Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Τι υπολογισμοί είναι αυτοί; 

Αν βάλεις περισσότερα cores καταναλώνεις παραπάνω, αυξάνεις το μέγεθος του chip, άρα και το κόστος.

Με τα 5nm η AMD έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Μπορεί να φορτώσει σε μικρό μέγεθος chip, κρατώντας τις καταναλώσεις χαμηλά, πολλά cores, μπορεί αν η ολοκλήρωση αντέχει να ανεβάσει πολύ ρολόγια για να πιάσει πολύ υψηλά ST. 

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι λες.

Μα αυτό ακριβώς λέω, ότι αν δεν υπάρξει αύξηση των cores, χρειάζεται μεγάλη αύξηση στα ρολόγια και μεγάλη αύξηση του ipc. Δεν καταλαβαίνω που κολλάς. 

Σχετικά με τους υπολογισμούς, οι ζεν 3 είναι ήδη πίσω κατα 20% σε single thread (cinebench) από τους alder lake. Αν το single thread στους ράπτορ ανέβει κατά 5-10% σε σχέση με alderlake, τότε οι zen 4 χρειάζονται 25% με 30% αύξηση του single thread από τους zen 3 για να φτάσει τους raptor.

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, AlexandrosKle είπε

Χαμηλώτερες καταναλώσεις ναι, ίδιες επιδόσεις πολύ δύσκολο. 

Oι καταναλώσεις έτσι και αλλιώς είναι λίγο χαζό μέτρο σύγκρισης. Το efficiency έχει σημασία το οποίο το μετράς normalized. Δηλαδή στα ίδια watt τι αποδίδει περισσότερο. Δεν νομίζω λοιπόν να έχουν ελπίδα να περάσουν μπροστά σε efficiency τα zen 4, μόνο ο 7950x. Τα υπόλοιπα μοντέλα λογικά θα είναι ενα repeat της προηγούμενης γενιάς. 

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Αν βάλεις περισσότερα cores καταναλώνεις παραπάνω, αυξάνεις το μέγεθος του chip, άρα και το κόστος.

Kοίτα τα e-cores είναι όσο πιο space efficient πάει (energy όχι και τόσο), οπότε νομίζω πως μια ισορροπία θα υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν πλέον έχουν φύγει από το "πειραματικό" στάδιο και έχουν γίνει βελτιώσεις. Το ότι σε καταναλώσεις θα είναι ψηλά, αυτό είναι αναμενόμενο, το ίδιο όμως και για τα τσιπάκια της AMD. 

5 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Με τα 5nm η AMD έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Νομίζω ότι υπερεκτιμάς τον ρόλο του node. 

6 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Μπορεί να φορτώσει σε μικρό μέγεθος chip, κρατώντας τις καταναλώσεις χαμηλά, πολλά cores, μπορεί αν η ολοκλήρωση αντέχει να ανεβάσει πολύ τα ρολόγια για να πιάσει πολύ υψηλά ST, πάλι χωρίς να ξεφύγουν οι καταναλώσεις και οι θερμοκρασίες.

Δεν θα σου πω ότι έχω εμπειρία με μικρά nodes, αλλά γενικά μία τάση που παρατηρώ είναι πως όσο πάμε πιο χαμηλά, έχουμε θεματάκια με τα V/F curves. Ειναι γνωστό ότι οι Zen 4 θα ανεβάσουν σημαντικά το TDP, συνεπώς εικάζω πως η AMD πουσάρει για ψηλά κλόκια, έτσι ώστε να καλύψει το έλλειμα σε IPC. 

Δεν νομίζω πως ούτε οι καταναλώσεις σε ST, ούτε οι θερμοκρασίες θα είναι σε νορμαλ επίπεδα. Ήδη με τους Zen 3, 1 πυρήνας να φτάσει τα max boost clocks βλέπεις το τσιπάκι να τραβάει τον κώλο του και να είναι σε υψηλές θερμοκρασίες. 

Αυτό που βλέπω με τους Ραφαέλ, είναι να έχουν ένα sweet spot στα 4.4-4.6GHz, στα οποία πιθανό να μπορούν να τρέξουν με τάσεις κάτω του 1V. (Τον 5800X τον τρέχω με 0.95 στα 4.1GHz πχ και είναι efficiency beast). 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kostas_anes είπε

Αυτό που βλέπω με τους Ραφαέλ, είναι να έχουν ένα sweet spot στα 4.4-4.6GHz, στα οποία πιθανό να μπορούν να τρέξουν με τάσεις κάτω του 1V. (Τον 5800X τον τρέχω με 0.95 στα 4.1GHz πχ και είναι efficiency beast). 

Τρέχεις ενα CBR23 να δώ λίγο που βρίσκονται τα zen 3 σε efficiency σε σχέση με GC cores? Εικάζω 30-40% διαφορά περίπου, που δύσκολο να την καλύψουν τα zen 4. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, AlexandrosKle είπε

Σχετικά με τους υπολογισμούς, οι ζεν 3 είναι ήδη πίσω κατα 20% σε single thread (cinebench) από τους alder lake. Αν το single thread στους ράπτορ ανέβει κατά 5-10% σε σχέση με alderlake, τότε οι zen 4 χρειάζονται 25% με 30% αύξηση του single thread από τους zen 3 για να φτάσει τους raptor.

Προσοχή στα ποσοστά σας. Αν απαιτείται 20% βελτίωση IPC για να φτάσουν τα Ρύζια τους Alder, τότε απαιτείται 27% βελτίωση για να πιάσουν τους raptor, εφόσον προσφέρουν 10% βελτίωση σε σχέση με τους Alder. 

4 λεπτά πριν, Herald είπε

Τρέχεις ενα CBR23 να δώ λίγο που βρίσκονται τα zen 3 σε efficiency σε σχέση με GC cores? Εικάζω 30-40% διαφορά περίπου, που δύσκολο να την καλύψουν τα zen 4. 

Όταν γυρίσω από παραλία, ευχαρίστως :P

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, AlexandrosKle είπε

Μα αυτό ακριβώς λέω, ότι αν δεν υπάρξει αύξηση των cores, χρειάζεται μεγάλη αύξηση στα ρολόγια και μεγάλη αύξηση του ipc. Δεν καταλαβαίνω που κολλάς. 

Αλεντελον η πρόσθεση σου αλλά τέλος πάντων. 
Πιθανών δεν έχεις καταλάβει ότι ζεν3 με ζεν4 είναι διαφορετικά.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Προσοχή στα ποσοστά σας. Αν απαιτείται 20% βελτίωση IPC για να φτάσουν τα Ρύζια τους Alder, τότε απαιτείται 27% βελτίωση για να πιάσουν τους raptor, εφόσον προσφέρουν 10% βελτίωση σε σχέση με τους Alder. 

Eμένα γιατί μου κάνει 32%? :P 110/83,33 = 32%

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Αλεντελον η πρόσθεση σου αλλά τέλος πάντων. 
Πιθανών δεν έχεις καταλάβει ότι ζεν3 με ζεν4 είναι διαφορετικά.

Τελείως άτοπο σχόλιο. Καλά βέβαια εσύ μας έλεγες ότι ο 3700x είχε καλύτερες επιδόσεις από 10980xe και πως η ίντελ πούλαγε τον 10900k στα 200€ γιατί έτρεμε την amd και ήταν έτοιμη να βαρέσει διάλυση. Όμως εδω μέσα δεν άνοιγε ρουθούνι. Ζήτα από την Λίζα κανα νέο μηχανάκι επειδή πάνε καλά οι δουλειές. Όλο ειρωνεία και κοροϊδία.

Επεξ/σία από AlexandrosKle
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, Herald είπε

Eμένα γιατί μου κάνει 32%? :P 110/83,33 = 32%

Βάζεις τους Zen 3 σαν βάση. Εγώ θεώρησα σαν βάση τους Alder ως 100% και τους Zen 3 με 20% defecit. (Κοινώς έκανα με 100/80 -> 110/80).

Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα ότι έκανε και ο Αλέξανδρος (αναφορά σε 20% πίσω οι Zen 3).

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ο ραπτορ πάει 30% παραπάνω power draw για 10% single;

Αλλα δεν μας νοιάζει η κατανάλωση σωστά ;

Επεξ/σία από nick0lis
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Νομίζω ο ραπτορ πάει 30% παραπάνω power draw για 10% single;

Αλλα δεν μας νοιάζει η κατανάλωση σωστά ;

Που το ειδες το 30% power draw για 10% single? 

Τι φαση με τα amdοπαιδα ρε παιδια, σαν να αρχιζει να εχει δίκιο το userbenchmark. Τέτοια διασπορα ψευδων ειδήσεων ρε φιλε δεν εχω ξαναδει. 😂

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, Herald είπε

Που το ειδες το 30% power draw για 10% single? 

Τι φαση με τα amdοπαιδα ρε παιδια, σαν να αρχιζει να εχει δίκιο το userbenchmark. Τέτοια διασπορα ψευδων ειδήσεων ρε φιλε δεν εχω ξαναδει. 😂

Spoiler

Είναι ίδια η φάση με τους alderlake, που θα έκαιγε 400w υποτίθεται ο 12900k και θα ήθελες μόνο custom loop.

Επεξ/σία από AlexandrosKle
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Σου έβαλα το λινκ στο ποστ της ιντελ. 
Μην το κανείς σαν τον άλλο 2+1=3 

Το link που εβαλες δεν δειχνει αυτο που λες όμως. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

spacer.png

28850 o 13700K ddr5 pl2 252watt

Τα 30Κ του 5950 με 100βατ λιγότερα είναι γεγονός.

Στο standby ο 13700Κ πρέπει να γαζώνει 🤣

Επεξ/σία από nick0lis
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...