Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, leros2004 είπε

Γενικές παρατηρήσεις στην παρωδία των τελευταίων σελίδων:

1) o 12700f όταν πρώτο εμφανίστηκε κόστιζε 430€.

2) Στα περί upgradability μιλούν τα παπίερς από μόνα τους:

unknown.png

Συνεχίστε πάω για ποπ κορν 

Όταν βγήκε ο 3d στα 470+ ο 12700f είχε ακριβώς 315€ από Ελλάδα και 303€ από Γερμανία. Το ξέρω γιατί το κοίταζα εκείνη την περίοδο - σκεφτόμουνα να πάρω τον 3d για το 2ο PC. Όταν συνειδητοποίησα ότι παρά το ότι έχω ήδη μητρική, βγαίνει φτηνότερο το να πάω στον πολύ καλύτερο 12700 μαζί με καινούργια μητρική με έπιασαν τα γέλια και έκατσα όπως ήμουνα. 

Upgradability, ο μέγα μύθος :P 

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, adtakhs είπε

To ΑΜ4 δεν είναι το socket των 5000.

Είναι των 1000, 2000, 3000, 4000, 5000.

Αν κόψεις στα μισά την ζωή του βγάζεις λάθος συμπεράσματα για το upgradability.

Και αυτός που ενδιαφέρεται για αναβαθμισιμότητα στην πλατφόρμα του δεν κοιτά day one αναβάθμιση.  Ψάχνει την σωστή τιμή την σωστή στιγμή.

Αυτον τον ενδιαφέρει απλά να υπάρχει η δυνατότητα.

Η συζήτηση ήταν να κάνεις Upgrade με 5800Χ3D στα 450 ευρώ η να πάρεις Β660 + 12700F στα ίδια λεφτά όταν βγήκε ο 3D. Σήμερα είναι διαφορετικά τα δεδομένα αφού ο 3D είναι στα 350-360 ευρώ.  

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Όταν βγήκε ο 3d στα 470+ ο 12700f είχε ακριβώς 315€ από Ελλάδα και 303€ από Γερμανία. Το ξέρω γιατί το κοίταζα εκείνη την περίοδο - σκεφτόμουνα να πάρω τον 3d για το 2ο PC. Όταν συνειδητοποίησα ότι παρά το ότι έχω ήδη μητρική, βγαίνει φτηνότερο το να πάω στον πολύ καλύτερο 12700 μαζί με καινούργια μητρική με έπιασαν τα γέλια και έκατσα όπως ήμουνα. 

Upgradability, ο μέγα μύθος :P 

Όπως είπε και ο Adtakhs, δεν κάνεις upgrade μόνο Day one. Σήμερα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν έψαχνες να δεις τι θα κάνεις.

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Herald είπε

το να πάω στον πολύ καλύτερο 12700 

Αλητάκο το έγραψες προς το τέλος για να μην σταματήσω να διαβάζω την πρόταση..... 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Όπως είπε και ο Adtakhs, δεν κάνεις upgrade μόνο Day one. Σήμερα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν έψαχνες να δεις τι θα κάνεις.

Βρε μαζι σου, αλλα το θεωρω αστειο να εχω ηδη μητρικη με το φημολογουμενο "upgradability" και να μου βγαινει πιο ακριβό σκέτο το cpu απο οτι το combo στους διπλα με πολυ καλυτερο επεξεργαστή. 

1 λεπτό πριν, leros2004 είπε

Αλητάκο το έγραψες προς το τέλος για να μην σταματήσω να διαβάζω την πρόταση..... 

Αν ενοχλεισαι απο πραγματικότητες σταματα. Ειναι σαν τη συγκριση 7700k με 1800x, ε οποιος θεωρει τον πρώτο καλυτερο εχει προμπλεμα. 

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Herald είπε

Βρε μαζι σου, αλλα το θεωρω αστειο να εχω ηδη μητρικη με το φημολογουμενο "upgradability" και να μου βγαινει πιο ακριβό σκέτο το cpu απο οτι το combo στους διπλα με πολυ καλυτερο επεξεργαστή. 

Έτσι έπρεπε να είναι κανονικά, τα καινούργια να είναι καλύτερα από τα παλιά στις ίδιες η και χαμηλότερες τιμές. Απλά το είχαμε χάσει αυτό με την Intel να έχει μείνει τόσο πίσω τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Herald είπε

Αν ενοχλεισαι απο πραγματικότητες σταματα. Ειναι σαν τη συγκριση 7700k με 1800x, ε οποιος θεωρει τον πρώτο καλυτερο εχει προμπλεμα. 

Τα παιχνίδια μου: F1 2021, Microsoft Flight Simulator, Forza Horizon 5, Halo Infinite Fortnite, Call of Duty Warzone

Θύμισε μου το καλύτερο, να δω κάτι 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, leros2004 είπε

Τα παιχνίδια μου: F1 2021, Microsoft Flight Simulator, Forza Horizon 5, Halo Infinite Fortnite, Call of Duty Warzone

Θύμισε μου το καλύτερο, να δω κάτι 

Περιμένεις να απαντήσω σοβαρά σε αυτό; Ποιο τρολλ απάντηση δεν έχω ξαναδεί. 

Τέσπα, αφού συμφωνήσαμε ότι 7700k > 2700x, επειδή είναι καλύτερος στο farcry, πάσο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, leros2004 είπε

Στα περί upgradability μιλούν τα παπίερς από μόνα τους:

...

Συνεχίστε πάω για ποπ κορν 

Δηλαδή, ο 5600 (ο απλός) + τον 5600G πούλησαν 470 κομμάτια και ο 12400 με τον 12400f πούλησαν  μόνο 70... Μάλιστα... Yποθέτω πάντως οτι αν θέλει κάποιος να αγοράσει 12400 ή 12400f και το Μindfactory δεν έχει (για διάφορους λόγους), θα πάει να το αγοράσει απο αλλού... έτσι δεν είναι ? Κι αυτό δεν φαίνεται στην λίστα... Αρα η λίστα αυτή μόνη της, απο έναν εισαγωγέα που μπορεί να έχει κάνει διάφορες συμφωνίες με τους προμηθευτές του ή τον κατασκευαστή, δεν έχει καμμία αξία (πέρα απο εσωτερική χρήση του ιδίου του εισαγωγέα)  - ούτε καν ενδεικτική... Καλό θα ήταν να είχαμε μια λίστα πχ. πόσοι και ποιοί επεξεργαστές πουλήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη ή έστω στην Γερμανία...

Επεξ/σία από Eloy
Δημοσ.

Το Mindfactory είναι από τους μεγαλύτερους retailers στη Γερμανία με 428m USD τζίρο πέρυσι (2021). Άρα το δείγμα του είναι έως ένα βαθμό αντιπροσωπευτικό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To Πλαισιο είναι απο τους μεγαλύτερους retailers στην Ελλάδα, αλλά αν βγάλει μια ανάλογη λίστα πχ για τα τροφοδοτικά θα γράφει κάτι σαν

Corsair 56,    Sharkoon 23,   BeQuiet 2

O μεγάλος retailer παίζει αλλιώς στις τιμές αγοράς, στο ποσοστό κέρδους, ζητάει άλλη διαθεσιμότητα απο τους κατασκευαστές, κλπ. Και φυαικά αναλαμβάνει άλλες υποχρεώσεις στο πλασάρισμα του προιόντος απέναντι στους ανταγωνιστές του κάθε κατασκευαστή. Το mindfactory περισσότερο με amd-outlet μοιάζει πιά... Και φαίνεται και στα νούμερα σε κάποιους επεξεργαστές οτι κάτι δεν πάει καλά... Ο 5600 o απλός διπλάσια κομμάτια απο τον 12400f και πενταπλάσια απο τον 12400... Ο 5500 ( ο ποιός ?)  110 κομμάτια και το διαμάντι ο 12100f μόνο 40...

Επεξ/σία από Eloy
Δημοσ.

Σημερινές τιμές των κορυφαίων επεξεργαστών από AMD και Intel και σύγκριση με το MSRP (σε ευρώ)

7950x msrp 837 => 623 -26%
13900k msrp 720 => 706 -2%
7900x msrp 657 => 500 -24%
13700k msrp 502 => 460 -8,3%

Ξεκάθαρα ο ανταγωνισμός εδώ λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή - μόνο ο 13900k δεν πέφτει μιας που είναι και η κορυφαία CPU overall. Δυστυχώς οι τιμές των μητρικών εξακολουθούν να είναι εξοργιστικά ακριβές. Θα αναβάθμιζα σε 7900X αν έβρισκα μητρική X670 της προκοπής στα 220-240 ευρώ. Υπομονή λοιπόν, θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές και οι μητρικάδες.

• Like 3
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, malakudi είπε

Υπομονή λοιπόν, θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές και οι μητρικάδες.

Mα, αυτή είναι η κουλαμάρα.

Δεν πουλάει επεξεργαστές η ΑΜΔ, της μένουν, πέφτει η τιμή τους (λογικά μέρους του κόστους το απορροφά η ίδια η ΑΜΔ κι όχι όλο τα καταστήματα, στο στοκ τους πάντα).

Με δεδομένο ότι μόνο τους συγκεκριμένους επεξεργαστές μπορούν να πάρουν οι μητρικές...τί ακριβώς περιμένουν οι μητρικάδες και τα καταστήματα? Ότι θα πέσουν οι επεξεργαστές στο 50% για να είναι καλό deal τελικά το πακέτο CPU (φτηνή/λογική)+DDR5 (μια χαρά εκτός των top)+Mobo (ακριβές) και θα πάρει ο κόσμος?

Στα ράφια ρε, μέχρι να ξεβάψουν τα κουτιά!

• Like 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Mα, αυτή είναι η κουλαμάρα.

Δεν πουλάει επεξεργαστές η ΑΜΔ, της μένουν, πέφτει η τιμή τους (λογικά μέρους του κόστους το απορροφά η ίδια η ΑΜΔ κι όχι όλο τα καταστήματα, στο στοκ τους πάντα).

Με δεδομένο ότι μόνο τους συγκεκριμένους επεξεργαστές μπορούν να πάρουν οι μητρικές...τί ακριβώς περιμένουν οι μητρικάδες και τα καταστήματα? Ότι θα πέσουν οι επεξεργαστές στο 50% για να είναι καλό deal τελικά το πακέτο CPU (φτηνή/λογική)+DDR5 (μια χαρά εκτός των top)+Mobo (ακριβές) και θα πάρει ο κόσμος?

Στα ράφια ρε, μέχρι να ξεβάψουν τα κουτιά!

Μήπως να κατεβάσει τις τιμες στο chipset και λοιπά που χρεώνει τους μητρικάδες; Το chiplet design στις μητρικές; Το redesigned power delivery με components που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα; Τα πιο ακριβά MOSFET που χρειάζονται ελέω ανεβασμένου TDP που είναι το μινιμουμ για προδιαγραφή σε μια μητρική; Λέω εγώ τώρα...

Λέγεται ότι το B650 κοστίζει όσο το Z790...

Δημοσ.

Πάντως έχω αρχίσει να ψάχνομαι σιγά σιγά μπας και πέσει καμιά μητρική, να είμαι έτοιμος. Για RAM τι είναι best value for money; Είδα κάποιες 5600 CL40 στα 180, 5600 CL30 EXPO στα 220, 6000 CL32 στα 240 και ανεβαίνουμε ...

2 λεπτά πριν, morehp είπε

Μήπως να κατεβάσει τις τιμες στο chipset και λοιπά που χρεώνει τους μητρικάδες; Το chiplet design στις μητρικές; Το redesigned power delivery με components που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα; Τα πιο ακριβά MOSFET που χρειάζονται ελέω ανεβασμένου TDP που είναι το μινιμουμ για προδιαγραφή σε μια μητρική; Λέω εγώ τώρα...

Σοβαρά τώρα; 230W CPU χρειάζεται 20 και 24 90A power stages που πηγαίνουν και βάζουν; Ή τα 6-layer motherboards που έκαναν 150 ευρώ τώρα θέλουν να τα χρεώνουν 250+;

Το chipset δε ξέρω πόσο κάνει, αλλά δε νομίζω να είναι πολύ ακριβότερο από το X570 - αν και το X570 φτιαχνόταν στην GloFo και το X670 είναι από TSMC οπότε λογικά είναι πιο ακριβό - αλλά πόσο;

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, morehp είπε

Εντάξει, αφού "λέγεται", είμαστε εντάξει τότε.

Ξέρεις τις τιμές που χρεώνει?

Chiplet design?

Ποιά components είναι αυτά που ξαφνικά θεώρησε απαραίτητα η ΑΜΔ για τις μητρικές που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα? Αντίστοιχα power deliveries/specs δεν έχουν και οι μητρικές για Intel  επεξεργαστές? Κάτι 12900ks/13900ks κλπ, σε τί παίζουν πάνω?

Ακόμα το παραμύθι με τα MOSFET παίζουμε, σαν τότε με τα multilayer pcb και τα κιλά χαλκού που είχαν τα traces για τις μνήμες...που ήταν κάτι γραμμάρια?

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...