Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

40 λεπτά πριν, malakudi είπε

Γιατί να είναι το write 99 όμως, αν το limit είναι το 32αρι infinity fabric.

Είναι λάθος νούμερο, κι αύτο glitched. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι 32αρι το write, μπορεί και 16άρι να είναι.

30 λεπτά πριν, malakudi είπε

Επίσης το cap για το "optimal" 6000, είναι 2000*32=64GB/sec. Που αποκλείεται να το πετυχαίνει κιόλας 100%

Οι normal απώλειες ~10%, είναι πάντα απ το max θεωρητικό. Το capped γιατί να έχει απώλειες;

Η uclk έχει 32αρι link (3000x32), ας πούμε με τις απώλειες 85GB/s και το link προς το ccd δεν αφήνει να περάσει κάποιο peak πάνω απ το cap. Πάντα 100% θα είναι αυτό.

32 λεπτά πριν, malakudi είπε

Οπότε ποιο το νόημα να πάει σε DDR5;

Κόλλησες νομίζω με το peak του aida που δε παίζει κάποιο real world ρόλο.

• Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Είναι λάθος νούμερο, κι αύτο glitched. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι 32αρι το write, μπορεί και 16άρι να είναι.

Οι normal απώλειες ~10%, είναι πάντα απ το max θεωρητικό. Το capped γιατί να έχει απώλειες;

Η uclk έχει 32αρι link (3000x32), ας πούμε με τις απώλειες 85GB/s και το link προς το ccd δεν αφήνει να περάσει κάποιο peak πάνω απ το cap. Πάντα 100% θα είναι αυτό.

Την μέγιστη ταχύτητα δεν θα την καθορίσει το fclk που είναι 2000; Φαίνεται να το κατέχεις το θέμα και θελα να καταλάβω γιατί το peak δεν επηρεάζει γενικότερα.

17 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Την μέγιστη ταχύτητα δεν θα την καθορίσει το fclk που είναι 2000; Φαίνεται να το κατέχεις το θέμα και θελα να καταλάβω γιατί το peak δεν επηρεάζει γενικότερα.

7700 δεν έχεις; Με γεια κιόλας.

Το 64GB/s αντιστοιχεί σε 4400 ddr4 (70.4 + απώλειες).

Ξεκίνα απ τα 4800 (που είσαι ήδη capped) ανέβαζε συχνότητα/σφίγγε στα 5200/5600/6000+ και δοκίμαζε πραγματικές εφαρμογές/παιχνίδια που κάνουν έντονη χρήση RAM.

Ανεβαίνει η απόδοσή σου ή σε επηρέασε το peak cap του aida;

• Like 2

Σε σεναρια compression το bandwidth - που οπως αναφερθηκε δεν εχει real world ρολο - εχει τρομακτικες διαφορες. Καλο ειναι να μην ειμαστε απολυτοι, ολα εχουν την χρηση τους....

Τα παιχνιδια δεν ειναι αντιπροσωπευτικο παράδειγμα workload γιατι κανουν περιορισμενη χρηση του διαθεσιμου bandwidth, τα engines απο πισω δεν ειναι ετοιμα για τετοιο hardware.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Έχεις δίκιο στο bold, οπότε όντως το max bandwidth είναι 64GB/sec σε ένα CCD.

Δε μπορεί λοιπόν ο single CCD Zen 4  με το 64GB/sec IF bandwidth να έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στο υποσύστημα μνήμης, από το να είχε 3800 CL16 DDR4. Χειρότερο latency θα έχει η DDR5 6000 CL30 (10 nsec vs 8.4 nsec), και ένα max 15% καλύτερο bandwidth. Αντί δηλαδή για 64GB/sec, θα παίζει στα 60,8-10%=55GB/sec.

Η ένστασή μου είναι πως τα single CCD δε κερδίζουν σημαντικά από τη DDR5. Αποδεικνύεται λανθασμένη επιλογή, ειδικά για τα φθηνότερα build που θα έχουν single CCD CPUs (7600 κτλ). Θα ήταν ίσως προτιμότερο να έβγαζε τα φθηνά Zen 4 σε AM4 και τα μεγάλα μόνο σε AM5/DDR5. Και φυσικά στην επόμενη γενιά είναι αναγκαίο να αυξήσει το εύρος του IF.

10 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

7700 δεν έχεις; Με γεια κιόλας.

Το 64GB/s αντιστοιχεί σε 4400 ddr4 (70.4 + απώλειες).

Ξεκίνα απ τα 4800 (που είσαι ήδη capped) ανέβαζε συχνότητα/σφίγγε στα 5200/5600/6000+ και δοκίμαζε πραγματικές εφαρμογές/παιχνίδια που κάνουν έντονη χρήση RAM.

Ανεβαίνει η απόδοσή σου ή σε επηρέασε το peak cap του aida;

Αν διαλέγεις timings που το latency σε όλες τις παραμέτρους να είναι ίδιο, νομίζω δε θα κερδίσει τίποτα το single CCD μεταξύ 4800/6000.

Εννοώ να τρέξεις κάτι σε 4800 CL24 (και τα υπόλοιπα timings αντίστοιχα). Και το IF να παραμένει πάντα 2000.

Επεξ/σία από malakudi

2 ώρες πριν, Xoroxronis είπε

Από τότε που σου είχα γράψει τις περίμενες; Τις έχασαν; 

Έπεσα στην περίοδο που ξεστόκαραν. 3 παραγγελίες σε ξεχωριστά μαγαζιά έκανα.
Παρακάτω είναι με XMP. Στις δικές σου έχεις πειράξει και τα subs; Με τι τάση είσαι;

xmp_clam.jpg.91d893fef1737d922dea7f5948c0e1bd.jpgxmp_aida.jpg.e2d4492efc8ec8cecd3dd646a00f0f02.jpg

• Like 1

7 λεπτά πριν, godslayerxp είπε

Έπεσα στην περίοδο που ξεστόκαραν. 3 παραγγελίες σε ξεχωριστά μαγαζιά έκανα.
Παρακάτω είναι με XMP. Στις δικές σου έχεις πειράξει και τα subs; Με τι τάση είσαι;

xmp_clam.jpg.91d893fef1737d922dea7f5948c0e1bd.jpgxmp_aida.jpg.e2d4492efc8ec8cecd3dd646a00f0f02.jpg

Μπορείς να βάλεις και ένα write;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Μπορείς να βάλεις και ένα write;

xmp_clam_write.jpg.2048690ac922e051a78b17d04b70e55f.jpg

το έτρεξα 2 φορές... την πρώτη έφαγα bsod .. δεν έχω πειράξει τπτ από τάσεις.
φόρτωσα xmp σαν μπακάλης

Επεξ/σία από godslayerxp
  • Like 1

Ένα read σε έναν single ccd 5xxx, για συγκρίσεις (αν είναι εφικτές).

Δεν υποστηρίζω AVX512 εγώ, δεν ξέρω αν/τί ρόλο παίζει.

image.png.2791d4cb8a5a97eff396ac764652ffe9.png

Και το αντίστοιχο write

image.png.8761913ea210869b415a15e678bbb998.png

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμένα μου βγάζει 65 read και 33 write. Θα ανεβάσω σε λίγο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο write δεν έχουμε καμία διαφορά και στο read μόνο 6gb. Τελικα πόσο ρόλο παίζουν τα CCDs. Εν το μεταξύ το Aida μου βγάζει και αυτό 65 read αλλά στο write μου βγάζει 87!

Εν το μεταξύ φαίνονται και οι μεταπτώσεις στα όρια της L1 (512KB), L2(8MB), L3(32MB)

image.png.7d168e9e0d87639e335425f12152621e.png

image.png.6c2070d5f3f32fca0e97b33b9f350ef1.png

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 1

1 ώρα πριν, malakudi είπε

Αποδεικνύεται λανθασμένη επιλογή, ειδικά για τα φθηνότερα build που θα έχουν single CCD CPUs (7600 κτλ). Θα ήταν ίσως προτιμότερο να έβγαζε τα φθηνά Zen 4 σε AM4 και τα μεγάλα μόνο σε AM5/DDR5. Και φυσικά στην επόμενη γενιά είναι αναγκαίο να αυξήσει το εύρος του IF.

Γενικότερα πολλές επιλογές για τους μικρούς ήταν λανθασμένες.

1 ώρα πριν, godslayerxp είπε

Στις δικές σου έχεις πειράξει και τα subs; Με τι τάση είσαι;

Spoiler

6200 1.40V

spacer.png

6400 1.46V

spacer.png

Το 6400 δε το συνιστώ καθόλου, τα gains είναι 0, και θέλει (σε μένα τουλάχιστον πολύ vsoc).
uclk=mclk βάλε γιατί νομίζω ότι δεν έχεις. 

Όποιος δε βαριέται ας ανοίξει ένα am5 ram oc, θα χαθούν όλα αυτά εδώ.

• Like 3
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εν το μεταξύ ανακάλυψα και για ποιο λόγο ο 12900K ακόμη και με 8 cores βγάζει αρκετά καλύτερο score από το δικό μου.

1ος λόγος είναι ότι το AVX512 της AMD αποτελείται από 2x256bit κομμάτια αντί για ένα μονοκόματο 512bit. Το αποτέλεσμα είναι πως το AVX512 της AMD είναι κάπου ανάμεσα σε ταχύτητα μεταξύ AVX 2 και AVX512 της intel.

Zen4's AVX512 Teardown | Hacker News (ycombinator.com)

Αναφορά σε κείμενο

Excellent Teardown by "Mysticial" from mersenneforum.org.

Cliffnotes:

* Zen4 AVX512 is mostly double-pumped: a 256-bit native hardware that processes two halves of the 512-bit register.

* No throttling observed

* 512-bit shuffle pipeline (!!). A powerful exception to the "double-pumping" found in most other AVX512 instructions.

* AMD seemingly handles the AVX512 mask registers better than Intel.

* Gather/Scatter slow on AMD's Zen4 implementation.

* Intel's 512-bit native load/store unit has clear advantages over AMD's 256-bit load-store unit when reading/writing to L1 cache and beyond.

2ος λόγος είναι ότι το y-crunch είναι τρομερά memory bound. Στις CPU που έχουν πάνω από ενα numa memory node, μοιράζει τα pages ανάμεσα στα 2. Ο 79xx έχει δύο NUMA nodes.

για αυτό εδώ ο @Xoroxronisβάζει με 8 zen cores (ίδια δηλαδή με τα δικά μου), πολύ καλύτερο score

GrhO2fZ.jpg.6e4137e3aed4d65499c730dbc492945b.jpg

Εκτός βέβαια και από την πολύ καλύτερη μνήμη και τα 2 ccd

Οπότε @Heraldαυτό που έβαλες με τα 8 core από τον 12900 δεν δείχνουν απολύτως τίποτε εκτός από το ότι έχουν καλύτερο avx512 και memory sub system....

Επεξ/σία από Retromaniac

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Εν το μεταξύ ανακάλυψα και για ποιο λόγο ο 12900K ακόμη και με 8 cores βγάζει αρκετά καλύτερο score από το δικό μου.

1ος λόγος είναι ότι το AVX512 της AMD αποτελείται από 2x256bit κομμάτια αντί για ένα μονοκόματο 512bit. Το αποτέλεσμα είναι πως το AVX512 της AMD είναι κάπου ανάμεσα σε ταχύτητα μεταξύ AVX 2 και AVX512 της intel.

2ος λόγος είναι ότι το y-crunch είναι τρομερά memory bound. Στις CPU που έχουν πάνω από ενα numa memory node, μοιράζει τα pages ανάμεσα στα 2. Ο 79xx έχει δύο NUMA nodes.

για αυτό εδώ ο @Xoroxronisβάζει με 8 zen cores (ίδια δηλαδή με τα δικά μου), πολύ καλύτερο score

GrhO2fZ.jpg.6e4137e3aed4d65499c730dbc492945b.jpg

Εκτός βέβαια και από την πολύ καλύτερη μνήμη και τα 2 ccd

Οπότε @Heraldαυτό που έβαλες με τα 8 core από τον 12900 δεν δείχνουν απολύτως τίποτε εκτός από το ότι έχουν καλύτερο avx512 και memory sub system....

Δεν εχουν avx 512 τα intel

Δεν ξερω τι ανακάλυψες εσυ αλλα ο 12900 βγάζει καλύτερο score στα παντα γιατι ειναι καλύτερο cpu. Ο 7700x ειναι συγκρίσιμος με τον 12600k σε multi performance. 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1

13 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Γενικότερα πολλές επιλογές για τους μικρούς ήταν λανθασμένες.

Απόκρυψη περιεχομένων

6200 1.40V

spacer.png

6400 1.46V

spacer.png

Το 6400 δε το συνιστώ καθόλου, τα gains είναι 0, και θέλει (σε μένα τουλάχιστον πολύ vsoc).
uclk=mclk βάλε γιατί νομίζω ότι δεν έχεις. 

Όποιος δε βαριέται ας ανοίξει ένα am5 ram oc, θα χαθούν όλα αυτά εδώ.

Μου πετάει ένα error ότι δεν μπορεί να πάρει το Powertable.

1559836806_Screenshot2022-12-11230714.png.8b02c232d682a7c4bf1bb8e554e1385a.png

4 λεπτά πριν, Herald είπε

Δεν εχουν avx 512 τα intel

Όταν κλείνεις όλα τα ecores γίνεται enable αυτόματα σε κάποια mb και σε άλλα το κάνεις εσύ.

Επίσης όπως σου είπα, ο 7950x που έχει τα ίδια zen cores, βγάζει πολύ καλύτερο score εξαιτίας της μνήμης.

Καταλαβαίνεις ότι είχες λάθος και ότι επιπόλαια εξετάζεις πόσο καλή είναι μια cpu. Ή μάλλον είναι το φαινόμενο που όταν μας βγει κάτι θετικό δεν μας ενδιαφέρει και πολύ, πως και τι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Όταν κλείνεις όλα τα ecores γίνεται enable αυτόματα σε κάποια mb και σε άλλα το κάνεις εσύ.

Επίσης όπως σου είπα, ο 7950x που έχει τα ίδια zen cores, βγάζει πολύ καλύτερο score εξαιτίας της μνήμης.

Καταλαβαίνεις ότι είχες λάθος και ότι επιπόλαια εξετάζεις πόσο καλή είναι μια cpu. Ή μάλλον είναι το φαινόμενο που όταν μας βγει κάτι θετικό δεν μας ενδιαφέρει και πολύ, πως και τι.

Σου ξαναλεω, δεν εχουν avx512, ειτε κλεισεις τα ecores ειτε οχι, μην επιμενεις. Αυτο ίσχυε στα πρωτα revisions με πρωιμα bios. 

Σε τι πραμα είχα λαθος? Ο 12900k εξοντωνει τον 7700x, δεν ξερω γιατι τους συγκρίνεις , ο 7700x είναι συγκρισιμος με τον 12600k σε multithreaded performance. 

Επεξ/σία από Herald

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...