Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 λεπτό πριν, godslayerxp είπε

Σίγουρα είναι αυτή η σωστή τιμή;
Η τιμή του Ryzen Master είναι σχεδόν ίδια με την CPU (Tctl/Tdie)
@DionGR ποια τιμή είναι στους 45 εσένα;

Τα δικά μου
temps.jpg.553c31c446ffcc68f6af937ff829ef78.jpg

Κοιτάω CPU (Tctcl/Tdie) που ξέρω οτι έχει offset, και σας απαντάω με τις τιμές του CPU Die (average).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

25 λεπτά πριν, godslayerxp είπε

Σίγουρα είναι αυτή η σωστή τιμή;
Η τιμή του Ryzen Master είναι σχεδόν ίδια με την CPU (Tctl/Tdie)
@DionGR ποια τιμή είναι στους 45 εσένα;

Τα δικά μου
temps.jpg.553c31c446ffcc68f6af937ff829ef78.jpg

Η σωστή τιμη είναι η Tdie. Η άλλη είναι η control τιμή (εξού και το ctl). Είναι η "επίσημη" τιμή που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των fans κτλ και αυτή κάνει report στα windows. Έχει ένα μεγάλο offset όταν ε'ιναι idle και αυτό το offset μικραίνει όσο μεγαλώνει θερμοκρασία.

14 ώρες πριν, Retromaniac είπε

Η σωστή τιμη είναι η Tdie. Η άλλη είναι η control τιμή (εξού και το ctl). Είναι η "επίσημη" τιμή που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των fans κτλ και αυτή κάνει report στα windows. Έχει ένα μεγάλο offset όταν ε'ιναι idle και αυτό το offset μικραίνει όσο μεγαλώνει θερμοκρασία.

Εγώ πάντως CPU Die (Average) κοιτάω, το Tdie έχει σαφώς χαμηλότερες τιμές. Επομένως ίσως τελικά, για τις τιμές που βλέπετε εσείς, να μην υπάρχει θέμα.

image.png.080dcf33adeb04bc454761952c8f1d9c.png

Μιας και συζητάμε για μνήμες, και είμαι κάπως άσχετος με αυτές:

Έχω Ripjaws S5 32gb στα 5600Mhz CL28.

Αξίζει πραγματικά να ασχοληθώ να τις φέρω σε CL30 - 6000 Mhz η οτιδήποτε, η να πειράξω το infinity fabric πραγματάκι που κάθεται στα 2000;

30 λεπτά πριν, DionGR είπε

Εγώ πάντως CPU Die (Average) κοιτάω, το Tdie έχει σαφώς χαμηλότερες τιμές. Επομένως ίσως τελικά, για τις τιμές που βλέπετε εσείς, να μην υπάρχει θέμα.

image.png.080dcf33adeb04bc454761952c8f1d9c.png

Μιας και συζητάμε για μνήμες, και είμαι κάπως άσχετος με αυτές:

Έχω Ripjaws S5 32gb στα 5600Mhz CL28.

Αξίζει πραγματικά να ασχοληθώ να τις φέρω σε CL30 - 6000 Mhz η οτιδήποτε, η να πειράξω το infinity fabric πραγματάκι που κάθεται στα 2000;

Όπως φαίνεται είτε σε Average, είτε σε Tdie είσαι 10+ βαθμούς πάνω από εμάς και με cpu που θεωτητικά τουλάχιστον είναι πιο δροσερό.
Κάτι μου λέει ότι τα έχεις κάνει όλα καλά, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην εσωτερική θερμοκρασία του κουτιού.

Για τις μνήμες εγώ θα ασχολιόμουν μέχρι να παίξουν σταθερά στα 6000 cl30, αν όχι τότε 6000 με λίγο μεγαλύτερα timings

10 λεπτά πριν, godslayerxp είπε

Όπως φαίνεται είτε σε Average, είτε σε Tdie είσαι 10+ βαθμούς πάνω από εμάς και με cpu που θεωτητικά τουλάχιστον είναι πιο δροσερό.
Κάτι μου λέει ότι τα έχεις κάνει όλα καλά, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην εσωτερική θερμοκρασία του κουτιού.

Για τις μνήμες εγώ θα ασχολιόμουν μέχρι να παίξουν σταθερά στα 6000 cl30, αν όχι τότε 6000 με λίγο μεγαλύτερα timings

Λεω να ξαναβαλω παστα μπας και... 

Οι θερμοκρασίες του κουτιού δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είχαν θέμα εφόσον το case μου είναι αρκετά airflow oriented και χρησιμοποιώ στανταρ fan setup me Silent Wings2. Θα δω ομως μηπως εχω παιξει τιποτα με τα fan curves που προκαλεί θέμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, DionGR είπε

Λεω να ξαναβαλω παστα μπας και... 

Οι θερμοκρασίες του κουτιού δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είχαν θέμα εφόσον το case μου είναι αρκετά airflow oriented και χρησιμοποιώ στανταρ fan setup me Silent Wings2. Θα δω ομως μηπως εχω παιξει τιποτα με τα fan curves που προκαλεί θέμα.

Δεν βάζεις και το AIO μπροστά να παίρνει κρύο αέρα και όχι του κουτιού; Το ίδιο κουτί έχουμε αλλά εγώ έχω βάλει μπροστά από ην ψυχτρα

Επεξ/σία από Retromaniac

11 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Δεν βάζεις και το AIO μπροστά να παίρνει κρύο αέρα και όχι του κουτιού; Το ίδιο κουτί έχουμε αλλά εγώ έχω βάλει μπροστά από ην ψυχτρα

Φοβήθηκα μην έτσι έχω χειρότερα temps στην GPU, μιας και θα παίρνει αέρα που έχει περάσει απο το ψυγείο. Δηλαδή εννοείς να κάνω το AIO intake εαν κατάλαβα καλά, και να βάλω και 1 fan πίσω outtake, και πιθανώς κανεναν top.

• Like 1

5 λεπτά πριν, DionGR είπε

Φοβήθηκα μην έτσι έχω χειρότερα temps στην GPU, μιας και θα παίρνει αέρα που έχει περάσει απο το ψυγείο. Δηλαδή εννοείς να κάνω το AIO intake εαν κατάλαβα καλά, και να βάλω και 1 fan πίσω outtake, και πιθανώς κανεναν top.

Ναι θα έχεις χειρότερα στη GPU, αλλά η διαφορά θα είναι μικρή.

Με θερμοκρασία δωματίου 25C, αν έχεις το ψυγείο μπροστά intake, θα έχεις θερμοκρασία κουτιού περίπου 40C. Οπότε η GPU θα παίζει πιο ψηλά.

Με το AiO όμως πάνω, με τη ψύκτρα της GPU να βγάζει τη περισσότερη θερμότητά της μέσα στο κουτί, πιθανότατα έχεις θερμοκρασία κουτιού πολύ παραπάνω από το 40 ήδη. Γιατί ναι μεν έχεις ροή από εξωτερική 25, αλλά η GPU βγάζει 70-80C θερμότητα μέσα στο κουτί.

Γενικά έχουν γίνει τεστ και το AiO μπροστά είναι πολύ καλό για τη CPU, αλλά η GPU συνήθως επιβαρύνεται 5C το πολύ. Οπότε αξίζει.

Εγώ έτσι το έχω, όπως και ο @Retromaniac

• Like 2

@malakudi @Retromaniac @godslayerxp

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και την βοήθεια. Όταν βρώ χρόνο και ασχοληθώ, θα κάνω διάφορες δοκιμές με τα fan setups/curves αλλα πρώτα θα ξαναβάλω πάστα, μήπως έχω κάνει εκεί τη χαζομάρα.

Πιστεύω επίσης οτι το γεγονός ότι βρίσκομαι σε κλεισμένο δωμάτιο-φούρνο επίσης επηρεάζει, όμως οντως οι θερμοκρασίες μέσα στο κουτί δεν πάνε καλα και το παρατήρησα και απο την idle της κάρτας που ανέβηκε τελευταία.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, DionGR είπε

@malakudi @Retromaniac @godslayerxp

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και την βοήθεια. Όταν βρώ χρόνο και ασχοληθώ, θα κάνω διάφορες δοκιμές με τα fan setups/curves αλλα πρώτα θα ξαναβάλω πάστα, μήπως έχω κάνει εκεί τη χαζομάρα.

Πιστεύω επίσης οτι το γεγονός ότι βρίσκομαι σε κλεισμένο δωμάτιο-φούρνο επίσης επηρεάζει, όμως οντως οι θερμοκρασίες μέσα στο κουτί δεν πάνε καλα και το παρατήρησα και απο την idle της κάρτας που ανέβηκε τελευταία.

Μόλις πάρω κάρτα γραφικών θα βάλω ανεμιστήρα εκεί κάτω διαγώνια να φυσάει προς το κάτω μέρος της κάρτας, με κάποια 3d printed βάση που θα φτιάξω. Το AIO μου είναι 280mm, εσένα που είναι 240 μπορεί να αφήνει χώρο να βάλεις ένα 12ρι να φυσάει ευθεία κάτω από την κάρτα.

500DX.jpg

Επεξ/σία από Retromaniac

2 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Μόλις πάρω κάρτα γραφικών θα βάλω ανεμιστήρα εκεί κάτω διαγώνια με κάποια 3d printed βάση που θα φτιάξω. Το AIO μου είναι 280mm, εσένα που είναι 240 μπορεί να αφήνει χώρο να βάλεις ένα 12ρι να φυσάει ευθεία κάτω από την κάρτα.

500DX.jpg

Αμα καταληξω να το βαλω μπροστα, θα το πουλησω και θα βαλω 280ρι BeQuiet γιατι συγκριτικα με τα SilentWings, της arctic δεν μου αρεσουν τοσο.

• Like 1

2 λεπτά πριν, godslayerxp είπε

@DionGR
Push-Pull και έχεις άκοπα χωρίς πατέντες 2 fans να φυσάνε απευθείας το hardware (το ένα προς το χώρο του cpu και το άλλο πάνω στην κάρτα)

Πριν βάλω AIO είχα το κλασσικό x2 in front, x1 out rear, 140ρια.

Τώρα έχω x2 in front, AIO x2 out top, x1 out rear.

Λογικά θα δοκιμάσω AIO front, 1 out rear, η και με 2 πάνω. Θα δειξει υπαρχουν δοκιμες να γινουν.

19 λεπτά πριν, godslayerxp είπε

@DionGR
Push-Pull και έχεις άκοπα χωρίς πατέντες 2 fans να φυσάνε απευθείας το hardware (το ένα προς το χώρο του cpu και το άλλο πάνω στην κάρτα)

Πώς θα στείλεις κρύο άερα στη κάρτα χωρίς να περνάει από το AIO; Την ιδέα για διαγώνιο fan στο κάτω μέρος το πήρα από ένα νέο κουτί της NZXT το οποίο έχεις θεαματικές θερμοκρασίες στη κάρτα και ας έχει μπροστά ΑΙΟ.

2_-_H5_Elite_Bottom_Fan.jpg.1fad2db5280c7142533fa51522c7027f.jpg

• Like 1

34 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Πώς θα στείλεις κρύο άερα στη κάρτα χωρίς να περνάει από το AIO; Την ιδέα για διαγώνιο fan στο κάτω μέρος το πήρα από ένα νέο κουτί της NZXT το οποίο έχεις θεαματικές θερμοκρασίες στη κάρτα και ας έχει μπροστά ΑΙΟ.

2_-_H5_Elite_Bottom_Fan.jpg.1fad2db5280c7142533fa51522c7027f.jpg

πόσο προλαβαίνει να αλλάξει η θερμοκρασία του αέρα από την ΑΙΟ;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...