Aztec Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, masteripper είπε Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αυτά που παραθέτεις αλλά 20.000.000 εκατομμύρια γραμμές δεν είναι 10.000.000 προγράμματα (ή έστω μέθοδοι). Επί της ουσίας, αν η Χ τράπεζα/Ασφαλιστική/Οργανισμός θέλει να κρατήσει 1 αρχαίο αλλά κραταιό σύστημα σημαίνει ότι θα πρέπει να χρηματοδοτεί και να σπονσάρει φοιτητές που θα συνεχίσουν το έργο της διατήρησης και ανάπτυξης , ενός τόσο πεπαλαιωμένου συστήματος. Αν δεν το κάνει τώρα είναι δύσκολο, σε 10 χρόνια, 20 .... θα παρακαλάει μην καεί το mainframe...? δεν ξέρω , ο "καθένας" κάνει τις επιλογές του...και πορεύεται. Απο εκεί και πέρα όσο γιγάντιο και αν είναι 1 σύστημα πάντα μπορεί να σπάσει και να επιμερειστεί και όσον αφορά τις υποδομές αυτό είναι αστείο, πληρώνεις και παίρνεις... Εννοείται πως γίνεται η μεταφορά από ένα σύστημα σε άλλο. H ένσταση μου ήταν στα bold. Αλλά ενέχει ρίσκο και υψηλό κόστος. Η P.B. π.χ. απέτυχε σε Greenfield έργο. Τώρα όσον αφορά τον επιμερισμό γίνεται αλλά έχει αυξημένη πολυπλοκότητα. Μεγαλύτερη ίσως από το να τα πας όλα μαζί διότι την ενδοεπικοινωνία που υπάρχει έτοιμη ανάμεσα στα modules στο νέο σύστημα πρέπει να την κάνει ανάπτυξη ο integrator. Μειώνεις το εύρος αλλά αυξάνεις την πολυπλοκότητα της υλοποίησης Όπως και να έχει περισσότερο ήθελα να δώσω μια αίσθηση μεγέθους γιατί μερικοί νομίζουν ότι το να μεταφέρεις legacy κώδικα που αναπτύσσεται δεκαετίες γίνεται εύκολα. Μιλαμε για πολυετή έργα κόστους εκατομμυρίων και συνεργασία πολλών εταιρειών. By the way τα χρήματα τα έχουν οι τράπεζες Επεξ/σία 13 Απριλίου 2020 από Aztec 1
nkarama Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 38 λεπτά πριν, Stamer είπε Δεν σου την είπα, πρόσθεσα απλώς σε αυτό που είπες αλλά μάλλον έχεις την μύγα. Επίσης τι storage λες ρε φίλε? Μιλάω για migration δεδομένων από ένα σύστημα σε άλλο! Αυτά που γράφεις είναι σφαιρικά... αλλά όχι "ειδικά" (Πετάς ένα array based replication που το άκουσες στην εταιρεία σου ή αλλού και νομίζεις οτι έτσι λειτουργούν όλα!). Ξαναλέω όμως οτι δεν την είπα σε σένα αλλά επίσης οτι δεν θα αναλύσω εδω μέσα τα ειδικά, δεν υπάρχει λόγος. Α και που σαι... οι μήνες δυστυχώς (για μένα και άλλους) ΔΕΝ είναι τραβηγμένο. Δεν κατάλαβα τι εννοείς migration δεδομένων απο ένα σύστημα σε άλλο. Εννοείς πχ πάνε τα δεδομένα απο ένα 400άρι σε open? Για τέτοια περίπτωση δεν βλέπω πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει εκτός απο το να τραβας και να γράφεις; Αν λες όμως οτι αλλάζουν ενα 400άρι απο P8 σε P9 τότε δεν υπάρχει καμμία τέτοια διαδικασία. Οπως φυσικά αν αλλάξουν ενα Z14 σε Ζ15. Εκει τα πράγματα είναι πολυ ποιό απλά και γρήγορα. Οπως επίσης όταν αλλάζουν το array. Οσον αφορά το σφαιρικό της υπόθεσης, όπως και εσύ δεν μπορείς να μιλήσεις ειδικά έτσι και εγώ μιλάω σφαιρικά. Είπες λανθασμένα περί ιδιοκτησίας mainframe που σημαίνει οτι έχεις λάθος εικόνα. Και μας κάνεις και χάρη που γράφεις για μεγάλα συστήματα. Επέτρεψε μου να ξέρω καλύτερα. Επίσης ποτέ να μην υποτιμάς τον άλλο. Τεχνολογίες που χρησιμοποιώ κάθε μέρα για την δουλειά μου και υποστηρίζω, λες οτι δήθεν άκουσα κάτι και το γράφω. Δεν θα κάτσω εδω να αποδείξω σε κανένα τίποτα. 13 λεπτά πριν, Aztec είπε Εννοείται πως γίνεται η μεταφορά από ένα σύστημα σε άλλο. H ένσταση μου ήταν στα bold. Αλλά ενέχει ρίσκο και υψηλό κόστος. Η P.B. π.χ. απέτυχε σε Greenfield έργο Μιλάς για την προσπάθεια απεμπλοκής απο το 400αρι και την μεταφορα του σε open συστήματα (του... «προφήτη») ; Οσον αφορά τα χρήματα, ναι. Παλαιότερα είχαν και οι telco αλλά και αυτές τελευταία όλο πιτσιρίκια αγοράζουν. Μιλάω απο hatdware μεριά.
Aztec Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 Δημοσ. 13 Απριλίου 2020 9 λεπτά πριν, nkarama είπε Μιλάς για την προσπάθεια απεμπλοκής απο το 400αρι και την μεταφορα του σε open συστήματα (του... «προφήτη») ; Οσον αφορά τα χρήματα, ναι. Παλαιότερα είχαν και οι telco αλλά και αυτές τελευταία όλο πιτσιρίκια αγοράζουν. Μιλάω απο hatdware μεριά. Μιλάω για μεταφορά legacy banking software σε άλλο banking software που πατάει σε νέες τεχνολογίες καθώς με τέτοια έργα ασχολούμαι. Δεν αλλάζει όμως κάτι αν μια τράπεζα πει ότι αλλάζω ένα μοντέρνο λογισμικό σε άλλο. Τα ίδια ισχύουν. 1
Ghost.Dog Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Πάω να ξεσκονίσω Assembly και... Basic. Θα βγάλω και το Commodore 64 από το πατάρι και όλα jet. Νομίζω και ενας φιλος εχει κρατησει το ZX spectrum. (Sir Clive Sinclair). Θα στήσουμε μια δικτυάρα mainframe ψσσσσσσσσ !! (με αυτά που ακούμε εδώ μέσα...... ) Είναι ΑΡΧΑΙΑ τα συστήματα των Τραπεζών είπε ο άλλος. Με πηγαίο κώδικα σε Cobol. Και δεν μπορεί να ευρεθεί , ούτε να αντικατασταθεί. Είναι το backbone της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα. Αυτά τα είπε εγκριτο μέλος του Φορουμ. Ενήλικας. Επιστήμονας. Πιθανόν Καταρτισμένος. Μάλιστα. Ψηφίζει κιόλας αυτός ο άνθρωπος. Δεν μπορεί να διαλυθεί ένα παζλ εκατομμυρίων κομματιών, και να ξαναφτιαχτεί ίδιο (!!!!!!!!!). Θα ήταν τεράστιο το κόστος (λέει) Δεν έχω μαλλιά δυστυχώς για τράβηγμα . Ο εγκλεισμός μας έχει επηρρεάσει όλους, παιδιά.... 4
neo80 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 7 ώρες πριν, Ghost.Dog είπε Πάω να ξεσκονίσω Assembly και... Basic. Θα βγάλω και το Commodore 64 από το πατάρι και όλα jet. Νομίζω και ενας φιλος εχει κρατησει το ZX spectrum. (Sir Clive Sinclair). Θα στήσουμε μια δικτυάρα mainframe ψσσσσσσσσ !! https://www.howtogeek.com/659450/how-to-write-an-apple-ii-basic-program-in-your-web-browser/
Ghost.Dog Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 1 ώρα πριν, neo80 είπε https://www.howtogeek.com/659450/how-to-write-an-apple-ii-basic-program-in-your-web-browser/ υπερ-ευχαριστώ φίλε μου!! Συγκίνηση!!
Stamer Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 10 ώρες πριν, nkarama είπε Δεν κατάλαβα τι εννοείς migration δεδομένων απο ένα σύστημα σε άλλο. Εννοείς πχ πάνε τα δεδομένα απο ένα 400άρι σε open? Για τέτοια περίπτωση δεν βλέπω πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει εκτός απο το να τραβας και να γράφεις; Τα χρησιμοποιείς κάθε μέρα λες (όπως και εγώ). Τέλος πάντων, για να εξηγήσω καλύτερα, ένα παράδειγμα που ήθελα να φέρω σε όλους αυτούς που τους φαίνεται μυστήριο η δυσκολία αλλαγής της cobol κ.λ.π. κ.λ.π., ας σκεφτούν π.χ. οτι έστω μία τράπεζα συγχωνεύει μία άλλη. Τα data της μίας θα πρέπει να πάνε στο σύστημα της άλλης (migration). Αυτό λοιπόν (ΔΕΝ γίνεται να μην το γνωρίζεις), μπορεί να είναι πάρα πολύ χρονοβόρο απο μόνο του και ενδεχομένως να χρειάζονται και λίγες αλλαγές σε προγράμματα για να υποστηρίξουν την σωστή μεταφορά των δεδομένων. Τόνισα τόσες φορές την λέξη δεδομένα, μην μπερδεύεσει με hardware (άλλωστε την cobol και τα συναφή σχολιάζουμε).
nkarama Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 35 λεπτά πριν, Stamer είπε Τα χρησιμοποιείς κάθε μέρα λες (όπως και εγώ). Τέλος πάντων, για να εξηγήσω καλύτερα, ένα παράδειγμα που ήθελα να φέρω σε όλους αυτούς που τους φαίνεται μυστήριο η δυσκολία αλλαγής της cobol κ.λ.π. κ.λ.π., ας σκεφτούν π.χ. οτι έστω μία τράπεζα συγχωνεύει μία άλλη. Τα data της μίας θα πρέπει να πάνε στο σύστημα της άλλης (migration). Αυτό λοιπόν (ΔΕΝ γίνεται να μην το γνωρίζεις), μπορεί να είναι πάρα πολύ χρονοβόρο απο μόνο του και ενδεχομένως να χρειάζονται και λίγες αλλαγές σε προγράμματα για να υποστηρίξουν την σωστή μεταφορά των δεδομένων. Τόνισα τόσες φορές την λέξη δεδομένα, μην μπερδεύεσει με hardware (άλλωστε την cobol και τα συναφή σχολιάζουμε). Εκεί σωστά τα λες. Μάλιστα συγκεκριμένη τράπεζα είχε για χρόνια στα ταμεία και στα καταστήματα 2 υπολογιστές για να μπορεί να εξυπηρετεί πελάτες άλλης μεγάλης τράπεζας που είχε αποροφήσει. Αλλά αυτό δεν είναι απλό migration, είναι assimilation των Borg Το hardware το σχολίασα για να πω σε όσους φαντάζονται ότι τα mainframe είναι παλαιό και στάσιμο σύστημα ότι δεν είναι έτσι. Και ούτε τα βλέπουμε σπάνια (απεναντίας μάλιστα). Δεδομένα μεταφέρουμε και όταν ο πελάτης αλλάξει σίδερο είτε server είτε storage. Και τότε Migration κάνουμε. Και μιας και είναι πολύ επίκαιρο, και όταν κάνουμε Data Center relocation . Οπότε το να μπερδεύομαι είναι λογικό.
Stamer Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 17 λεπτά πριν, nkarama είπε Αλλά αυτό δεν είναι απλό migration, είναι assimilation των Borg έτσι είναι δυστυχώς. Ρε συ, οι άλλοι στο σύστημά τους δεν είχαν validations! Πλάκα κάνουμε τώρα? Άντε να πας αυτά τα "σούπερ" δεδομένα σε νορμαλ σύστημα που έχει validations! 18 λεπτά πριν, nkarama είπε Το hardware το σχολίασα για να πω σε όσους φαντάζονται ότι τα mainframe είναι παλαιό και στάσιμο σύστημα ότι δεν είναι έτσι. Και ούτε τα βλέπουμε σπάνια (απεναντίας μάλιστα) Εμ γι'αυτό σου είπα εξ αρχής οτι λέμε τα ίδια και απλά ήθελα να προσθέσω στο δικό σου. Τα mainframe είναι βασιλιάδες. Και βασιλιάδες και κουμανταδόροι είναι (ακόμα) και αυτοί που τα δίνουν.
masteripper Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 Δημοσ. 14 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Πάντως με μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση του υπεύθυνου όταν σκάσει η "βόμβα" Σαν γλώσσα 60 ετών έχει κάνει τις αναβαθμίσεις της καθώς ξεκίνησε απο επίπεδο punch-card και έφτασε σε σύγχρονα mainframe. Σαν αποτέλεσμα ο καθένας έχει κάνει και 1 Compiler , : Microfocus, Liant,Microsoft,Accucobol,Gnu,Open...κτλ και φυσικά ο καθένας έχει κάνει και τις μικροεπεμβάσεις του...να 1 Keyword εδώ, να κάτι obsolete εκεί , άγνωστο το 1, δεν υποστηρίζει σωστά UTF8 το άλλο.... Οπότε καλού - κακού κάντε και μια βόλτα στην ντουλάπα με τα αρχαία CD, δισκέτες...και αν είναι κάντε και μια κόπια παραπάνω....γιατί αν μια γρατζουνίτσα στο CD το αχρηστεύσει (άνθρωπος είσαι, το κακοέπιασες και έπεσε) τότε αμφιβάλλω αν μπορεί να βρεθεί ο X compiler δεκαετίας '80, '90.... Επεξ/σία 14 Απριλίου 2020 από masteripper
tsagas_lr Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 12/4/2020 στις 5:22 ΜΜ, klarinogroom είπε και για τα συστήματα των τραπεζών (μας) είχα ακούσει οτι είναι βασισμένα σε αρχαίες γλώσσες, και παρόλαυτά δεν τα αναβαθμίζουν.. ....... (βέβαια το πιο πιθανό είναι να τις δήλωναν ως κανονικές άδειες και να τσέπωναν τα υπόλοιπα) Προς στιγμην νομισα οτι εννοεις αρχαια Ελληνικά 🤣. Οσο για τις αδειες παιζει να το κανουν ηδη αυτο. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2020 από tsagas_lr
klarinogroom Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 Δημοσ. 15 Απριλίου 2020 8 ώρες πριν, tsagas_lr είπε Προς στιγμην νομισα οτι εννοεις αρχαια Ελληνικά 🤣. Οσο για τις αδειες παιζει να το κανουν ηδη αυτο. 'Γιατί και πως ζουν αναμεσά μας' τόμος 8 "Τα αρχαια τραπεζικα συστήματα που ανακάλυψε ο διογένης και χρησιμοποιουν ολες οι τράπεζες του πλανητη χωρις να μας πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα" (το καψα)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα