Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, malakudi είπε

Δεν έχω άποψη για Alder Lake, γι' αυτό και δε το σχολίασα. Από Ryzen όμως έχω άποψη και γνώση, και ξέρω ότι τα undervolt δεν είναι σχεδόν ποτέ stable σε idle. Είχα ρυθμίσει που φαίνονταν rock solid σε πάρα πολλά benches, αλλά σε idle μετά από κάποιες ώρες ξαφνικά έτρωγα reboot. 

Πράγματι το idle είναι το "stability test" του UV (όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό).
Λογικά υποψιάζομαι πως ήταν το μόνο που είχες "ρυθμίσει" και σου ήρθε πρώτο πρώτο σαν πιθανό αίτιο. Είχες κάποιο WHEA στο event viewer?

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Πράγματι το idle είναι το "stability test" του UV (όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό).
Λογικά υποψιάζομαι πως ήταν το μόνο που είχες "ρυθμίσει" και σου ήρθε πρώτο πρώτο σαν πιθανό αίτιο. Είχες κάποιο WHEA στο event viewer?

Και τα μεγάλα negative σε curve optimizer και το undervolt σε offset mode μου έδινε πάντα προβλήματα σε idle. Δε θυμάμαι αν είχε WHEA, τελευταία φορά πάντως που έγινε ήμουν σε Linux, είχα τρέξει δεκάδες heavy load VMAF calculations (2-3 συνεχόμενες), όταν τελείωσαν έκανα λίγο browsing, και μόλις έκλεισα το browser, μετά από λίγα δευτερόλεπτα reboot.

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, Razor333 είπε

65w, είναι όλοι οι κλειδωμένοι για τα sff builds των OEM.

Άλλο είπα όμως, άλλο να βάζεις 65w limit, άλλο να κόψεις τάση και χειροκίνητο OC.

Με 65w θεωρητικά πάλι 1-2 cores θα πάνε και 5.6, δεν θα χάσεις τρέλα σε κάποια workloads.

Επίσης μόνο έτσι είσαι 100% σταθερός και παίρνεις legit αποτέλεσμα για όλα τα samples.

Σωστα, αλλα στα 65w με adaptive + auto ρολογια επαιζα. Δηλαδη παλι το cpu boostare στα 5.2 σε single. Γενικά με ολα auto τρεχω, απλα κανω uv στο adaptive. 

Ακριβη συμπέρασμα φυσικά δεν μπορείς να βγαλεις αφου εξαρταται απτο πόσο καλο cpu εκατσε στον καθενα, αλλα μια ιδεα την παιρνεις. 

Ας πουμε εσύ που εισαι neutral, δεν εβγαλες κανενα συμπέρασμα για το που στεκονται τα zen 3 και τα zen 4 σε σχεση με ald και rpl p cores? 😁

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, malakudi είπε

Και τα μεγάλα negative σε curve optimizer και το undervolt σε offset mode μου έδινε πάντα προβλήματα σε idle. Δε θυμάμαι αν είχε WHEA, τελευταία φορά πάντως που έγινε ήμουν σε Linux, είχα τρέξει δεκάδες heavy load VMAF calculations (2-3 συνεχόμενες), όταν τελείωσαν έκανα λίγο browsing, και μόλις έκλεισα το browser, μετά από λίγα δευτερόλεπτα reboot.

Καταλαβαίνω. Είχες δοκιμάσει καθόλου το CO Optimizing από Ryzen Master (είτε All/Per Core)? Για να έχεις κάποιο 'official' reference.

Επεξ/σία από TR-909
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Herald είπε

Ξερεις ποσοι μου στελνουν ευχαριστήρια σε pm γιατι τους γλυτωσα απτου χάρου τα δοντια να ψωνισουν τις αηδιες

Save the planet herald😂 

Ποιος θα σωσει εμάς από τις παπάντζες που αραδιάζεις ; 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Save the planet herald😂 

Ποιος θα σωσει εμάς από τις παπάντζες που αραδιάζεις ; 

Εσενα ουτε εξορκισμος δεν σε σωζει. Εντεταλμενος εισαι 😂

• Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Herald είπε

ειμαι υποχρεωμένος να τα διορθώνω απο οπου και αν προερχονται.

Άλλος μαυρογιαλούρος μας ήρθε 😭

2 ώρες πριν, Herald είπε

Απλα εγω δεν σου ζηταω prime95, ο nickolis μου ζηταει ομως 😝

Τι σου ζήτησα ; 
😭 σιγά μην τρέξει prime η φριτέζα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Retromaniac είπε

Ναι αυτά είχα δει και εγώ, καθώς και τα Bench σε games και αποφάσισα ότι κάτι άλλο παραπάνω θα είναι για μένα overkill. Καλύτερα να τα δώσω σε κάρτα. Άστα εδώ σε παρασύρουν. Παρατρίχα να δώσω καμιά 200ρια ευρώ ακόμη έτσι  για τα νούμερα (η χασούρα από την πώληση + διαφορά τιμής)! Ναι σαι καλά φίλε.

Ναι και σε gaming σκοτωνει η cpu με οτι καρτα και να την συνδιασεις. Τσαμπα θα πηγαιναν τα παραπανω χρηματα τελειως μην παρασυρεσαι τοσο ευκολα και κανε αναβαθμιση μονο οταν το χρειαζεσαι πραγματικα. Δεν ειμαστε μικροι εχουν πλακα οι κοντρες αλλα περισσοτερο για το χαβαλε σου να τις κανεις να περνας καλα απο εκει και περα μπες στο θεμα των 7000 να δεις τι ευτραπελα θα διαβασεις απο ατομα που εσκασαν 2500 ευρω για καρτα και την θεωρουν vfm εναντι καρτας μισης αξιας. Κατι τετοιο βλεπω να συμβαινει και στο εδω θεμα. Ο herald εχει παθος με τις κοντρες και το σεβομαι εχει ατελειωτη αντοχη και το γουσταρει και καλα κανει καποτε ειχα και εγω οχι πια ομως οταν βλεπω οτι ο αλλος απλα δεν ξερει τι λεει φευγει μπλοκ και ησυχαζω μια και καλη απο τις ασυναρτησιες. Τον herald τον διαβαζω ευχαριστα και ειναι καταιγιστικος στα γραπτα του αλλα μην τα περνεις ολα τις μετρητοις. Αρκετες φορες γραφει και λιγο στην πλακα για να τσιτωσει τον αλλον. Θα τον μαθεις καλο παλικαρι ειναι με εντονο ταμπεραμεντο στις κοντρες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Psycho_Warhead είπε

Πρέπει να πηγαίνουν πολύ χάλια οι πωλήσεις του AM5 για να συμβεί αυτό..

Είναι ένας έμμεσος τρόπος για να πιέσουν τους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές της am5 πλατφόρμας.

Στην ουσία τους λέει είτε μειώνονται τις τιμές για να πουλάτε, η βγάζω νέα γενιά επεξεργαστών στο Παλαιό socket και σας γράφω στα π@πάρια μου.

Έτσι έπρεπε να το είχε παίξει από την αρχή το έργο η AMD.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, adtakhs είπε

Είναι ένας έμμεσος τρόπος για να πιέσουν τους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές της am5 πλατφόρμας.

Στην ουσία τους λέει είτε μειώνονται τις τιμές για να πουλάτε, η βγάζω νέα γενιά επεξεργαστών στο Παλαιό socket και σας γράφω στα π@πάρια μου.

Έτσι έπρεπε να το είχε παίξει από την αρχή το έργο η AMD.

Δεν φταιει καθολου λες η amd για το χαλι των μητρικων στις τιμες? Οτι θελουν κανουν οι κατασκευαστες και βαρανε οσο θελουν? 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Arkin είπε

Δεν φταιει καθολου λες η amd για το χαλι των μητρικων στις τιμες? Οτι θελουν κανουν οι κατασκευαστες και βαρανε οσο θελουν? 

Δεν νομίζω ότι φταίει η AMD. Απλά θεωρούν ότι λόγω μακροβιότητας του socket θα πρέπει να κοστολογήσουν ακριβά γιατί θα ξαναπάρουν χρήμα στα χέρια τους σε πέντε χρόνια.

Αν όμως τους πεις ότι εσύ θα βγάλεις νέα γενιά στο Παλαιό socket και θα τους μείνουν αμανάτι όλες οι m5 τότε μάλλον θα συνετιστούν.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Δεν νομίζω ότι φταίει η AMD. Απλά θεωρούν ότι λόγω μακροβιότητας του socket θα πρέπει να κοστολογήσουν ακριβά γιατί θα ξαναπάρουν χρήμα στα χέρια τους σε πέντε χρόνια.

Αν όμως τους πεις ότι εσύ θα βγάλεις νέα γενιά στο Παλαιό socket και θα τους μείνουν αμανάτι όλες οι m5 τότε μάλλον θα συνετιστούν.

Ετσι ειχε γινει και τοτε που βγηκαν οι πρωτοι zen θυμασαι μιας και ηταν νεα πλατφορμα το am4? Αυτο που παει να κανει η amd τωρα με το backward compatibility ειναι κινηση ρουα ματ και το θεωρω ενα απελπιδο παιχνιδι να προσπαθησει να πιεσει να ριξουν τις τιμες. Δεν μπορει να περνεις mid rage 670 στα 400 ευρω οταν επρεπεν να εχουν 150 μεχρι 200. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αρα ποσο πρεπει να δωσεις για μια b650 για να πεις οτι ειναι οκ ? Δεν μιλαω για τις πιο budget matx μια που θα σε βγαλει αφοβα την 5ετια

Επεξ/σία από blasterdark86
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, blasterdark86 είπε

αρα ποσο πρεπει να δωσεις για μια b660 για να πεις οτι ειναι οκ ? Δεν μιλαω για τις πιο budget matx μια που θα σε βγαλει αφοβα την 5ετια

B650 εννοεις? Oι B660 ειναι LGA1700.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...