Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Herald είπε

Τρέχεις ενα CBR23 να δώ λίγο που βρίσκονται τα zen 3 σε efficiency σε σχέση με GC cores? Εικάζω 30-40% διαφορά περίπου, που δύσκολο να την καλύψουν τα zen 4. 

image.png.1579c5888b10182171df73316d491cde.png

Oκ δεν ξερω γιατι του τραβαει τοσο compression... παρε imgur

1 ώρα πριν, nick0lis είπε

Τα 30Κ του 5950 με 100βατ λιγότερα είναι γεγονός.

Για 30.2K πάντως ο 5950Χ στο testing που έκανα, 245-250W τράβαγε. 

Επεξ/σία από kostas_anes
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Εμένα κλειστό pbo, ανοιχτό co η μητρική δίνει 142watt. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nick0lis είπε

spacer.png

28850 o 13700K ddr5 pl2 252watt

Τα 30Κ του 5950 με 100βατ λιγότερα είναι γεγονός.

Στο standby ο 13700Κ πρέπει να γαζώνει 🤣

Παλι παραπληροφορηση? Ρε συ οι οπαδοι της amd δεν μπορουν να πουν αληθεια, τσακωμένοι με την πραγματικότητα τι φαση?? 

19 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

image.png.1579c5888b10182171df73316d491cde.png

Oκ δεν ξερω γιατι του τραβαει τοσο compression... παρε imgur

14k @ 60 watts? Σορρυ δεν μπορώ να δω καθαρα τα νουμερα. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Εμένα κλειστό pbo, ανοιχτό co η μητρική δίνει 142watt. 

CO = Curve Offset; 

Τα καλύτερα που έχω δει πάντως με tuned συστήματα (προφανώς στα review μου δεν κάθομαι να ασχολούμαι μερόνυχτα με το tuning, προσπαθώ να πιάσω παράλληλα και τι θα κάνει ο μέσος χρήστης), είναι γύρω στα 200W για 30K. 

Εσύ με 142W ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως βγάζεις τέτοιο σκορ, μου φαίνεται λίγο παράλογο. Μπορείς να ποστάρεις screenshot αναλυτικά με score και hwinfo ανοιχτό; 

3 λεπτά πριν, Herald είπε

14k @ 60 watts? Σορρυ δεν μπορώ να δω καθαρα τα νουμερα. 

Ναι. Πάτα το link για το imgur φαίνονται κομπλέ εκεί. 

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Herald είπε

Παλι παραπληροφορηση? Ρε συ οι οπαδοι της amd δεν μπορουν να πουν αληθεια, τσακωμένοι με την πραγματικότητα τι φαση?? 

Πες στην διεύθυνση να δώσουν 700€ τα 24κορ και άσε τα άλλα. Το πολύ πολύ να τον συνθέσω με την ενδοδαπέδια θέρμανση 😛

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Καπου 16k βγαζουν 8gc cores. 

9 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Πες στην διεύθυνση να δώσουν 700€ τα 24κορ και άσε τα άλλα. Το πολύ πολύ να τον συνθέσω με την ενδοδαπέδια θέρμανση 😛

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε τρείς και λίγο πρέπει να γυρνάμε στα ίδια επειδή θες να τρολλάρις. Αντι για την ενδοδαπέδια μπορείς απλά να βάλεις power limit και να καβλαντίζεις τα inefficient zen 3. Έχουμε ανεβάσει 300 μετρήσεις, πάλι τα ίδια; 

GC cores >>>> zen 3 cores. Ανέβασε και μετρήσεις ο kostas anes παραπάνω, σταμάτα πια την παραπληροφόρηση ρε φίλε

Επεξ/σία από Herald
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, AlexandrosKle είπε

Μα αυτό ακριβώς λέω, ότι αν δεν υπάρξει αύξηση των cores, χρειάζεται μεγάλη αύξηση στα ρολόγια και μεγάλη αύξηση του ipc. Δεν καταλαβαίνω που κολλάς. 

Σχετικά με τους υπολογισμούς, οι ζεν 3 είναι ήδη πίσω κατα 20% σε single thread (cinebench) από τους alder lake. Αν το single thread στους ράπτορ ανέβει κατά 5-10% σε σχέση με alderlake, τότε οι zen 4 χρειάζονται 25% με 30% αύξηση του single thread από τους zen 3 για να φτάσει τους raptor.

Οι ZEN 4 θα έχουν νέο σετ εντολών , AVX-512 . Στο cinebench θα είναι μέρα με την νύχτα από τους παλαιότερους, αυτό δεν σημαίνει τίποτα βέβαια για το gaming όπως και για πλείστες άλλες εφαρμογές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Στο cinebench θα είναι μέρα με την νύχτα από τους παλαιότερους, αυτό δεν σημαίνει τίποτα βέβαια για το gaming όπως και για πλείστες άλλες εφαρμογές.

Mα το CB δεν χρησιμοποιεί AVX512, μέχρι AVX256 τρέχει 😅

Eπίσης να αναφέρω ότι το AVX512 γενικά είναι ο ορισμός του άχρηστου, όσον αφορά τα computational needs του μέσου ανθρώπου, πέραν ίσως από το video/image processing. 

Συν ότι δεν είναι το τρομερά δύσκολο instruction set να κάνεις implement. Κυριολεκτικά διπλασιάζεις τον αριθμό των AVX registers, όπως και το width τους. 

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, nick0lis είπε

Σου έβαλα το λινκ στο ποστ της ιντελ. 
Μην το κανείς σαν τον άλλο 2+1=3 

Εμένα με νοιάζει ένα APU με ZEN4 στα 4,5-5,0Ghz και 3D, και μια κάρτα γραφικών περίπου όσο μια RX5700  με κατανάλωση όχι πάνω από 150watt full load.

11 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Mα το CB δεν χρησιμοποιεί AVX512, μέχρι AVX256 τρέχει 😅

Με τον υβριδικό σχεδιασμό που χρησιμοποιεί η AMD για να καλύψει τα AVX/AVX256/AVX512  (2xFMAC), δημιουργεί διπλό νήμα εντός του core για υπιδιαιρέσεις του AVX .

Αυτό σημαίνει σε AVX 256 θα έχει διπλή απόδοση ή σχεδόν διπλή σε σχέση με πριν.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

CO = Curve Offset; 

Τα καλύτερα που έχω δει πάντως με tuned συστήματα (προφανώς στα review μου δεν κάθομαι να ασχολούμαι μερόνυχτα με το tuning, προσπαθώ να πιάσω παράλληλα και τι θα κάνει ο μέσος χρήστης), είναι γύρω στα 200W για 30K. 

Εσύ με 142W ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως βγάζεις τέτοιο σκορ, μου φαίνεται λίγο παράλογο. Μπορείς να ποστάρεις screenshot αναλυτικά με score και hwinfo ανοιχτό; 

CO curve optimizer νομίζω το λέει η amd.

Δεν έχω πλέον screenshot έχουν περάσει δυο χρόνια. Νομίζω σου είχα στείλει από περιέργεια.

Θα ψάξω να τα βρω.

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Με τον υβριδικό σχεδιασμό που χρησιμοποιεί η AMD για να καλύψει τα AVX/AVX256/AVX512 , δημιουργεί διπλό νήμα εντός του core για υπιδιαιρέσεις του AVX .

Αυτό σημαίνει σε AVX 256 θα έχει διπλή απόδοση.

Ναι, αλλά όχι. 

Το AVX 512 όπως σου είπα γίνεται implement με το widening των registers και διπλασιασμό τους, όσον αφορά την intel αρχιτεκτονική (μοναδικό implementation ως ώρας).

Η AMD στην Zen 2 δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο τι ακριβώς έχει κάνει στο FPU και η αλήθεια είναι πως χρησιμοποιεί 2 modes λειτουργίας, ανάλογα τι είδους SIMD istructions θα τρέξει, AVX ή SSE. 

Εν πάση περιπτώσει, registers, data path και execution units είναι 256 bit, οπότε δεν ισχύει αυτό που λες (τα AVX512 δεν τα τρέχει καν, ο compiler ο ίδιος τα μετατρέπει σε 256/128 αν δει CPU με μη συμβατό ISA). 
Αν τώρα υποθέσουμε ότι το implementation του AVX512 γίνεται με τον τρόπο που αναφέρεις (σπάσιμο σε 2 μops, με το μισό throughput) και κρατήσει τα 256 bit registers, τότε και πάλι δεν πρόκειται να διπλασιαστούν οι επιδόσεις. 

Το κύριο speedup του AVX512 πατάει πάνω στο MD κομμάτι του SIMD, για να μειώσει το pipelining. Για κάθε dataset όμως, προφανώς πρέπει να γίνει και το fetch/decode. Όσα execution units και να έχεις, όπως και registers, αν το fetch/decode σου δεν είναι αρκετά γρήγορο, το throughput σου εξαρτάται από αυτό. Κοινώς, έστω και αν έχουμε διπλασιασμό των YMM με το implementation του AVX512, αμφιβάλω αν θα υπάρχει το αντίστοιχο pipelining έτσι ώστε να τα αξιοποιήσει και να αυξηθούν οι επιδόσεις. 

Τρανό παράδειγμα, οι Intel CPU's που το υποστηρίζουν ήδη. Είδες εσύ τον 11900K πχ, να βγάζει τίποτα τρελά σκορ;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Herald είπε

GC cores >>>> zen 3 cores. Ανέβασε και μετρήσεις ο kostas anes παραπάνω, σταμάτα πια την παραπληροφόρηση ρε φίλε

Η μόνη παραπληροφόρηση εδώ μέσα είσαι εσύ διαστρεβλώνοντας τα πάντα δικαιολογώντας της αγορές σου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η μόνη παραπληροφόρηση εδώ μέσα είσαι εσύ διαστρεβλώνοντας τα πάντα δικαιολογώντας της αγορές σου. 

Σου ανέβασε πιο πάνω ο kostas anes tunarismeno 5800x στα 60w. Aμφισβητείς ότι 8 GC cores στα ίδια watt τον τσαλαπατάνε; 

Επεξ/σία από Herald
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Ναι, αλλά όχι. 

Το AVX 512 όπως σου είπα γίνεται implement με το widening των registers και διπλασιασμό τους, όσον αφορά την intel αρχιτεκτονική (μοναδικό implementation ως ώρας).

Η AMD στην Zen 2 δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο τι ακριβώς έχει κάνει στο FPU και η αλήθεια είναι πως χρησιμοποιεί 2 modes λειτουργίας, ανάλογα τι είδους SIMD istructions θα τρέξει, AVX ή SSE. 

Εν πάση περιπτώσει, registers, data path και execution units είναι 256 bit, οπότε δεν ισχύει αυτό που λες (τα AVX512 δεν τα τρέχει καν, ο compiler ο ίδιος τα μετατρέπει σε 256/128 αν δει CPU με μη συμβατό ISA). 
Αν τώρα υποθέσουμε ότι το implementation του AVX512 γίνεται με τον τρόπο που αναφέρεις (σπάσιμο σε 2 μops, με το μισό throughput) και κρατήσει τα 256 bit registers, τότε και πάλι δεν πρόκειται να διπλασιαστούν οι επιδόσεις. 

Το κύριο speedup του AVX512 πατάει πάνω στο MD κομμάτι του SIMD, για να μειώσει το pipelining. Για κάθε dataset όμως, προφανώς πρέπει να γίνει και το fetch/decode. Όσα execution units και να έχεις, όπως και registers, αν το fetch/decode σου δεν είναι αρκετά γρήγορο, το throughput σου εξαρτάται από αυτό. Κοινώς, έστω και αν έχουμε διπλασιασμό των YMM με το implementation του AVX512, αμφιβάλω αν θα υπάρχει το αντίστοιχο pipelining έτσι ώστε να τα αξιοποιήσει και να αυξηθούν οι επιδόσεις. 

Τρανό παράδειγμα, οι Intel CPU's που το υποστηρίζουν ήδη. Είδες εσύ τον 11900K πχ, να βγάζει τίποτα τρελά σκορ;

Η ιντελ κάπου αναφέρει ότι έχει απενεργοποιήσει το avx512 στα desktop cpu για λόγους κατανάλωσης. Ενώ στους xeon με χαμηλό tdp είναι σε λειτουργία με τις ανάλογες εφαρμογές. Παρόλα αυτά οι δημοσιογράφοι κάνουν αναφορά για avx512.

5 λεπτά πριν, Herald είπε

Σου ανέβασε πιο πάνω ο kostas anes tunarismeno 5800x στα 60w. Aμφισβητείς ότι 8 GC cores στα ίδια watt τον τσαλαπατάνε; 

Άτοπο ως συνήθως το κάθε σου ερώτημα. 

• Like 1
Δημοσ.

Η ιντελ κάπου αναφέρει ότι έχει απενεργοποιήσει το avx512 στα desktop cpu για λόγους κατανάλωσης. Ενώ στους xeon με χαμηλό tdp είναι σε λειτουργία με τις ανάλογες εφαρμογές. Παρόλα αυτά οι δημοσιογράφοι κάνουν αναφορά για avx512.

O 11500 που έχω κρατήσει στο test bench για να το λειτουργώ, μια χαρά μου δείχνει support. Στους Alder το απενεργοποίησε, για τους Rocket δεν είδα κάτι. 
Και ναι προφανώς όταν ήδη τα AVX φορτία είναι τρομερά ενεργοβόρα, όσο μεγαλώνουν τα dataset, τόσο θα μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...