Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε παλιό laptop ( intel Pentium  Μ760 2GHz, RAM DDR2 1024MB, GPU ATI MOB RADEON X600 64MB, HD 80G ) ποια διανομή linux  προτείνετε να βάλω σε  dual boot με win xp που τρέχει τώρα προκειμένου να τα δοκιμάσω μιας και δεν υπάρχει καμία εμπειρία με linux ?

AntiX, Lubuntu, Puppy Linux, Bodhi , Peppermint, Mint πραγματικά δεν ξέρω ποιο να δοκιμάσω ..μάλλον το lubuntu θα είναι κάπως βαρύ …

Σας ευχαριστώ.

Δημοσ.

Οποιαδηποτε διανομη με xfce/lxde γραφικο θα ειναι αρκετα ελαφρια για τετοιο μηχανημα.Απο κει και περα απλα θα μπουταρεις και θα το κοιτας. Με 1 γιγα ραμ , καρτα γραφικων με 64mb vram και δισκο που υποπτευομαι οτι στη καλυτερη να ειναι καποιος sata2/5400rpm (πιο πιθανο το κοβω για ide δισκο) δεν γαμησε κανεις :) Που πατε και τα ξεθαβετε τετοια μηχανηματα ειλικρινα απορω ωρες ωρες.
Το ξερω ειναι δυσκολοι καιροι , αλλα με 200-300 ευρω μπορει να παρει καποιος ενα φτηνο λαπτοπ χιλιαδες φορες καλυτερο απο αυτο που περιεγραψες και στις αγγελιες με προσεκτικη αναζητηση με τα ιδια λεφτα ακομα καλυτερο μεταχειρισμενο φορητο.Μην παλευετε με φορητα που δυσκολα ανασταινονται..ειπαμε καλες και αγιες οι ελαφριες διανομες ...αλλα δεν κανουν θαυματα.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, gbras είπε

Προσφατα εβαλα lubuntu σε ενα netbook με atom . Μια χαρα πηγαινε...για τα σκουπίδια.

Fixxed. :D  :D  :D 

To πρόβλημα δεν είναι να βρείς διανομή που να σηκώνουν αυτά τα μηχανάκια.
Το τί θα μπορείς να κάνεις μετά με αυτήν είναι το θέμα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, zaico είπε

Σε παλιό laptop ( intel Pentium  Μ760 2GHz, RAM DDR2 1024MB, GPU ATI MOB RADEON X600 64MB, HD 80G ) ποια διανομή linux  προτείνετε να βάλω σε  dual boot με win xp που τρέχει τώρα προκειμένου να τα δοκιμάσω μιας και δεν υπάρχει καμία εμπειρία με linux ?

AntiX, Lubuntu, Puppy Linux, Bodhi , Peppermint, Mint πραγματικά δεν ξέρω ποιο να δοκιμάσω ..μάλλον το lubuntu θα είναι κάπως βαρύ …

Σας ευχαριστώ.

Ξεκάθαρα, μόνο Puppy Linux και αυτό σε ένα γρήγορο USB, όχι εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Επεξ/σία από filipN
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μην είστε τόσο αρνητικοί.😃😁

Θα μπορούσε να βάλει άνετα Debian χωρίς γραφικό περιβάλλον και να μάθει σιγά-σιγά κάποια πράγματα. Κανένα PC δεν είναι για πέταμα. Αρκεί να βρεις τη σωστή χρήση. Εδώ είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για να κάνεις εγκατάσταση του Debian 10 "buster" (stable)

https://www.debian.org/releases/buster/amd64/ch03s04.en.html

Θα μπορούσε για παράδειγμα να βάλει Tiny Core με γραφικό περιβάλλον και να μάθει κι άλλα πράγματα

https://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/

Άρα το θέμα είναι τι θέλει κανείς να κάνει και αν ξέρει πως να ξεκινήσει.

Πάντως ομολογώ πως δεν νομίζω ο TS να είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του...

Επεξ/σία από noa113
Διόρθωση
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, noa113 είπε

Πάντως ομολογώ πως δεν νομίζω ο TS να είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του...

Παλι καλα που το καταλαβες :) Δεν νομιζω οτι θελει το μηχανημα για να μαθει λινουξ , dos , win 3.11 κλπ λειτουργικα που μπορουν να τρεξουν σε αυτο το μηχανημα :) Και ειναι λιγο τραγικο να σκεφτομαστε ετσι. Δηλαδη να παρουμε ενα μηχανημα που δεν κανει βημα και να αλλαξουμε τις αναγκες μας εξαιτιας αυτου.Αντι να κανουμε browsing π.χ. να...μαθουμε λινουξ...ε οχι δεν κολαει :)

Ειπαμε καποια μηχανηματα ανασταινονται υπο καποιες προυποθεσεις.Για μενα αυτες οι προυποθεσεις ειναι το ελαχιστο core2duo/4gb/ssd (εστω και σε sata2 port). Οτιδηποτε λιγοτερο απο αυτα οδηγει σε συμβιβασμους και σε χαντακωμενο user experience.Αρα απο κει και κατω ειναι στο χερι του καθενος ποσο θελει να συμβιβαστει.Σιγουρα καποιες καταρες θα πεσουν :)

Σε archlinux (που εγκαθιστα τα απολυτως απαραιτητα) , το xfce θελει περιπου 400-500mb. Αρα με 1γιγα δεν κανεις τιποτα αν αρχισεις browsing.Δεν συζηταμε να αρχισεις να χρησιμοποιεις viber/skype/dropbox κλπ ιστοριες που φορτωνουν την μνημη.

Ειπαμε καλες και αγιες οι ελαφριες διανομες αλλα μεχρι ενος σημειου.Απο κει και περα πρεπει να μεινουν και ποροι για τα προγραμματα του χρηστη.

• Like 1
Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ για τις προτάσεις σας. Το ότι το Hp laptop είναι αρχαίο το ξέρω (του 2006) . Απλά επειδή ήταν επαγγελματική σειρά ( δεν υπάρχει πια τέτοια ποιότητα ανεξαρτήτως τιμής)  το έχω ακόμη με xp για  κατέβασμα torrent, συνδεδεμένο με ενισχυτή για μουσική , Scratch για τα πιτσιρίκια κλπ απλά έλεγα να δοκιμάσω ΑΝ σήκωνε κάτι σε linux για σερφάρισμα πχ  πειραματισμό και δοκιμή ίσως και κάτι για τα πιτσιρίκια αλλά είναι τόσες πολλές οι προτάσεις που δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Τώρα με αυτά που ακούω μάλλον δεν αξίζει η προσπάθεια με αυτό το μηχάνημα και θα ήταν καλύτερα να δοκιμάσω κάτι στο PC που σίγουρα αντέχει.

Δημοσ.

Σεαντίστοιχο PC (για την ακρίβεια αρκετά χειρότερο) έτρεχα πριν μερικά χρόνια για το παιδί doudoulinux μέχρι που χάλασαν κάποια πλήκτρα και το πέταξα. Ήταν το πρώτο του PC, του το έκανα δώρο στα 3 του. Αναλόγως ηλικίας, κάποια παιχνίδια είναι πιο βαριά οπότε και το doudoulinux δυσκολευόταν., αλλά τα βασικά έπαιζαν μια χαρά.

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, zaico είπε

Scratch για τα πιτσιρίκια κλπ απλά έλεγα να δοκιμάσω ΑΝ σήκωνε κάτι σε linux για σερφάρισμα πχ  πειραματισμό και δοκιμή ίσως

μπες  εδώ  διάβασε με προσοχή  την εγκατάσταση και κατέβασε ένα  iso non pae από τις παρακάτω διανομές Δοκιμασετο σε live για να σου βρει ιντερνετ και ήχο   Aν δέχεται και λίγη ραμ ακόμα θα βόλευε Το  Slacko  αν θυμάμαι καλά είναι ακόμα πιο ελαφρύ από το Τahr Πάνε 7-8 χρόνια που το είχα σε παλιό σύστημα  

slacko-5.7-NO-pae.ISO

Τahr 6.0.5_noPAE iso

Δημοσ.

http://puppylinux.com/index.html#download

Το Slacko Puppy έχει φτάσει στην έκδοση 6.3.2.

Το Tahr βασίζεται στο Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) του οποίου η επίσημη υποστήριξη έληξε πριν ένα χρόνο

https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_version_history#Ubuntu_14.04_LTS_(Trusty_Tahr)

Γενικά νομίζω ότι το Puppy είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσεις και να δεις αν σου αρέσει κλπ αλλά θέλει πολύ προσοχή καθότι η διανομή δεν αναβαθμίζεται με τον συνηθισμένο τρόπο (ούτε τα πακέτα της). Συνεπώς κάθε φορά που μπαίνει στο internet είσαι εκτεθειμένος...

• Like 1
Δημοσ.

Στις 12/4/2020 στις 12:53 ΠΜ, zaico είπε

Σας ευχαριστώ.

O χρεπολάτρης της γειτονιας σας προτεινει Peppermint ή LXLE , φυσικα 32bit αν έχεις κάποιο θεμα σχετικα με ΡΑΕ θα κανεις αυτό

Δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις πολλές διανομές με live USB και όποια καθίσει καλύτερα και στο ματι σου και στο μηχανάκι...Αν το λαπτοπ δεν υποστηρίζει εκκίνηση από usb-stick υπάρχει το plop-boot manager

Θα κάνεις ότι με τα ΧΡ ισως λιγακι πιο γρήγορα αλλα ασφαλέστερα.... Μη νομίζεις  ότι το μηχάνημα θα γίνει Core i7... Για απλές εργασιες γραφειου, Τορρεντς , μουσικούλα,σερφαρισμα, ολιγον U-tube θα γίνεται δουλίτσα....

Δημοσ.
Στις 17/4/2020 στις 12:22 ΜΜ, nik0laus είπε

O χρεπολάτρης της γειτονιας σας προτεινει Peppermint ή LXLE , φυσικα 32bit αν έχεις κάποιο θεμα σχετικα με ΡΑΕ θα κανεις αυτό

Δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις πολλές διανομές με live USB και όποια καθίσει καλύτερα και στο ματι σου και στο μηχανάκι...Αν το λαπτοπ δεν υποστηρίζει εκκίνηση από usb-stick υπάρχει το plop-boot manager

Θα κάνεις ότι με τα ΧΡ ισως λιγακι πιο γρήγορα αλλα ασφαλέστερα.... Μη νομίζεις  ότι το μηχάνημα θα γίνει Core i7... Για απλές εργασιες γραφειου, Τορρεντς , μουσικούλα,σερφαρισμα, ολιγον U-tube θα γίνεται δουλίτσα....

σε ευχαριστώ για τις προτάσεις. κατέβασα τις τελευταίες διανομές σε Peppermint kai LXLE . Για να κάνω δοκιμές στο laptop που εχει Xp με liveUSB χωρίς να εγκαταστήσω τις διανομές χρησιμοποιώ το rufus ή κάποιο άλλο ή ακολουθώ αυτά που βρήκα για να κάνω bootable usb και απλά δεν το εγκαθιστώ https://techfuzz.net/create-liveusb-peppermint-linux-windows/?  Αν έχεις κάποιο οδηγό θα το εκτιμούσα . Σε ευχαριστώ. 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, gakos1112 είπε

για δοκιμες ξεκινα απο δω

https://distrotest.net/Peppermint

https://distrotest.net/LXLE OS

χωρις να κανεις απολυτως τιποτα

Αν καταληξεις σε μια διανομη τοτε φταχνεις LiveUSB με Rufus σε περιβαλλον Windows και με το Etcher σε περιβαλλον Linux

https://www.balena.io/etcher/

Σε ευχαριστώ .Πήρα πρωτοβουλία και κατεβασα το Etcher στο windows pc μου και εκανα liveUSB με peppermint 10 ( δεν ξερω αν εκανα σωστα και δεν εβαλα RUFUS) ρυθμισα το laptop να μπουταρει απο το USB και εβαλα live και το αρχαίο χρεπάκι μου -με δυσκολία αλλα το σήκωσε !! Ασε ενθουσιάστηκα υψηλή ανάλυση , ενα τσικ πιο σβελτο απο τα xp στην πλοήγηση και εχει και firefox που στα xp εκανε ωρα για να ανοίξει ...βέβαια αυτή είναι η πιο πρόσφατη εκδοση λογικό να του καθεται βαριά ( με επιλεον 1 Γιγα RAM  θα ήταν καλύτερα) . Θα δοκιμάσω σίγουρα και αυτά που μου έστειλες .....Σκέφτηκα αν αυτές είναι οι ελαφρίες εκδόσεις φαντάσου τι δυνατότητες έχουν οι πιο πλήρεις εκδόσεις ( ubuntu ).  αφού σκέφτομαι σοβαρά  σε ένα νεότερο  λαπτοπ που έπεσε στα χέρια μου απο τον αδελφό μου  αλλά με χαμηλές δυνατότητες ( N2840, 4GB, 500GB με win 8.1) του έβαλα 10αρια και ψιλοσέρνεται μήπως του δοκιμάσω κάτι σε linux για dualboot ( καλοδεχούμενη κάθε πρόταση ..) Σε ευχαριστώ και πάλι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...