Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

27 λεπτά πριν, Arkin είπε

Δεν φταιει καθολου λες η amd για το χαλι των μητρικων στις τιμες? Οτι θελουν κανουν οι κατασκευαστες και βαρανε οσο θελουν? 

Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στο EOL 1700 και τις Ζ790. Είναι καθαρά θέμα (greed) των ΑΙΒs .

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Retromaniac είπε

με τα 8/16 threads είμαι καλυμμένος κυρίως για compile σε visual studio και unity

Να σου ζητήσω μια χάρη οπότε έχεις χρόνο αν μπορείς να κανείς compile τον τελευταίο λινουξ κερνελ με παραμέτρους  -j16, mount σε ram file, έχεις μπόλικη ram ; Τον χρόνο του compile θα ήθελα.

Επεξ/σία από nick0lis
  • Like 1

2 ώρες πριν, Herald είπε

Σωστα, αλλα στα 65w με adaptive + auto ρολογια επαιζα. Δηλαδη παλι το cpu boostare στα 5.2 σε single. Γενικά με ολα auto τρεχω, απλα κανω uv στο adaptive. 

Ακριβη συμπέρασμα φυσικά δεν μπορείς να βγαλεις αφου εξαρταται απτο πόσο καλο cpu εκατσε στον καθενα, αλλα μια ιδεα την παιρνεις. 

Ας πουμε εσύ που εισαι neutral, δεν εβγαλες κανενα συμπέρασμα για το που στεκονται τα zen 3 και τα zen 4 σε σχεση με ald και rpl p cores? 😁

Τι να σου πω με 65w δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα και ποτέ, μου φαίνεται ανούσιο για desktop, εκτός και αν μιλάμε για business sff oem build ή laptop, εκεί καλύτερα να πας σε μονολιθικό AMD τύπου 5700g/5600g που δεν έχει το IOD στην μέση, όπως αντίστοιχα έτσι είναι και τα laptop και γενικά εκεί νομίζω ότι είναι κοντά zen 3+ και ADL, κυρίως στην μπαταρία, μην είναι και καλύτερα τα AMD.

Στα 140w που έχω δοκιμάσει που και πάλι μου είναι αδιάφορο, ο 7950x με απλά ένα ppt limit είναι πιο γρήγορος από τον 13900Κ με ένα pl 140w, μιλάω πάντα για 3d rendering tiles 100% usage, σε mixed χρήση πολύ αμφιβάλλω ότι είναι καλύτερος, νομίζω ο 13900Κ μπορεί να τρέξει μερικά cores με 80-90% usage + το uncore με πιο efficient κατανάλωση από τον 7950x + το IOD.

Εμένα με ενδιαφέρει το max performance στο max temp με την δεδομένη ψύξη που έχω, κυρίως σε mixed load χρήση, εκεί κρίνω ότι ο 13900Κ είναι λίγο καλύτερος από τον 7950x και δεν καίει τόσο παραπάνω, στο 100% load ναι είναι λίγο φίρα, αλλά αυτά τα 30-40w χοντρικά για να πατσίσεις (σε 100% usage) είναι σε χρήμα αμελητέα ποσότητα και από άποψη ψύξης πάλι λόγο επιφάνειας δεν θα έχει θέμα κάποιος με τον 13900Κ επειδή αντί για 140w θα τον πάει στα 170w ή αντί για 230w θα τον πάει 260w, χοντρικά ίδια temps θα βλέπει.

• Like 3

2 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Τι να σου πω με 65w δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα και ποτέ, μου φαίνεται ανούσιο για desktop, εκτός και αν μιλάμε για business sff oem build ή laptop, εκεί καλύτερα να πας σε μονολιθικό AMD τύπου 5700g/5600g που δεν έχει το IOD στην μέση, όπως αντίστοιχα έτσι είναι και τα laptop και γενικά εκεί νομίζω ότι είναι κοντά zen 3+ και ADL, κυρίως στην μπαταρία, μην είναι και καλύτερα τα AMD.

Στα 140w που έχω δοκιμάσει που και πάλι μου είναι αδιάφορο, ο 7950x με απλά ένα ppt limit είναι πιο γρήγορος από τον 13900Κ με ένα pl 140w, μιλάω πάντα για 3d rendering tiles 100% usage, σε mixed χρήση πολύ αμφιβάλλω ότι είναι καλύτερος, νομίζω ο 13900Κ μπορεί να τρέξει μερικά cores με 80-90% usage + το uncore με πιο efficient κατανάλωση από τον 7950x + το IOD.

Εμένα με ενδιαφέρει το max performance στο max temp με την δεδομένη ψύξη που έχω, κυρίως σε mixed load χρήση, εκεί κρίνω ότι ο 13900Κ είναι λίγο καλύτερος από τον 7950x και δεν καίει τόσο παραπάνω, στο 100% load ναι είναι λίγο φίρα, αλλά αυτά τα 30-40w χοντρικά για να πατσίσεις (σε 100% usage) είναι σε χρήμα αμελητέα ποσότητα και από άποψη ψύξης πάλι λόγο επιφάνειας δεν θα έχει θέμα κάποιος με τον 13900Κ επειδή αντί για 140w θα τον πάει στα 170w ή αντί για 230w θα τον πάει 260w, χοντρικά ίδια temps θα βλέπει.

Δέκτα όλα αυτά, η ερώτηση μου αφορούσε συγκεκριμένα τα P cores των ALD και των RPL που στέκονται σε σχέση με zen 3 και zen 4 από άποψη efficiency. Εσυ μιλάς για το συνολικό τσιπάκι που φυσικά τα ecores χαλάνε την μαγιά σε efficiency. 

Όπως το βλέπω εγώ από τα νούμερα που ανέβηκαν, zen 3 core <<<< ALD p core < Zen 4 core <<< RPL pcore. 

Για το τελευταίο θα μάθω σίγουρα την παρασκευή που θα παραλάβω, αλλά δεν βλέπω - με τα νούμερα που ανέβασε ο retromaniac (με κορυφαίο bin 7700x μάλιστα) να υπάρχουν πολλές ελπίδες για τα zen 4 cores. Φτιάξανε το iodie αλλά δεν ξέρω τι χαλάσανε - δεν γίνεται κορυφαίο bin να πασχίζει να ξεπεράσει ald p core σε efficiency.

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Δέκτα όλα αυτά, η ερώτηση μου αφορούσε συγκεκριμένα τα P cores των ALD και των RPL που στέκονται σε σχέση με zen 3 και zen 4 από άποψη efficiency. Εσυ μιλάς για το συνολικό τσιπάκι που φυσικά τα ecores χαλάνε την μαγιά σε efficiency. 

Όπως το βλέπω εγώ από τα νούμερα που ανέβηκαν, zen 3 core <<<< ALD p core < Zen 4 core <<< RPL pcore. 

Για το τελευταίο θα μάθω σίγουρα την παρασκευή που θα παραλάβω, αλλά δεν βλέπω - με τα νούμερα που ανέβασε ο retromaniac (με κορυφαίο bin 7700x μάλιστα) να υπάρχουν πολλές ελπίδες για τα zen 4 cores. Φτιάξανε το iodie αλλά δεν ξέρω τι χαλάσανε - δεν γίνεται κορυφαίο bin να πασχίζει να ξεπεράσει ald p core σε efficiency.

Αν είχε ο 13900Κ μόνο p-cores θα ήταν εκτός ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα και θα είχε ανοιχτό και το full blown avx512, όπως και τεράστια unified L3 cache, not gonna happen σε μονολιθικό, είδη είναι 250mm2, μετά θα ήταν σαν high end gpu το die size.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Αν είχε ο 13900Κ μόνο p-cores θα ήταν εκτός ανταγωνισμού

Περισσότερο εκτός αγοράς θα ήταν παρά ανταγωνισμού λόγο κατανάλωσης. Η ιντελ έχει εγκλωβιστεί  σε υψηλά ρολόγια και watt.

Επεξ/σία από nick0lis

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι γνωστοί 3-4 δεν πάτε καμία βόλτα να βγείτε από το σπιτάκι σας να ξελαμπικάρετε λιγάκι γιατί έχετε συνουσιάσει 6 θρεντς με τις μετοχικές σας εμμονές? Δηλαδή κάπου έλεος ρε παιδιά, μια είδηση να διαβάσουμε θέλουμε μπας και με τα δικά μας κριτήρια επιλέξουμε υλικό για αναβάθμιση και εσείς του έχετε πετάξει τα μάτια έξω από την ασέλγεια.

Εdit: Αυτό πάει και σε εσένα που έκανες πρώτος reaction, σε 6 θέματα είσαι μόνιμα ο καπετάν φασαρίας.

Επεξ/σία από Argonaute
  • Like 3
  • Thanks 3

2 ώρες πριν, nick0lis είπε

Να σου ζητήσω μια χάρη οπότε έχεις χρόνο αν μπορείς να κανείς compile τον τελευταίο λινουξ κερνελ με παραμέτρους  -j16, mount σε ram file, έχεις μπόλικη ram ; Τον χρόνο του compile θα ήθελα.

Οκ, μόλις βρω χρόνο θα το κοιτάξω.

2 ώρες πριν, blasterdark86 είπε

αρα ποσο πρεπει να δωσεις για μια b650 για να πεις οτι ειναι οκ ? Δεν μιλαω για τις πιο budget matx μια που θα σε βγαλει αφοβα την 5ετια

β650e καλύτερα.

• Like 1
  • Thanks 1

17 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Οκ, μόλις βρω χρόνο θα το κοιτάξω.

β650e καλύτερα.

Οκ Αρα μονόδρομος η riptide τι άποψη έχετε για αυτή σαν μητρική ; Την βρίσκω 235 την χτυπάω η περιμένω ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά την βοήθεια του @malakudi (thanks!) βρήκα πως γίνεται να θέσω απευθείας τα watt. Τώρα πάει και μεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερα volt αλλά μικρότερο score (οπότε μάλλον πέφτει κόφτης στην ταχύτητα των cores εναλάξ;)

Άρα τώρα είμαστε με pbo.

Τώρα που έμαθα και κάποια άλλα για το pbo θα προσπαθήσω και για μεγαλύτερο μέγιστο score.

Πάντως σκέφτομαι να το αφήσω στα 65watt μόνιμα (άντε να το πάω 90). Δηλαδή ο επεξεργαστής είναι πάλι πολύ γρήγορος με ελάχιστη κατανάλωση και θερμοκρασία.

image.png.adc726fd5bdd32faba2b544067a542c5.png

Και αυτό σε 50watt (δεν ξέρω γιατί λέει 51, το βάζω ακριβώς 50 στο bios, 50000mW για την ακρίβεια.)

image.png.c20157aa89803f0eedbe7efce2d86271.png

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 7

4 λεπτά πριν, malakudi είπε

Δοκίμασε PPT 88 (αντιστοιχεί σε TDP 65)

image.png.34e6c97e7bec2a6a5b0f2c35516acf69.png

1 ώρα πριν, blasterdark86 είπε

Οκ Αρα μονόδρομος η riptide τι άποψη έχετε για αυτή σαν μητρική ; Την βρίσκω 235 την χτυπάω η περιμένω ;

Ναι! 

• Like 2

1 ώρα πριν, Retromaniac είπε

Μετά την βοήθεια του @malakudi (thanks!) βρήκα πως γίνεται να θέσω απευθείας τα watt. Τώρα πάει και μεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερα volt αλλά μικρότερο score (οπότε μάλλον πέφτει κόφτης στην ταχύτητα των cores εναλάξ;)

Άρα τώρα είμαστε με pbo.

Τώρα που έμαθα και κάποια άλλα για το pbo θα προσπαθήσω και για μεγαλύτερο μέγιστο score.

Πάντως σκέφτομαι να το αφήσω στα 65watt μόνιμα (άντε να το πάω 90). Δηλαδή ο επεξεργαστής είναι πάλι πολύ γρήγορος με ελάχιστη κατανάλωση και θερμοκρασία.

Και αυτό σε 50watt (δεν ξέρω γιατί λέει 51, το βάζω ακριβώς 50 στο bios, 50000mW για την ακρίβεια.)

Eπιτέλους! Ωραίος. 

Άρα η διαφορά δεν φαίνεται να μεγαλώνει ούτε να μικραίνει ανεξαρτήτος wattage, 6.3% στα 50w. 

Όταν έχεις κόφτη στο wattage (το λεγόμενο power limit) λογικά θα παίρνεις λίγο χειρότερο score από ότι αν πας με καρφωτά voltage και unlocked, λογικό είναι - έχει να κάνει με το VF curve του cpu. Καλύτερα να παίζεις χωρίς limits imo

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Retromaniac είπε

Άρα τώρα είμαστε με pbo.

νομιζω βγαζεις λιγο καλυτερα νουμερα απο 13600k στα ιδια watt (αν και η μητρικη μου για καποιο λογο δειχνει παραπανω watt απο ολους με 13600k,μαλλον επειδη ειναι φολα)

btw ειναι λαθος να συγκρινετε cores απο διαφορετικα bins cpu. 

o 13900k συγκρινεται με τα cores του 7950x ,αλλο bin ο 7950x αλλο ο 7700x 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...