Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/3/2023 στις 8:08 ΜΜ, isaias1983 είπε

Έχω το τελευταίο beta bios.

Asus strix b650e-f

Θα αλλάξω θέσεις κ βλέπουμε...

Αν βάλω manual τα timings ανοίγει το pc...

Με 1.35v

Βασικά αντέγραψα το expo 2 ότι είδα στο manual...

To cinebench score πάντως είναι πιο χαμηλό από ότι με τις cl32...

https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0BF8MP83M/ref=yo_ii_img?ie=UTF8&psc=1

Λογικά έχουν και cl32 profile αυτές, κάτω απ'το expo I-II, περίεργο να βγάζεις λιγότερο με cl30 manual αν όντως είναι σωστά τα timings, εκτός και αν είναι πολύ μικρή διαφορά οπότε είναι από κάτι άλλο.

Όχι ότι θα δεις τρελές διαφορές έτσι και αλλιώς, πάντως υπάρχουν πολλές αναφορές για τον ryzen controller και τις μνήμες, δεν παίζουν πάντα τα expo profiles, ειδικά τα πιο γρήγορα. Και στην intel το xpm, αλλά εκεί για πολύ ακριβά κιτς που παίρνουν ελάχιστοι.

Επεξ/σία από Jts
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

υπάρχει καμία πρόταση για μητρική AM5 για 16core future proof με Wifi, αρκετές usb type A, να μπορώ να συνδέσω 5.1 ηχεία και κατά προτίμηση να έχει pci express 5.0 + m.2. pci 5;

Σκέφτομαι τις παρακάτω:

1. Asrock X670E Pro RS (έχει όμως μια μόνο υποδοχή για jack)
  2. Gigabyte X670 Aorus Elite AX (δεν έχει pci express 5.0, έχει 3 υποδοχές για jack όχι τέσσερις και έχει τσιμπίση η τιμή 50 ευρώ)
  3. Asus TUF Gaming X670E-Plus WIFI (αρκετά απλή με PCI 5.0 και 5 jacks αλλά δεν βλέπω καλά σχόλια)
  4. Asus ROG Strix B650E-F Gaming Wi-Fi(15 ευρώ ποιο κάτω απο την προηγούμενη με περισσότερα usb αλλά λιγότερα vrm)
  5. Asrock B650E PG Riptide WiFi (έχει τσιμπήση η τιμή λίγο αλλα είναι πιο φθηνή απο όλες, έχει λιγότερα usb και αυτή πάλι έχει μόνο 3 jacks αντί για 4 που θέλουν τα 5.1)
  6. Asrock X670E Steel Legend Motherboard (έχει καλά σχόλια αλλά μόνο 1 jack και τσιμπημένη τιμή)

11 minutes ago, Strategos said:

υπάρχει καμία πρόταση για μητρική AM5 για 16core future proof με Wifi, αρκετές usb type A, να μπορώ να συνδέσω 5.1 ηχεία και κατά προτίμηση να έχει pci express 5.0 + m.2. pci 5;

Σκέφτομαι τις παρακάτω:

2. Gigabyte X670 Aorus Elite AX (δεν έχει pci express 5.0, έχει 3 υποδοχές για jack όχι τέσσερις και έχει τσιμπίση η τιμή 50 ευρώ)
  3. Asus TUF Gaming X670E-Plus WIFI (αρκετά απλή με PCI 5.0 και 5 jacks αλλά δεν βλέπω καλά σχόλια)
  4. Asus ROG Strix B650E-F Gaming Wi-Fi(15 ευρώ ποιο κάτω απο την προηγούμενη με περισσότερα usb αλλά λιγότερα vrm)
  5. Asrock B650E PG Riptide WiFi (έχει τσιμπήση η τιμή λίγο αλλα είναι πιο φθηνή απο όλες, έχει λιγότερα usb και αυτή πάλι έχει μόνο 3 jacks αντί για 4 που θέλουν τα 5.1)
  6. Asrock X670E Steel Legend Motherboard (έχει καλά σχόλια αλλά μόνο 1 jack και τσιμπημένη τιμή)

Δυστυχώς για όλα αυτά που θέλεις θα πας στα 300 ευρώ σε κάτι σαν την Asus ROG Strix B650E-F Gaming Wi-Fi

33 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Δυστυχώς για όλα αυτά που θέλεις θα πας στα 300 ευρώ σε κάτι σαν την Asus ROG Strix B650E-F Gaming Wi-Fi

και γιατί οχι την Asus TUF Gaming X670E-Plus WIFI;

αλλά το θέμα είναι ένα παιδί ποιο πριν με ASUS έχει θέμα με τις μνήμες να μην παίζουν με expo σε 6000 cl30.

59 minutes ago, Strategos said:

και γιατί οχι την Asus TUF Gaming X670E-Plus WIFI;

αλλά το θέμα είναι ένα παιδί ποιο πριν με ASUS έχει θέμα με τις μνήμες να μην παίζουν με expo σε 6000 cl30.

Νόμιζα ειδές ότι έχει πρόβλημα γενικά η TUF, θα δω τι παίζει με τις μνήμες. Αλλιώς ναι η TUF Gaming X670E-Plus WIFI είναι καλύτερη επιλογή στα ίδια λεφτά.

3 ώρες πριν, Jts είπε

Λογικά έχουν και cl32 profile αυτές, κάτω απ'το expo I-II, περίεργο να βγάζεις λιγότερο με cl30 manual αν όντως είναι σωστά τα timings, εκτός και αν είναι πολύ μικρή διαφορά οπότε είναι από κάτι άλλο.

Όχι ότι θα δεις τρελές διαφορές έτσι και αλλιώς, πάντως υπάρχουν πολλές αναφορές για τον ryzen controller και τις μνήμες, δεν παίζουν πάντα τα expo profiles, ειδικά τα πιο γρήγορα. Και στην intel το xpm, αλλά εκεί για πολύ ακριβά κιτς που παίρνουν ελάχιστοι.

Έκανα reset στο bios κ έβαλα expo 2 κ παίζουν όλα μια χαρά...

Τα νούμερα τα ίδια ακριβώς(ίσως 0.1% διάφορα προς τα κάτω!) με τις cl32...

Είμαι με beta bios....Το μόνο μείον είναι ότι θέλει πολλή ώρα να μπουταρει....

18 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Νόμιζα ειδές ότι έχει πρόβλημα γενικά η TUF, θα δω τι παίζει με τις μνήμες. Αλλιώς ναι η TUF Gaming X670E-Plus WIFI είναι καλύτερη επιλογή στα ίδια λεφτά.

μόλις μου παράγγειλε φίλος με την προσφορά του skroutz την tuf x670e -plus wifi , πήρα corsair waterblock και από το amazon.de προσφορά wd sn850x 2tb. Μένει cpu και μνήμες.

έχω αποφασίσει να πάω εδώ αλλά δεν τις έχει στο qvl σαν supported σε αυτή τη μητρική:

https://www.gskill.com/qvl/165/393/1665020366/F5-6000J3040G32GX2-TZ5N-QVL

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, isaias1983 είπε

Έκανα reset στο bios κ έβαλα expo 2 κ παίζουν όλα μια χαρά...

Τα νούμερα τα ίδια ακριβώς(ίσως 0.1% διάφορα προς τα κάτω!) με τις cl32...

Είμαι με beta bios....Το μόνο μείον είναι ότι θέλει πολλή ώρα να μπουταρει....

Πριν bootare πιο γρήγορα; Δες με cl32(επιλέγεις το expo και από κάτω έχει επιλογές για timings) αν μπουταρει όπως πριν, και αν όντως δεν αλλάζει κάτι σε επιδόσεις άσε αυτό μέχρι να βγει stable update και να δουλεύει cl30 κομπλέ με κανονικά boot times.

Διαβάζω πχ η gigabyte έχει βγάλει bios που έφτιαξε το θέμα, οπότε μάλλον θέμα χρόνου να βγάλει και η Asus και δεν είναι θέμα μητρικής. Τα έχει αυτά η amd στα chipset της.

Σε άλλα νέα, price cut, ελάχιστο βέβαια, στο πιο αποτυχημένο SKU της χρονιάς. 

Επεξ/σία από Jts

11 λεπτά πριν, Jts είπε

Πριν bootare πιο γρήγορα; Δες με cl32(επιλέγεις το expo και από κάτω έχει επιλογές για timings) αν μπουταρει όπως πριν, και αν όντως δεν αλλάζει κάτι σε επιδόσεις άσε αυτό μέχρι να βγει stable update και να δουλεύει cl30 κομπλέ με κανονικά boot times.

Διαβάζω πχ η gigabyte έχει βγάλει bios που έφτιαξε το θέμα, οπότε μάλλον θέμα χρόνου να βγάλει και η Asus και δεν είναι θέμα μητρικής. Τα έχει αυτά η amd στα chipset της.

Σε άλλα νέα, price cut, ελάχιστο βέβαια, στο πιο αποτυχημένο SKU της χρονιάς. 

Στους ίδιους χρόνους μπουταρει κ με τα δύο timings...πιο γρήγορα μπουταρει μόνο στο auto που τρέχουν οι μνήμες 4800... τραγικό μείον για την amd πάντως...

• Sad 1

5 λεπτά πριν, isaias1983 είπε

Στους ίδιους χρόνους μπουταρει κ με τα δύο timings...πιο γρήγορα μπουταρει μόνο στο auto που τρέχουν οι μνήμες 4800... τραγικό μείον για την amd πάντως...

Α οκ, το έχω ακούσει αυτό ναι. Έχει ένα setting, δεν θυμάμαι πως το λέει για να μην κάνει training, αλλά όλοι λένε ότι δεν είναι stable μετά. Πόση ώρα κάνει; Σε gigabyte που το έφτιαξαν και αυτό λένε 20s.

Ρωτάω γιατί το σκέφτομαι και εγώ για am5, 7800x3D

• Like 1

13 λεπτά πριν, Jts είπε

Α οκ, το έχω ακούσει αυτό ναι. Έχει ένα setting, δεν θυμάμαι πως το λέει για να μην κάνει training, αλλά όλοι λένε ότι δεν είναι stable μετά. Πόση ώρα κάνει; Σε gigabyte που το έφτιαξαν και αυτό λένε 20s.

Ρωτάω γιατί το σκέφτομαι και εγώ για am5, 7800x3D

Θα το μετρήσω όταν πάω σπίτι κ θα απαντήσω...πολύ πάντως...μόνο για δείξει το σήμα της asus νομίζω 35-40"....κ μετά αλλα 15-20 να μπει στα windows.Κοντα στο λεπτό θα έλεγα...

Με asus strix z490-e κ 10850κ ήμουν στα 10"(κ πολύ λέω) μέσα στα windows έτοιμος!

Δοκίμασα κ το setting για γρήγορο boot αλλά είχα κάποιες μπλε οθόνες κ κρασαρισματα πάλι κ το παράτησα....

Πάντως τώρα αν κ αργεί παίζει μια χαρά στα windows...

47 minutes ago, Strategos said:

μόλις μου παράγγειλε φίλος με την προσφορά του skroutz την tuf x670e -plus wifi , πήρα corsair waterblock και από το amazon.de προσφορά wd sn850x 2tb. Μένει cpu και μνήμες.

έχω αποφασίσει να πάω εδώ αλλά δεν τις έχει στο qvl σαν supported σε αυτή τη μητρική:

https://www.gskill.com/qvl/165/393/1665020366/F5-6000J3040G32GX2-TZ5N-QVL

Δεν νομίζω να έχεις θέμα με τις μνήμες

3 ώρες πριν, Strategos είπε

Σκέφτομαι τις παρακάτω:

Τί εννοείς 4 jack για 5.1?

Όσα 5.1 είχα τόσα χρόνια, μέσω 3 υλοποιούνται (LRF, LRB, Sub/C).

H Steel Leg, πώς έχει 1jack? Στέρεο έξοδο έχει μόνο πίσω ή δίνει κανένα composite?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε

Τί εννοείς 4 jack για 5.1?

Όσα 5.1 είχα τόσα χρόνια, μέσω 3 υλοποιούνται (LRF, LRB, Sub/C).

H Steel Leg, πώς έχει 1jack? Στέρεο έξοδο έχει μόνο πίσω ή δίνει κανένα composite?

4 γιατί θέλω και το μικρόφωνο , σου λέει και καλά βάζεις 2 καλώδια πίσω και 2 στο front αν εχεις 1 jack.

Επεξ/σία από Strategos

2 λεπτά πριν, Strategos είπε

4 γιατί θέλω και το μικρόφωνο , σου λέει και καλά βάζεις 2 καλώδια πίσω και 2 στο front αν εχεις 1 jack.

Ναι, τώρα το είδα στο site. Κουλαμάρα, εντελώς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...