Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

13 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Διάβασε το μήνυμα από πάνω, αυτα που συμπλήρωσα, για να καταλάβεις ότι δεν επιλέχθηκε μόνο απο καθαρά θέμα απόδοσης

Σου απάντησα, δε θεωρώ το "platform longevity" πλεονέκτημα, όπως αποδείχτηκε στην πορεία. Θα μπορούσε να ήταν, αλλά η ίδια η AMD το υποβάθμισε και του έβαλε τρικλοποδιές. Οπότε δε την πιστεύω τώρα.

Και ειδικά με αυτά που βλέπω με τις μνήμες να τερματίζουν στα 6400, πως μπορώ να είμαι σίγουρος πως στους Zen 5 ή ότι βγει μετά, θα σηκώνουν πιο γρήγορε μνήμες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Και να υπήρχε η τοπολογική ικανότητα δεν θα ήταν πρακτικό. Τα οχτώ τώρα αν τα αφήσεις ελεύθερα πιάνουν τα 300w τι θα έκαναν τα 16; 

Το κακο στο να εχουν την δυνατοτητα - αν θες και αν μπορεις να τα ψύξεις - να πανε και στα 1000 watt που ειναι? Αν δεν θες, τα αφηνεις στα 200w,στα 100w, στα 50w. Ποιος σε εμποδιζει

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Εσυ ειπες θα ψαχνεστε, εγω δεν σου ειπα κατι 😊

Επειδή είπες ότι θα πάρουμε cpu που θα φτάσουμε εκεί που είναι ο 13700 τώρα. Εγώ σου λέω ότι θα είναι πολύ ανώτερες οι cpu που έρχονται...

2 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Διαφωνώ γιατί παίρνεις μόνο τον εαυτό σου που πήγες και αναβάθμισες day one. Κάποιος με Β350 σήμερα μπορεί να έχει πάει από 1600 σε 2600 σε 3600 σε 5600 απλά σε διαφορετικές χρονολογίες από εσένα.

Αν χρειάζεσαι αναβάθμιση, την χρειάζεσαι όταν βγαίνει το νέο CPU. Δε περιμένεις 6-12-18 μήνες να σε υποστηρίξουν. Αυτό δεν είναι platfrom longevity.

• Like 2

Μόλις τώρα, Retromaniac είπε

Επειδή είπες ότι θα πάρουμε cpu που θα φτάσουμε εκεί που είναι ο 13700 τώρα. Εγώ σου λέω ότι θα είναι πολύ ανώτερες οι cpu που έρχονται...

Για το multi performance που σε ενδιαφερει, παπατζες ο 7600x (300 msrp) τρωει καστανα απο τον 12600k σε multi. 

• Like 1

1 λεπτό πριν, malakudi είπε

Σου απάντησα, δε θεωρώ το "platform longevity" πλεονέκτημα, όπως αποδείχτηκε στην πορεία. Θα μπορούσε να ήταν, αλλά η ίδια η AMD το υποβάθμισε και του έβαλε τρικλοποδιές. Οπότε δε την πιστεύω τώρα.

Και ειδικά με αυτά που βλέπω με τις μνήμες να τερματίζουν στα 6400, πως μπορώ να είμαι σίγουρος πως στους Zen 5 ή ότι βγει μετά, θα σηκώνουν πιο γρήγορε μνήμες;

Νομίζω ότι ακριβώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας που είχαν οι χρήστες για αυτό και το έκαναν τόσο ξεκάθαρο τώρα. Τι να σου πω πάντως. Σίγουρο δεν είναι τίποτε στο κόσμο.

1 λεπτό πριν, malakudi είπε

Αν χρειάζεσαι αναβάθμιση, την χρειάζεσαι όταν βγαίνει το νέο CPU. Δε περιμένεις 6-12-18 μήνες να σε υποστηρίξουν. Αυτό δεν είναι platfrom longevity.

Αυτο. Δεν καταλαβαινουν οτι αυτος που κραταει τα cpu για καιρό και αρα ίσως τον ενδιαφερει το platform longevity δεν θα παρει cpu 2ετιας

2 λεπτά πριν, Herald είπε

Γιατι ειναι πισω σε ολα τα metric, απο τιμη, multi performance, ram support, επιλογες motherboard, απουσια υποστηριξης ddr4. 

Gaming είναι μπροστά, έχεις upgrade path τουλάχιστον μέχρι το ΖΕΝ5, καλά για την μη υποστήριξη σε DDR4 γελάμε. Σήμερα όταν μιλάμε για καινούργιο σύστημα μεταξύ 7700Χ και 13600Κ προτείνω άνετα τον 7700Χ.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, malakudi είπε

Εγώ πάντως άλλαξα από X370=>X470=>X570, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Οπότε το "platform longevity" ήταν μια μπαρούφα. Και εξηγώ:

Το X370 ήταν t-topology και δε σήκωνε clock στις μνήμες. Οπότε όταν μπήκε ο 2700X, έφυγε σούμπιτο.
Το X470 ήταν μια χαρά, έπαιξε και τον 3900X, αλλά όταν βγήκε ο 5900X μας έκανε τσαλιμάκια η AMD, δεν έδινε BIOS στο "platform longevity", οπότε αναγκάστηκα και πήγα σε X570. Καλά για X370 δεν έδωσαν καν, και ούτε θα έδιναν, παρά μόνο όταν έσφιξαν οι κ.....

Οπότε όχι δεν είναι επένδυση καμία μητρική.

Στο Α320M της asrock του ανιψιού από τον 2400G στον 5700G οι μνήμες μια χαρά αναγνωρίστηκαν μέσο του profile 

Επεξ/σία από nick0lis
  • Sad 1

Μόλις τώρα, Herald είπε

Για το multi performance που σε ενδιαφερει, παπατζες ο 7600x (300 msrp) τρωει καστανα απο τον 12600k σε multi. 

Προφανώς και τρώει κάστανα από τον 12600k γιατί ψήνει καλύτερα... Τα κάστανα θέλουν φωτιά καλή. χαχαχα σε καλό μου...

1 λεπτό πριν, Aten-Ra είπε

Gaming είναι μπροστά, έχεις upgrade path τουλάχιστον μέχρι το ΖΕΝ5, καλά για την μη υποστήριξη σε DDR4 γελάμε. Σήμερα όταν μιλάμε για καινούργιο σύστημα μεταξύ 7700Χ και 13600Κ προτείνω άνετα τον 7700Χ.

Καλα εσυ σιγουρα amd προτείνεις στους αλλους και σε cpu και σε gpu, αλλο που σπιτι σου εχεις intel + nvidia. Ετσι προτεινω και εγω, παρτε zen 4 παιδες, ειδικά τα μικρα μοντελα ειναι εξαιρετικά 😝😝

• Like 1

4 λεπτά πριν, malakudi είπε

Δεν υπάρχει νόμος που λέει ότι αναβάθμιση κάνεις μόνο day one, μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν για όλους και τα γενικεύουμε.  

Μόλις τώρα, nick0lis είπε

Στο Α320M της asrock του ανιψιού από τον 2400G πήγε στον 5700G η μνήμες μια χαρά αναγνωρίστηκαν μέσο του profile 

Ποιες μνήμες; Είχα b-die 3200 CL14 και στην Asus Prime X370 δεν έπαιξαν ποτέ πάνω από 3266 - κι αυτό μετά από πολλά BIOS και AGESA. Και όταν πήρα τον 2700X, πάλι οριακά μέχρι 3333, στα 3400 μια στο τόσο κολλούσαν. Γι' αυτό άλλαξα σε X470 και πήγα αμέσως 3600 ή 3666. Και όταν πήγα σε 3900X, ανέβηκαν σε 3733.

Οι 3ΧΧ μητρικές ήταν χάλια για τις μνήμες, πριν κάποιων πολύ ακριβών. Έφταιγε βέβαια το t-topology που είχαν αρκετές, μιας που αργότερα δοκίμασα στην ίδια X370 4 dimss και ανέβηκαν 3533. Με δύο όμως ούτε 3400 χωρίς κολλήματα.

Αν λοιπόν γίνει το ίδιο τώρα με τις πρώτες AM5, γιατί εγώ να "επενδύσω" στο platfrom longevity;

3 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Προφανώς και τρώει κάστανα από τον 12600k γιατί ψήνει καλύτερα... Τα κάστανα θέλουν φωτιά καλή. χαχαχα σε καλό μου...

Ας μην μιλάμε για καστανα και φωτιες - οταν με το καλυτερο binned 5nm cpu σε πιανουν ντροπές να τρέξεις 65w εναντια στον παππού με τους μισους πυρήνες off

• Like 1

Μόλις τώρα, Herald είπε

Καλα εσυ σιγουρα amd προτείνεις στους αλλους και σε cpu και σε gpu, αλλο που σπιτι σου εχεις intel + nvidia. Ετσι προτεινω και εγω, παρτε zen 4 παιδες, ειδικά τα μικρα μοντελα ειναι εξαιρετικά 😝😝

Όταν αγόρασα τον 12100 σε αυτήν την τιμή δεν είχε ανταγωνισμό από AMD, ούτε είχε βγει ο ΖΕΝ4 μην λες πράγματα που δεν ισχύουν. Σήμερα για καινούργιο σύστημα με τις τιμές που παίζουν ο 7700Χ είναι καλύτερη επιλογή από 13600Κ. Εκτός αν το μόνο που κάνεις είναι να τρέχεις CB23 και να ανεβάζεις τα νούμερα στο forum.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...