Προς το περιεχόμενο

Προβλημα με αναγνωριση Μ2 evo plus

alexgr21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Εδώ κάποιος λέει ότι κατάφερε να το κάνει να δουλέψει στη συγκεκριμένη μητρική με BIOS update, αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν είναι το επίσημο ή όχι. Δεν είναι όλες οι Ζ97 μητρικές ίδιες, κάποιες υποστηρίζουν nvme, αλλά είναι πραγματικά πολύ περίεργη κατάσταση. Το θέμα είναι ότι και να δουλέψει, τα lanes που χρησιμοποιεί είναι 2.0, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μέγιστο 10Gbits/s από τα 28 που υποστηρίζει ο δίσκος. Και πάλι είναι πιο γρήγορος από έναν SATA, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διαφορά που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για θέμα συμβατότητας πάντως. Από το λίγο που έψαξα κάποια τα κατάφεραν με τον 950 που είναι παλιότερος. Προσωπικά θα το άφηνα, δεν έχει κάτι ο δίσκος, απλά θέλει πολύ κόπο για μια πιθανότητα να δουλέψει και αυτό στο 1/3 της ταχύτητάς του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To use 970 series, NVME m.2 socket:

1. update bios

2. enter bios, change boot order

3. boot into windows

4. install driver to boost speed

https://www.samsung.com/us/support/owners/product/970-evo-nvme-m2

Το chipset υποστηρίζει NVME, όχι όμως όλους τους κατασκευαστές και τύπους στην αρχική του έκδοση. UPDATE.

*** το NVME 970, στο συγκεκριμένο chipset, θα τρέχει (μέγιστο) στο 1/3 της κανονικής του ταχύτητας.

Επεξ/σία από snbblp

10 ώρες πριν, vdanasto είπε

Αφού το user manual αναφέρει SATA και PCIe mode.

Δεν μίλησα για modes. Είπα ότι το Ζ97 δεν υποστηρίζει επίσημα NVME (λόγω Intel). Η mobo του T/S παίρνει NGFF Μ.2 modules, δλδ. M.2 SSD όπως λεγόντουσαν, με ταχύτητα x2 όταν επιλέξουμε PCIe mode. Και πίστεψέ με το έχω ψάξει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το θέμα λόγω Ζ97 που έχει και η mobo της υπογραφής μου. Για να καταφέρει ίσως να τον δει, μόνο με Custom Bios όπου θα πρέπει να περαστεί το Firmware του SSD μέσα στα QVL / White Lists του Bios και πάλι δεν θα μπορέσει να είναι Boot Drive. Και με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπρικαριστεί το mobo. Εγώ το πήρα απόφαση, παίζω με SSDs σε RAID0 και είμαι ευχαριστημένος...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, SaFiS είπε

Δεν μίλησα για modes. Είπα ότι το Ζ97 δεν υποστηρίζει επίσημα NVME (λόγω Intel). Η mobo του T/S παίρνει NGFF Μ.2 modules, δλδ. M.2 SSD όπως λεγόντουσαν, με ταχύτητα x2 όταν επιλέξουμε PCIe mode. Και πίστεψέ με το έχω ψάξει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το θέμα λόγω Ζ97 που έχει και η mobo της υπογραφής μου. Για να καταφέρει ίσως να τον δει, μόνο με Custom Bios όπου θα πρέπει να περαστεί το Firmware του SSD μέσα στα QVL / White Lists του Bios και πάλι δεν θα μπορέσει να είναι Boot Drive. Και με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπρικαριστεί το mobo. Εγώ το πήρα απόφαση, παίζω με SSDs σε RAID0 και είμαι ευχαριστημένος...

Στην ακροσύνδεση m.2 υπάρχουν headers τόσο για ssd όσο και για pci express σύνδεση. Ο 970 είναι nvme, θέλει δηλαδή σύνδεση με τουλάχιστον 2 lanes pciex. Τα υπόλοιπα δεν δεν είναι ζήτημα hardware, αλλά firmware και ρυθμίσεων uefi.

Εχω και δουλεύει:
MSI H97M-G43, NVMe 970 (500Gb), boot windows10, όλα κανονικά.

Δείτε αυτό:

Αν μετά από αυτό βλέπεις το nvme, αλλά όχι σαν δίσκο, θυμήσου πως ηλεκτρικά δεν είναι δίσκος αλλά συσκευή πάνω στο pcix bus, και ξαναμπές στο bios για να ρυθμίσεις την εξομοίωση:

Επεξ/σία από snbblp

Σας ευχαριστω παιδες,αλλα η αληθεια ειναι οτι εχω μπερδευτει.Στο μανουαλ γραφει πως υποστηριζει m2 2260/2280 both sata pcie mode.Πηρα λαθος δισκο?Εχω ενημερωσει το bios και αλλαξα τις ρυθμισεις οπως στο πρωτο απ τα δυο βιντεο του snbblp αλλα τιποτα.

17 ώρες πριν, alexgr21 είπε

Σας ευχαριστω παιδες,αλλα η αληθεια ειναι οτι εχω μπερδευτει.Στο μανουαλ γραφει πως υποστηριζει m2 2260/2280 both sata pcie mode.Πηρα λαθος δισκο?Εχω ενημερωσει το bios και αλλαξα τις ρυθμισεις οπως στο πρωτο απ τα δυο βιντεο του snbblp αλλα τιποτα.

Δεν είναι ότι δεν υποστηρίζει γενικά, απλά λόγω παλαιότητας η συμβατότητα με μοντέλα είναι περιορισμένη και με διάφορα θέματα. Αν δεν έχει παίξει έως τώρα και εφόσον δε θέλεις να ασχοληθείς με πειραγμένο BIOS (κάτι που δε θα πρότεινα και δεν ξέρω και αν υπάρχει για τη συγκεκριμένη μητρική), τότε δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Βάλε έναν m.2 SATA εάν το θέλεις τόσο πολύ, έτσι και αλλιώς δε θα έχει σημαντική διαφορά στην ταχύτητα στον υπολογιστή σου.

• Like 1

6 ώρες πριν, BadBoy είπε

Δεν είναι ότι δεν υποστηρίζει γενικά, απλά λόγω παλαιότητας η συμβατότητα με μοντέλα είναι περιορισμένη και με διάφορα θέματα. Αν δεν έχει παίξει έως τώρα και εφόσον δε θέλεις να ασχοληθείς με πειραγμένο BIOS (κάτι που δε θα πρότεινα και δεν ξέρω και αν υπάρχει για τη συγκεκριμένη μητρική), τότε δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Βάλε έναν m.2 SATA εάν το θέλεις τόσο πολύ, έτσι και αλλιώς δε θα έχει σημαντική διαφορά στην ταχύτητα στον υπολογιστή σου.

Οχι δεν θελω να πειραξω τιποτα.Τον δισκο τωρα τι να τον κανω? Μου μενει στο χερι? M2 SATA τετοιο εννοεις? Εχει διαφορετικο βυσμα απ της μητρικης.

15 λεπτά πριν, alexgr21 είπε

Οχι δεν θελω να πειραξω τιποτα.Τον δισκο τωρα τι να τον κανω? Μου μενει στο χερι? M2 SATA τετοιο εννοεις? Εχει διαφορετικο βυσμα απ της μητρικης.

Ζ97 και Η97 υποστηρίζουν pcix NVME, ωστόσο επειδή αυτό είναι και συνάρτηση υποστήριξης από bios, χρειάζεται παραμετροποίηση. Μια μάρκα μητρικής, με το ίδιο chipset, μπορεί να τον βλέπει εύκολα, ενώ μια άλλη καθόλου.
Επειδή ούτως ή άλλως, ακόμα κι όταν δουλέψει, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς την ταχύτητά του παρά μόνο το 1/3 αυτής,  ίσως θα πρέπει να σκεφτείς την ανταλλαγή με έναν ssd m.2.

Αδερφέ υπάρχει περίπτωση να μην τον "βλέπει" στο bios αλλά να δουλεύει κανονικά.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι UEFI εγκατάσταση windows 10 με usb stick που να υποστηρίζει uefi.

Κατέβασε την επίσημη έκδοση windows και φτιάξε uefi usb bootable.

Κάνε την εγκατάσταση και στην επιλογή των δίσκων αν φαίνεται κανονικά τότε παίζει με αυτόν τον τρόπο ΜΟΝΟ.

Στο restart στο bios πλέον θα φαίνεται ως windows boot manager (samsung)

Εκτός αν τα δοκίμασε αυτά και πάλι δεν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...