβεβαίωσει δεν σημαίνει ότι σε καλύπτει η εγγύηση. Οπότε δεν καταλαβαίνω τι ακκριβώς προσπαθείς να δείξεις με το link που έβαλες. Αν κάνω rma γιατί ο 7950x μου δεν τρέχει τις μνήμες στα 6000 η amd μπορεί αν θέλει να μου δείξει το μεσαίο δάχτυλο γιατί είμαι out of specs,, τόσο απλά..

Δημοσ.
Just now, Herald said:

Αν κάνω rma γιατί ο 7950x μου δεν τρέχει τις μνήμες στα 6000 

8 minutes ago, Aten-Ra said:

Δεν μπορεί καμία από τις δυο να επιβεβαιώσει ότι έτρεχες σε EXPO/XMP αν δεν το πεις εσύ ο ίδιος

Από την στιγμή που το λες εσύ ο ίδιος προφανώς θα σου δείξει το ………

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...