Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Aten-Ra είπε

Ο κατασκευαστής λέει ότι έτσι δουλεύει το CPU που έφτιαξε, αλλά αφού εσύ λες το αντίθετο έτσι θα είναι.

Απο AMD 

"TJMax is the max safe operating temperature – not the absolute max temperature. In the Ryzen 7000 Series, the processor is designed to run at TJMax 24/7 without risk of damage or deterioration. At 95 degrees it is not running hot, rather it will intentionally go to this temperature as much as possible under load because the power management system knows that this is the ideal way to squeeze the most performance out of the chip without damaging it."

Sure, τέλος του μήνα ετοίμασε κηδειόχαρτα.

• Απαντ. 8,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Sure, τέλος του μήνα ετοίμασε κηδειόχαρτα.

Θα αρχίσουν να χαλάνε τα ΖΕΝ4 τέλος του μήνα ?? 

Δημοσ.
11 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Ε καλα δεν τα ξερεις και εσυ ,για το γοητρο. Ο 7900 θα ειναι κατω απο  13700k οποτε ειναι ακριβος δεν αξιζει εναντι του ανταγωνισμου. Παντως βλεπω να πεφτουν γρηγορα οι τιμες των 7xxx ,δεν τσουλανε οι πωλησεις 

Curve oprimizer

Δε νομίζω να είναι πάνω σε productivity ο 13700K. Ένας slightly overclocked 12900Κ είναι με παραπάνω cache, σε CB23 μπορεί να είναι λίγο μπροστά αλλά πχ σε Blender ο 7900X διαλύει τον 12900Κ, δε νομίζω να τον φτάσει ο 13700K. Το ίδιο και σε άλλα render και media encoding workloads. Ακόμα και ίδια απόδοση να έχουν, προσωπικά προτιμώ 24 threads ισότιμα παρά το hybrid της Intel, φυσικά αν είναι και σε ίδια τιμή. Ήδη ο 7900X είναι κάτω από MSRP, νομίζω τελικά θα παίξουν πολύ κοντά σε τιμή. 

Το πρόβλημα είναι το υπόλοιπο platform cost. Αν δε δώσει λύση σε αυτό η AMD, θα χάσει το μερίδιό της.

• Like 3
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Zen 4 Architecture Details With Enhanced Core Execution Efficiency AMD CPU Roadmap

Είναι μία καλύτερη έκδοση του πως έστησε η Intel τα excecution στα rocket lake 2x256bit width. 
Η κύρια διαφορά είναι είναι πως το VNII κάνει θαύματα στο Power efficiency. Το 2020 δεν ήταν έτοιμο και λειτούργησε σαν beta test, αλλά πλέον ειδικά σε AVX2 δείχνει πόσο μπορεί να βοηθήσει το CPU core χωρίς να ανέβει το IPC. 

Ευτυχώς όλο το Instruction /Execution δουλεύει με τη λογική του open source.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, malakudi είπε

Δε νομίζω να είναι πάνω σε productivity ο 13700K. Ένας slightly overclocked 12900Κ είναι με παραπάνω cache, σε CB23 μπορεί να είναι λίγο μπροστά αλλά πχ σε Blender ο 7900X διαλύει τον 12900Κ, δε νομίζω να τον φτάσει ο 13700K. Το ίδιο και σε άλλα render και media encoding workloads. Ακόμα και ίδια απόδοση να έχουν, προσωπικά προτιμώ 24 threads ισότιμα παρά το hybrid της Intel, φυσικά αν είναι και σε ίδια τιμή. Ήδη ο 7900X είναι κάτω από MSRP, νομίζω τελικά θα παίξουν πολύ κοντά σε τιμή. 

Το πρόβλημα είναι το υπόλοιπο platform cost. Αν δε δώσει λύση σε αυτό η AMD, θα χάσει το μερίδιό της.

blender.png.6723487124cdfea1c337885a210147b7.png

Σε ολα τα productivity work loads ο 7900x ειναι ελαχιστα πανω απο 12900k δεν θα ελεγα σε καμια περιπτωση οτι τον διαλυει. Αν βαλεις το uplift σε ρολογια κλπ που εχει ο 13700k απο τον 12900k στην χειροτερη εγω το βλεπω οτι θα ειναι στα ιδια. Ακομα και στα ιδια να ειναι, ειναι πιο συμφερουσα οικονομικα αγορα ο 13700k. Θα μαθουμε απο τα reviews

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Thanks 1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Ο κατασκευαστής λέει ότι έτσι δουλεύει το CPU που έφτιαξε, αλλά αφού εσύ λες το αντίθετο έτσι θα είναι.

Απο AMD 

"TJMax is the max safe operating temperature – not the absolute max temperature. In the Ryzen 7000 Series, the processor is designed to run at TJMax 24/7 without risk of damage or deterioration. At 95 degrees it is not running hot, rather it will intentionally go to this temperature as much as possible under load because the power management system knows that this is the ideal way to squeeze the most performance out of the chip without damaging it."

Ε, αφού το λέει ο πωλητής του προϊόντος, μάλλον έχεις δίκιο. Σιγά τώρα, και στην λαϊκή να πας, να ρωτήσεις τον παραγωγό εάν έχει καλές ντομάτες, θα σου πει "όχι, μάπα είναι, παρε από τον δίπλα..."

Ότι να'ναι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, this.is.elia είπε

Ε, αφού το λέει ο πωλητής του προϊόντος, μάλλον έχεις δίκιο. Σιγά τώρα, και στην λαϊκή να πας, να ρωτήσεις τον παραγωγό εάν έχει καλές ντομάτες, θα σου πει "όχι, μάπα είναι, παρε από τον δίπλα..."

Ότι να'ναι.

Νταξει η amd δεν ειναι ο πωλητης της λαικης τωρα και εσυ. Για να το λεει κατι θα ξερει παραπανω για το προιον της. Και στην τελικη δινει εγγυηση για τους επεξεργαστες. 

Ολα τα cpu της intel πχ τους  100 εχουν ως οριο. 

Παρολα αυτα δεν ειναι ωραιο να πρεπει να βγαλεις τοση θερμοκρασια απο το κουτι σου. 

Τα 95 αρια ειναι για τον 7950x οι αλλοι παιζουν και πιο κατω.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, malakudi είπε

πχ σε Blender ο 7900X διαλύει τον 12900Κ, δε νομίζω να τον φτάσει ο 13700K.

Όλα εξαρτώνται από την μικρή αλλαγή στο "raptor cove" και το αν θα ανοίξει το bus στα gracemont. 

Η AMD έκανε την καλύτερη επιλογή με το 512bit και VNII. Πιάνει +30% στα νούμερα όταν τρέξει καθαρό AVX / AVX2. 
Είναι λες και έχεις hyperthreading στα instruction. Σε όλα τα render θα παραμείνει μπροστά αν δεν αλλάξει κάτι στη βάση του πυρήνα. 

30 λεπτά πριν, malakudi είπε

Ακόμα και ίδια απόδοση να έχουν, προσωπικά προτιμώ 24 threads ισότιμα παρά το hybrid της Intel, φυσικά αν είναι και σε ίδια τιμή.

Μέχρι να ξυπνήσουν στο VM development ή για να είμαι ακριβής μέχρι η Intel να τους δώσει έτοιμη τη λύση για το sheduling (βλ. microsoft) δεν είναι για όλες τις δουλειές το hybrid.
Η AMD καλά κάνει και αργεί να μπει στο χορό. Δεν γίνεται να υποστηρίξει το software όταν δεν έχει αρκετό κόσμο ούτε για τα AGESA. 

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Aten-Ra είπε

Έχω τρέξει παλιότερα CPU με 90-100C, αν τόσο δίνει ο κατασκευαστής δεν έχεις πρόβλημα.

Πάντως την χρόνια των 5900-5950 σε αρκετούς έσβησαν σαν κεράκια από τις αναφορές στο ρεντιτ.

Δημοσ.

Να δούμε και τι temps θα έχουν οι 3D που νομίζω ανεβαίνουν με την cache. Πάντως από άποψη επιδόσεων, το 3D θα είναι το ολοκληρωμένο τσιπ.

Κατά τα άλλα παραμένει το θετικό στο AM5 ότι θα μπορείς να βάλεις μεταγενέστερο CPU, ενώ σε Intel θα πρέπει να αλλάξεις ξανά mobo.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Psycho_Warhead είπε

Να δούμε και τι temps θα έχουν οι 3D που νομίζω ανεβαίνουν με την cache. Πάντως από άποψη επιδόσεων, το 3D θα είναι το ολοκληρωμένο τσιπ.

Κατά τα άλλα παραμένει το θετικό στο AM5 ότι θα μπορείς να βάλεις μεταγενέστερο CPU, ενώ σε Intel θα πρέπει να αλλάξεις ξανά mobo.

Για το 3D των 7000 ακούγεται ότι θα είναι το real deal ενώ η τωρινή έκδοση ήταν πιο πολύ beta. Δηλαδή και από θέμα temps και από δυνατότητα oc θα είναι λένε καλύτερο. Θα δείξει αρχές του 23.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...