Επισκέπτης Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Μόλις τώρα, eyw είπε Τέτοια πράματα θα ήταν πιστευτά αν θα συνέβαιναν στην Ελλάδα, αμ δε. Κοτζάμ USA, public και private μαζί, και έχουν μηχανές που θα έπρεπε να είναι στο Smithsonian για να τις βλέπουν τα παιδάκια όταν τα πηγαίνουν εκδρομή. Και ποιός ξέρει πόσο κοστίζει το 2020 να συντηρείς hardware του 1970. Να δείς που θα φέρουν κόσμο από την σύνταξη για να σπρώξει τα COBOLικά. . Τέλος πάντων, τι μπορεί να κάνει μια γλώσσα του 1970 που δεν μπορεί να το κάνει ένα σύγχρονο σύστημα με πολύ πιο οικονομικό τρόπο? Μήπως μπλέκουν πουθενά άδειες λογισμικού και intellectual property και λοιπά νομικά θέματα που κοστίζουν 1000 φορές το κόστος αντικατάστασης και porting από το 1975 στο 2020? . μπράβο στους COBOLάδες που συνεχίζουν και τα κονομάνε ακόμα και σαν συνταξιούχοι. ε, προφανως εχει να κανει με ορους συμβολαιων και τι εχει υπογραφει εδω και δεκαετιες. ολα τα αλλα ειναι για να λεμε εμεις στα διαφορα σαιτ.
tasanton Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Οι διάφοροι που λέτε για αναβαθμίσεις και μεταπτώσεις, έχετε εικόνα τι σημαίνει σε κόστος, effort και ρίσκο για να φύγουν συστήματα δεκαετιών που δουλεύουν "τζάμι" και να πάνε σε νέες τεχνολογίες; Λέτε να μην το έχουν σκεφτεί τόοοοοοσα χρόνια; Ειδικά τράπεζες και κάτι μεγαθήρια οργανισμοί, τα core συστήματα τα έχουν σε AS/400 και αντίστοιχες άλλες πλατφόρμες. COBOL λοιπόν μέχρι να παγώσει ο ήλιος 4
tsofras Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Παιδιά είναι πολλά τα λεφτά για να γίνει αυτή η μετάβαση σε ένα πολύπλοκο σύστημα όπως είναι τα τραπεζικά , ασφαλιστικά. Ήμουν τυχερός που πέτυχα τέτοια μετάβαση πριν από 10 χρόνια σε ασφαλιστική εταιρεία. Από COBOL πήγαμε όλο το σύστημα σε Java , μας πήρε 2 χρόνια η μετάβαση σε έναν ασφαλιστικό κλάδο, και άλλα 4 χρόνια για τους υπόλοιπους. Μιλάμε για πάνω από 10 εκατομμύρια κόστος , και εκεί θέλεις κόσμο που να ξέρει πολύ καλά τι έκανε το παλιό σύστημα για να το μεταφέρει στο καινούριο. Είναι πολύ χρονοβόρα, ψυχοφθόρα και κοστίζει παρά πολλά λεφτά ως διαδικασία αλλά είναι κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει Όσους συναδέλφους είχαμε που έγραψαν COBOL , όταν τελείωσε το νέο σύστημα την επόμενη εβδομάδα είχαν βρει δουλειά με διπλάσια λεφτά Αλλά και πάλι μετά από τόσα χρόνια ακόμη έχουμε διαδικασίες σε COBOL που τρέχουν σε AS400 και είναι δύσκολο να τις ξηλωσεις γιατί απλά τρέχουν και δεν βρίσκεις πλέον ούτε αυτόν που τις έγραψε. Ούτε τι κάνουν, ούτε γιατί τρέχουν. Απλά ξέρεις ότι πρέπει να τρέχουν και δεν τις ακουμπάει κανείς....
_Theo_ Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 56 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Koίτα, αν κρίνω από αυτά που κάνω στο πανεπιστήμιο τώρα και το συνδιάσουμε με το γεγονός ότι για μια εργασία μου έφτιαξα ένα neural net σε Python (που κάνουμε στο 5ο έτος φαντάσου).... Πιστεύω εύκολα μαθαίνει κάποιος αυτά που κάνουμε. Εδώ φίλος μου στο ίδιο έτος με εμένα γράφει assembly για Z80 και 6502 και έχει τρομερές γνώσεις στον προγραμματισμό σε C++, Java και Python επειδή πολύ απλά ασχολείται από μικρός και είναι καήλας Δεν νομίζω. Ο φίλος σου που ανέφερες είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας. Πάντα θα υπάρχουν ταλαντούχοι που δεν χρειάζεται να σπουδάσουν κάτι για να είναι καλοί. Πχ πολλοί hackers δεν έχουν τελειώσει απολύτως τίποτα. Ή κάποιοι τραγουδιστές είναι πολύ καλοί χωρίς να έχουν κάνει φωνητική. Απλά είναι ταλέντα (αν και ακόμα και το ταλέντο πρέπει να το καλλιεργήσεις). Πόσοι είναι αυτοί όμως; Πάρε για παράδειγμα ένα δείγμα 100 νέων ανθρώπων η οποίοι διάβασαν το άρθρο και θέλουν να μάθουν COBOL ή ξέρω γω Java ή C++. Πόσο καιρό θα τους πάρει να μάθουν αυτά που κάνεις εσύ στο πανεπιστήμιο εντελώς μόνοι τους και χωρίς σχετικό υπόβαθρο ;; Από τους 100 "ταλέντα" άντε να είναι οι 5-10 θεωρώ, οι οποίοι θα μάθουν σχετικά γρήγορα. Στους άλλους 90-95 πόσο θα πάρει; 1-2-3 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης; Και μιλάω μόνο για προγραμματισμό και μία γλώσσα που είναι ένα μόνο πεδίο της Computer Science. Και να σου πω και κάτι ; Προσωπικά θα αισθανόμουν "ανεπαρκής" αν έλεγα ότι ήξερα πχ Java και δεν ήξερα να κάνω μετατροπές από δυαδικό σε δεκαδικό και σε δεκαεξαδικό. Αυτό που θέλω να πω είναι ο προγραμματισμός δεν μαθαίνεται με διαδικασίες fast track και σεμινάρια 3-6 μηνών και ότι η πληροφορική δεν είναι μόνο προγραμματισμός αλλά ένα σύνολο γνώσεων, όπως πχ ηλεκτρολογία δεν είναι να ξέρεις μόνο να επιδιορθώνεις/αλλάζεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Ταπεινή μου γνώμη. 1
kostas_anes Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 1 λεπτό πριν, _Theo_ είπε Δεν νομίζω. Ο φίλος σου που ανέφερες είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας. Μα προφανως δεν μιλαω για τον κανονα. Και εγω εξαιρεση θεωρουμαι. Το θεμα ειναι οτι και παλι ποσιμπολ για μερικους αυτο που συζηταμε. Τωρα ναι, να βγαινει ο καθενας που ξερει να γραφει ενα hello world και να μου λεει οτι ειμαι προγραμματιστης και εμαθα μονος μου... εεε οκ. 1
bahamut_zero Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, tasanton είπε Οι διάφοροι που λέτε για αναβαθμίσεις και μεταπτώσεις, έχετε εικόνα τι σημαίνει σε κόστος, effort και ρίσκο για να φύγουν συστήματα δεκαετιών που δουλεύουν "τζάμι" και να πάνε σε νέες τεχνολογίες; Λέτε να μην το έχουν σκεφτεί τόοοοοοσα χρόνια; Ειδικά τράπεζες και κάτι μεγαθήρια οργανισμοί, τα core συστήματα τα έχουν σε AS/400 και αντίστοιχες άλλες πλατφόρμες. COBOL λοιπόν μέχρι να παγώσει ο ήλιος Ο μεσος insomniac user εκτος απο αναλυτης ειναι και προγραμματιστης, μηχανικος και πυρηνικος φυσικος. ξερει καλυτερα νομιζω Επεξ/σία 12 Απριλίου 2020 από bahamut_zero 2
kosibasakis Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Βιβλιο Που ειχα αγορασει στο Λυκειο, 1993. πωλειται αυτος που θα δωσει τα περισσοτερα το παιρνει😀 3
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 2 ώρες πριν, _Theo_ είπε Εδώ άλλοι ισχυρίζονται ότι μαθαίνουν αυτά που κάνει κάποιος στο πανεπιστήμιο 4-5 χρόνια από μόνοι τους και είναι ήδη φτασμένοι "προγραμματιστές" και "web developers"...😁 Ναι, τώρα εκτός των άλλων θα πρέπει κάποιος να ξέρει και COBOL...😁 Δεν ισχυριζόμαστε, αλλά ισχύει. Ότι διδάσκουν σε 8 εξάμηνα τα μαθαίνεις μόνος σου και ότι σε αφορά από αυτά. Δεν κάθεσαι να σπας τα αρχιδια σου, επειδή ο καθηγητής δεν έχει μεταδοτικοτητα ή δεν έχει ιδέα από το αντικείμενο που σου ασκεί ή επειδή δεν έχει ιδέα από την τεχνολογία έχει μείνει 40 χρόνια πίσω...
lefi Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Και μετά λες σε κάποιον ότι έχεις Win 7 (μην πω XP και γίνω βαρετός) και σου λέει να τα αλλάξεις σε Win 10. Όσο κάτι δουλεύει δεν το αλλάζεις. 1
kosibasakis Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 2 λεπτά πριν, kosibasakis είπε Βιβλιο Που ειχα αγορασει στο Λυκειο, 1993. πωλειται αυτος που θα δωσει τα περισσοτερα το παιρνει😀 1
klarinogroom Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, bahamut_zero είπε Ο μεσος insomniac user εκτος απο αναλυτης ειναι και προγραμματιστης, μηχανικος και πυρηνικος φυσικος. ξερει καλυτερα νομιζω ο μέσος έλληνας είναι και διαιτητής και δεν σε πάω καν στην υποκατηγορία που λέγεται "Ταρίφας". Αυτοί έχουν αναγνωριστεί απ'το MIT και το Harvard να ξέρεις. εκεί απλά τους λες τι θέμα σε ενδιαφέρει και τους αφήνεις να σε μορφώσουν! Πέρα απ'την πλάκα όμως. Αυτό για την αναβάθμιση οκ, ναι το καταλαβαίνουμε όλοι (Φαντάζομαι) οτι είναι περίπλοκη και ακριβή διαδικασία αλλά δεν πρέπει να γίνει κάποια στιγμή? όσο υπάρχουν ακόμα άτομα που ξέρουν Cobol π.χ στη συγγεκριμένη περίπτωση ωστε να μπορούν να βοηθήσουν? αν κρατήσουν τα συστήματα 10 χρόνια όπως είναι, δεν αναβαθμιστουν και σε 10 χρόνια που δε θα ξέρει κανείς τι είναι η cobol -που λέει ο λόγος- σκάσει πρόβλημα, δεν θα είναι πολλαπλάσιο το κόστος και η δυσκολία προσαρμογής σε κάτι άλλο? Επεξ/σία 12 Απριλίου 2020 από klarinogroom 1
vabill Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 1 ώρα πριν, deepdish είπε το ποσες χιλιαδες αιτησεις ανεργιας εγιναν σε 2 βδομαδες δεν το προσεξε κανεις; ε ρε τι εχει να γινει τα επομενα χρονια..... Χιλιάδες? Χιλιάδες ήταν στην κανονικότητα. 600Κ είχε κάνει όταν έπεσε η lehman και τώρα: 3,3Μ την πρώτη εβδομάδα, 6,9Μ τη δεύτερη και 6.6Μ την τρίτη.
Exoskeletor Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 12 λεπτά πριν, kosibasakis είπε Το εξώφυλλο ειναι φτιαγμένο έτσι για να σε αποτρέπει να το διαβάσεις? 1
GReaperEx Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 How about no? Αφήστε τη COBOL να πεθάνει, παρακαλώ. Ας πεθάνουν και όσες εταιρίες τη χρησιμοποιούν, τους αξίζει. 1
_Theo_ Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 Δημοσ. 12 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 29 λεπτά πριν, UnboxerGR είπε Δεν ισχυριζόμαστε, αλλά ισχύει. Ότι διδάσκουν σε 8 εξάμηνα τα μαθαίνεις μόνος σου και ότι σε αφορά από αυτά. Δεν κάθεσαι να σπας τα αρχιδια σου, επειδή ο καθηγητής δεν έχει μεταδοτικοτητα ή δεν έχει ιδέα από το αντικείμενο που σου ασκεί ή επειδή δεν έχει ιδέα από την τεχνολογία έχει μείνει 40 χρόνια πίσω... Ναι σίγουρα. Γι αυτό λες "γιατί να περάσω στο πανεπιστήμιο αφου τα μαθαίνω και μόνος μου." Δηλαδή αυτοί που έκατσαν και διάβασαν είναι κορόιδα και τύποι σαν και σε εσένα οι έξυπνοι. Έχω περιέργεια όμως αν θα μπορούσες να μάθεις πχ Αρχιτεκτονική Υπολογιστών μόνος σου... Επεξ/σία 12 Απριλίου 2020 από _Theo_
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα