Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

6 λεπτά πριν, DionGR είπε

Ναι το διαβασα αυτο, και οντως το τσιπακι ειναι μικρο. Ομως η ερωτηση ειναι, και ξερω οτι εχω κουρασει ομως ειναι δυσκολο να το χωνεψω, ειναι φυσιολογικο να τρεχει στους 95c τοσο ευκολα με τετοια ψυξη σε ενα οχι τοσο βαρυ benchmark; Σε αυτο δεν μπορω να καταληξω οσο το ψαχνω. 

Δηλαδη θα παιζω παιχνιδι και θα αραζει στους 75-85c;

Θα το ψαξω παραπανω με το eco mode γιατι το ειχα υποψιν, απλα για την ωρα προσπαθω να καταλαβω εαν οντως ειναι ΟΚ για το τσιπακι να τρεχει συστηματικα σε τετοιες θερμοκρασιες. Ουτως η αλλως στους επεξεργαστες μου κανω undervolt και OC, απλα εχω χαθει λιγο με τα PBO και με αυτα στον συγκεκριμενο. Κατι για PBO Advanced με +25 η -25 διαβαζα.

Επίσης κάτι άκυρο. Το afterburner δεν βγαζει CPU temps. Το HWInfo μια βγαζει και μια δεν βγαζει. Διαβασα οτι ειναι γενικα προβλημα αυτο (ισως φταιει η μητρικη;). Εαν το εχει ψαξει κανεις περαιτερω ας μου πει.

Κάνε undervoltage με το PBO enabled και όχι μόνο θα έχεις μικρότερες θερμοκρασίες αλλά και μεγαλύτερες επιδόσεις σε multi threading. -30mv θα πρέπει να είναι οκ. Εμένα ο 7700x πάει μέχρι 70 με undervoltage και έχει καλύτερες επιδόσεις. Πχ geekbench από 14300 πήγε 15500.

• Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 ώρα πριν, Retromaniac είπε

Κάνε undervoltage με το PBO enabled και όχι μόνο θα έχεις μικρότερες θερμοκρασίες αλλά και μεγαλύτερες επιδόσεις σε multi threading. -30mv θα πρέπει να είναι οκ. Εμένα ο 7700x πάει μέχρι 70 με undervoltage και έχει καλύτερες επιδόσεις. Πχ geekbench από 14300 πήγε 15500.

Εν μέρει αληθές, το UV που συμπεριφέρεται καλά σε ένα workload δεν είναι απαραίτητο ότι θα δουλεύει παντού. Οταν αρχίσουν τα crash δεξιά και αριστερά αρχίζεις να καταλαβαίνεις πως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα για την συνολική απρόσκοπτη λειτουργία. Τα bench είναι χρήσιμα για να συγκρίνουμε τις όποιες πιθανές βελτιώσεις, μέχρι εκεί όμως

π.χ. μπορώ να σηκώσω 6.3 GHz σε 1 core και τρελό UV και το CPU-Z bench single score πετάει. Αντε τρέξε παιχνίδι να σε δω :)

9 λεπτά πριν, morehp είπε

Εν μέρει αληθές, το UV που συμπεριφέρεται καλά σε ένα workload δεν είναι απαραίτητο ότι θα δουλεύει παντού. Οταν αρχίσουν τα crash δεξιά και αριστερά αρχίζεις να καταλαβαίνεις πως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα για την συνολική απρόσκοπτη λειτουργία. Τα bench είναι χρήσιμα για να συγκρίνουμε τις όποιες πιθανές βελτιώσεις, μέχρι εκεί όμως

π.χ. μπορώ να σηκώσω 6.3 GHz σε 1 core και τρελό UV και το CPU-Z bench single score πετάει. Αντε τρέξε παιχνίδι να σε δω :)

Ναι εννοείται. Εμένα σε -30 παίζει super stable. Σχεδόν παίζει σε -40. Σε -30 τώρα το έχω 24/7 και έχω δοκιμάσει πολλά benchmarks και burn tests. Idle ή ελαφρό workload επίσης έχει δοκιμαστεί πια πολύ. Το ότι θα δει βελτιώσει σε multi threading είναι σίγουρο γιατί δεν θα κάνει throttling. Το πολύ πολύ αν δεν είναι τελείως stable σε -30 μπορεί να πάει σε -20 ή να δοκιμάσει ένα ένα τα cores να τα βάλει -25 και να τα άλλα να τα αφήνει -30 ώστε να δει ποια πρέπει να αφήσει σε -25.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@DionGR βάλτα όλα στοκ, ούτε uv, ούτε uva, ούτε uvb, ούτε άλλες μάρκες αντιηλιακών. Load optimized deafaults. Φορτώνεις xmp. Τα πάντα όλα τα υπόλοιπα στοκ.

Τρέξε cinebench, single και multithread που είναι σχετικά ram agnostic και υπάρχουν αποτελέσματα στο διαδίκτυο για να δεις πως πάει ο cpu κι αν κόβει λόγω temps.

Επεξ/σία από DiaperCh@nger101
  • Like 4

4 ώρες πριν, DiaperCh@nger101 είπε

@DionGR βάλτα όλα στοκ, ούτε uv, ούτε uva, ούτε uvb, ούτε άλλες μάρκες αντιηλιακών. Load optimized deafaults. Φορτώνεις xmp. Τα πάντα όλα τα υπόλοιπα στοκ.

Τρέξε cinebench, single και multithread που είναι σχετικά ram agnostic και υπάρχουν αποτελέσματα στο διαδίκτυο για να δεις πως πάει ο cpu κι αν κόβει λόγω temps.

Όλοι κόβουν λόγω temp. Δεν έχω δει review που το pbo με undervoltage να μην βγάζει παραπάνω.

Μόλις τώρα, Retromaniac είπε

Δεν έχω δει review που το pbo με undervoltage να μην βγάζει παραπάνω.

Ενδεχομένως αν και δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα τσιπάκια, παρόλαυτα εδώ κοιτάμε αν αποδίδει τα αναμενόμενα. Πρώτα θα δει αν συμπεριφέρεται σωστά στοκ και μετά ακολουθεί και το tuning όπου όπως αναφέρεις πιθανόν να έχει κάποια βελτίωση με uv.

3 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Όλοι κόβουν λόγω temp.

Προφανώς, εδώ πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε αν όταν κόβει αποδίδει όπως πρέπει ή κόβει λόγω κάποιου προβλήματος αποδίδοντας χαμηλότερα του αναμενόμενου. Με λίγα λόγια μην θεωρείς δεδομένο ότι βγάζει σε στοκ όσο πρέπει. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, στην aio, στην τοποθέτηση, στο ihs του cpu, πρέπει να είναι σίγουρος ότι όλα είναι οκ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, DionGR είπε

Είναι πολύ πιθάνο να κοίταζα την λάθος ένδειξη, CPU (Tctl/Tdie) αντι για CPU CCD1 (Tdie), που είναι τρομερά υψηλότερη.

Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ Tctl/Tdie και tdie

To tctl από τι διαβάζω δεν είναι κάποια πραγματική θερμοκρασία σύφμωνα με αυτό:

Kernel driver k10temp — The Linux Kernel documentation

Αναφορά σε κείμενο

Tctl is the processor temperature control value, used by the platform to control cooling systems. Tctl is a non-physical temperature on an arbitrary scale measured in degrees. It does _not_ represent an actual physical temperature like die or case temperature. Instead, it specifies the processor temperature relative to the point at which the system must supply the maximum cooling for the processor's specified maximum case temperature and maximum thermal power dissipation.

Οπότε στην ουσία είναι ένα offset (πχ +15) για να δουλεύουν οι ανεμιστήρες με καλύτερο τρόπο

(Αυτές τις θερμοκρασίες έχω σε idle, 22-23c για τα cores με θερμοκρασία δωματίου 20c ΑΙΟ 280mm)

image.png.e23ebd10e171ca452b34b84588c49a1e.png

Και μια απάντηση στο  reddit ειδικά για το hwinfo

HWInfo64 - CPU(Tctl) or CPU(Tdie)? : Amd (reddit.com)

Αναφορά σε κείμενο

The primary temperature reporting sensor of the AMD Ryzen™ processor is a sensor called “T Control,” or tCTL for short. The tCTL sensor is derived from the junction (Tj) temperature—the interface point between the die and heatspreader—but it may be offset on certain CPU models so that all models on the AM4 Platform have the same maximum tCTL value. This approach ensures that all AMD Ryzen™ processors have a consistent fan policy.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Αυτές τις θερμοκρασίες έχω σε idle. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ Tctl/Tdie και tdie

To tctl από τι διαβάζω δεν είναι κάποια πραγματική θερμοκρασία σύφμωνα με αυτό:

Kernel driver k10temp — The Linux Kernel documentation

Οπότε στην ουσία είναι ένα offset (πχ +15) για να δουλεύουν οι ανεμιστήρες με καλύτερο τρόπο

(Oι θερμοkρασίες μου σε idle 22-23c για τα cores με θερμοκρασία δωματίου 20c ΑΙΟ 280mm)

image.png.e23ebd10e171ca452b34b84588c49a1e.png

Και μια απάντηση στο  reddit ειδικά για το hwinfo

HWInfo64 - CPU(Tctl) or CPU(Tdie)? : Amd (reddit.com)

Nαι, η κατασταση δεν ειναι τοσο χαλια οσο νομιζα τελικα (παλι παιζει μπαλα στους 80-85 ομως και χτυπαει MAX 95ρια το Tdie).

Θα τρεξω benchmarks με CBS/PBO Off, On, και με custom ρυθμισεις που θα παιξω συμφωνα με το βιντεο.

Επεξ/σία από DionGR
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μόλις τώρα, DionGR είπε

Nαι, η κατασταση δεν ειναι τοσο χαλια οσο νομιζα τελικα (παλι παιζει μπαλα στους 80-85 ομως και χτυπαει MAX 95ρια το Tdie)

Σε idle πόσο είσαι; Και εμένα 95 βάραγε, αλλά με uv έπεσε 70.

Επεξ/σία από Retromaniac

Μόλις τώρα, Retromaniac είπε

Σε idle πόσο είσαι;

Θα το δω καλυτερα οταν σταματησω τα συνεχη benchmark, το αφησω να ηρεμισει και σκασω και ενα restart.

@Retromaniac Αν το αφησω ακινητο, παιζει μπαλα 35-45. Άμα αρχίσω να ανοίγω προγράμματα, χτυπάει κατι 55-65ρια. 

Νταξει, κατι τετοια μου εκανε και ο 3600 πριν τον βαλω σε constant 4.4Ghz με 1.25v, και μετα ηρεμισα.

Η αλήθεια είναι δεν την παλεύω να ακουω τους ανεμιστηρες, γιατι διαβάζω στον υπολογιστή και με αποσπάει πολύ. Λογικά τώρα που θα ασχοληθώ περισσότερο με tweaking θα ισιώσουν τα temps και θα βαλω και το fan curve να παιρνει μπρος για τα καλα πιο ψηλά.

Ξέρει κανείς πως μπορώ να βάλω manual o/c από το bios αλλά να μην κρατάει κολλημένη την συχνότητα και να πέφτει σε idle όπως με το pbo

30 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Ξέρει κανείς πως μπορώ να βάλω manual o/c από το bios αλλά να μην κρατάει κολλημένη την συχνότητα και να πέφτει σε idle όπως με το pbo

Δεν νομίζω πως γίνεται. Όταν πας manual OC τα ρολόγια είναι σταθερά.

• Like 1

15 λεπτά πριν, hln3 είπε

Δεν νομίζω πως γίνεται. Όταν πας manual OC τα ρολόγια είναι σταθερά.

Μου γινόταν με τον 3770κ αλλά εδώ φαίνεται είναι διαφορετικό ο τρόπος που λειτουργουν τα πράγματα. Τουλάχιστον υπάρχει τρόπος να ορίσω μέγιστη συχνότητα για 1 core  και για πολλά cores;

14 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Μου γινόταν με τον 3770κ αλλά εδώ φαίνεται είναι διαφορετικό ο τρόπος που λειτουργουν τα πράγματα. Τουλάχιστον υπάρχει τρόπος να ορίσω μέγιστη συχνότητα για 1 core  και για πολλά cores;

Από το Ryzen master μπορείς να βάλεις διαφορετική συχνότητα ανά core

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...