Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Ε, την άλλη φορά να πεις στη Λίζα να σε ενημερώνει (με e--mail, τηλέφωνο ή κάθε πρόσφορο τρόπο) πριν την κάθε κίνηση της εταιρίας. 🤣

Μπορεί να μην το είπες αλλά το άφηνες να εννοηθεί από τα συμφραζόμενα.

Εκεί θα κολλήσουμε τώρα;

Εγώ λέω  να ρωτάω εσένα να μου τα λες. 

Χαίρομαι που ξέρεις και τι λέω χωρίς καν να το πω 

Mαθαμε σήμερα ότι εφόσον κάποιο προϊόν είναι δυνατότερο κάποιου αλλου προϊόντος τότε το δεύτερο καθίσταται αυτόματα αδύναμο. Πχ αν κάποιος σηκώνει 500 κιλά deadlift και ο άλλος 510 τότε ο πρώτος είναι αδύναμος. Μπορεί βέβαια να μην το πούμε αλλά ο kkatzos το φαντάζεται και το αναγάγει ως δεδομένο. 😄😄😄

Εγώ θα συνεχίσω να γράφω την γνώμη μου πάντα σε κόσμια επίπεδα και χωρίς να θίγω κανέναν. Όσοι έχετε πρόβλημα ξιδακι παιδια

Επεξ/σία από billeiros
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, billeiros είπε

Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι ξέρετε που θέλουν να έχουν το   latest and greatest. Και που υποτίθεται λοιπόν ότι τιμάνε την amd αγοράζοντας προϊόντα τους. Η φήμη λοιπόν της εταιρίας αυτής καθώς και οι πρακτικές της αυτό είχαν δείξει μέχρι τώρα. Εδιναν περισσοτερους πυρήνες στους cpus χρόνια τωρα (άσχετο που έμειναν ανεκμεταλλευτοι και υστερουσαν λογω αναιμικου ipc), καλυτερες  τιμες από τον ανταγωνισμό, upgrade path σε μητρικές κλπ και υπόσχεση καλύτερων επιδόσεων μέσω αναβαθμίσεων drivers κλπ. Και αντίστοιχα πράγματα στον τομέα των gpus. Έτσι έχει γίνει αγαπητή. Αν τώρα κάποιοι δεν βλέπετε ότι σιγά σιγά φτύνει στα μούτρα όσους την τίμησαν έχετε θέμα. Αλλά κάποιοι εδώ μέσα φαίνεται αγοράζουν hw ανά πενταετία. Και από τα φθηνά μοντελα. Αυτοί την λένε λοιπόν  σ αυτούς που σκάσανε χιλιάρικο για 7950x. Άλλοι γράφουν: γιατί τώρα απαξιώθηκε το προϊόν σου?μ αυτή τη λογική θα είχαμε μείνει με 2700x. Mια χαρά θα λειτουργούσε το πισι. Λυπάμαι πραγματικά. Εγώ θέλω να ναι δυνατή η amd και θα την ξανατιμησω. Δεν βλέπω με χρωματιστά γυαλιά βλέπετε. 

Η δεν ασχολιόσουν με υπολογιστές την εποχή του Athlon vs Pentium(1999-2006)  η ξεχνάς εύκολα. Και τότε που η AMD είχε το ταχύτερο CPU το χρέωνε κοντά στο χιλιάρικο (Athlon 1100)  η όταν είχε την ταχύτερη κάρτα γραφικών πάλι την χρέωνε πάνω από χιλιάρικο (Radeon HD7990).

Το ότι όμως έβγαλε τους 3D  μέσα στο Q1 23 μόνο καλό είναι για όλους τους χρηστές γιατί θα πέσουν οι τιμές η θα βγουν φτηνότερα μοντέλα και από τους δυο λόγο ανταγωνισμού. Και κάτι ακόμα, κάθε χρόνο έβγαζε CPU η AMD εκτός από κάποιες εξαιρέσεις , πχ Bulldozer για να εξελίξει τον ΖΕΝ και στον ZEN3 απλά γιατί δεν είχε ανταγωνισμό και είχε πέσει και η πανδημία. Κατά τα άλλα , σχεδόν πάντα προσφέρει περισσότερα στην ίδια τιμή με την Intel είτε σε επεξεργαστές είτε σε μητρικές κλπ.

2 ώρες πριν, billeiros είπε

Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι ξέρετε που θέλουν να έχουν το   latest and greatest. Και που υποτίθεται λοιπόν ότι τιμάνε την amd αγοράζοντας προϊόντα τους. Η φήμη λοιπόν της εταιρίας αυτής καθώς και οι πρακτικές της αυτό είχαν δείξει μέχρι τώρα. Εδιναν περισσοτερους πυρήνες στους cpus χρόνια τωρα (άσχετο που έμειναν ανεκμεταλλευτοι και υστερουσαν λογω αναιμικου ipc), καλυτερες  τιμες από τον ανταγωνισμό, upgrade path σε μητρικές κλπ και υπόσχεση καλύτερων επιδόσεων μέσω αναβαθμίσεων drivers κλπ. Και αντίστοιχα πράγματα στον τομέα των gpus. Έτσι έχει γίνει αγαπητή. Αν τώρα κάποιοι δεν βλέπετε ότι σιγά σιγά φτύνει στα μούτρα όσους την τίμησαν έχετε θέμα. Αλλά κάποιοι εδώ μέσα φαίνεται αγοράζουν hw ανά πενταετία. Και από τα φθηνά μοντελα. Αυτοί την λένε λοιπόν  σ αυτούς που σκάσανε χιλιάρικο για 7950x. Άλλοι γράφουν: γιατί τώρα απαξιώθηκε το προϊόν σου?μ αυτή τη λογική θα είχαμε μείνει με 2700x. Mια χαρά θα λειτουργούσε το πισι. Λυπάμαι πραγματικά. Εγώ θέλω να ναι δυνατή η amd και θα την ξανατιμησω. Δεν βλέπω με χρωματιστά γυαλιά βλέπετε. 

Αυτή είναι η παλιά AMD, προ Zen 3. Από τους Zen 3 άλλαξε. Δεν είναι ο φτωχός συγγενής, πήρε το στέμμα σε όλες τις κατηγορίες (για CPU αναφέρομαι).

Η τιμή μεταπώλησης μεταχειρισμένου είναι κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορες τις εταιρείες. Δε τις ενδιαφέρει αν θα πουλήσεις μεταχειρισμένο κάτι που πήρες πριν 1 χρόνο. Για την ακρίβεια, θα ήθελαν να έβρισκαν ένα τρόπο να μη μπορούσες καν να τον μεταπωλήσεις, αλλά φυσικά αυτή η επιθυμία τους δύσκολα θα πραγματοποιηθεί.

Αυτός που πήρε 7950X day one ποιο πολύ πρέπει να μέμφεται τον εαυτό του για τα χρήματα που απώλεσε παρά την AMD. Είναι γνωστό πως όταν αγοράζεις day one, πληρώνεις το premium του να έχεις το νέο προϊόν πρώτος. Σίγουρα βέβαια δε περιμέναμε να πέσει από τα 900+ ευρώ τω πρώτων ημερών και των 820 ευρώ μια εβδομάδα μετά στα 590 σήμερα, αλλά αυτό οφείλεται και στον ανταγωνισμό που μπήκε δυνατά και έβγαλε τον 13900K στα 100$ παρακάτω (MSRP).

Εν τέλει εγώ δε βλέπω κάποιο πρόβλημα στο ότι βγάζει τώρα τους Zen 3D η AMD.  Αν ειδικά βγουν τέλος Φεβρουαρίου και όχι αρχή, μιλάμε για 5 μήνες μετά. Δεν είναι δα ότι βγήκαν 2 μήνες μετά.

Στο bold λες πως θες να είναι δυνατή. Ε φαίνεται πως είναι, θα πάρει πίσω το στέμμα του best gaming cpu - του best productivity cpu το είχε ήδη. Όπως έχει και του best HEDT, του best datacenter κτλ κτλ

Προσωπικά αν είναι να διαλέξω σε 7950X στα 590 και 7950X3D στα 820, με κλειστά τα μάτια διαλέγω 7950X. Δεν αξίζει τόσα παραπάνω χρήματα η L3 cache. Οπότε, ασχέτως αν όντως πάρουν πίσω το best gaming cpu crown, η τιμή θα παίξει σημαντικό ρόλο.

• Like 6

4 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Η δεν ασχολιόσουν με υπολογιστές την εποχή του Athlon vs Pentium(1999-2006)  η ξεχνάς εύκολα. Και τότε που η AMD είχε το ταχύτερο CPU το χρέωνε κοντά στο χιλιάρικο (Athlon 1100)  η όταν είχε την ταχύτερη κάρτα γραφικών πάλι την χρέωνε πάνω από χιλιάρικο (Radeon HD7990).

Το ότι όμως έβγαλε τους 3D  μέσα στο Q1 23 μόνο καλό είναι για όλους τους χρηστές γιατί θα πέσουν οι τιμές η θα βγουν φτηνότερα μοντέλα και από τους δυο λόγο ανταγωνισμού. Και κάτι ακόμα, κάθε χρόνο έβγαζε CPU η AMD εκτός από κάποιες εξαιρέσεις , πχ Bulldozer για να εξελίξει τον ΖΕΝ και στον ZEN3 απλά γιατί δεν είχε ανταγωνισμό και είχε πέσει και η πανδημία. Κατά τα άλλα , σχεδόν πάντα προσφέρει περισσότερα στην ίδια τιμή με την Intel είτε σε επεξεργαστές είτε σε μητρικές κλπ.

Εσύ τόσα χρόνια έκραζες intel για τις παρόμοιες τακτικές, τις πανάκριβες mobo, την αλλαγή σοκετ κάθε χρονιά και πόσα ακόμα. Τώρα βέβαια θυμήθηκες το 2005.οκ

2 λεπτά πριν, billeiros είπε

Εσύ τόσα χρόνια έκραζες intel για τις παρόμοιες τακτικές, τις πανάκριβες mobo, την αλλαγή σοκετ κάθε χρονιά και πόσα ακόμα. Τώρα βέβαια θυμήθηκες το 2005.οκ

Μα και το 2005 δεν άλλαζε socket κάθε χρόνο. 

Ένα AM2 ειχε για τις DDR2 που πήρε και 4-πυτηνους του 2010 

Και πιο πριν ένα 939 για DDR1 .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, billeiros είπε

Ποιες παρόμοιες τακτικές ?? Το ότι εκβίαζε τους ΑΙΒς να μην βγάλουν μητρικές για Athlon ??? το ότι έμεινε στάσιμο το mainstream για 5 χρόνια, για το ότι πληρώνεις παραπάνω για να κάνεις OC (K και Z) . Για τα socket δεν έχω πει κάτι αλλά πάντα η AMD είχε παραπάνω upgradability και φαίνεται και στο ΑΜ4 αλλά και στο ΑΜ5.  

Επεξ/σία από Aten-Ra
  • Like 1
  • Thanks 1

39 λεπτά πριν, Eloy είπε

Ετσι είναι. Αλλά ξέχασες την τρίτη μεταβλητή - το ΠΟΤΕ πουλάς (σε σχέση με το τι περιμένεις να έρθει σύντομα)... Αν αγόρασε κάποιος και πουλάει μέσα στον επόμενο χρόνο, πριν έρθουν ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ καινούργιοι δεν θα χάσει πολλά... Στην intel δεν περιμένουν καλύτερους καινούργιους που θα απαξιώσουν τους Κ, στην amd περιμένουν τους X3D...

Όχι, απλά περιμένουν νέο εντελώς socket :) Θα μοσχοπουλησετε

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Όχι, απλά περιμένουν νέο εντελώς socket :) Θα μοσχοπουλησετε

Eίδες που είσαι λάθος ? Ασχετα με το νέο σόκετ που θα έρθει (κι επιβαρύνει μόνο την νέα πλατφόρμα), αυτό δεν επηρεάζει τους παλιότερους επεξεργαστές γιατί αυτοί θέλουν το παλιό σόκετ... Δεν είναι τυχαίο που ακόμα πωλούνται σε καλές τιμές 10ης γενιάς και 9ης (μην πω για 3ης και 4ης...) Κι όχι μόνο μπαίνουν προς πώληση, αλλά αγοράζονται...Μπες στις αγγελίες και ψάξε για πχ.2600Χ - δεκάδες πωλούνται , κανένας δεν αγοράζεται - γιατί στην μητρική ο άλλος θα βάλει τώρα  (λιώμα τιμή) 5600x όχι 2600...

Επεξ/σία από Eloy

Από το 2006 που εχτισα το πρώτο μου πισι (amd 4200 dual core) amd αγοράζω με δύο τρεις εξαιρέσεις. Αν ψάχνετε εχθρο της amd ψάξτε αλλού. Ο, τι βλέπω όμως παράλογο και στραβό θα το κραζω πως έκανα πάντα. Φανμποι μόνο της τσέπης μου και του τι θεωρώ καλύτερο  είμαι. Τώρα όσον αφορά τους 70003d στην παρούσα χρονική στιγμή θα τους θεωρουσα καλή αγορά αν χρονιζανε τις ραμ το ίδιο ψηλά με intel (κάτι το οποίο δεν πιστεύω να συμβεί κρίνοντας από τους ήδη υπάρχοντες) και αν παίξουν σε δυνατες τιμές, κάτι το οποίο πάλι δεν  πιστεύω να συμβεί καθώς μέχρι να γίνει αυτό (εξορθολογισμο των τιμών τους δλδ όπως έγινε με τους 7000)ήδη θα το χουν χάσει το παιχνίδι με την επερχόμενη έλευση των νέων intel

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Eloy είπε

Eίδες που είσαι λάθος ? Ασχετα με το νέο σόκετ που θα έρθει (κι επιβαρύνει μόνο την νέα πλατφόρμα), αυτό δεν επηρεάζει τους παλιότερους επεξεργαστές γιατί αυτοί θέλουν το παλιό σόκετ... Δεν είναι τυχαίο που ακόμα πωλούνται σε καλές τιμές 10ης γενιάς και 9ης (μην πω για 3ης και 4ης...) Κι όχι μόνο μπαίνουν προς πώληση, αλλά αγοράζονται...Μπες στις αγγελίες και ψάξε για πχ.2600Χ - δεκάδες πωλούνται , κανένας δεν αγοράζεται - γιατί στην μητρική ο άλλος θα βάλει τώρα  (λιώμα τιμή) 5600x όχι 2600...

Και γιατί θα είναι λιώμα τιμή ο 5600x; Δεν θα πουλιούνται σε καλή τιμή για το προηγούμενο σοκετ; Έτσι είπες για τους ιντελ. Τελικά τι ισχύει καλή τιμή ή λιώμα; Είπες και τα δύο.

Και τέλος πάντων μιλάμε για την τεχνολογία. Κανείς δεν αγοράζει με γνώμονα κυρίως την μεταπώληση που συνήθως είναι είναι ελάχιστο από την αρχική αξία. Λίγο κράτησαν οι κάρτες λόγω του το έγινε. 

Εγώ να φανταστείς δεν πουλάω καν, αλλά τα πασάρω στα παιδιά ή τα κάνω σέρβερ κτλ γιατί δεν βρίσκω καμια σοβαρή επιστροφή χρημάτων να τα δώσω.

Επεξ/σία από Retromaniac

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Και γιατί θα είναι λιώμα τιμή ο 5600x; Δεν θα πουλιούνται σε καλή τιμή για το προηγούμενο σοκετ; Έτσι είπες για τους ιντελ. Τελικά τι ισχύει καλή τιμή ή λιώμα; Είπες και τα δύο.

Oχι, καμμιά σχέση με την παλαιότητα. Λιώμα γιατί ήδη πωλείται καινούργιος στην μισή τιμή απ'ότι όταν πρωτοβγήκε και σαν μεταχειρισμένος θα πέσει κι άλλο, αρα με τόσο χαμηλή τιμή γιατί να πάρει ο άλλος 2600...

εντιτ  - κι εγώ δεν πουλάω... έχω γεμίσει τον τόπο pc... άλλος server, άλλος linux, άλλος mmedia...

Επεξ/σία από Eloy

Μόλις τώρα, Eloy είπε

Oχι, καμμιά σχέση με την παλαιότητα. Λιώμα γιατί ήδη πωλείται καινούργιος στην μισή τιμή απ'ότι όταν πρωτοβγήκε και σαν μεταχειρισμένος θα πέσει κι άλλο, αρα με τόσο χαμηλή τιμή γιατί να πάρει ο άλλος 2600...

Ναι αλλά λες ότι ιντελ και amd του πρώην socket θα κρατάνε τιμη γιατί θα χρειάζονται για το πρώην σοκετ. Και μετά λες ο 5600x θα τον βρίσκει λιώμα, δεν μιλάω για τον 2600. Γιατί ο 5600x να είναι λιώμα; Δεν το χρειάζεται κάποιος για το προηγούμενο σοκετ όπως είπες και θα κρατήσει ψηλά τιμή; Τι από τα δύο που είπες ισχύει τελικά;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Ναι αλλά λες ότι ιντελ και amd του πρώην socket θα κρατάνε τιμη γιατί θα χρειάζονται για το πρώην σοκετ. Και μετά λες ο 5600x θα τον βρίσκει λιώμα, δεν μιλάω για τον 2600. Γιατί ο 5600x να είναι λιώμα; Δεν το χρειάζεται κάποιος για το προηγούμενο σοκετ όπως είπες και θα κρατήσει ψηλά τιμή; Τι από τα δύο που είπες ισχύει τελικά;

OK, κατάλαβα τι λες - ίσως κακώς χρησιμοποίησα το "λιώμα" - εννοούσα προφανώς πολύ χαμηλή τιμή (αλλά θα είναι σίγουρα "λιώμα" μπροστά στην τιμή που θα ζητάει ο 5800 3d σε 1-2 χρόνια για το ίδιο σοκετ).

Επεξ/σία από Eloy

24 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Εγώ να φανταστείς δεν πουλάω καν, αλλά τα πασάρω στα παιδιά ή τα κάνω σέρβερ κτλ γιατί δεν βρίσκω καμια σοβαρή επιστροφή χρημάτων να τα δώσω.

Αλήθεια; Εγω με τα χρόνια έχω κανει upgrades significantly φθηνότερα λόγω πώλησης των προηγουμένων... 

• Like 2

Εντωμεταξύ, γιατί πρέπει sony και καλά να μας δώσει η AMD ανακοίνωση με ακριβείς ημερομηνίες και τιμές; Για να μην έχει δυνατότητα αλλαγών; Αν οι αρχικοί 7000 ξεπουλούσαν κάθε μέρα μέχρι σήμερα θα είχε λόγο να βγάλει τους 3D τώρα; Μάλλον όχι. Αν οι αρχικοί 7000 δεν πουλάνε όσο περίμενε, θα είχε λόγο να τους βγάλει σήμερα αντί το καλοκαίρι για να ανανεώσει το ενδιαφέρον; Μάλλον ναι.

Και ξαναρωτώ, η Intel που παρουσίασε προχθες την σειρά 13000 χωρίς K, είχε πει πότε θα τους παρουσιάσει και με τι τιμές; Εκτός από το γεγονός ότι το κάνει κάθε φορά μετά τα Χριστούγεννα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...