Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δε θα σας κουράσω πολύ.

Σας παρακαλώ διαβάστε όλο το κείμενο, και μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις σας επ’ αυτού. Να τονίσω πως αυτά που πρόκειται να πω, προορίζονται για άτομα άνω των 25 ετών, μιας και οι μικρότεροι δεν υπάρχει περίπτωση να με καταλάβουν, μη έχοντας ζήσει μεταβάσεις gaming γενιών. Και επειδή μπορεί να προσβληθούν, τους λέω από τώρα, πως ΟΧΙ δε θέλω να το παίξω «μεγάλος» και να τους σνομπάρω. Απλά δε θα μπορέσετε να με καταλάβετε διότι δε θα έχετε ζήσει τα συναισθήματα που αναφέρω παρακάτω. Οπότε, χαλαρώστε, και αν θέλετε διαβάστε το κείμενο για καθαρά «εγκυκλοπαιδικές» γνώσεις.

Με αφορμή την επερχόμενη νέα γενιά που είναι προ των πυλών, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα.

Μιας και κατάγομαι από μια μικρή κωμόπολη ούτε δέκα χιλιάδων κατοίκων, καταλαβαίνετε πως οι πιθανότητες να υπάρχουν άτομα που να ασχολούνται με το gaming, είναι λίγες. Ακόμη και να υπάρχουν όμως κάποιοι (μιας και όπως είπα βρίσκομαι σε μια κωμόπολη με μερικές χιλιάδες κατοίκους και όχι στο χωριό των διακοσίων κατοίκων), αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως εγώ πρέπει να τους γνωρίζω,. Θέλω να πω πως μπορεί εμφανισιακά να γνωριζόμαστε λίγο πολύ όλοι μεταξύ μας, αλλά δεν υπάρχει η οικειότητα που θα υπήρχε σε κάποιο χωριό, έτσι ώστε να τους πιάσω και να βγάλω από μέσα μου όλα αυτά που θέλω να πω.

Στο δια ταύτα, λοιπόν. Η νέα γενιά (που ελπίζουμε όλοι να είναι την περίοδο των Χριστουγέννων και να μην πάρει παράταση λόγω της τραγικής επιδημίας του COVID-19), με έχει κάνει να πιστεύω πως επιτέλους, θα δούμε μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα γραφικά. Δε ξέρω, ίσως να είναι και ένας ευσεβής πόθος, και να προσπαθώ να κοροϊδέψω τον εαυτό μου λέγοντας κάτι τέτοιο, αλλά ρε παιδιά, δεκατέσσερα χρόνια είναι πολλά ***!

Τι εννοώ; Η τελευταία φορά που «έπεσαν» τα σαγόνια μου λόγω γραφικών και νέων τεχνολογιών ήταν το 2006, με την μετάβαση από την 6η στην 7η γενιά (PS2 σε PS3). Έκτοτε, τίποτα.

Θέλω να νιώσω ξανά αυτό το υπέροχο συναίσθημα του «Ωωω, τι έχουν κάνει οι άνθρωποι ρε!». Ναι, ξέρω, όσο προχωράει η τεχνολογία, τα περιθώρια στενεύουν, και από κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον και έπειτα, δε θα το ξαναζήσουμε ποτέ. ΑΛΛΑ, νομίζω πως μια τελευταία φορά «μας παίρνει» ακόμα.

Ε, αυτό ακριβώς ζητάω κι εγώ! Δε ζητάω κάτι παραπάνω. Μια τελευταία φορά. Θέλω να ζήσω στο έπακρο μια τελευταία φορά την μετάβαση από γενιά σε γενιά. Δε θα κρυφτώ. Θα το ομολογήσω πως η νοσταλγία των εφηβικών & παιδικών μου χρόνων, παίζει τον ρόλο της στο να ζητάω κάτι τέτοιο. Το να ζήσω μια μετάβαση με «ρίξιμο» σαγονιών λόγω γραφικών, είναι κάτι που θα μου θυμίσει σε μεγάλο βαθμό την εποχή που έπαιζα SNES και ήρθε το Super Mario 64 στο N64, και ΧΑΖΕΨΑ!

Κυριολεκτικά, θυμάμαι τον εαυτό μου εκστασιασμένο να χαζεύει τις βιτρίνες των καταστημάτων (τις σπάνιες φορές που πηγαίναμε από το χωριό στη «πόλη» (Καβάλα) με τους γονείς μου) μη μπορώντας να ξεκολλήσει τα μάτια του από πάνω τους. Μια μικρή CRT με την κονσόλα δίπλα, και η ίδια σκηνή ξανά και ξάνα σε επανάληψη όσο έπαιζε το demo μόνο του, κι όμως, να είναι αδύνατον να βαρεθώ να το βλέπω.

Και μετά, ήρθε το PS2 (γενικά η 6η γενιά δηλαδή) και εκεί ήταν που είπα «Τα γραφικά δε μπορούν να γίνουν καλύτερα, τέλος». Δε μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου! Και έπειτα, το PS3. Ω, Θεέ μου! Ω Θεέ μου! Όταν έβλεπα τα cut scenes με in game γραφικά, θυμάμαι πως μουρμούριζα «Ρε φίλε, τώρα σοβαρά, είτε βλέπω ταινία είτε αυτό το cut scene, είναι το ίδιο και το αυτό. ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ το κατάφεραν οι κερατάδες;» Και αυτή τη φορά, ήμουν πεπεισμένος πως τα γραφικά ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να καλυτερέψουν.

Και πράγματι, ήρθε το PS4 και η διαφορά ήταν τόσο μικρή, που ήταν σχεδόν σαν να επιβεβαιώθηκα.

Είναι τόσο δύσκολο να συμβεί αυτό που ζητάω ***; Για έναν σύγχρονο PC gamer, θεωρώ πως ναι. Μιας και οι αναλύσεις εκεί νομίζω πως φτάνουν άνετα αυτές του PS5. Αλλά για μένα, και πολύ κόσμο ακόμα που έχει παρατήσει παντελώς το PC gaming εδώ και 15 χρόνια, νομίζω πως υπάρχει ακόμη ελπίδα, όχι;

Αγαπημένο μου gaming, μια τελευταία φορά. Σε παρακαλώ…

History_And_Evolution_Of_Consoles.png.5fa3be2418df13c81560992af0130eab.png

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τοσο τρελαμενος με το eye candy εισαι ρε φιλε?

Τι να πω, για μενα εχουν τελειωσει αυτα τα πραγματα εδω και χρονια. Νουμερο 1 ειναι να με διασκεδαζει το gaming

Επεξ/σία από firepc
  • Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, firepc είπε

Τοσο τρελαμενος με το eye candy εισαι ρε φιλε?

Τι να πω, για μενα εχουν τελειωσει αυτα τα πραγματα εδω και χρονια. Νουμερο 1 ειναι να με διασκεδαζει το gaming

δε ξερω τι ακριβως θες να πεις λεγοντας "eye candy". πανω απο ολα ειναι η διασκεδαση οντως. Ισχυει και για μενα. σε πληροφορω πως στη καραντινα μου λιωνω αυτη τη περιοδο με το πρωτο Splinter Cell στο PS2. Οποτε, αν καταλαβες πως το μονο που με νοιαζει σε ενα game ειναι τα γραφικα και τα σουπερ τεχνικα χαρακτηριστικα, καταλαβες λαθος. Εγω απλα εξεφρασα την επιθυμια μου να  γυρισω για μια τελευταια φορα στο συναισθημα των παιδικων/εφηβικων/και λιγο μετα την ενηλικιωση χρονων. Αυτο ειναι ολο. Ελπιζω τωρα, να στο δωσα να το καταλαβεις καλυτερα.

• Like 2
Δημοσ.

Gameplay > graphics

Καλες οι αναλυσεις, τα HDR, τα εφε κλπ αλλα η ευχαριστηση που παιρνω (κυριως) από τα 16bit δε συγκρινεται.

Δημοσ.

Αγαπητέ μου φίλε. Μεγάλη βάση δίνεις στα γραφικά. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στο κείμενο. Το gaming μας έχει προσφέρει απίστευτες στιγμές και συναισθήματα τα τελευταία χρόνια που ξεπερνούν τα γραφικά. 

Τι να πρωτοπώ Shadow of Colossus, Zelda Breath of the Wild, Last of Us, Half life, Gears of War, Braid, Okami και ένα σωρό άλλα.

Το να έχεις φτάσει σε ένα σημείο να έχεις βαλτώσει όσον αφορά το gaming είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια και όλα όσα έρχονται όσο περνά ο καιρός (υποχρεώσεις, οικογένεια κτλ). Όλοι το έχουμε περάσει. Όπως και το να αναπολείς τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια. Σε όλους μας έχει συμβεί. 

• Like 2
Δημοσ.
11 hours ago, Bourdoulas said:

Αγαπητέ μου φίλε. Μεγάλη βάση δίνεις στα γραφικά. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στο κείμενο. Το gaming μας έχει προσφέρει απίστευτες στιγμές και συναισθήματα τα τελευταία χρόνια που ξεπερνούν τα γραφικά. 

Τι να πρωτοπώ Shadow of Colossus, Zelda Breath of the Wild, Last of Us, Half life, Gears of War, Braid, Okami και ένα σωρό άλλα.

Το να έχεις φτάσει σε ένα σημείο να έχεις βαλτώσει όσον αφορά το gaming είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια και όλα όσα έρχονται όσο περνά ο καιρός (υποχρεώσεις, οικογένεια κτλ). Όλοι το έχουμε περάσει. Όπως και το να αναπολείς τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια. Σε όλους μας έχει συμβεί. 

Συμφωνω. παντως για να μη παρεξηγηθω (οπως εγινε κ με τον φιλο firepc παραπανω, που μαλλον καταλαβε πως το μονο π με νοιαζει σε ενα game ειναι τα γραφικα) θα πω ξανα και ξανα πως ΟΧΙ δεν με ενδιαφερουν τα γραφικα πανω απο ολα. Απλα θα θελα να ζησω για μια τελευταια φορα μια μεταβαση γενιας που να κανει ΜΠΑΜ στον τεχνικο τομεα, ετσι ***. Για να "επιστρεψω" κατα καποιον τροπο στις ωραιες, ξεγνοιαστες εποχες που αναφερω παραπανω. Τι να κανουμε, ειμαι ενας (απο τους πολλους θελω να πιστευω) ρομαντικους τυπους.

Δημοσ.
9 hours ago, Obiwan88 said:

Συμφωνω. παντως για να μη παρεξηγηθω (οπως εγινε κ με τον φιλο firepc παραπανω, που μαλλον καταλαβε πως το μονο π με νοιαζει σε ενα game ειναι τα γραφικα) θα πω ξανα και ξανα πως ΟΧΙ δεν με ενδιαφερουν τα γραφικα 

Το μπαμ που ψάχνεις είναι το VR , στη φάση που είναι τα γραφικά όσο και καλύτερα να γίνουν για εμένα δεν θα ξαναπέσει σαγόνι.

Με το VR όμως που θα νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού κερδίζεις αυτό που ψάχνεις.

Εγώ επειδή έχω θέμα με ιλίγγους από το αυχένα το φοβάμαι και δεν έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά για εμένα είναι το next level που αναφέρεις

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προς τον δημιουργό του τόπικ :

Το generational leap στα γραφικά που είδες μεταξύ PS2 και PS3 ήταν επειδή το δεύτερο ήταν 30Χ φορές δυνατότερο από το πρώτο. 

Το PS5 με το ζόρι είναι 2Χ δυνατότερο από το PS4, οπότε, όχι, μην περιμένεις τα άλματα που ελπίζεις, εκτός από ελάχιστους τίτλους από το μέσο του life cycle και μετά. 

Εγώ θα είμαι πανευτυχής αν μας δώσουν τα ίδια γραφικά σε 4Κ/60fps...

Επεξ/σία από panther_512
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, panther_512 είπε

Προς τον δημιουργό του τόπικ :

Το generational leap στα γραφικά που είδες μεταξύ PS2 και PS3 ήταν επειδή το δεύτερο ήταν 30Χ φορές δυνατότερο από το πρώτο. 

Το PS5 με το ζόρι είναι 2Χ δυνατότερο από το PS4, οπότε, όχι, μην περιμένεις τα άλματα που ελπίζεις, εκτός από ελάχιστους τίτλους από το μέσο του life cycle και μετά. 

Εγώ θα είμαι πανευτυχής αν μας δώσουν τα ίδια γραφικά σε 4Κ/60fps...

Ισχυει. Οσο για τα 60fps, ε αν ειναι δυνατον πια! Μας τα υποσχονται απο το 2006 με το PS3! Εγω το θεωρω δεδομενο! Εδω μας μιλαν και για 120fps που βεβαια δε πιστευω ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ. Αλλα ναι, νομιζω τα 60, θα γινει το νεο στανταρ στα games.

@tsofras ΦΙλε εχεις δικιο. Το χω σκεφτει κι εγω ναι. Το "ριξιμο" σαγονιου μου μπορει στα σιγουρα να γινει με το VR. Δεν το εχω δοκιμασει ομως ακομη και περιμενω πολυ πολυ πολυυυυυ υπομονετικα για να ρθει η επομενη γενια, για να το κανουν ακομα καλυτερο (γραφικα, ανταποκριση κτλ). Επισης, μου τη δινουν τα τοσα πολλα καλωδια. Εχω μια μικρη ελπιδα πως στην επομενη γενια μπορει να λιγοστεψουν. Να γινει ασυρματο. Βεβαια ακομα κ αν οχι, δεν υπαρχει περιπτωση να περιμενω κ αλλο, θα το αποκτησω και θα πεσω με τα μουτρα.

Επεξ/σία από Obiwan88
Δημοσ.

Ισως γιατί δεν βλέπεις τα γραφικά με τον σωστό τρόπο. Να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το God of War του PS4 (που οπτικά τουλάχιστον δεν αφήνει και πολλές ενστάσεις) και το Dragons Dogma Dark Arisen (που είναι προηγούμενης γενιάς παιχνίδι έστω και αν υπάρχει επανέκδοση στις τωρινές κονσόλες). Εκ πρώτης όψεως θα πεις "μα καλά τι βλάκας είσαι;" όμως μισό λεπτό. Αν ξεκινήσεις να παίζεις και τα δυο το God of War αρχίζει και το νιώθεις όλο και πιο πολύ όχι και τόσο "προηγμένο" όσο εξ' αρχής φάνηκε. Είναι όμορφο όσο μια φωτογραφία μπορεί να είναι όμορφη όμως το Dragons Dogma τελικά είναι αυτό που θα πεις ότι εν τέλη έχει καλύτερα "γραφικά".

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος "γραφικά" σήμερα είναι παρωχημένος καθώς δεν αποδίδει πλήρως τις τεχνικές ιδιότητες του εκάστοτε παιχνιδιού. Προφανώς και το focus του κάθε παιχνιδιού δεν είναι το ίδιο. Δεν μπορείς να βάλεις αντίπαλους δυο παιχνίδια που θέλουν να προσφέρουν διαφορετικά πράγματα όμως ακόμα και έτσι σίγουρα μπορούν να βρεθούν κάποιες κοινές συνισταμένες για να γίνει η όποια σύγκριση. Το point είναι ότι κάποια παιχνίδια σήμερα είναι πολύ πιο "σαγονάτα" από ότι τους δίνεται η αναγνώριση. Δηλαδή δεν θα δεις κανέναν να λέει Π.Χ. πόσο εντυπωσιακό τεχνικό τομέα έχει ένα παιχνίδι σαν το PREY γιατί τα "γραφικά" του είναι επιπέδου PS3 στα πρώτα 2 χρόνια του. Δεν βάζω καν το κομμάτι του artwork μέσα που σε προσωπικό επίπεδο έχει ύψιστη σημασία στο κομμάτι "γραφικά" και όχι τα γραφικά αυτά καθεαυτά.   

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ts γιατί και εγώ έτσι ξεκίνησα με ps1 που ελεγα πωωωω ρε φίλε τι γίνεται τώρα; και μετά ps2 παιχνιδαρες και ενθουσιασμός κτλπ 

Πλέον ειμαι με ps4 pro σε 4κ τηλεόραση, έχω 127 digital games Και 2ετης συνδρομή ps plus, παίζω οπότε έχω χρόνο βέβαια, αλλά μόνο με 5-6 παιχνίδια είπα ωραία γραφικά και χάζευα λίγο με παιχνίδια του στυλ gta v, uncharted, rdr2,God of War, και μερικά άλλα που δεν θυμάμαι τώρα. 

Αυτό θεωρώ έγινε, γιατί με τα χρόνια 1ον μεγάλωσα και δεν με ενθουσιάζει πλέον και τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας (δηλαδή την θεωρώ αναμενόμενη σε θέμα γραφικά) και είναι αλλιώς όταν είσαι 8-10-15 χρόνων και αλλιώς 30-40,και 2ον η μετάβαση έγινε σχετικα "ομαλά" μέσα στα χρόνια, και για να καταλάβετε τι εννοώ, πχ αν πηγαίναμε από το ps2 στο ps4 θα τρελαινομασταν. Τώρα έγινε σταδιακά η "αναβάθμιση" και δεν μας φαίνεται τόσο σούπερ ουαου στους περισσότερους παντα.

Κατι σαν τα κινητά ένα πράμα. 

Αν κάποιος είχε ένα κινητό του 2016 και έπαιρνε ένα πχ note 10+ θα ήταν η μέρα με την νύχτα, θα του έπεφτε το σαγόνι. Ενώ αν έχεις ήδη πχ το Huawei P30 PRO και πάρεις το P40, ε εντάξει δεν θα τρελαθείς κιόλας. 

Sorry για το σεντόνι παιδιά. 

Επεξ/σία από stelios18120
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακόμα μου πέφτουν τα σαγόνια βλέποντας παιχνίδια όπως God of War 2, Silent Hill 2, DMC 1-3, MGS 2-3, RE4, GTA SA, Gran Turismo 4, και δεκάδες άλλα που κατάφεραν να «βγουν» στο hardware του PS2. Παιχνίδια που ακόμη «φαίνονται» και παίζονται με τον ίδιο τρόπο σχεδόν οπως όλα τα μοντέρνα sequel τους. Στον αντίποδα, τα περισσοτερα top παιχνίδια του PS1 είναι unplayable πλέον, γι’ αυτό και θεωρώ ότι αυτό ήταν το τελευταίο μεγάλο άλμα στο gaming.

Αυτό το άλμα δεν πρόκειται να το δούμε μάλλον ποτέ ξανά. Ίσως όταν το VR αξιοποιηθεί έτσι όπως πρέπει και μόνο να υπάρξει ουσιαστικό paradigm shift, από πλευράς εξέλιξης gameplay είμαστε στο ταβάνι εδώ και πολλά χρόνια. Το Alyx νομίζω δείχνει τον δρόμο.

Στον τομέα των γραφικών, launch παιχνίδια όπως το Killzone SF, Ryse, Infamous, έχουν πολύ μικρές διάφορες οπτικά σε σχέση με αυτά που βγήκαν αργοτερα στην γενιά. Κάπως έτσι θα πάει και στην επόμενη.

Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε επιτέλους να δούμε περισσότερους τίτλους σε 60fps, και από εκεί και πέρα βλέπουμε.

Επεξ/σία από Tilemaxx
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Tilemaxx είπε

Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε επιτέλους να δούμε περισσότερους τίτλους σε 60fps, και από εκεί και πέρα βλέπουμε.

Έτσι. Οπως εγραψα και παραπανω, αυτο το θεωρω στανταρ για τη νεα γενια αν οχι για ολα, για το 90% των games που θα βγουν. Αν δε το κανουν, ε τι να πω! Να πανε να... μπιπ.

Επεξ/σία από Obiwan88
Δημοσ.

Μόνο το ray tracing ΙΣΩΣ σε γοητέυσει , αλλα εκεί πρέπει και να επενδύσεις αρκετά χρήματα.

Μην περιμένεις την μεγάλη επανάσταση ομως,  το πράγμα εχει αγγίξει όριο πιστεύω. VR  θα ειναι η εξέλιξη

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...