akoinonitos Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε Αυτου δεν του εχω πλεον καμια εμπιστοσυνη. Ας ρωτησουμε το @Πέτρος πως ηταν η εμπειρια του κρατωντας την x370 και αλλαζοντας επεξεργαστες να μας πει, και να μας πει και γτ την αλλαξε εντελει, τον Πετρο θα τον πιστεψω το Βαλτον οχι. Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2022 από akoinonitos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Aten-Ra Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 13 λεπτά πριν, malakudi είπε Μη κάνετε το άσπρο - μαύρο βρε παιδιά. B660 Tomahawk Wifi 235 B650 Tomahawk Wifi 330 B660-F Strix gaming Wifi 245 B650-A Strix gaming Wifi 330 Δεν υπάρχει πουθενά B650 Strix στα 260 edit: Άκυρο, τώρα κατάλαβα τι έγραψες, πως θα πέσουν και οι B650 στην τιμή των B660. Μακάρι, αλλά δε το βλέπω προσωπικά. Γιατί να βγουν +100 ευρώ ακριβότερες; Δεν είναι εύκολο να πέσουν 100 ευρώ. Το έχω ξαναγράψει, οι Β650 είναι ανώτερες μητρικές από τις Β660 στα ίδια λεφτά. Για παράδειγμα η Asrock B650 PG Lightning είναι ανώτερη από όποια B660 DDR5 στα 240 ευρώ όπως τις Tomahawk και Strix. Ναι τις θέλουμε ποιο φτηνές αλλά μην συγκρίνουμε τα μοντέλα απλά και μόνο με το όνομα τους αλλά να βλέπουμε και τι είναι η κάθε μητρική. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akoinonitos Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε Το έχω ξαναγράψει, οι Β650 είναι ανώτερες μητρικές από τις Β660 στα ίδια λεφτά. Για παράδειγμα η Asrock B650 PG Lightning είναι ανώτερη από όποια B660 DDR5 στα 240 ευρώ όπως τις Tomahawk και Strix. Ναι τις θέλουμε ποιο φτηνές αλλά μην συγκρίνουμε τα μοντέλα απλά και μόνο με το όνομα τους αλλά να βλέπουμε και τι είναι η κάθε μητρική. Ανωτερη σε τι που θα κανει την διαφορα για ενα gaming pc τωρα και να δικαιολογει 100 ευρω διαφορα? Καταλαβαινω οτι ειναι νωρις ακομα θα πεσουν λογικα οι τιμες αλλα μιλαμε για το να στησεις τωρα και οχι για να περιμενεις ενα χρονο να πεσουν. Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2022 από akoinonitos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Grisos Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Εγώ πάντως με την x470 εκμεταλλέυτηκα σχεδόν πλήρως το upgrade path 2600x -> 3600x -> 5600x -> 5800x3D. Το θέμα είναι άλλο. Στους Ryzen 3 έβλεπες μεγάλες διαφορές από γενιά σε γενιά όχι μόνο σε επίπεδο επεξεργαστή αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης μνήμης. Θα με εξέπλητε αν το upgrade path του AM5 έχει τόσο μεγάλες διαφορές από γενιά σε γενιά σχεδόν παντού. 7 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Razor333 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Εγώ πάντως μια χαρά ''ακριβή'' x370 hero crosshair είχα, τότε που κόστιζαν όσο κάτι entry level σήμερα, αλλά η AMD με ανάγκασε να πάρω x570 down the road για να κουμπώσω τον 5950x, επίσης η εμπειρία μου στο launch των zen 2 με τον 3700x, ήταν κάκιστη και τους πήρε καμιά 20αριά bios για να το στρώσουν το πράμα. Το ίδιο board δεν λέει και πολλά, μπορεί όλες αυτές οι ddr5 2x DPC να είναι σκουπίδια στην δεύτερη γενιά imc που θα φέρει κάποια στιγμή η AMD και κάτι 8000 kits να μην τα τρέχουν ούτε για πλάκα, όπως οι περισσότερες z690, ενώ οι z790 φαίνεται ότι είναι πολύ βελτιωμένες. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.Tesla Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 8 λεπτά πριν, akoinonitos είπε Βρες μου εναν με b350 εδωμεσα που την εχει με 5xxx και ρωτα τον 😛 8 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε Έχει κανένας Ryzen 5000 πρόβλημα να δουλεύει σε B350 με PCIe Gen 3.0 και δεν το ξέρω ?? Θέλεις να συζητήσουμε τι προβλήματα και πόσες ώρες έχω χάσει με 3600Χ -> 5600Χ σε B550 Tomahawk? Μιλάμε για το χάος το ίδιο αν υπάρξει θέμα. Τόσα known issues και παπάτζες πατσαρίσματα έτρεξαν. Ή μήπως να σχολιάσουμε το ότι η B450 / X470 έκαναν 4 έως 9 μήνες να πάρουν Bios για Zen3. Όσοι τρέχουμε πάνω από μία γενιά CPU σε AM4 δεν φαντάζεσαι τι έχουμε καντήλια κατεβάσει... Το πρώτο πράγμα που σχολιάσαμε με το AM5 δεν ήταν καλός - κακός - ακριβός επεξεργαστής, αλλά αν θα είναι σταθερή η πλατφόρμα . 59 λεπτά πριν, Razor333 είπε Θα κρατούσα μικρό καλάθι για 7950x3D, δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα και μάλιστα με 3D cache και στα 2 CCD, κάτι που και θα τινάξει την τιμή στον Θεό και δεν θα προσφέρει και τίποτα ουσιαστικό. Πιο λογικό βρίσκω έναν 7800x3D, μεγιστοποίηση του κέρδους και ένα μόνο SKU που δεν καταστρέφει το lineup, που καλά καλά δεν άρχισε ακόμα να πουλάει. Αυτή τη φορά περιμένω 2 SKU στα 3D. Ο 5800X3D ήταν ένα beta test για το πως θα τσιμπήσει η αγορά. Τώρα έχει την ευκαιρία να δώσει 1 CCD + 3D και να πιάσει καλά τον κώλο σε όλους τους gamer. Το 2ο SKU δεν είναι για τον enthusiast. Υπάρχει κοινό με πολύ βαθιές τσέπες που προσπαθεί να αποφύγει την HEDT. Αν δωσεί 2 CCD + 3D θα είναι για να πάρει μερίδιο από τα άτομα που εργάζονται σε βιομηχανία. CAD - CAM - Simulation - Big Data και τα σχετικά είναι εφαρμογές που είδαν τεράστια βελτίωση από την cache. Οπότε αν βγάλει 7950X3D είναι ικανοί να δικαιολογήσουν μέχρι και 1000αρικο για να το έχουν. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Aten-Ra Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 1 λεπτό πριν, akoinonitos είπε Ανωτερη σε τι που θα κανει την διαφορα για ενα gaming pc τωρα και να δικαιολογει 100 ευρω διαφορα? Δεν μιλάω για φτηνές B660 με DDR4, μίλαγα για τις Β660 με DDR5 που έβαλε ο malakudi παραπάνω και έχουν ίδιες τιμές. Αν θέλεις φτηνό σύστημα τότε μπορείς να πας σε ΑΜ4 η 1700, αλλά εκεί δεν έχεις upgrade path. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akoinonitos Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, Grisos είπε Εγώ πάντως με την x470 εκμεταλλέυτηκα σχεδόν πλήρως το upgrade path 2600x -> 3600x -> 5600x -> 5800x3D. Το θέμα είναι άλλο. Στους Ryzen 3 έβλεπες μεγάλες διαφορές από γενιά σε γενιά όχι μόνο σε επίπεδο επεξεργαστή αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης μνήμης. Θα με εξέπλητε αν το upgrade path του AM5 έχει τόσο μεγάλες διαφορές από γενιά σε γενιά σχεδόν παντού. ο steve δεν βρηκε διαφορα ρε ,μαλλον θα τους ετρεξε ολους με 2666mhz στις μνημες. Λες και δεν εχω αλλαξει ολες τις μητρικες και ολα τα cpu του am4 και δεν μπορω να εχω αποψη και θα μου πει ο steve Kατανοω να θελει καποιος να την βγαλει φθηνα και να εχει νοημα το uograde path ,αλλα οι τιμες αυτες που εχουν οι μητρικες για καποιον που τα λυπαται τα λεφτα του εχουν χαλια τιμες. Καλυτερα να παρω b660 στα 150 ευρω και να αλλαξω μετα παλι και να εχω καινουρια μητρικη απο το να παρω τωρα b650 250 ευρω και να τα σκασω και για ddr5 Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2022 από akoinonitos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pabou13 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 10 ώρες πριν, billeiros είπε Αν εχεις pbo disabled και co ? Δε θα ναι πολυ καλυτερα? Και η 6900xt τουμπανο ειναο.δωσε κανα νουμερακι... Μετα απο μια μερα δοκιμων μου εδωσε καλυτερα αποτελεσματα pbo + co (αρκετα negative offset στους πυρηνες συν ρυθμισεις σε scalar και boost clock override ) σε σχεση με manual oc Για πιο καθημερινο μπορει να το βαλω σε PBO+TJMax 85C+CO -20 all cores Πια δεν την benchaρω τοσο αλλα θα ανεβασω στο benchmarking thread το πιο τελευταιο timespy extreme! 7 ώρες πριν, Armoral είπε Χρησιμοποιει μια πιο διαφορετικη προσεγγιση, το active oc tuner που εχουν οι gigabyte μητρικες! 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Aten-Ra Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Παίδες, άλλο το compatibility (πχ να μην δουλεύουν τα PCIe Gen 3 σε μητρική με Gen 4 CPU) και άλλο το stability της πλατφόρμας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Razor333 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 13 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε Αυτή τη φορά περιμένω 2 SKU στα 3D. Ο 5800X3D ήταν ένα beta test για το πως θα τσιμπήσει η αγορά. Τώρα έχει την ευκαιρία να δώσει 1 CCD + 3D και να πιάσει καλά τον κώλο σε όλους τους gamer. Το 2ο SKU δεν είναι για τον enthusiast. Υπάρχει κοινό με πολύ βαθιές τσέπες που προσπαθεί να αποφύγει την HEDT. Αν δωσεί 2 CCD + 3D θα είναι για να πάρει μερίδιο από τα άτομα που εργάζονται σε βιομηχανία. CAD - CAM - Simulation - Big Data και τα σχετικά είναι εφαρμογές που είδαν τεράστια βελτίωση από την cache. Οπότε αν βγάλει 7950X3D είναι ικανοί να δικαιολογήσουν μέχρι και 1000αρικο για να το έχουν. Στην make it rain λογική που έχουμε μπει πλέον, ένας 7950x3d θα πουλούσε άνετα έτσι και αλλιώς, απλά γνώμη μου είναι αν είχες να μοιράσεις μερικούς μήνες μετά το launch των zen 4, 2-2 τα 3D stacked CCD, ε δεν έχει νόημα να μου πουλάς non 3D stacked products και αυτή την στιγμή που μιλάμε, δεν τους δίνει και φθηνά. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
leros2004 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό ? Δεν υπάρχει γενίκευση για το τι είναι σωστό και τι ταιριάζει στο καθένα. α) Ο τύπος που πάει παίρνει day one 4090 λέτε να τον απασχολεί το upgradability των μητρικών ? β) Φίλος μου με asrock b350 pro4 ξεκίνησε με 1600 ryzen και 1080 nvidia. Πήρε έναν 5600x και απολαμβάνει το rocket league του. Ούτε μητρικές ούτε ξήλωμα ούτε format ούτε τίποτα.... Κοιτάζοντας τις πωλήσεις των επεξεργαστών, η κατηγορία β, είναι η πλειονότητα εκεί έξω όταν μόνος του ο 3D πουλάει σχεδόν όσο όλοι οι υπόλοιποι μαζί Intel & am5.. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν το Α και Β. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν προτάσεις είτε ήσουν enthusiast είτε νορμάλ καταναλωτής, πλέον οι εταιρίες παρουσιάζουν τα πάντα (σαπάκια και μη) ως enthusiasts products με τιμή φουλ στην υπεραξία... Και άντε η amd στο Μηνάς της τον Πίτσο, έχει τις κονσόλες καβάντζα, έχει Tesla, έχει και κάποια data center. Oι άλλες 2 τι ακριβώς έχουν ? Ειδικά η nvidia θα την παλεύει με τις επαγγελματικές κάρτες ή με το 1% που ότι και να βγάζει θα το αγοράζουν μέχρι να σβήσει ο ήλιος ? Μην αναφερθώ στο gaming developing, remake του remake ω remake... Όλα δουλεύουν για τις κονσόλες όπου εκεί είναι τα πάντα ελεγχόμενα, τσιμπάς και συνδρομούλα και σε εχουν στο μαντρί όλο τον χρόνο.... Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2022 από leros2004 13 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Razor333 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Προσωπικά είμαι υπέρ να πηγαίνει ένα socket για χρόνια, για την ακρίβεια όλα τα χρόνια που θα πάνε και οι μνήμες. 1)Έχουν power delivery που σηκώνει οτιδήποτε ρεαλιστικά θα έρθει ποτέ σε cpu. 2)Έχουν αχρείαστο I/O για τους περισσότερους εκεί έξω, για την ακρίβεια I/O που δεν το κάνουν καν utilize κάποια parts, ουσιαστικά ή μη και δεν προβλέπεται και σύντομα, κυρίως για την ουσιαστική χρήση. 3)Είναι πανάκριβα και πληρώνεις 2-3 φορές πάνω από εποχές που μπορούσες πιο άνετα να αλλάζεις κάθε χρόνο mobo, κυρίως για τους παραπάνω λόγους, με λίγα λόγια στα πούλησαν όλα μαζί, οπότε ας κρατάνε και 5 χρόνια. Οι δικαιολογίες παλιότερα ήταν δεν φτάνουν τα vrm κυρίως, αυτό δεν έχει κανένα νόημα πλέον, δεν μιλάω για πόσα χρόνια ήταν στην αγορά το pcie 3 και τώρα αλλάζουν κάθε χρόνο και πρωτόκολλο, λες και χρειάζεται ακόμα και σήμερα μία gpu πάνω από 16x pcie 3 ή ένας consumer nvme έχει nand flash που μπορεί να πιάσει σε sustained transfers και πραγματικά σενάρια το όριο του pcie 3 x4. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, akoinonitos είπε Αυτου δεν του εχω πλεον καμια εμπιστοσυνη. Ας ρωτησουμε το @Πέτρος πως ηταν η εμπειρια του κρατωντας την x370 και αλλαζοντας επεξεργαστες να μας πει, και να μας πει και γτ την αλλαξε εντελει, τον Πετρο θα τον πιστεψω το Βαλτον οχι. Εντάξει λοιπόν, θα μιλήσω! Πήρα πακετάκι μτχ Χ370Taichi+1700+2x8 3000/16 (AFR, νομίζω)...και τα πέταξα πάνω στην εγκατάσταση του 8320...λειτούργησε, αλλά με κουλά προφανώς. Μετά από κάποιο καιρό έγινε format. Τα θέματα/προβλήματα που είχα έχουν να κάνουν κατά 99% με τα μλκσμνα BIOS της Asrock...της ίδιας Asrock που της "ξέφυγαν" τα Zen3 compatible κοντά 1 χρόνο πριν η AMD μας τα δώσει επίσημα. Κάποια από τα θέματα, τα έχω ακόμα! Από εκεί και πέρα, όμως, κάθε μα κάθε BIOS version κάτι διόρθωνε/βελτίωνε, κάτι καλύτερο έδινε. Υποστήριξη/διαχείριση μνήμης (από 2933 max με τις αρχικές μνήμες, ανέβηκα+έσφιξα τσούκου-τσούκου), σταθερότητα/συμβατότητα. Έκανα μια μόνο αλλαγή επεξεργαστή, πολύ πριν ακουστεί οτιδήποτε για τους 3δ ή τους μη-Χ, και δεν το μετάνιωσα τότε, ούτε το μετανιώνω τώρα. Ο 5600Χ λειτουργεί στο 100% του τους τελευταίους 6 μήνες (άλλα θέματα είχα), από όταν δηλαδή πήρε η μητρική και υποστήριξη για CO. Πιο πριν, είχε αυτή την "βασική" έλλειψη, καθώς και κλειδωμένη PCIXx8, που ήταν θέμα των ανεπίσημων εκδόσεων BIOS. Σε σχέση με τις 4χχ μητρικές, δεν υστερώ σε τίποτα απολύτως, σε σχέση με τις 5χχ υπάρχει το θέμα του PCIX4, που μόνο τώρα με τα κτήνη επιπέδου 4090 φαίνεται εμφανώς. Για nvme 4th gen, το συζητάμε αν έχει την παραμικρή ουσία (αν απαιτούσε η δουλειά μου κάτι τέτοιο, δεν θα κάναμε προαφανώς αυτή τη συζήτηση, όπως αντίστοιχα και με οποιονδήποτε στην ίδια θέση). Οι βασικοί μύθοι για τις αρχικές μητρικές, ειδικά για την υποστήριξη μνημών, φάνηκε στην περίπτωσή μου ότι ήταν τελικά θέμα MC κυρίως...από 3200/16ΧΜΡ σε 3800/16/gdm off, χωρίς πρόβλημα (άλλο που ξαφνικά μετά από πόσους μήνες άρχισαν τα WHEA18...ακόμα το ψάχνω αυτό). Σε scores κλπ, ότι/όπου/αν χάνω είναι καθαρά λόγω δικού μου στησίματος και όχι επειδή με κόβει το Χ370 ή η μητρική. Εννοείται ότι τα πιο νέα "παιγνίδια" πάντα είναι πιο ωραία, πιο ευχάριστα (ίσως και λιγότερο δύστροπα κάποιες φορές), αλλά δεν νιώθω ότι μου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα η 4-5 πια χρόνων μητρική μου. 9 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Aten-Ra Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2022 Άρχισαν να εμφανίζονται μητρικές κάτω από 200 δολάρια Gigabyte B650M-DS3H = $160 https://www.newegg.com/gigabyte-b650m-ds3h/p/N82E16813145414?Item=N82E16813145414&quicklink=true Στην Ευρώπη η ίδια μητρική ξεκινά στα 196 ευρώ https://geizhals.eu/gigabyte-b650m-ds3h-a2824417.html 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα