Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και μιας και λέγαμε για τους πυρήνες, βρήκα την φωτογραφεία παρακάτω. Απλά να τονίσω ότι τα Intel 7 (10nm++) έχουν σχεδόν ιδιο density με τα 7nm της TSMC και παρόλα αυτά ο Intel GoldenCove είναι τεράστιος σε σχέση με τον ΖΕΝ 3.

em4v28kz6p691.jpg?width=640&crop=smart&a

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

έχουμε τιμές από TPU

Καλά, γενικά τα νούμερα του TPU όσον αφορά καταναλώσεις είναι κάποιου είδους αστείο, ειδικά στα Intel τσιπάκια. 
Από αυτούς βγήκε το ότι ο 12900K τραβάει 350-400W, προσωπικά την 250άρα ακόμα και με limits unlocked δεν την είδα να την ξεπερνάει. 

Το κοιτάτε λάθος πάντως αν θέλετε να βρείτε ποιός είναι ο πιο energy efficient πυρήνας. Πέραν από το ότι μέσα συνυπολογίζονται και όλα τα άλλα domains του CPU τα οποία καταναλώνουν σταθερά ενέργεια με ελάχιστες μεταβολές, το οποίο σε χαμηλές τιμές ρίχνει τα αποτελέσματα τελείως στον βρόντο, δεν μπορείς να πάρεις μέτρηση, ούτε σε στοκ, ούτε σε μια Χ τιμή ισχύος και να βγάλεις συμπέρασμα. 

Τουλάχιστον 5-6 τιμές ισχύος, στις οποίες εξάγεις αποτέλεσμα τραβώντας την χαρακτηριστική. Ιδανικά έχεις 10άδες-100άδες points, αλλά αυτό είναι αδύνατο έξω από εργαστήριο. 

Μετά συγκρίνοντας τις χαρακτηριστικές, μπορείς να εξάγεις συμπεράσματα για το ποιός πυρήνας είναι πιο efficient, σε ποιες περιοχές.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Herald είπε

Ρε μαν τώρα τρολλάρις απλά ή δεν καταλαβαίνεις τι βλέπεις στο γράφημα. Μιλάμε για MT performance οπου μας δείχνει στο cbr23 6+4 να βγάζει το ίδιο score με 8+8 στα ίδια watt. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι έχει κάνει κάποια χοντρή πατάτα, ε τι να σου πώ. 3 άτομα με 12900k βγάλαμε 24k cbr23 στα 125w. Τώρα αν θες να πιστέψεις το tpup go for it

Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει τι βγάζουν τα reviewing sites, έχουμε κόσμο εδώ με zen 3. Ζήτα τους να τεστάρουν οτι εφαρμογή θέλουν σε ότι watt θέλουν - δεν υπάρχει καμία ελπίδα να πλησιάσουν το perf / watt των GC cores. Είτε σε στοκ είτε tuned είτε ότι άλλο θες. Ε δεν ξέρω τι περαιτέρω να σου πω για να σε πείσω. Πριν λίγο καιρό είδαμε 8 zen 3 cores να θέλουν 150w για να πλησιάσουν 8 GC cores στα 65w. 

Έστω ότι το TPU έχει κάνει πατάτα στο συγκεκριμένο review (δεν το νομίζω), και το Gamer Nexus και το Techspot βγάζουν τον 5600Χ να έχει σχεδόν ίδιο perf/watt με τον 12400F.  Αυτό μου φτάνει, τρία από τα μεγαλύτερα site βγάζουν ίδια αποτελέσματα και σε διαφορετικά applications.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Τρία από τα μεγαλύτερα site βγάζουν άλλα πράγματα από ότι λέτε εσείς οι δυο.

Εμένα μην με βάζεις μέσα, απλώς έδωσα δεδομένα για το πόσο βγάζει CBR23 ο 5800X με 0.95V στα 4.1GHz :P 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Καλά, γενικά τα νούμερα του TPU όσον αφορά καταναλώσεις είναι κάποιου είδους αστείο, ειδικά στα Intel τσιπάκια. 
Από αυτούς βγήκε το ότι ο 12900K τραβάει 350-400W, προσωπικά την 250άρα ακόμα και με limits unlocked δεν την είδα να την ξεπερνάει. 

Το κοιτάτε λάθος πάντως αν θέλετε να βρείτε ποιός είναι ο πιο energy efficient πυρήνας. Πέραν από το ότι μέσα συνυπολογίζονται και όλα τα άλλα domains του CPU τα οποία καταναλώνουν σταθερά ενέργεια με ελάχιστες μεταβολές, το οποίο σε χαμηλές τιμές ρίχνει τα αποτελέσματα τελείως στον βρόντο, δεν μπορείς να πάρεις μέτρηση, ούτε σε στοκ, ούτε σε μια Χ τιμή ισχύος και να βγάλεις συμπέρασμα. 

Τουλάχιστον 5-6 τιμές ισχύος, στις οποίες εξάγεις αποτέλεσμα τραβώντας την χαρακτηριστική. Ιδανικά έχεις 10άδες-100άδες points, αλλά αυτό είναι αδύνατο έξω από εργαστήριο. 

Μετά συγκρίνοντας τις χαρακτηριστικές, μπορείς να εξάγεις συμπεράσματα για το ποιός πυρήνας είναι πιο efficient, σε ποιες περιοχές.

Άμα έχεις όρεξη να τρέξεις, έχω και εγώ, μπας και σβήσει ο μύθος. Δεν υπάρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε wattage να βγεί μπροστά zen 3 core απο gc core. Το παίζω τζόγο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

To TPU έβγαλε 330W για όλο το σύστημα στον 12900Κ με ΟC στα 5GHz. Μια χαρά το βλέπω.

power-multithread.png

Όταν τρία site βγάζουν σχεδόν ίδια αποτελέσματα σε perf/watt σε τρία διαφορετικά προγράμματα με τον 5600Χ vs 12400F τότε τα αποτελέσματα είναι έγκυρα.  

Επεξ/σία από Aten-Ra
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Έστω ότι το TPU έχει κάνει πατάτα στο συγκεκριμένο review (δεν το νομίζω), και το Gamer Nexus και το Techspot βγάζουν τον 5600Χ να έχει σχεδόν ίδιο perf/watt με τον 12400F.  Αυτό μου φτάνει, τρία από τα μεγαλύτερα site βγάζουν ίδια αποτελέσματα και σε διαφορετικά applications.

Ρε φίλε 1000 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ο 12400 είναι διαφορετικό chip από τα υπόλοιπα μιας και δεν κόβεται από το μεγάλο  chip. Μπορεί να έχει κάκιστο bin, μπορεί 1002 πράματα. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι έκαναν πάτατα, αν και το TPU δεδομένα έχει κάνει πατάτα, δεν υπάρχει αμφιβολία επί τούτου.

Τώρα είδα κιόλας ότι κοιτάς system power...10w παραπάνω να τραβάει η μητρική τα αποτελέσματα είναι για τα σκουπίδια...

Επεξ/σία από Herald
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Herald είπε

Ρε φίλε 1000 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ο 12400 είναι διαφορετικό chip από τα υπόλοιπα μιας και δεν κόβεται από το μεγάλο  chip. Μπορεί να έχει κάκιστο bin, μπορεί 1002 πράματα. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι έκαναν πάτατα, αν και το TPU δεδομένα έχει κάνει πατάτα, δεν υπάρχει αμφιβολία επί τούτου.

Και ο 5600Χ δεν είναι κάνα ιδιαίτερο chip, απλά παίρνουμε αυτούς τους δυο γιατί είναι και οι δυο 6C 12T και 65W TDP.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Herald είπε

Άμα έχεις όρεξη να τρέξεις, έχω και εγώ, μπας και σβήσει ο μύθος. Δεν υπάρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε wattage να βγεί μπροστά zen 3 core απο gc core. Το παίζω τζόγο.

Χώρια τον χρόνο που θες για πετύχεις ακριβώς την κατανάλωση με βέλτιστο voltage κτλ σε 5 σημεία τουλάχιστον, ό,τι και να τρέξουμε θα είναι off ούτως ή άλλως. Η Intel έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά όσον αφορά το SoC και λοιπά κυκλώματα, οπότε το RoC power είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα Zen. 

Όσον αφορά τους πυρήνες αποκλειστικά, η Zen 3 έχω την αίσθηση πως είναι πιο efficient μέχρι τα ~70W, αλλά δεν έχω concrete data να το αποδείξω. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Και ο 5600Χ δεν είναι κάνα ιδιαίτερο chip, απλά παίρνουμε αυτούς τους δυο γιατί είναι και οι δυο 6C 12T και 65W TDP.

Aυτός εδώ μετράει μόνο CPU power και....όχι ότι θα σε πείσει φυσικά :P

The Core i9-12400 is even 64 percentage points more efficient than the Ryzen 5 5600X!

f you put power consumption and performance under full load into relation, then the Core i5-12400 only has to admit defeat to the Core i9-12900KF, which is the winner in the 125 watt limit. The Ryzen 5 5600X lands significantly further behind.

https://www.igorslab.de/en/intel-core-i5-12400-in-the-workstation-test-how-does-real-work-without-taped-e-cores-part-2/9/

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

To TPU έβγαλε 330W για όλο το σύστημα στον 12900Κ με ΟC στα 5GHz. Μια χαρά το βλέπω.

Τόσον καιρό να ξέρεις εγώ νόμιζα ότι κοιτάω chip power στο TPU 😅 . Ευχαριστώ για την επισήμανση!

Αλλά αυτό κάνει τα αποτελέσματα άκυρα. 

Η μητρική κάνει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα, ειδικά όσο πιο κάτω πας. Διαφορετικά chipsets, φωτάκια κτλ. Ακόμα και ίδια μάρκα ίδιο μοντέλο να πάρεις, δεν έχουν καμία σχέση στα features από AMD σε Intel.
Πρέπει να δίνεται απαραίτητα το chip power μαζί. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Herald είπε

Τώρα είδα κιόλας ότι κοιτάς system power...10w παραπάνω να τραβάει η μητρική τα αποτελέσματα είναι για τα σκουπίδια...

Με την ίδια λογική και ο ΖΕΝ3 έχει 14nm I/O die, άρα τα αποτελέσματα για τους πυρήνες είναι άκυρα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kostas_anes είπε

Τόσον καιρό να ξέρεις εγώ νόμιζα ότι κοιτάω chip power στο TPU 😅 . Ευχαριστώ για την επισήμανση!

Αλλά αυτό κάνει τα αποτελέσματα άκυρα. 

Η μητρική κάνει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα, ειδικά όσο πιο κάτω πας. Διαφορετικά chipsets, φωτάκια κτλ. Ακόμα και ίδια μάρκα ίδιο μοντέλο να πάρεις, δεν έχουν καμία σχέση στα features από AMD σε Intel.
Πρέπει να δίνεται απαραίτητα το chip power μαζί. 

E αυτό του έγραψα και εγώ. Όταν τεστάρις 65w chip 10w διαφορά να έχουν οι μητρικές είναι για τα σκουπίδια τα αποτελέσματα....το igors lab μετράει μόνο CPU και οι διαφορές φτάνουν 65%!! 

Μόλις τώρα, Aten-Ra είπε

Με την ίδια λογική και ο ΖΕΝ3 έχει 14nm I/O die, άρα τα αποτελέσματα για τους πυρήνες είναι άκυρα.

Αν δουλεύει το CPU χωρίς το IO/die ναί, θα ήταν άκυρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Herald είπε

The Core i9-12400 is even 64 percentage points more efficient than the Ryzen 5 5600X!

Οκ you got me confused τώρα. 

Είτε ο Igor δεν ξέρει να διαβάζει τα γραφήματά του, είτε δεν ήξερε τι έγραφε στο υπόμνημα 😅
Αν κοιτάξεις το efficiency graph λέει (Less is better). Επίσης να είναι ο 5800Χ πιο efficient από 5950X, είναι πολύ μεγάλο Press F for Doubt. 

Επεξ/σία από kostas_anes
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, Herald είπε

Θα είναι πίσω σε ST αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα, γιατί η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη. Στο mt είναι που θα τα βρεί μπαστούνια η amd

7600x και 7800x θα φάνε τρελό ξύλο από 13400(6+4) και 13600k αντίστοιχα. Ο 7900x πιστεύω μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ανάλογα την τιμή (αν και πιστεύω θα είναι λίγο μπροστά ο 13700k), μετά ο 7950x δύσκολο να φτάσει το multithread του 13900k, οπου με 16 e-cores αναμένεται να πιάνει κανα 40χίλιαρο στο cbr23.

Στα συν του ράπτορ και το ότι μπορείς να τους έχεις με ddr4, πολύ μικρότερο κόστος πλατφόρμας δηλαδή ειδικά σε περίπτωση που βάλει κάποιος τις υπάρχουσες μνήμες του.

Επεξ/σία από AlexandrosKle

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...