Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

16 λεπτά πριν, Herald είπε

Έχω την Χ μητρική στο Υ PC από το Λ έτος και δεν δουλεύει. 

Είσαι και είμαι στατιστικό δείγμα; Τι είναι πιο πιθανό να είναι απροβληματιστό, η καινούργια μητρική ή η 8ετίας? Σοβαρά έχουμε αυτην την κουβέντα? :P 

Εγώ μίλησα για τις μεταχειρισμένες, δεν χαλάνε οι μητρικές εύκολα αν δεν τις ξεσκίσεις. Και βέβαια έχει σχέση και η κάθε μητρική, άλλο να μιλάμε για μητρική των 50 ευρώ και άλλο για μητρική των 200+ ευρώ.  

Ακόμα έχω και δουλεύει στο 100% μια ASUS Maximus Formula Socket 775 με έναν Core 2 Quad 9450 OC στα 3.2GHz day one. Άπειρες ώρες Gaming και ακόμα δουλεύει μια χαρά.  Έχω και ASUS Rampage Gene II με Core i7 920, και αυτή δούλευε για 5-6 χρόνια καθημερινά και είναι 100% σήμερα, όπως και ASUS Crosshair V Formula που την είχα για 3-4 χρόνια και μετά την έδωσα στον κουνιάδο μου και την κράτησε άλλα 3-4 χρόνια μέχρι που μου την έδωσε πίσω όταν άλλαξε σύστημα, ακόμα δουλεύει στο 100% με FX8150.

Ps, όχι δεν είμαι κολλημένος με ASUS 😁

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

22 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Από που προκύπτει διαφορά στις επιδόσεις σε PCI-e?

Kάρτα γραφικών "PCI-e gen3 vs gen4" έχεις απώλεις σε fps?
Mήπως gen3 nvme vs gen4? Σε ποιο σενάριο από τα δύο (δε μου 'ρχεται κάτι άλλο) υπάρχει τέτοια διαφορά απόδοσης που δικαιολογεί αναβάθμιση μητρικής?

Δεν είπα ότι δικαιολογεί την αλλαγή μητρικής. Είπα ότι υπάρχουν διαφορές, οπότε όταν στο ίδιο κόστος μπορώ να επιλέξω την pcie 4, θα ήμουνα βλαξ να μην το κάνω.

23 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Πως επίσης βγαίνει το συμπέρασμα ότι σε βάθος χρόνου βγαίνουν "οπωσδήποτε" βλάβες ή και to ...μητρική πάει για πέταμα? 😎

Επίσης δεν είπα ότι βγαίνουν όπωσδήηποτε βλάβες. Γιατί δεν σχολιάζεις αυτά που γράφω αλλά πράγματα που δεν γράφω? :P 

Έχεις δύο ίδια μοντέλα μητρικών, το ένα σε λειτουργία εδώ και 8 χρόνια και το άλλο το έβαλα μπρός χτές. Ποιά από τις 2 είναι πιθανότερο να έχει βλάβη ή να αποκτήσει σύντομα (και χωρίς να μπορείς να κάνεις κά΄τι για αυτό γιατί είναι εκτός εγγύησης)

25 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Φυσικά και κερδίζεις χρήμα. Θα κερδίζα ακόμη περισσότερο αν αναβάθμιζα σε 5950Χ και θα έδινα ακόμη μεγαλύτερη ζωή στο σύστημά μου.  Στο υποθετικό αυτό σενάριο του μακρινού μέλλοντος, εσύ θα ήσουν με ένα "8 core + 4 e-core" 12700kf και εγώ με ένα "real 16 core" 5950Χ. Αναρωτήσου ποιος θα κοίταζε πάλι για αναβάθμιση.

Μα πως κερδίζεις χρήμα? Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω, με το παράδειγμα που εσύ ο ίδιος έφερες δεν κερδίζεις τίποτα.

Έχω b350 + 1600, τα πουλάω και πάω σε 12700f + b660, κόστος 450€. 
Έχεις b350, πουλάς τον 1600 και πας σε 5600x τον οποίο μετά από 2 χρόνια θα αναβαθμίσεις σε 5900x (αυτό ήταν το παράδειγμα σου)

Ξοδέψαμε ακριβώς τα ίδια, αλλά εγώ έχω καλύτερο CPU για αυτά τα 2 χρόνια και καινούργια καλύτερη φρέσκια μητρική εντός εγγύησης που επίσης σηκώνει μέχρι 13900k. Πως γίνεται η 2η προτάση να είναι καλύτερη πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω.

52 λεπτά πριν, Herald είπε

Φυσικα και εχει επίδραση στις επιδόσεις (pcie), αλλα δεν το αναφέρω για τις επιδόσεις. Το αναφέρω γιατι θα εχεις 8 εστίας μητρικη, με οτι αυτο συνεπαγεται στο τι δουλευει και τι όχι, από χαλασμένα usbs και dimms μέχρι και μητρικη για πεταμα. 

Χρήμα δεν κερδίζεις, το αναλυσαμε ηδη αυτό. Μακροπρόθεσμα πληρώνεις τα ιδια για να εχεις χειροτερο επεξεργαστή για 2 χρονια, παρομοιο επεξεργαστή μετα τα 2 χρονια και 8ετιας μητρική αντι για καινούργια. Αμα σου φαίνεται καλο deal οκ ας πούμε ότι διαφωνούμε 

Μα δεν πληρώνεις τα ίδια. O 7950X είναι φθηνότερος από τον 13900Κ. Και με λιγότερες απαιτήσεις ψύξης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, hln3 είπε

Μα δεν πληρώνεις τα ίδια. O 7950X είναι φθηνότερος από τον 13900Κ. Και με λιγότερες απαιτήσεις ψύξης.

Mπαίνει σε am4 o 7950x? 

687 13900kf

679 7950x

Ούτε 2 πιτόγυρα δεν παίρνεις πλέον

Επεξ/σία από Herald

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, Herald είπε

Mπαίνει σε am4 o 7950x? 

Άμα το σπρώξεις θα μπει, δεν σου εγκυούμαι ότι θα δουλεύει άλλα ότι θα μπει θα μπει. 🤣

Επεξ/σία από Aten-Ra

H AMD έχει ενα συγκεκριμένο μοτίβο από τους 1ΧΧΧ Ryzen και έπειτα - launch με υψηλο msrp και μετά ακολοθούν πτωσεις τιμών. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτό θα συμβεί και στην επόμενη φουρνιά, αλλά από την στιγμή που ήδη ο 7950Χ είναι πιο οικονομικός από τον 13900Κ έχει σημασία; Και γλιτώνεις σήμερα χρήματα και στο μέλλον υπάρχει το ενδεχόμενο να έχεις ένα upgrade path που να συμφέρει

Παίδες, όταν έπεσαν οι τιμές στις Β660 ο συνδυασμός Β660 και AlderLake ήταν ασυναγώνιστος , για αυτό πήγα σε Socket 1700. Σήμερα είναι αλλιώς τα πράγματα, το ΑΜ4 έχει καλύτερο vfm (μέχρι ένα σημείο).  

Μόλις τώρα, hln3 είπε

H AMD έχει ενα συγκεκριμένο μοτίβο από τους 1ΧΧΧ Ryzen και έπειτα - launch με υψηλο msrp και μετά ακολοθούν πτωσεις τιμών. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτό θα συμβεί και στην επόμενη φουρνιά, αλλά από την στιγμή που ήδη ο 7950Χ είναι πιο οικονομικός από τον 13900Κ έχει σημασία; Και γλιτώνεις σήμερα χρήματα και στο μέλλον υπάρχει το ενδεχόμενο να έχεις ένα upgrade path που να συμφέρει

Κανείς δεν αναβαθμίζει σε ίδια γενιά με περισσότερους πυρήνες. Ποτέ δεν έγινε και ποτέ δεν θα γίνει. Οι περισσότεροι αναβαθμίζουν για το ST performance. 

Μόλις τώρα, Herald είπε

Κανείς δεν αναβαθμίζει σε ίδια γενιά με περισσότερους πυρήνες. Ποτέ δεν έγινε και ποτέ δεν θα γίνει. Οι περισσότεροι αναβαθμίζουν για το ST performance. 

Εγώ θα το κάνω, από i3 θα πάω σε i5/7 κάποια στιγμή του χρόνου. Εκτός και αν δεν με συμφέρει και τα πουλήσω και πάω σε ΑΜ5. Άλλα η αρχική ιδέα αυτή ήταν.

4 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Παίδες, όταν έπεσαν οι τιμές στις Β660 ο συνδυασμός Β660 και AlderLake ήταν ασυναγώνιστος , για αυτό πήγα σε Socket 1700. Σήμερα είναι αλλιώς τα πράγματα, το ΑΜ4 έχει καλύτερο vfm (μέχρι ένα σημείο).  

Αμήν..

Σε εντελώς entry builds ναί έχει καλύτερο vfm η amd, αλλά παραπάνω ο 13600 / 12700 τα εξαφανίζουν όλα. Ο 7700 3d θα σώσει την παρτίδα αν έρθει σε καλή τιμή , αν ισχύσουν τα φημολογούμενα 600αρια άει καλά

Μόλις τώρα, Aten-Ra είπε

Εγώ θα το κάνω, από i3 θα πάω σε i5/7 κάποια στιγμή του χρόνου. Εκτός και αν δεν με συμφέρει και τα πουλήσω και πάω σε ΑΜ5. Άλλα η αρχική ιδέα αυτή ήταν.

Εσύ έχεις 4πύρηνο και το bottleneck σου είναι οι πυρήνες, όχι η ταχύτητα αυτών. Και φυσικά μιλάμε για αναβάθμιση μέσα σε 1 έτος, όχι σε 3ετία που αναφέρθηκε. 

2 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

To AM4 είναι παλαιά πλατφόρμα οπότε δεν συνίσταται να χτίσεις σύστημα μ'αυτό (εξαίρεση τα entry builds) ΑΛΛΑ αν έχεις budget περιορισμένο (όπως συνήθως συμβαίνει) έχει περισσότερο νοήμα ένας 5600 με μια καλή gpu από έναν 7600Χ και μια μέτρια gpu

11 λεπτά πριν, Herald είπε

687 13900kf

679 7950x

Ούτε 2 πιτόγυρα δεν παίρνεις πλέον

Βλέπω μεγαλύτερη διαφορά σε σκρουτζ (λίγο κάτω από 60 ευρώ), ενώ είναι και αδικία να συγκρίνουμε το μοντέλο χωρίς την igpu από την στιγμή που ο AMD πλέον έχει (όπως θα ήταν και παλαιότερα να συγκρίνουμε τον Intel που είχε igpu με τον AMD που δεν είχε)

2 λεπτά πριν, Herald είπε

Εσύ έχεις 4πύρηνο και το bottleneck σου είναι οι πυρήνες, όχι η ταχύτητα αυτών. Και φυσικά μιλάμε για αναβάθμιση μέσα σε 1 έτος, όχι σε 3ετία που αναφέρθηκε. 

Ε ναι οκ αν είχα κάνα ι7 ούτε που θα το σκεπτόμουν τώρα για upgrade στο ίδιο socket.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, hln3 είπε

Βλέπω μεγαλύτερη διαφορά σε σκρουτζ (λίγο κάτω από 60 ευρώ), ενώ είναι και αδικία να συγκρίνουμε το μοντέλο χωρίς την igpu από την στιγμή που ο AMD πλέον έχει (όπως θα ήταν και παλαιότερα να συγκρίνουμε τον Intel που είχε igpu με τον AMD που δεν είχε)

Γενικά συμφωνώ, με την διαφορά ότι από όσο ξέρω η gpu της amd δεν δουλεύει για acceleration στα γνωστά productivity προγράμματα, οπότε για να κοιτάς τέτοια λύση - δεν χρειάζεσαι την igpu. 

Για τις τιμές ισχύει, εγώ΄κοιτάω πάντα από Γερμανία :P 

Επεξ/σία από Herald

1 λεπτό πριν, hln3 είπε

To AM4 είναι παλαιά πλατφόρμα οπότε δεν συνίσταται να χτίσεις σύστημα μ'αυτό (εξαίρεση τα entry builds) ΑΛΛΑ αν έχεις budget περιορισμένο (όπως συνήθως συμβαίνει) έχει περισσότερο νοήμα ένας 5600 με μια καλή gpu από έναν 7600Χ και μια μέτρια gpu

Εξαρτάτε τι θέλεις, εγώ σήμερα θα πήγαινα σε ΑΜ5 και ας είχα μικρότερη GPU, την πλατφόρμα δεν την αλλάζω πλέον κάθε χρόνο οπότε προσωπικά θα κοίταζα σε ΑΜ5 και την GPU την αναβαθμίζω όποτε θέλω. Επίσης η ΑΜ5 είναι σίγουρο ότι θα πάρει και 3D άλλα και Ζεν 5 άρα για εμένα είναι plus.

Μόλις τώρα, Aten-Ra είπε

Εξαρτάτε τι θέλεις, εγώ σήμερα θα πήγαινα σε ΑΜ5 και ας είχα μικρότερη GPU, την πλατφόρμα δεν την αλλάζω πλέον κάθε χρόνο οπότε προσωπικά θα κοίταζα σε ΑΜ5 και την GPU την αναβαθμίζω όποτε θέλω. Επίσης η ΑΜ5 είναι σίγουρο ότι θα πάρει και 3D άλλα και Ζεν 5 άρα για εμένα είναι plus.

Ρε παιδιά, και εγώ στην θεωρία συμφωνώ - στην πράξη είναι το πρόβλημα.  Ναι θα πάρει τον 3d. Αμά ο 3d κόστιζει όσο ένας meteorlake μαζί με την μητρική του - τι με νοιάζει το ότι δεν χρειάζεται να αλλάξω μητρική, αφού το ίδιο θα πληρώσω.

Ναι οκ είναι ευκολία το ότι δεν χρειάζεται να λύσεις όλο το PC, αλλά ως εκεί. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...