GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Καλησπέρα σας, σήμερα πήγα να κάνω boot από ένα στικάκι σε ένα παλιό pc. Γενικά αυτό το pc δεν μπορεί να πάρει ανώτερη έκδοση από τα windows xp και πετούσε πολλές μπλε οθόνες λίγο πριν το αφήσω. Πήγα λοιπόν να του περάσω τα xubuntu, μπήκα στα bios κανονικά, το όρισα να κάνει εκκίνηση από το στικάκι, πάτησα αποθήκευση και έξοδο και μετά περίμενα να κάνει το boot. Εκεί μου βγάζει το θέμα γενικά, παγώνει στην εκκίνηση (περίμενα και 10 λεπτά τις πρώτες φορές), το έκανα μερικές επανεκκινήσεις και κολλούσε πάλι στο ίδιο σημείο. Μου έβγαζε ένα πληκτρολόγιο = ένα ανθρωπάκι. Τώρα το pc δεν κάνει καν boot, δεν δίνει σήμα στην οθόνη... Με τα windows xp που το έκανα αρκετά boot πριν το αφήσω (πριν 5 χρόνια), δεν μου κολλούσε κάπου αλλά μου καλούσε μετά την ολοκλήρωση (υπολειτουργούσε)... πιθανώς το θέμα να είναι στις ram, έχω κάτι άλλες που θα δοκιμάσω αν ταιριάζουν. Η ερώτησή μου είναι η εξής, αν βγάλω το στικάκι που κάνει το boot, θα πέσει σε κάποιου είδους boot loop μη μπορώντας να ανοίξει εφόσον το έχω ορίσει να ξεκινά από το στικάκι? Μπορώ να κάνω στην μητρική ένα reset βγάζοντας την μπαταρία? (Το έχω ήδη βγάλει και βάλει στο ρεύμα και πάλι δεν δείχνει εικόνα).
mechpanos Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Βγάζεις στικάκι και παίζεις κανονικά! Όχι δεν θα κάνει Μπουτ λουπ!!! Το πολύ πολύ, βγάζεις το στικάκι από τη λίστα εκκίνησης. Νόμιζα ότι είχαν λυθεί αυτά!!! Τι υπολογιστής είναι...
GeorgeR1_700 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Θα δοκιμάσω αύριο, η μητρική μου είναι η Asus P5KC, ο επεξεργαστής δεν ξέρω ακόμα (αν ανοίξει το pc θα μπορέσω να μάθω...). Λογικά το θέμα είναι στις ram και βγάζει αυτά τα θέματα, έχω μια Ram ddr3 1333 dimm cl9 με 2GB και δύο rams kvr800d2n5/1g του 1 GB της kingston. Παράξενο μόνο 3 ram (αντί για 2 ή 4 με τα ίδια GB) το ξέρω, θυμάμαι πως το είχα πάει σε τεχνικό παλιά και μου είχε αφαιρέσει την μια ram γιατί δημιουργούσε πρόβλημα, και μου είπε πως λειτουργεί μια χαρά και έτσι. Μάλλον τώρα θα έχει θέμα η άλλη cl9 που έχω, ίσως να βγάλω και τις 3 και βάλω 2 άλλες που έχω με ddr3 1333 dimm cl9 που λογικά ταιριάζουν εφόσον έχουν το ίδιο όνομα (2 x 2 GB). Το κακό είναι πως είναι από έτοιμο υπολογιστή που γενικά δεν είναι συστήματα για να εμπιστεύεσαι θεωρώ, ιδικά αν είναι οικονομικά... Θα δείξει.
hp8 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, GeorgeR1_700 είπε Asus P5KC Λογικά το θέμα είναι στις ram και βγάζει αυτά τα θέματα, έχω μια Ram ddr3 1333 dimm cl9 με 2GB και δύο rams kvr800d2n5/1g του 1 GB της kingston. Σύμφωνα με το manual της μητρικής η τοποθέτηση των ραμ φαίνεται στην εικόνα Στη σελιδα 38 2.4 system memory γράφει ( you can only install either DDR2 module(s) or DDR3 module(s) on the motherboard; otherwise, the system will not boot up.) Οι 775 μητρικές όταν δέχονται ddr2 και ddr3 μνήμες τις δέχονται ξεχωριστά Η ddr2 η ddr3 οχι και τους δυο τύπους μαζί σε λειτουργία Για δοκίμασε έτσι Δηλ μόνες τις kvr800d2n5/1g και μόνη την ddr3 1333 dimm cl9 2GB https://www.manualslib.com/manual/438353/Asus-P5kc.html?page=38#manual Επεξ/σία 13 Απριλίου 2020 από hp8 1
mechpanos Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Πρώτα απ' όλα, ξεκαθάρισε αυτό με τις RAM. Το πολύ - πολύ, βάλε ένα-ένα τα dimmακια και δοκίμασε με ποιο θα παίξει, τουλάχιστον να αποκλείσεις το θέμα μνήμης. Από εκεί και πέρα, το xubuntu όταν φορτώνει στην εκκίνηση, εμφανίζει αυτό το ανθρωπάκι που περιγράφεις σαν splash screen. Αν πατήσεις Escape, εμφανίζεται η έξοδος του πυρήνα. Οπότε με το που σου εμφανιστεί, πάτα κατευθείαν Escape και δες τι θα γράφει, όπου βρει σφάλμα θα πετάει error. Αν εμφανίσει kernel panic, υπάρχει συνήθως σοβαρή βλάβη hardware που μπορεί να αφορά σε μνήμη, ή συνήθως σε μητρική-επεξεργαστή. Γενικά στο linux το να κολλήσει τελείως ο υπολογιστής είναι σπάνιο και συνήθως προκαλείται από πιο σοβαρά σφάλματα του hardware, ο πυρήνας προσπαθεί να την παλέψει χωρίς να κολλήσει όλο το σύστημα αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό -> τότε θα δεις Kernel Panic που δεν είναι καθόλου καλό σημάδι... BIOS μπαίνεις; Τι σου βγάζει εκεί σαν πληροφορίες, για τις μνήμες, πχ; - Επεξεργαστής: ΜΗΠΩΣ έχει κανέναν Pentium 4 - Celeron επάνω, που δεν έχουν 64bit υποστήριξη, κι εσύ έχεις γράψει το 64bit Xubuntu στο στικάκι; Για δοκίμασε, καμία 32bit έκδοση! ΥΓ: ΑΝ ο επεξεργαστής δεν είναι τουλάχιστον Pentium Core2Duo ή Core2Quad, θα έλεγα να μην ασχοληθείς καθόλου, εκτός αν θες να το αναστήσεις για μουσειακούς και μόνο λόγους (και για σόμπα τον χειμώνα ) 1
GeorgeR1_700 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, hp8 είπε Σύμφωνα με το manual της μητρικής η τοποθέτηση των ραμ φαίνεται στην εικόνα Στη σελιδα 38 2.4 system memory γράφει ( you can only install either DDR2 module(s) or DDR3 module(s) on the motherboard; otherwise, the system will not boot up.) Οι 775 μητρικές όταν δέχονται ddr2 και ddr3 μνήμες τις δέχονται ξεχωριστά Η ddr2 η ddr3 οχι και τους δυο τύπους μαζί σε λειτουργία Για δοκίμασε έτσι Δηλ μόνες τις kvr800d2n5/1g και μόνη την ddr3 1333 dimm cl9 2GB https://www.manualslib.com/manual/438353/Asus-P5kc.html?page=38#manual Ναι όντως, αν και σε μένα λειτουργούσε κανονικά το boot όταν το έκανα παλιότερα. Θα τις βγάλω όλες και θα βάλω μόνο τις άλλες που έχω να δω πως θα πάει, και μετά συνεχίζω τους πειραματισμούς. 2 ώρες πριν, mechpanos είπε Πρώτα απ' όλα, ξεκαθάρισε αυτό με τις RAM. Το πολύ - πολύ, βάλε ένα-ένα τα dimmακια και δοκίμασε με ποιο θα παίξει, τουλάχιστον να αποκλείσεις το θέμα μνήμης. Από εκεί και πέρα, το xubuntu όταν φορτώνει στην εκκίνηση, εμφανίζει αυτό το ανθρωπάκι που περιγράφεις σαν splash screen. Αν πατήσεις Escape, εμφανίζεται η έξοδος του πυρήνα. Οπότε με το που σου εμφανιστεί, πάτα κατευθείαν Escape και δες τι θα γράφει, όπου βρει σφάλμα θα πετάει error. Αν εμφανίσει kernel panic, υπάρχει συνήθως σοβαρή βλάβη hardware που μπορεί να αφορά σε μνήμη, ή συνήθως σε μητρική-επεξεργαστή. Γενικά στο linux το να κολλήσει τελείως ο υπολογιστής είναι σπάνιο και συνήθως προκαλείται από πιο σοβαρά σφάλματα του hardware, ο πυρήνας προσπαθεί να την παλέψει χωρίς να κολλήσει όλο το σύστημα αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό -> τότε θα δεις Kernel Panic που δεν είναι καθόλου καλό σημάδι... BIOS μπαίνεις; Τι σου βγάζει εκεί σαν πληροφορίες, για τις μνήμες, πχ; - Επεξεργαστής: ΜΗΠΩΣ έχει κανέναν Pentium 4 - Celeron επάνω, που δεν έχουν 64bit υποστήριξη, κι εσύ έχεις γράψει το 64bit Xubuntu στο στικάκι; Για δοκίμασε, καμία 32bit έκδοση! ΥΓ: ΑΝ ο επεξεργαστής δεν είναι τουλάχιστον Pentium Core2Duo ή Core2Quad, θα έλεγα να μην ασχοληθείς καθόλου, εκτός αν θες να το αναστήσεις για μουσειακούς και μόνο λόγους (και για σόμπα τον χειμώνα ) Χαχα όχι δεν το θέλω για σόμπα, το πολύ πολύ να του βάλω κανένα gif στην επιφάνεια εργασίας με την κίνηση της φωτιάς 😜. Και μετά από αυτό κάρβουνο το pc 😂. Είχα δοκιμάσει να πατήσω το escape αλλά δεν έκανε κάτι, είχε κολλήσει (να πω πως πριν το escape δοκίμασα το enter και το space). Από bios μόνο boot ξέρω να κάνω - που μπαίνω για να δω για τις ram και τι πρέπει να δω? Αλλά όπως είπα και πιο πάνω θα τις αλλάξω οπότε ίσως το θέμα λυθεί. Τα 64bit έχω βάλει μιας και μια άλλη συζήτηση που είχα μου είπαν πως με 64bit θα είμαι σίγουρα οκ. Αλλά εννοείται πως αν δεν βγει άκρη θα δοκιμάσω και τα 32bit. Το pc για τα βασικά το θέλω μόνο, libre office και firefox. Αν το θέμα είναι απλά στις ram πιστεύω πως δεν θα έχω μετά πρόβλημα. Ούτως ή άλλως αυτό το pc με κράτησε μέχρι το 2015, δεν το λες καθόλου λίγο. Και έτρεχε και ένα cs 1.6 απροβλημάτιστα με μια κάρτα γραφικών Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 260 που την έχω και τώρα κουμπωμένη (απλά μου άρχισε τα πολλά blue screen οπότε πήρα άλλα κομάτια για να κάνω έναν νέο υπολογιστή, και πολύ καιρό άντεξα για να είμαι ειλικρινής). Θα ασχοληθώ το απόγευμα που θα έχω χρόνο και θα επανέλθω. Επεξ/σία 13 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
eliasjuve Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Αφαίρεσε τα πάντα από πάνω και άσε μόνο μητρική,ραμ, τροφοδοτικό. Μπορείς να δεις αν ξεκινά και χωρίς κάρτα γραφικών αν δεν έχει ενσωματωμένη. Μετά δοκίμασε με την κάρτα γραφικών. Τσέκαρε πότε και αν δουλεύει και πρόσθεσε από ένα εξάρτημα. Το πιο πιθανό είναι να φταίνε οι ραμ όπως είπες κι ο ίδιος αλλά μπορεί κάτι άλλο. Ακόμα και το τροφοδοτικό μπορεί να τα έφτυσε.
GeorgeR1_700 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 1 λεπτό πριν, eliasjuve είπε Αφαίρεσε τα πάντα από πάνω και άσε μόνο μητρική,ραμ, τροφοδοτικό. Μπορείς να δεις αν ξεκινά και χωρίς κάρτα γραφικών αν δεν έχει ενσωματωμένη. Μετά δοκίμασε με την κάρτα γραφικών. Τσέκαρε πότε και αν δουλεύει και πρόσθεσε από ένα εξάρτημα. Το πιο πιθανό είναι να φταίνε οι ραμ όπως είπες κι ο ίδιος αλλά μπορεί κάτι άλλο. Ακόμα και το τροφοδοτικό μπορεί να τα έφτυσε. Θα δοκιμάσω μια με την αλλαγή της ram μπας και το πάρει με την μία και αν δεν προχωρήσει θα βγάλω και την κάρτα γραφικών και θα το ξανα επιχειρήσω (τα pc parts δεν τα είχα μαζί, προχθές τα έστισα, μόνο τις ram είχε επάνω και τον επεξεργαστή που δεν έχω την δυνατότητα να τον βγάλω εφόσον δεν έχω πάστα). Το τροφοδοτικό αν χάλασε κανονικά δεν θα έπρεπε να μην ανάβει καν η μητρική? Το καλό είναι πως έχω και ένα άλλο λειτουργικό τροφοδοτικό που μου είχαν δώσει (turbox 😂 ) οπότε θα το κοιτάξω και αυτό εφόσον εφόσον εξαντλήσω κάθε άλλο ενδεχόμενο.
eliasjuve Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 4 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Θα δοκιμάσω μια με την αλλαγή της ram μπας και το πάρει με την μία και αν δεν προχωρήσει θα βγάλω και την κάρτα γραφικών και θα το ξανα επιχειρήσω (τα pc parts δεν τα είχα μαζί, προχθές τα έστισα, μόνο τις ram είχε επάνω και τον επεξεργαστή που δεν έχω την δυνατότητα να τον βγάλω εφόσον δεν έχω πάστα). Το τροφοδοτικό αν χάλασε κανονικά δεν θα έπρεπε να μην ανάβει καν η μητρική? Το καλό είναι πως έχω και ένα άλλο λειτουργικό τροφοδοτικό που μου είχαν δώσει (turbox 😂 ) οπότε θα το κοιτάξω και αυτό εφόσον εφόσον εξαντλήσω κάθε άλλο ενδεχόμενο. Έχω δει παρόμοιο πρόβλημα και έφταιγε το τροφοδοτικό. Αν έχεις κι άλλο δοκίμασε το. Τα υπόλοιπα τα κάνεις σωστά . Αν ανοίξει τρέξε ένα memtest. https://www.memtest86.com/ Μπορείς να το βρεις και σε όλα τα linux ISOS. 1
mechpanos Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Σε περιπτώσεις σαν την δική σου, το τροφοδοτικό σπάνια φταίει, συνήθως είναι οι μνήμες που προκαλούν τα άπειρα blue screens μέχρι που θα τα παίξουν και μπορεί και να μην μπουτάρει. Πάντως στο linux για να μην σε βάζει, σου λέω μπορεί να είναι και θέμα 32bit, δεν μας είπες τι επεξεργαστή φοράει! Στο BIOS μπαίνεις εκεί που λέει στην αρχή με το που τον ανάβεις, Press... (Del, F12 κλπ αναλόγως της εταιρείας!) και μπαίνεις BIOS, εκεί στο Main Menu κάπου σου έχει System Information, και βλέπεις τον τύπο του επεξεργαστή, τις μνήμες (πόσες διαβάζει) κλπ... Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο, από τα χρόνια να έχει χαλάσει/σκεβρώσει κάτι πάνω στην ίδια την μητρική, εκεί δεν αξίζει να ασχοληθείς - πέτα το Τέλος πάντων, για δες, και πες!
GeorgeR1_700 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, έκανα αλλαγή στις ram και προχώρησε λίγο αλλά με θέματα. Αρχικά να πω πως μπήκα στο System Information, και είδα ότι ο επεξεργαστής μου είναι ο intel core tm 2 duo cpu 6600 2.40 ghz (τα 64 bit είναι οk πιστεύω), τώρα για τις μνήμες και για την κάρτα γραφικών δεν βλέπω κάτι. Δείτε και εσείς (4GB ram συνολικά). Είδα ξανά στο boot αν όλα είναι οκ, οπότε πάτησα F10 και προχώρησε κανονικά. Μπήκα στην δοκιμαστική έκδοση για να δω πως ρολάρει και μου άνοιξε κανονικά χωρίς θέμα, άνοιξα και έναν φάκελο και όλα μια χαρά. Προχώρησα οπότε στην εγκατάσταση, εκεί μου έβγαλε 3 error. Το ένα έλεγε κάτι πως δεν είχα επαρκή χώρο στον δίσκο (αν και ο HDD μου είναι σχεδόν άδειος) και το άλλο μου έλεγε κάτι για /dev/sda1 και μου το πέταξε και στην αρχή που πάτησα για την συνέχεια της εγκατάστασης αλλά και στο τέλος και δεν με άφησε να ολοκληρώσω (έφτασα μέχρι το σημείο του χάρτη), και από τι είδα και το /dev/sda1 αναφέρεται στον δίσκο. Οπότε πάτησα για να κλείσω το pc, και μου ζήτησε να πατήσω enter για να κάνει διαγραφή του λογισμικού ή κάτι τέτοιο και να τερματίσει. Το πάτησα και έκλεισε. Τώρα είμαι πάλι από εκεί που ξεκίνησα. Δηλαδή το ανοίγω δεν δείχνει εικόνα στην οθόνη. Μόνο που τώρα άλλαξε ο ήχος από τα μπιπ της εκκίνησης, κάνει ένα μπιπ στην αρχή λίγο παρατεταμένα και μετά άλλα τρία μπιπ γρήγορα που από τι διάβασα σε ένα άρθρο σημαίνει πως υπάρχει θέμα στις ram. Στα Αγγλικά δεν ξέρω πως γράφουν το μπιπ για να δω τι σημαίνει στην δικιά μου κάρτα. Δεν βρήκα κάτι με bip ή με bib στο maual... Λογικά θα κάνα αυτό που είπαμε, να δοκιμάσω μια μια τις ram, προτείνετε κάτι άλλο? Κάτι άσχετο, τελικά όλες μου οι rams ήταν ddr2 του 1GB (δεν λέω για αυτές που έβαλα τώρα). Μάλλον μπέρδεψα τις φωτογραφίες που είχα βγάλει... Επεξ/σία 13 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
hp8 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 48 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε ανοίγω δεν δείχνει εικόνα στην οθόνη. Μόνο που τώρα άλλαξε ο ήχος από τα μπιπ της εκκίνησης, κάνει ένα μπιπ στην αρχή λίγο παρατεταμένα και μετά άλλα τρία μπιπ γρήγορα που από τι διάβασα σε ένα άρθρο σημαίνει πως αν έχεις award bios στη μητρική αυτά τα beep πρέπει να είναι κάρτα γραφικών http://www.bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm Δεν ξέρω τι κάρτα έχεις πάνω και σε τι κατάσταση είναι Tωρα απ οτι ειδα βάζεις xubuntu Δες αυτόν τον οδηγό δεν αλλάζει κάτι https://www.pcsteps.gr/28537-εγκατάσταση-lubuntu-χαμηλή-ram/ Πρόσεχε μην χαλάσεις περισσότερο το σύστημα Βρες κάποιον να σε βοηθήσει αν νομίζεις οτι δεν τα καταφέρνεις
GeorgeR1_700 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, hp8 είπε αν έχεις award bios στη μητρική αυτά τα beep πρέπει να είναι κάρτα γραφικών http://www.bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm Δεν ξέρω τι κάρτα έχεις πάνω και σε τι κατάσταση είναι Tωρα απ οτι ειδα βάζεις xubuntu Δες αυτόν τον οδηγό δεν αλλάζει κάτι https://www.pcsteps.gr/28537-εγκατάσταση-lubuntu-χαμηλή-ram/ Πρόσεχε μην χαλάσεις περισσότερο το σύστημα Βρες κάποιον να σε βοηθήσει αν νομίζεις οτι δεν τα καταφέρνεις Τα bios είναι αυτά που φαίνονται εδώ μάλλον δεν είναι award bios... Και εγώ τον οδηγό από pcsteps κοιτούσα. Δεν λέω πως ξέρω αλλά δεν το θεωρώ και κάτι δύσκολο για να το κάνω. Απλά ρωτάω σε κάθε βήμα ώστε να αποφύγω κάποιο λάθος και ενημερώνω παράλληλα το πως προχωράει. Και εγώ δεν ξέρω αν η κάρτα είναι εντάξει, θα την βγάλω και αυτή μετά τις δοκιμές με τις ram (NVIDIA GeForce GTX 260). Επεξ/σία 13 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
hp8 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 13 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Τα bios είναι αυτά που φαίνονται το bios φαίνεται όταν πρωτοξεκινα το pc και είναι πανω - πανω εδώ στο δικο της manual μιλάει καθαρά για vga σύμφωνα με τα beep που αναφέρεις 1 και 3 beep 1
GeorgeR1_700 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Vga όμως δεν έχω, μόνο dvi... Και δεν καταλαβαίνω, έχει θέμα με την έξοδο προς την οθόνη? Οπότε θέμα με κάρτα γραφικών? Το κακό είναι πως δεν έχει και έξοδο η μητρική για οθόνη χωρίς την κάρτα γραφικών... Επεξ/σία 13 Απριλίου 2020 από GeorgeR1_700
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα