Dr_Pepper Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 3 λεπτά πριν, Herald είπε Δεν συζητάτε, σου εξηγεί αλλα δεν καταλαβαινεις ότι δεν εχει σημασια ποσα watt τραβαει οσον αφορα τo efficiency. Αν του πεις να τραβήξει 500w θα τραβηξει 500w. και στην συγκεκριμένη περίπτωση του είπε ο Jay στο BIOS κάτσε stock και force limits και όλα auto = μην ξεπεράσεις το μαμά TDP και μαμά ρυθμίσεις. και αν είχε hwinfo ανοιχτό είμαι σίγουρος ότι θα έδειχνε το μαμά TDP
Herald Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 30 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Πως ακριβώς είναι αδιάφορο όταν το efficiency βγαίνει από την διαίρεση perfomance/power consumed; Όταν ο ένας CPU έχει διαθέσιμα 45W για τους πυρήνες, ενώ ο άλλος 55W, ενώ συνολικά και οι 2 καταναλώνουν 60W σταθερά, πως στο καλό εξάγεις συμπέρασμα για το ποια αρχιτεκτονική είναι πιο efficient; Δεν είναι δα και δυσνόητο. Και ναι οι Alder είναι efficient. Γενικά αν θέλετε να ασχολείστε με PC, βγάλτε από το μυαλό σας μερικοί ότι άμα κάτι τραβάει υπό Χ συνθήκες τρελά ποσά ενέργειας, πάει να πει ότι είναι inefficient. Το efficiency στα τσιπάκια αναλύεται σε περιοχές. Έχεις τελείως διαφορετική συμπεριφορά, ανάλογα τις παραμέτρους λειτουργίας, οι οποίες στα σύγχρονα συστήματα είναι μεταβλητές. Εκτός και αν πιστεύεις ότι ο 5800Χ πχ, άμα του κοτσάρω ένα PBO που τραβάει 150-160W, είναι efficient επειδή λέει AMD πάνω, ενώ τα σκορ πάνε στον διάολο σε σχέση με 5950X στο ίδιο power, ή 12900K... Για να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θες τρανό παράδειγμα inefficient αρχιτεκτονικής; Πάρε την Ampere της Nvidia με καταναλώσεις να σου βγάζουν τα μάτια, είτε σε idle, είτε σε ελάχιστο φορτίο, είτε σε 100%. Για όνομα του θεού Warcraft 3 έπαιζα, όχι το reforged με τα νέα γραφικά και η κάρτα στα 210MHz, στο lowest voltage point τράβαγε 90W! Που το παιχνίδι το έχω τρέξει και με Vega 8 στο λάπτοπ μου με ίδια FPS και εκεί τράβαγε 7W. Καλό παράδειγμα τα Vega ενσωματωμένα. Είναι ότι πιο efficient έχω δει σε ενσωματωμένα γραφικά, μέχρι τα 2150MHz στα 1.15V. Σε 4650G πχ, κάτι καταναλώσεις εκεί στα 20-25W. Μετά έβαλα 1.2-1.22 και έγραψε 70W και είχε πάει στους 70-80 βαθμούς το SoC VRM, για να πάρω 150MHz έξτρα. Αυτό πάει να πει ότι η Vega είναι inefficient; Ή μήπως ότι την λειτουργούσα σε περιοχή που το leakage είχε πάει στον θεό και το V/F curve ήταν τερματισμένο; Το παραδοξο όμως ειναι οτι ενω περιμενεις σε υψηλά watt να μικραίνει η διαφορα zen 3 με gc core λογω του μικροτερου ρολου του soc power αυτη μεγαλώνει. Πχ πόσα watt θέλει ο 5800x για να πιάσει 16500 score? Λογικα 150+.. Τα gc cores το πιανουν στα 65. Ειναι τεραστιο το χάσμα Μόλις τώρα, Dr_Pepper είπε και στην συγκεκριμένη περίπτωση του είπε ο Jay στο BIOS κάτσε stock και force limits και όλα auto = μην ξεπεράσεις το μαμά TDP και μαμά ρυθμίσεις. και αν είχε hwinfo ανοιχτό είμαι σίγουρος ότι θα έδειχνε το μαμά TDP Ρε μαν o jayz εδειξε 280w σε 5950x και 380w σε 12900k, σωστα? Ε λογικα ειναι τα νουμερα του, αφου σε στοκ ο ενας ειναι στα 140w και ο αλλος στα 240, οποτε η διαφορα τους ειναι αυτα τα 100w που δειχνει το πολυμετρο. Μια χαρα wattage διαβάζουν οι μητρικες, απλα δεν θες να το παραδεχτεις γιατι σου αρεσει το illusion οτι ειναι πιο efficient τα zen 3. Ε δεν ειναι, τι να κανουμε τώρα.. 1
NT1G Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Ακόμα ένα θέμα AMD, derail από τους γνωστούς άγνωστους;
Dr_Pepper Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, Herald είπε Το παραδοξο όμως ειναι οτι ενω περιμενεις σε υψηλά watt να μικραίνει η διαφορα zen 3 με gc core λογω του μικροτερου ρολου του soc power αυτη μεγαλώνει. Πχ πόσα watt θέλει ο 5800x για να πιάσει 16500 score? Λογικα 150+.. Τα gc cores το πιανουν στα 65. Ειναι τεραστιο το χάσμα Ρε μαν o jayz εδειξε 280w σε 5950x και 380w σε 12900k, σωστα? Ε λογικα ειναι τα νουμερα του, αφου σε στοκ ο ενας ειναι στα 140w και ο αλλος στα 240, οποτε η διαφορα τους ειναι αυτα τα 100w που δειχνει το πολυμετρο. Μια χαρα wattage διαβάζουν οι μητρικες, απλα δεν θες να το παραδεχτεις γιατι σου αρεσει το illusion οτι ειναι πιο efficient τα zen 3. Ε δεν ειναι, τι να κανουμε τώρα.. Δεν ήταν στοκ ο ryzen και ήταν 5900x και ήταν έτοιμο σύστημα με 2 λούπες 2 τρόμπες (και επαναλαμβάνω μια τρόμπα άνετα τρώει 20 watt απο μόνη της) 102 RGB φανς στριπς και δεν συμαζεύεται παραπάνω μνήμη κτλ δεν ήταν σύγκριση ακριβώς απλά τον είχε πρόχειρο όπως είπε στην αρχή του βίντεο έτσι για αναφορά. 380 watt ήταν stock ο intel με limits όχι ASUS enhance και OC και όλες τις ρυθμίσεις στο auto = 100% μαμά Επεξ/σία 1 Αυγούστου 2022 από Dr_Pepper
Herald Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 4 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Δεν ήταν στοκ ο ryzen και ήταν 5900 και ήταν έτοιμο σύστημα με 2 λούπες 2 τρόμπες (και επαναλαμβάνω μια τρόμπα άνετα τρώει 20 watt απο μόνη της) 102 RGB φανς στριπς και δεν συμαζεύεται παραπάνω μνήμη κτλ δεν ήταν σύγκριση ακριβώς απλά τον είχε πρόχειρο όπως είπε στην αρχή του βίντεο έτσι για αναφορά. 380 watt ήταν stock ο intel με limits όχι ASUS enhance και OC και όλες τις ρυθμίσεις στο auto = 100% μαμά Και ο 5900 το ιδιο limit εχει. Δηλαδη υποστηριζεις οτι κατι εχουν οι intel μητρικες μόνο και κανουν misreport τα wattage, και οτι ψυχω 320w με u12a. Σου φαινεται λογικο αυτο... 320w?? Και αντε σε ολα εσείς δικιο, αν παρω πολυμετρο θα το τρέξεις το τεστ η θα κάνει και το πολυμετρο misreport? 😂 1
Dr_Pepper Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, Herald είπε Και ο 5900 το ιδιο limit εχει. Όχι ο 5900 είχε core perfomance boost που ουσιαστικά ειναι ένα πιο απλό PBO πιο απλό με την έννοια ότι δεν υπάρχουν οι fine tune ρυθμίσεις αλλά τεσπα χέστω οκ πες AMD σκυλοπυραγμένος undervolt δεν έχει σχέση με την πρόσφατη κουβέντα. Σχέση με την πρόσφατη κουβέντα έχει το ότι ο Intel δεν "κρατάει" τα limits και καίει παραπάνω. 11 λεπτά πριν, Herald είπε Δηλαδη υποστηριζεις οτι κατι εχουν οι intel μητρικες μόνο και κανουν misreport τα wattage, και οτι ψυχω όχι υποστηρίζω ότι γενικά το PL δεν σημαίνει ότι ειναι "φυσικό" σκληρό φρένο στην κατανάλωση όπως έγραψα αρκετά tab πιο πίσω (στο 13ο νομίζω): Στις 25/5/2022 στις 1:43 ΠΜ, Dr_Pepper είπε Φίλε μου έχω rig με 12 vega που τρέχουν linux με PL 115 watt σύνολο 1380 watt σύνολο και έτσι γράφει, έτσι γράφει ο driver έτσι γράφει το λειτουργικό (και ναι σε windows με τις ίδιες ρυθμίσεις καίνε λίγο παραπάνω) στον μετρητή (και τον εκκαθαριστικό) η κατανάλωση ειναι όμως 2300 watt και έχω 1 dim ram LP και έναν ι5 Τ (που καίει λιγότερο δηλαδή) και έναν SSD και έτσι και αλλιώς σε τέτοια ποσά ειναι αμελητέα τα νούμερα που καίνε η μητρική κτλ όταν μιλάμε για 2300 watt στον μετρητή. Επίσης τα τροφοδοτικά μου ειναι 1500 watt 80 plus TITANIUM (το μεγαλύτερο efficiency ) 500 ευρώ το καθένα... και τα έβαλα σε τέτοια διάταξη έτσι ώστε να μην τερματίζονται αλλά να ειναι ακριβώς στο peak efficiency (γιατί έχουν αλλο efficiency ανάλογα το power curve) Απο εκει και πέρα υποστηρίζω αυτό που υποστήριζα τόσα ποστ πιο πριν και το είπα επανειλημμένα ότι αν δεν δω μετρητή δεν πιστεύω τα 35 watt (και εννοώ σε full load όχι idle!) Τέλος υποστηρίζω (μιας και ρωτάς τι υποστηρίζω λες και δεν ήμουν ξεκάθαρος day 1 τα βάζω ξανά σαν μπουλετιν για ρεφρέσερ ) ότι οι alderlake ειναι powerhungry Επεξ/σία 1 Αυγούστου 2022 από Dr_Pepper 1
Aten-Ra Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 5 ώρες πριν, malakudi είπε Το gamers nexus τεστάρει στο EPS οπότε είναι το καλύτερο test. Οι άλλοι μετράνε στο τοίχο, system power. Το πρόβλημα με το GN test είναι πως ενώ για απόδοση τεστάρει 20+ λεπτά, για κατανάλωση τεστάρει 5 λεπτά. Ο 12400 στα 5 λεπτά, τρέχει 1 σχεδόν λεπτό στα 117W και 4 στα 65, με μέσο όρο 74W. Αλλά στα 22 λεπτά τρέχει 1 λεπτό στα 117W και 21 στα 65, με μέσο όρο όσο έχει και ο 5600X. Οριακά λοιπόν είναι λίγο πάνω σε efficiency στα 65W ο 5600Χ, αλλά πχ με τον 12600 αυτό μπορεί να αλλάζει υπέρ της Intel, επειδή ο 12600 έχει λίγο παραπάνω base block. Απλά μια διόρθωση, το GN μετράει το power draw στο 12V rail μετά από 5 λεπτά. Από το γράφημα που έβαλα τα 74.4W είναι η μέτρηση στο 12V EPS μόλις έχουν περάσει 5 λεπτά που τρέχει το Blender, δηλαδή είναι το power draw που τραβάει εκείνη την στιγμή το CPU από το τροφοδοτικό και όχι το energy consumption (wh) στα 5 λεπτά που τρέχει το Blender ούτε κάποιος μέσος όρος. 2
Dr_Pepper Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 3 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε Απλά μια διόρθωση, το GN μετράει το power draw στο 12V rail μετά από 5 λεπτά. Από το γράφημα που έβαλα τα 74.4W είναι η μέτρηση στο 12V EPS μόλις έχουν περάσει 5 λεπτά που τρέχει το Blender, δηλαδή είναι το power draw που τραβάει εκείνη την στιγμή το CPU από το τροφοδοτικό και όχι το energy consumption (wh) στα 5 λεπτά που τρέχει το Blender ούτε κάποιος μέσος όρος. ναι του το είπα και εγώ κάνοντας την ρητορική ερώτηση "και ποιος το είπε ότι ειναι μέσος όρος κατανάλωσης"; Σαν άλλος
kostas_anes Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 15 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε δεν είναι αισθητήρας αυτό το unipolar ή bipolar που διάβασες έχει σχέση με το τι ειναι το πινίο του fan Καταρχάς, κάνε μία google "unipolar hall effect sensor" και "bipolar hall effect sensor" και έλα πες μου τι σου έβγαλε. Δεύτερον, γρήγορο μάθημα στις ηλεκτρικές μηχανές: Όλες οι μηχανές DC που βρίσκονται στα ανεμιστηράκια είναι BLDC (Brushless DC) και είναι unipollar. Φανάκι με διπολικό κινητήρα, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει για τον εξής λόγο. Εφόσον δεν έχεις στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, δεν μπορεί να εκκινήσει χωρίς εξωτερική δύναμη ή αν δεν βρίσκεται σε αρκετά συγκεκριμένες θέσεις. Και από όσο ξέρω, όταν πατάω το power button, δεν δίνω μία με το δάχτυλο σε κάθε fan για να ξεκινήσει. 26 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε εδώ για παράδειγμα δίνεις στο fan (με ακριβό rigol οσιλοσκόπιο btw ακριβείας μετρήσεις δηλαδή μην το περιμένεις αυτό απο μια μητρική ) παλμούς 60,67 με 60,91 hz άρα θα πρέπει να δούμε 1820 με 1827 στροφές Τον 1052E που ήταν ο πρώτος μου παλμογράφος, στα 200€, δεν τον λες και ακριβό, ειδικά αν σκεφτείς ότι έχω τον 1104Z στα σχεδόν τριπλά λεφτά 😅 Επίσης να ενημερώσω ότι ATMega328P, MCU του ευρώ, που χρησιμοποιώ στο fan controller μου, έχει ίδια ακρίβια με τον παλμογράφο μου, πράγμα τρομερά λογικό, εφόσον το ADC του έχει sampling rate στα 20MHz. Ακόμα και το πιο φτηνό και μίζερο ADC εδώ και 60 χρόνια έχει sampling rate στο ύψος των kHz, νομίζεις ότι θα υπάρχει ανακρίβεια στα... 60Hz; Το πρόβλημα πάντως με αυτά που αναγράφει το στροφόμετρο και ο παλμογράφος που το βρίσκεις; 60.89 * 60 / 2 = 1826.7RPM σύμφωνα με τον παλμογράφο, 1827 RPM έλεγε το laser στροφόμετρο. 39 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Σε ένα απλούστατο παράδειγμα πραγματικότητα έχει μετρήσεις 1823 με 1830 δηλαδή ακόμη και με υψηλής ακρίβειας μετρήσεις για διαφορές εκατοστών του hz έχουμε μερικά RPM διαφορά. Λέγεται η ταχύτητα περιστροφής ενός fan δεν είναι σταθερή και μεταβάλλεται ελαφρώς ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται, λόγω κατασκευαστικών αποκλίσεων. Επίσης διαφορές 5-10-15 RPM μεταξύ οργάνων, είναι φυσικό επόμενο, εφόσον οποιοδήποτε όργανο σου δίνει ποσοστό σφάλματος μετρήσεων. Το +-0.05% που δίνει το DT-2234C το οποίο μετράει, αν είναι full scale (το πιθανότερο) τότε στα 99.999RPM που έχει ως μέγιστη ταχύτητα μέτρησης, ισούται με σφάλμα +-50 RPM, ενώ αν είναι reading έχουμε σφάλμα +-1 RPM. 1 ώρα πριν, kostas_anes είπε Τώρα το τι αισθητήρας είναι (hall effect πχ σε όλα τα φανάκια) και τι ακρίβεια έχει, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Δεν το είπα τυχαία το από πάνω. Άμα είχες 10 DT-2234C, θα έβλεπες αποκλείσεις στις μετρήσεις και μεταξύ τους. 56 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Στην πραγματικότητα οι μεταβλητές ειναι ακόμη περισσότερες (πχ αν κάνεις daisy chain fans που ειναι και το πιο πιθανό θα δεις ότι το καλώδιο για κάτι τέτοιο εκτός απο το πρώτο socket στα άλλα δεν έχει το 3ο pin οπότε υπάρχει και μια διαφορά φάσης που δεν προσμετράται) και φυσικά δεν υπάρχει απόλυτη ακρίβεια. Διαφορά φάσης δεν ξέρω ακριβώς που την είδες, απλώς για λόγους απλότητας και οικονομίας θεωρούμε ότι και τα άλλα φανάκια είναι στην ίδια ταχύτητα από το πρώτο το οποίο μετράς. Για να παίρνεις μετρήσεις από όλα τα fans θα έπρεπε να έχεις ξεχωριστά καλώδια για το καθένα και είτε αρκετά pins στον ADC σου, είτε όπως το έχω κάνει εγώ στον controller μου, να έχεις έναν πολυπλέκτη (το δεύτερο τσιπάκι), το οποίο αλλάζει το channel που διαβάζει το ADC. Ο πολυπλέκτης βέβαια απαιτεί και το αντίστοιχο driving circuit, οπότε ανεβαίνει πάλι το κόστος. Τέσπα, τελειώνω το offtopic εδώ, τα υπόλοιπα αν θες σε PM.
Herald Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 18 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Όχι ο 5900 είχε core perfomance boost που ουσιαστικά ειναι ένα πιο απλό PBO πιο απλό με την έννοια ότι δεν υπάρχουν οι fine tune ρυθμίσεις αλλά τεσπα χέστω οκ πες AMD σκυλοπυραγμένος undervolt δεν έχει σχέση με την πρόσφατη κουβέντα. Σχέση με την πρόσφατη κουβέντα έχει το ότι ο Intel δεν "κρατάει" τα limits και καίει παραπάνω. όχι υποστηρίζω ότι γενικά το PL δεν σημαίνει ότι ειναι "φυσικό" σκληρό φρένο στην κατανάλωση όπως έγραψα αρκετά tab πιο πίσω (στο 13ο νομίζω): Mα αυτό που υποστηρίζεις είναι εντελώς λάθος και το βγάζεις απτό μυαλό σου. Αν βάλω power limit 120 έχω πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες από ότι αν βάλω 240w, άρα προφανώς τραβάει λιγότερα watt στα 120 από ότι στα 240. Δεν ξέρω τι κάνει ο jay, όταν το VID και το Vcore που κάνει report το hwinfo είναι τα ίδια (αυτό το πετυχαίνεις φτιάχνωντας τα ac / dc ll) ΔΕΝ γίνεται να τραβάει άλλα watt από αυτά που κάνει report. To missreporting έχει να κάνει με τα ac /dc LL και προφανώς δεν είναι πρόβλημα των Intel, το έχουν και τα amd αυτό. Δες το screenshot που σου ανεβάζω, έχω ρυθμίσει τα AC / DC LL και έχουν μια απόκλιση 0.002v. ΔΕΝ γίνεται να τραβάει παραπάνω watt απο αυτά που κάνει report. Δες και τις θερμοκρασίες, σε 30c ambient με u12 ψύχω 320+ watt. Δηλαδή πόσο πιο παράλογος θα γίνεις για να μην παραδεχτείς το αυτονόητο; Spoiler 28 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Απο εκει και πέρα υποστηρίζω αυτό που υποστήριζα τόσα ποστ πιο πριν και το είπα επανειλημμένα ότι αν δεν δω μετρητή δεν πιστεύω τα 35 watt (και εννοώ σε full load όχι idle!) Τέλος υποστηρίζω (μιας και ρωτάς τι υποστηρίζω λες και δεν ήμουν ξεκάθαρος day 1 τα βάζω ξανά σαν μπουλετιν για ρεφρέσερ ) ότι οι alderlake ειναι powerhungry Ωραία, αν πάρω μετρητή θα τρέξεις το test η θα είναι χαλασμένος ο μετρήτης; Έτσι να δούμε πόσο power hungry είναι οι alderlake. 8GC cores vs 8 zen 3 cores θα πέσει ξεβράκωμα, στο υπογράφω.
kostas_anes Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 39 λεπτά πριν, Herald είπε Και αντε σε ολα εσείς δικιο, αν παρω πολυμετρο θα το τρέξεις το τεστ η θα κάνει και το πολυμετρο misreport? 😂 Βατόμετρο* Όχι τίποτα άλλο, απλώς επειδή σε ξέρω ότι θα το πάρεις to make a point, τουλάχιστον μην πάρεις λάθος πράγμα 😅
Herald Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Βατόμετρο* Όχι τίποτα άλλο, απλώς επειδή σε ξέρω ότι θα το πάρεις to make a point, τουλάχιστον μην πάρεις λάθος πράγμα 😅 Όλα πολύμετρα τα λέω, φακ ιτ Αλλά στο βάζω στοίχημα, μετά θα είναι χαλασμένο το βατόμετρο κλπα....δεν θα βγεί άκρη. Έτσι πείσμα να μην παραδεχθούν ότι τον πίνει σε efficiency η amd. Επεξ/σία 1 Αυγούστου 2022 από Herald
kostas_anes Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Btw να επισημάνω ότι δεν είναι misreporting τα νούμερα αν δεν έχεις σιαγμένο το LL. Πτώση τάσης στην γραμμή τροφοδοσίας είναι. Αν μετρήσεις πίσω από το socket την τάση, θα είναι ίδια ή με ελάχιστα mV διαφορά με αυτήν που κάνει report το CPU. Ο λόγος που πάντα παίρνεις internal measurments. Θα το θυμάσαι φαντάζομαι και μερικά χρόνια πριν που είχαμε τις απορίες για το αν όντως ρίχνουν στα 0.2V το voltage σε idle οι Ryzen κτλ, που είχα βάλει πολύμετρο και το είχα επιβεβαιώσει. 1
Herald Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 2 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Btw να επισημάνω ότι δεν είναι misreporting τα νούμερα αν δεν έχεις σιαγμένο το LL. Πτώση τάσης στην γραμμή τροφοδοσίας είναι. Αν μετρήσεις πίσω από το socket την τάση, θα είναι ίδια ή με ελάχιστα mV διαφορά με αυτήν που κάνει report το CPU. Ο λόγος που πάντα παίρνεις internal measurments. Θα το θυμάσαι φαντάζομαι και μερικά χρόνια πριν που είχαμε τις απορίες για το αν όντως ρίχνουν στα 0.2V το voltage σε idle οι Ryzen κτλ, που είχα βάλει πολύμετρο και το είχα επιβεβαιώσει. Συνέχισε και παρακάτω Όταν το vid - δηλαδή το ρεύμα που ζητάει το CPU από τα vrms - ταιριάζει με το vcore, το reported consumption είναι ακριβές, σωστά;
Dr_Pepper Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2022 2 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Καταρχάς, κάνε μία google "unipolar hall effect sensor" και "bipolar hall effect sensor" και έλα πες μου τι σου έβγαλε. Δεύτερον, γρήγορο μάθημα στις ηλεκτρικές μηχανές: Όλες οι μηχανές DC που βρίσκονται στα ανεμιστηράκια είναι BLDC (Brushless DC) και είναι unipollar. Φανάκι με διπολικό κινητήρα, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει για τον εξής λόγο. Εφόσον δεν έχεις στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, δεν μπορεί να εκκινήσει χωρίς εξωτερική δύναμη ή αν δεν βρίσκεται σε αρκετά συγκεκριμένες θέσεις. Και από όσο ξέρω, όταν πατάω το power button, δεν δίνω μία με το δάχτυλο σε κάθε fan για να ξεκινήσει. Τον 1052E που ήταν ο πρώτος μου παλμογράφος, στα 200€, δεν τον λες και ακριβό, ειδικά αν σκεφτείς ότι έχω τον 1104Z στα σχεδόν τριπλά λεφτά 😅 Επίσης να ενημερώσω ότι ATMega328P, MCU του ευρώ, που χρησιμοποιώ στο fan controller μου, έχει ίδια ακρίβια με τον παλμογράφο μου, πράγμα τρομερά λογικό, εφόσον το ADC του έχει sampling rate στα 20MHz. Ακόμα και το πιο φτηνό και μίζερο ADC εδώ και 60 χρόνια έχει sampling rate στο ύψος των kHz, νομίζεις ότι θα υπάρχει ανακρίβεια στα... 60Hz; Το πρόβλημα πάντως με αυτά που αναγράφει το στροφόμετρο και ο παλμογράφος που το βρίσκεις; 60.89 * 60 / 2 = 1826.7RPM σύμφωνα με τον παλμογράφο, 1827 RPM έλεγε το laser στροφόμετρο. Λέγεται η ταχύτητα περιστροφής ενός fan δεν είναι σταθερή και μεταβάλλεται ελαφρώς ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται, λόγω κατασκευαστικών αποκλίσεων. Επίσης διαφορές 5-10-15 RPM μεταξύ οργάνων, είναι φυσικό επόμενο, εφόσον οποιοδήποτε όργανο σου δίνει ποσοστό σφάλματος μετρήσεων. Το +-0.05% που δίνει το DT-2234C το οποίο μετράει, αν είναι full scale (το πιθανότερο) τότε στα 99.999RPM που έχει ως μέγιστη ταχύτητα μέτρησης, ισούται με σφάλμα +-50 RPM, ενώ αν είναι reading έχουμε σφάλμα +-1 RPM. Δεν το είπα τυχαία το από πάνω. Άμα είχες 10 DT-2234C, θα έβλεπες αποκλείσεις στις μετρήσεις και μεταξύ τους. Διαφορά φάσης δεν ξέρω ακριβώς που την είδες, απλώς για λόγους απλότητας και οικονομίας θεωρούμε ότι και τα άλλα φανάκια είναι στην ίδια ταχύτητα από το πρώτο το οποίο μετράς. Για να παίρνεις μετρήσεις από όλα τα fans θα έπρεπε να έχεις ξεχωριστά καλώδια για το καθένα και είτε αρκετά pins στον ADC σου, είτε όπως το έχω κάνει εγώ στον controller μου, να έχεις έναν πολυπλέκτη (το δεύτερο τσιπάκι), το οποίο αλλάζει το channel που διαβάζει το ADC. Ο πολυπλέκτης βέβαια απαιτεί και το αντίστοιχο driving circuit, οπότε ανεβαίνει πάλι το κόστος. Τέσπα, τελειώνω το offtopic εδώ, τα υπόλοιπα αν θες σε PM. Δεν χρειάζεται PM Πχ για το ΑΤmega Και κυρίως δεν χρειάζεται γιατί ειναι αδιάφορο το όλο αυτό ερώτημα ξεκίνησε με το video του jay εγώ σου λέω τα φανάκια στα δείχνει το bios ή το HWinfo ακριβώς όπως τρέχουν στην πραγματικότητα κάθε ns Σημασία έχει ότι αμφισβήτησες με την έκφραση "τι πάει να πει software ειναι" όταν είδες με τα μάτια ότι με limits η CPU τραβάει παραπάνω απο όσο υποτίθεται θα έπρεπε να τραβούσε άρα τι να λέμε τώρα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα