GeorgeR1_700 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, χθες πέρασα σε ένα παλιό σύστημα (κάπου του 2007) τα xubuntu και έπειτα από κάποιους πειραματισμούς με το hardware κατάφερε να bootάρει. Πριν κάνω το οτιδήποτε άλλο (εφόσον πέρασα ήδη τους drivers προφανώς), θέλω να ελέγξω πόσο λειτουργικό είναι το κάθε κομμάτι του υπολογιστή, για την περίπτωση που χαλάσει κάτι σε μικρό χρονικό διάστημα να είμαι προετοιμασμένος και να ξέρω ποιο κομμάτι έχει το θέμα. Γενικά αυτοί οι έλεγχοι ζορίζουν πολύ τα σύστημα, μπορεί να κάνω ζημιά αν το προσπαθήσω? Θα πρέπει να τρέχω και ένα πρόγραμμα να μου δείχνει τις θερμοκρασίες παράλληλα ούτως ώστε αν δω να ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία να προβώ σε διακοπή της εκτέλεσης του προγράμματος? Είναι πολύ παλιό και ταλαιπωρημένο για αυτό και οι ερωτήσεις... Το σύστημά μου: Επεξεργαστής: intel core tm 2 duo cpu 6600 2.40 ghz Μητρική: Asus P5KC Ram: 2 x kvr800d2n5/1g της kingston (1 GB η κάθε ram) Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce GTX 260 HDD: 500GB Seagate ST500DM002-1BD142 ATA Device (SATA) 1. Ξεκινάω από τις ram. Θα χρησιμοποιήσω το memtest 86 που βλέπω πως είναι το πιο γνωστό, εκτός και αν προτείνετε κάποιο άλλο. Μια απορία ως προς αυτό, για να το τρέξω βλέπω πως το κάνω μέσω boot. Format δεν γίνεται σωστά? Πατάω απλά το Εsc μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάνει επανεκκίνηση και μπαίνει κανονικά στο xubuntu (εφόσον πρώτα μπω ξανά στα bios και το ορίσω να ξεκινήσει από τον HDD μου)? 2. Για την κάρτα γραφικών έχω βρει τα 3dmark06, hiren boot cd, artifact tester. Αρχικά έλεγα να τρέξω το hiren γιατί νομίζω πως είναι το πιο ελαφρύ (όπως είπα δεν θέλω να ζορίσω πολύ το σύστημά μου), αλλά δεν μπόρεσα να βρω επαρκείς οδηγίες για το πως να το κάνω (και τα Αγγλικά μου δεν είναι καλά). Εσείς τι προτείνετε? Το 3dmark06 μου φαίνεται πολύ απλό αλλά μάλλον θα το υπερζωρίσω το σύστημά μου... 3. Για επεξεργαστή έλεγα να χρησιμοποιήσω το Prime95. Συμφωνείτε? 4. Για τον HDD έχετε να προτείνετε κάτι που να τρέχει σε linux? Βρήκα αυτό και αυτό. 5. Για μητρική και τροφοδοτικό δεν ξέρω αν θα κάνω έλεγχο, θα δούμε... Επεξ/σία 14 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
micos000 Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Αν ετοιμάσεις hirens τότε έχει και το memtest. Μετά το τέλος του ελέγχου απλά esc και κάνει επανεκκίνηση. Κανένα φορμάτ δε γίνεται. Για δίσκο έχει το hirens το hdsentinel και κανά δυό-τρία ακόμα και νομίζω έχει και το seatools της seagate αλλά μπορείς και να κατεβάσεις την έκδοση για usb από το λινκ -> https://www.seagate.com/gb/en/support/downloads/. Το sentinel είναι και για linux-> https://www.hdsentinel.com/hard_disk_sentinel_linux.php Για την κάρτα γραφικών εγώ χρησιμοποιώ το furmark σε pc. Το 3dmark είναι και αυτό για pc αν δεν κάνω λάθος. Γενικά, τα τεστ για cpu και gpu για να βγάλουν αποτελέσματα θα πρέπει να στρεσάρουν το ανάλογο υποσύστημα αλλιώς δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι σταθερό ή όχι. Αλλιώς το μόνο που μπορείς να βλέπεις είναι μόνο η θερμοκρασία. Μητρική και τροφοδοτικό πως θα ελέγξεις; Δεν έχει κάποιο πρόγραμμα εκτός αν προσφέρει ο ίδιος ο κατασκευαστής κάποιο εσωτερικό κύκλωμα αυτοελέγχου. Στο ebay έχει κάτι pci κάρτες που διατείνονται ότι ελέγχουν την μητρική αλλά δεν ξέρω αν αυτό ισχύει. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2020 από micos000 1
GeorgeR1_700 Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, καλή συνέχεια!
pavloa Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Στις 15/4/2020 στις 3:12 ΠΜ, micos000 είπε Αν ετοιμάσεις hirens τότε έχει και το memtest. Μετά το τέλος του ελέγχου απλά esc και κάνει επανεκκίνηση. Ετοίμασα hirens, επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσω, απλά βάζω το usb επιλέγω να μπουτάρι απο εκεί? Και επίσης θέλω να κάνω memtest για 4gb ram πόσες ώρες θα χρειαστεί ως που να τελειώσει?
GeorgeR1_700 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, pavloa είπε Ετοίμασα hirens, επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσω, απλά βάζω το usb επιλέγω να μπουτάρι απο εκεί? Και επίσης θέλω να κάνω memtest για 4gb ram πόσες ώρες θα χρειαστεί ως που να τελειώσει? Εγώ που έκανα το memtest με 2gb ram, το πρώτο τεστ μου πήρε 17 λεπτά και το δεύτερο 45 λεπτά, στα 2 τεστ σταμάτησα γιατί δεν ήθελα να το ζορίσω άλλο. Λένε πως αν δεν βρει κάτι την πρώτη φορά συνήθως είναι όλα οκ, αλλά καλό θα ήταν να το αφήσεις καμιά 3 φορές. Σε εσένα που έχεις 4gb φαντάζομαι θα γίνει πιο γρήγορα. Δεν τελειώνει ποτέ, εσύ το σταματάς, το αφήνεις μέχρι να κάνει όσες επαναλήψεις θες (κάθε επανάληψη αποτελείται από 10 tests) και πατάς απλά esc όταν θες να σταματήσει. Επεξ/σία 17 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
pavloa Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 25 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Εγώ που έκανα το memtest με 2gb ram, το πρώτο τεστ μου πήρε 17 λεπτά και το δεύτερο 45 λεπτά, στα 2 τεστ σταμάτησα γιατί δεν ήθελα να το ζορίσω άλλο. Λένε πως αν δεν βρει κάτι την πρώτη φορά συνήθως είναι όλα οκ, αλλά καλό θα ήταν να το αφήσεις καμιά 3 φορές. Σε εσένα που έχεις 4gb φαντάζομαι θα γίνει πιο γρήγορα. Δεν τελειώνει ποτέ, εσύ το σταματάς, το αφήνεις μέχρι να κάνει όσες επαναλήψεις θες (κάθε επανάληψη αποτελείται από 10 tests) και πατάς απλά esc όταν θες να σταματήσει. α οκ κατάλαβα.. Μόλις το δοκίμασα το hirens αλλά δεν έχει το memtest μέσα, είναι κάπου και δεν το βλέπω εγώ?
GeorgeR1_700 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 9 λεπτά πριν, pavloa είπε α οκ κατάλαβα.. Μόλις το δοκίμασα το hirens αλλά δεν έχει το memtest μέσα, είναι κάπου και δεν το βλέπω εγώ? Δεν το δοκίμασα με hirens, έβαλα μόνο το memtest στο στκάκι. Το hirens δεν το έβαλα γιατί τόσο παλιό σύστημα που έχω πιθανώς να του έκανε ζημιά ένας απαιτητικός έλεγχος σε cpu/gpu.
pavloa Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 20 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Δεν το δοκίμασα με hirens, έβαλα μόνο το memtest στο στκάκι. Το hirens δεν το έβαλα γιατί τόσο παλιό σύστημα που έχω πιθανώς να του έκανε ζημιά ένας απαιτητικός έλεγχος σε cpu/gpu. όταν το πέρασες στο usb, έκανες μποοτ απο το usb και ξεκίνησε να κάνει το τεστ? Εγώ αυτό κάνω και δεν γίνετε τίποτα, μου βγάζει μια άσπρη παύλα πάνω αριστερά.
GeorgeR1_700 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Και εμένα μου την έβγαλε την παύλα αλλά για λίγο... Δεν είμαι έμπειρος για να σου απαντήσω αλλά ίσως θέλει μια επανεκκίνηση, εγώ θα πατούσα και ένα esc ή enter μπας και το πάρει... Επεξ/σία 17 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
pavloa Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 8 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Και εμένα μου την έβγαλε την παύλα αλλά για λίγο... Δεν είμαι έμπειρος για να σου απαντήσω αλλά ίσως θέλει μια επανεκκίνηση, εγώ θα πατούσα και ένα esc ή enter μπας και το πάρει... εγώ όση ωρα και να το αφήσω τίποτα δεν κάνει. Απλά αναβοσβήνει η παύλα.
GeorgeR1_700 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Έλεγξε στα bios αν εκκινείται από το usb σε αυτά τα 2: Boot Device Priority Hard Disk Drive Κανονικά πειράζεις το Hard Disk Drive και γίνεται αυτόματα και στο Boot Device Priority, αλλά σε μένα δεν έγινε αυτόματα και έπρεπε να επιλέξω και στο Boot Device Priority να γίνεται εκκίνηση από usb. Βασικά δεν είναι σε όλες τις μητρικές έτσι, ποια μητρική έχεις?
pavloa Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 12 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Έλεγξε στα bios αν εκκινείται από το usb σε αυτά τα 2: Boot Device Priority Hard Disk Drive Κανονικά πειράζεις το Hard Disk Drive και γίνεται αυτόματα και στο Boot Device Priority, αλλά σε μένα δεν έγινε αυτόματα και έπρεπε να επιλέξω και στο Boot Device Priority να γίνεται εκκίνηση από usb. Βασικά δεν είναι σε όλες τις μητρικές έτσι, ποια μητρική έχεις? Το έχω κάνει και αυτό και γίνετε το ίδιο,και στα 2 που αναφέρεις. Δοκίμασα και με άλλο usb αλλά τίποτα
GeorgeR1_700 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δεν γνωρίζω να σου πω δυστυχώς, πολύ παράξενο...
pavloa Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 15 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Δεν γνωρίζω να σου πω δυστυχώς, πολύ παράξενο... ευχαριστώ για την βοήθεια. Θα περιμένω μήπως απαντήσει κάποιος που ξέρει κάτι παραπάνω.
micos000 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 Δημοσ. 17 Απριλίου 2020 2 ώρες πριν, pavloa είπε α οκ κατάλαβα.. Μόλις το δοκίμασα το hirens αλλά δεν έχει το memtest μέσα, είναι κάπου και δεν το βλέπω εγώ? Είναι στην αρχική οθόνη όταν φορτώσει. Γράφει memtest86+ και είναι το 6ο από πάνω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα