Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dr_Pepper είπε

AC/DC - Night Prowler (Audio) - YouTube

Ρε τι λες τώρα δεν ειναι τίποτα ρυθμισμένο = όλα σωστά όλα Auto με enchance disabled και enforced τα μαμα powerlimits.

Οπότε η κατανάλωση στο κοντέρ έπρεπε να γράφει 125W που ειναι το μαμά TDP (βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι -και αυτό το ανέφερα σε προηγούμενα ποστ η intel έχει "δικές της πατέντες" στο να βγάζει νούμερα για TDP και δεν ειναι ίδια με της AMD που ειναι τα "τιμια" TDP (τίμια με την έννοια αυτό που γράφει αυτό βλέπεις να τραβάει )  χωρίς OC 

+ άντε πες 50 watt για το υπόλοιπο σύστημα (που ειναι ένα γυμνό bench btw το άλλο PC απο δίπλα που αγγίζει τα 280 watt έχει 2 τρόμπες που μόνο αυτές άνετα θα τρώνει 40 watt) 

Πάμε στα 175 watt 175 απο 375 ειναι 200 watt διαφορά 

ή θες να είμαι καλός και να υποθέσω ότι κατα όλη την διάρκεια του bench είχε το μεγάλο boost TDP; 

πάλι 241 +50 = 291 έως τα 375 έχουμε 84 watt διαφορά 

Τι γραφεις παλι για ονομα του θεου...stock 240w power limit εχει ο 12900k, οχι 125. Οποτε λογική η διαφορα που βγαζει ο jay2. 

Τεσπα, πολυ το κουραζουμε. Αν θες ανεβαζεις ενα run με 8 zen 3 cores να μας δείξεις το Efficiency των zen 3. Θα ανεβασω και εγω που να φαινεται vcore και vid οτι ταιριάζουν και αρα η καταναλωση που δειχνει το hwinfo ειναι σωστη. Αν βγει πιο efficienct ο zen 3 μου στέλνεις διευθυνση και σου στέλνω το pc μου. 

Κατι μου λεει οτι θα ακουσω παλι δικαιολογίες βεβαια... 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Herald είπε

stock 240w power limit εχει ο 12900k, οχι 125

Που και πάλι το ξεπερνάει κατα πολύ 1

Που δεν ειναι έτσι αυτό ειναι το TDP υποτίθεται όταν ειναι σε maximum turbo power που δεν ειναι για πολύ υποτίθεται. 2

Και ήδη το ανέφερα στο πιο πάνω ποστ 3 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dr_Pepper είπε

Που και πάλι το ξεπερνάει κατα πολύ 1

Που δεν ειναι έτσι αυτό ειναι το TDP υποτίθεται όταν ειναι σε maximum turbo power που δεν ειναι για πολύ υποτίθεται. 2

Και ήδη το ανέφερα στο πιο πάνω ποστ 3 

Μα δεν το ξεπερναει, δικιες σου ακροβασιες είναι αυτές. Δηλαδη για να καταλαβω, εσυ υποστηρίζεις οτι σε στοκ τραβαει 320+ watt ο 12900 συμφωνα με τα νουμερα του jay, αλλα κάνει η μητρική misreporting? Και τωρα εγω ψυχω 320+ watt με μια u12a ας πούμε και εχω κάτω από 80 βαθμούς. 

Αει καλα, καταλαβα. Και να σε παρακαλαω δεν θα ανεβάσεις run γιατί το ξερεις τι ξύλο πεφτει. Τζαμπα καιει η λαμπα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Herald είπε

Μα δεν το ξεπερναει, δικιες σου ακροβασιες είναι αυτές. Δηλαδη για να καταλαβω, εσυ υποστηρίζεις οτι σε στοκ τραβαει 320+ watt ο 12900 συμφωνα με τα νουμερα του jay, αλλα κάνει η μητρική misreporting? Και τωρα εγω ψυχω 320+ watt με μια u12a ας πούμε και εχω κάτω από 80 βαθμούς. 

Αει καλα, καταλαβα. Και να σε παρακαλαω δεν θα ανεβάσεις run γιατί το ξερεις τι ξύλο πεφτει. Τζαμπα καιει η λαμπα

Ναι γιατί αυτά ειναι απλά κώδικάς εσύ είσαι αυτός που επιμένει ότι επειδή έβαλες PL άρα έτσι θα ειναι εγώ σου έλεγα για ένα σωρό ποστ ότι αν δεν δω μετρητή δεν πιστεύω τίπτοα το τι θα γίνει στην πραγματικότητα εξαρτάται  απο φυσικό τσιπάκι/vrm όπως έγραψα και στο ίδιο το topic παρόμοια περίπτωση άσχετη με intel ότι τα PL settings δεν σημαίνει ότι ειναι 100% αξιόπιστα και ακολουθούνται 

Στις 25/5/2022 στις 1:43 ΠΜ, Dr_Pepper είπε

Φίλε μου έχω rig με 12 vega που τρέχουν linux με PL 115 watt σύνολο 1380 watt σύνολο και έτσι γράφει, έτσι γράφει ο driver έτσι γράφει το λειτουργικό (και ναι σε windows με τις ίδιες ρυθμίσεις καίνε λίγο παραπάνω) στον μετρητή (και τον εκκαθαριστικό) η κατανάλωση ειναι όμως 2300 watt και έχω 1 dim ram LP και έναν ι5 Τ (που καίει λιγότερο δηλαδή) και έναν SSD  και έτσι και αλλιώς σε τέτοια ποσά ειναι αμελητέα τα νούμερα που καίνε η μητρική κτλ όταν μιλάμε για 2300 watt στον μετρητή.

Επίσης τα τροφοδοτικά μου ειναι 1500 watt 80 plus TITANIUM (το μεγαλύτερο efficiency ) 500 ευρώ το καθένα... και τα έβαλα σε τέτοια διάταξη έτσι ώστε να μην τερματίζονται αλλά να ειναι ακριβώς στο peak efficiency (γιατί έχουν αλλο efficiency ανάλογα το power curve)

Και το fan curve κώδικας είναι το ότι σου λέει ότι πχ το φαν τρέχει στις  12900 στροφές δεν σημαίνει ότι αν πάρεις ένα laser στροφόμετρο θα ειναι νταν 12900 απλά έτσι νομίζει ο κώδικας και φυσικά δεν ειναι εντελώς τυχαίο πχ άν την Α στιγμή λέει 12000 στροφές και την β στιγμή 12900 σίγουρα  και στην πραγματικότητα στην β στιγμή ειναι πιο γρήγορο απότι την α απλά δεν σημαίνει ότι ειναι ακριβώς αυτές οι στροφές που γράφει. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Ναι γιατί αυτά ειναι απλά κώδικάς εσύ είσαι αυτός που επιμένει ότι επειδή έβαλες PL άρα έτσι θα ειναι εγώ σου έλεγα για ένα σωρό ποστ ότι αν δεν δω μετρητή δεν πιστεύω τίπτοα το τι θα γίνει στην πραγματικότητα εξαρτάται  απο φυσικό τσιπάκι/vrm όπως έγραψα και στο ίδιο το topic παρόμοια περίπτωση άσχετη με intel ότι τα PL settings δεν σημαίνει ότι ειναι 100% αξιόπιστα και ακολουθούνται 

Και το fan curve κώδικας είναι το ότι σου λέει ότι πχ το φαν τρέχει στις  12900 στροφές δεν σημαίνει ότι αν πάρεις ένα laser στροφόμετρο θα ειναι νταν 12900 απλά έτσι νομίζει ο κώδικας και φυσικά δεν ειναι εντελώς τυχαίο πχ άν την Α στιγμή λέει 12000 στροφές και την β στιγμή 12900 σίγουρα  και στην πραγματικότητα στην β στιγμή ειναι πιο γρήγορο απότι την α απλά δεν σημαίνει ότι ειναι ακριβώς αυτές οι στροφές που γράφει. 

Αρα επιμενεις οτι ψυχω 320++ watt με μια u12a στους 76 βαθμούς. Νταξει, παραδινομαι... Κερδισες. 

Αν παρω τωρα μετρητη θα τρεξεις cbr23 η παλι θα αρχισουν οι δικαιολογιες? Χαλασμενος μετρητης και τετοια, το βλεπω απο τώρα να ερχεται. Πες μου τωρα αν είναι καθώς γυρίζω σπιτι θα πεταχτω να πάρω ενα

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Και το fan curve κώδικας είναι το ότι σου λέει ότι πχ το φαν τρέχει στιε  12900 στροφές δεν σημαίνει ότι αν πάρεις ένα laser στροφόμετρο θα ειναι νταν 12900 απλά έτσι νομίζει ο κώδικας και φυσικά δεν ειναι εντελώς τυχαίο πχ άν την Α στιγμή λέει 12000 στροφές και την β στιγμή 12900 σίγα και στην πραγματικότητα την β στιγμή ειναι πιο γρήγορο απότι την α απλά δεν σημαίνει ότι ειναι ακριβώς αυτές οι στροφές που γράφει. 

Βασικά θα σου βγάλει τις ίδιες στροφές +- το σφάλμα του στροφόμετρου. 

Τι πάει να πει το "είναι κώδικας" λολ; Το στροφόμετρο δηλαδή δεν τρέχει κώδικα; Αδερφέ σε ότι παίζει ψηφιοποίηση, πάντα υπάρχει ένας MCU από πίσω όπου τρέχει κώδικα για να διαβάσει έναν αισθητήρα. Τώρα το τι αισθητήρας είναι (hall effect πχ σε όλα τα φανάκια) και τι ακρίβεια έχει, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Herald είπε

Αρα επιμενεις οτι ψυχω 320++ watt με μια u12a στους 76 βαθμούς. Νταξει, παραδινομαι... Κερδισες. 

ρε τι κωλοτούμπες ειναι αυτές σου έδειξα έναν αντικειμενικό youtuber (και αν δεν ειναι αντικειμενικός σίγουρα δεν τον λες απο την μεριά της AMD όλο το στουντιο ειναι EVGA, NVidia και intel) 

αφαιρεί OC βάζει όλα στο auto και enforce τα μαμά power limits και η κατανάλωση γράφει 375+ watt τι σε δυσκολεύει να καταλάβεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 84 watt διαφορά με το πολύ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟ +50 watt που έβαλα για την μητρική μνήμες nvme και κάρτα στο idle 

Τώρα απο εκει και πέρα όλα τα άλλα ειναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. 

5 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Τι πάει να πει το "είναι κώδικας" λολ; Το στροφόμετρο δηλαδή δεν τρέχει κώδικα;

Πάει να πει ότι δεν έχει τρόπο να υπολογίσει τα χαρακτηριστικά (πηνίο, αντίσταση πικνότητα του αέρα/ατμόσφαιρας, αντίσταση πτερυγίων κτλ ) του κάθε φαν ότι δεν έχει τρόπο να μετρήσει ακριβώς τι ρεύμα θα του δώσει και κατα προσέγγιση έχει ένα πίνακα που λέει με Χ volt και Y αμπέρ ένα φανάκι θα πρέπει να στροφάρει τόσο. 

Το laser έχει αισθητήρα και το μόνο που κάνει ειναι να προσθέτει + 1 κάθε φορά που δεν ανακλάτε το laser πίσω στον αισθητήρα κάνει φυσική μέτρηση δηλαδή των στροφών. . 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.

Και οι δύο μιλάτε για τελείως διαφορετικά πράγματα και εξαρχής το θέμα της συζήτησης είναι εκτός. Το έχω πει και το ξαναλέω. Το RoC power στους Zen είναι υψηλότερο, οι πυρήνες όμως σε low voltage είναι πιο efficient από τους gracemont. 

Σύγκριση πυρήνες με πυρήνες δεν μπορούμε να κάνουμε. Όταν όμως παίζει στα 5-10W το RoC στον 12900K και στον 5800Χ μου με τα voltages στο πατωμα κατω απο 20W δεν πεφτει (με το SoC να ειναι τα 7-8), οι Intel σε ιδια wattages εχουν headroom 10-15W για τους πυρηνες, σε περιοχη που εχουμε linear scaling performance/power. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Και οι δύο μιλάτε για τελείως διαφορετικά πράγματα και εξαρχής το θέμα της συζήτησης είναι εκτός. Το έχω πει και το ξαναλέω. Το RoC power στους Zen είναι υψηλότερο, οι πυρήνες όμως σε low voltage είναι πιο efficient από τους gracemont. 

Σύγκριση πυρήνες με πυρήνες δεν μπορούμε να κάνουμε. Όταν όμως παίζει στα 5-10W το RoC στον 12900K και στον 5800Χ μου με τα voltages στο πατωμα κατω απο 20W δεν πεφτει (με το SoC να ειναι τα 7-8), οι Intel σε ιδια wattages εχουν headroom 10-15W για τους πυρηνες, σε περιοχη που εχουμε linear scaling performance/power. 

Αδιάφορο ειναι το RoC όμως και γιατί είναι μικρός σαν αριθμός ( άσχετα αν ειναι μεγαλύτερος απο την intel που βασικά ειναι monolithic και γιαυτό συμβαίνει αυτή η διαφορά ) αλλά και γιατί δεν κάνει scale με το έργο/φόρτο εργασίας αναλογικά. 

Και για να καταλάβω λες και εσύ ότι οι alderlake ειναι efficient επεξεργαστές; 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Πάει να πει ότι δεν έχει τρόπο να υπολογίσει τα χαρακτηριστικά (πηνίο, αντίσταση πικνότητα του αέρα/ατμόσφαιρας, αντίσταση πτερυγίων κτλ ) του κάθε φαν ότι δεν έχει τρόπο να μετρήσει ακριβώς τι ρεύμα θα του δώσει και κατα προσέγγιση έχει ένα πίνακα που λέει με Χ volt και Y αμπέρ ένα φανάκι θα πρέπει να στροφάρει τόσο. 

Δεν ισχύει αυτό που λες και δεν χρειάζεται καν να ξέρεις τόοοοοσα πράγματα που αναφέρεις.

Κάθε φανάκι ενσωματώνει ταχόμετρο με την μορφή hall effect sensor, στον οποίο δίνεται ένα DC offset και ανάλογα αν μιλάμε για unipolar ή bipollar αισθητήρα (στο 99% bipollar είναι), δίνει έναν παλμό ανά μία ή μισή περιστροφή, τον οποίο παλμό διαβάζεις. Από εκεί και πέρα κάνεις απλώς μαθηματικά γυμνασίου για να εξάγεις την συχνότητα. 

Προσωπικά στο fan controller κάνω και ένα averaging των τελευταίων 10 τιμών για να έχω πιο consinstant αποτελέσματα, οι περισσότεροι απλώς κάνουν update ανά X δεύτερα και απεικονίζουν την ακριβής τιμή εκείνης της χρονικής στιγμής.  

Δημοσ.
2 hours ago, Dr_Pepper said:

Αδιάφορο ειναι το RoC όμως και γιατί είναι μικρός σαν αριθμός ( άσχετα αν ειναι μεγαλύτερος απο την intel που βασικά ειναι monolithic και γιαυτό συμβαίνει αυτή η διαφορά ) αλλά και γιατί δεν κάνει scale με το έργο/φόρτο εργασίας αναλογικά. 

Οι alderlake εχουν p και ecores. Τα ecores όχι δεν ειναι efficient. Τα pcores σπανε πλακα στα zen 3 cores. Αν και οποτε αποφασίσεις να τρεξεις τεστ και αφησεις τις δικαιολογίες θα το διαπιστωσεις. 

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Με balanced plan εχει γράψει και 1.7w package power. Με ρυθμισμένα κανονικα ac / dc και ακριβές reporting. 

Καλα ο αλλος μου λεει οτι ψυχω 320w με single tower air cooler.. 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Πως ακριβώς είναι αδιάφορο όταν το efficiency βγαίνει από την διαίρεση perfomance/power consumed; 

Όταν ο ένας CPU έχει διαθέσιμα 45W για τους πυρήνες, ενώ ο άλλος 55W, ενώ συνολικά και οι 2 καταναλώνουν 60W σταθερά, πως στο καλό εξάγεις συμπέρασμα για το ποια αρχιτεκτονική είναι πιο efficient; Δεν είναι δα και δυσνόητο. 

Και ναι οι Alder είναι efficient. Γενικά αν θέλετε να ασχολείστε με PC, βγάλτε από το μυαλό σας μερικοί ότι άμα κάτι τραβάει υπό Χ συνθήκες τρελά ποσά ενέργειας, πάει να πει ότι είναι inefficient. 
Το efficiency στα τσιπάκια αναλύεται σε περιοχές. Έχεις τελείως διαφορετική συμπεριφορά, ανάλογα τις παραμέτρους λειτουργίας, οι οποίες στα σύγχρονα συστήματα είναι μεταβλητές. 

Εκτός και αν πιστεύεις ότι ο 5800Χ πχ, άμα του κοτσάρω ένα PBO που τραβάει 150-160W, είναι efficient επειδή λέει AMD πάνω, ενώ τα σκορ πάνε στον διάολο σε σχέση με 5950X στο ίδιο power, ή 12900K... 

Για να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θες τρανό παράδειγμα inefficient αρχιτεκτονικής; Πάρε την Ampere της Nvidia με καταναλώσεις να σου βγάζουν τα μάτια, είτε σε idle, είτε σε ελάχιστο φορτίο, είτε σε 100%. Για όνομα του θεού Warcraft 3 έπαιζα, όχι το reforged με τα νέα γραφικά και η κάρτα στα 210MHz, στο lowest voltage point τράβαγε 90W! 

Που το παιχνίδι το έχω τρέξει και με Vega 8 στο λάπτοπ μου με ίδια FPS και εκεί τράβαγε 7W. 

Καλό παράδειγμα τα Vega ενσωματωμένα. Είναι ότι πιο efficient έχω δει σε ενσωματωμένα γραφικά, μέχρι τα 2150MHz στα 1.15V. Σε 4650G πχ, κάτι καταναλώσεις εκεί στα 20-25W. Μετά έβαλα 1.2-1.22 και έγραψε 70W και είχε πάει στους 70-80 βαθμούς το SoC VRM, για να πάρω 150MHz έξτρα. 
Αυτό πάει να πει ότι η Vega είναι inefficient; Ή μήπως ότι την λειτουργούσα σε περιοχή που το leakage είχε πάει στον θεό και το V/F curve ήταν τερματισμένο;

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Δεν ισχύει αυτό που λες και δεν χρειάζεται καν να ξέρεις τόοοοοσα πράγματα που αναφέρεις.

Κάθε φανάκι ενσωματώνει ταχόμετρο με την μορφή hall effect sensor, στον οποίο δίνεται ένα DC offset και ανάλογα αν μιλάμε για unipolar ή bipollar αισθητήρα (στο 99% bipollar είναι), δίνει έναν παλμό ανά μία ή μισή περιστροφή, τον οποίο παλμό διαβάζεις. Από εκεί και πέρα κάνεις απλώς μαθηματικά γυμνασίου για να εξάγεις την συχνότητα. 

Προσωπικά στο fan controller κάνω και ένα averaging των τελευταίων 10 τιμών για να έχω πιο consinstant αποτελέσματα, οι περισσότεροι απλώς κάνουν update ανά X δεύτερα και απεικονίζουν την ακριβής τιμή εκείνης της χρονικής στιγμής.  

δεν είναι αισθητήρας αυτό το unipolar ή bipolar που διάβασες έχει σχέση με το τι ειναι το πινίο του fan 

εδώ για παράδειγμα δίνεις στο fan (με ακριβό rigol οσιλοσκόπιο btw ακριβείας μετρήσεις δηλαδή μην το περιμένεις αυτό απο μια μητρική ) παλμούς 60,67 με 60,91 hz  άρα θα πρέπει να δούμε 1820 με 1827 στροφές 

Σε ένα απλούστατο παράδειγμα πραγματικότητα έχει μετρήσεις 1823 με 1830 δηλαδή ακόμη και με υψηλής ακρίβειας μετρήσεις για διαφορές εκατοστών του hz έχουμε μερικά RPM διαφορά. 

Στην πραγματικότητα οι μεταβλητές ειναι ακόμη περισσότερες (πχ αν κάνεις daisy chain fans που ειναι και το πιο πιθανό θα δεις ότι το καλώδιο για κάτι τέτοιο εκτός απο το πρώτο socket στα άλλα δεν έχει το 3ο pin οπότε υπάρχει και μια διαφορά φάσης που δεν προσμετράται)   και φυσικά δεν υπάρχει απόλυτη ακρίβεια. 

Τώρα τι καθόμαστε και συζητάμε όμως αφού μπροστά στα μάτια σου είδες με τα limits ο 12900Κ χωρίς OC να γράφει 375+ watt οπότε τι κωλοτούμπες ψάχνουμε να βρούμε; 

Χάκαρε ο Jay την μητρική; 

Ή ειναι ελαττωματική; 

Οκ ειναι ελαττωματικές και οι 14 κάρτες μου που τις βάζω PL 115 και απο την πρίζα τραβάνε το διπλάσιο; 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Confused 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

δεν είναι αισθητήρας αυτό το unipolar ή bipolar που διάβασες έχει σχέση με το τι ειναι το πινίο του fan 

εδώ για παράδειγμα δίνεις στο fan (με ακριβό rigol οσιλοσκόπιο btw ακριβείας μετρήσεις δηλαδή μην το περιμένεις αυτό απο μια μητρική ) παλμούς 60,67 με 60,91 hz  άρα θα πρέπει να δούμε 1820 με 1827 στροφές 

Στην σε ένα απλούστατο παράδειγμα πραγματικότητα έχει μετρήσεις 1823 με 1830 δηλαδή ακόμη και με υψηλής ακρίβειας μετρήσεις για διαφορές εκατοστών του hz έχουμε μερικά RPM διαφορά. 

Τώρα τι καθόμαστε και συζητάμε όμως αφού μπροστά στα μάτια σου είδες με τα limits ο 12900Κ χωρίς OC να γράφει 375+ watt οπότε τι κωλοτούμπες ψάχνουμε να βρούμε; 

Χάκαρε ο Jay την μητρική; 

Δεν συζητάτε, σου εξηγεί αλλα δεν καταλαβαινεις ότι δεν εχει σημασια ποσα watt τραβαει οσον αφορα τo efficiency. Αν του πεις να τραβήξει 500w θα τραβηξει 500w.

Efficiency το μετρας normalised, οπου εκει οπως εχουμε πει τα gc cores τσαλαπατανε τα zen 3 cores, γιαυτο και αποφεύγεις να τρέξεις ενα τεστ 😊

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...