Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Επιστροφή στα βασικά επειδή πάω να κάψω εγκέφαλο και χρειάζομαι μια φρέσκια ματιά και τις πολύτιμες σας γνώσεις. Στήνω δίκτυο στο καινούργιο μου σπίτι. Έχω σαν μόντεμ ένα δικό μου Fritz box 7581, το οποίο έχω μόνο να κρατά την σύνδεση του dsl και τα stb του παρόχου. Έχω πάνω του καρφωμένο το ρούτερ Linksys ea7500 το οποίο θα διαχειρίζεται >30 συσκευές. Αυτές θα είναι κινητά, υπολογιστές, nas, ip κάμερες, wifi διακόπτες και διάφοροι αυτοματισμοί, playstation κτλ. Οι απορίες που μου παρουσιάστηκαν είναι οι εξής. 1) με τις συσκευές που υπάρχουν σήμερα υπάρχει νόημα να μπαίνει ρούτερ μετά το μόντεμ ή το μόντεμ μπορεί να τα διαχειρίζεται όλα; 2) έχω κάνει καλή επιλογή μόντεμ/ρουτερ. Για το ρούτερ ειδικά με εκνευρίζει το μενού του και οι επιλογές του. 3) όπως τα έχω τώρα ρυθμισμένα είναι σωστά ή πρέπει το ρούτερ να δίνει διευθύνσεις του εύρους του μόντεμ; Το φριτζ έχει σαν τοπική ip 192.168.178.1 με 255.255.255.0 και εύρος dhcp από το .20-.34. Το λινκσις παίρνει σαν ip από το φριτζ την 192.168.178.25 και έχει σαν δική του τοπική ip 192.168.0.1 με 255.255.255.0 και εύρως dhcp από την.100 μέχρι την 150. 4) the million dollar question. Τι είναι το subneting. Πρέπει να κλείσω το dhcp του μόντεμ; το εύρος των 2 δικτύων πρέπει να είναι διαφορετικό; δηλαδή εκεί που θα ορίσω να τελειώνουν οι διευθύνσεις του μόντεμ να ξεκινούν εκείνες του ρουτερ; Ή εκείνες του ρούτερ να είναι μέρος αυτών του μόντεμ; πχ. Να αλλάξω το τοπικό δίκτυο του λινκσις να είναι 192.168.178.χχχ; Να εμπίπτει μέσα σε αυτό του φριτζ ή να ξεκινά εκεί που τελειώνει; Η subnet mask πρέπει να είναι η ίδια και στα 2 ή να είναι αυστηρά μόνο όσοι είναι οι χρήστες;
logvphys Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 DHCP θα εχεις εναν μονο και θα ειναι απο το ρουτερ. Τελος...........
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Χωρις να εχω σπιτι μου κατι αναλογο, αλλα γιατι δυο ρουτερ? Δεν φτανει το fritz? (Το οποιο ειναι και μοντεμ και ρουτερ) Το αλλο δουλεψε το σαν switch l2, και αυτο αν δεν φτανουν οι lan ports του fritz αλλιως δεν βρισκω νοημα για κατι τετοιο. Το τι συμβαινει πισω απο το καθε ρουτερ, δεν αφορα το προηγουμενο ή επομενο ρουτερ. Δηλαδη εσυ τωρα εχεις συνδεσει μια lan port του fritz στην wan του linksys?. Επισης τα υποδικτυα τι τα θες, σε τι θα σε βοηθησουν; Για το δικτυο που περιγραφεις για υποδικτυωση θα πρεπει να αλλαξεις την μασκα και ip του linksys, αλλα ποιος ο λογος; Θες να χωρισεις ζωνες ποιος θα βλεπει ποιον; (Οχι οτι ειναι κακο αλλα προσωπικα προτιμω οπου μπορω να κραταω απλα τα πραγματα) Τελος κλεινω με την τεραστια απορια (με την καλη ενοια) πως εχεις καταφερει να δουλευει το δικτυο που περιγραφεις ενω δεν γνωριζεις απο υποδικτυωση, μασκες κτλ.
Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 3 ώρες πριν, logvphys είπε DHCP θα εχεις εναν μονο και θα ειναι απο το ρουτερ. Τελος........... Ωραία αν κλείσω το dhcp του μόντεμ τα στβ και το ρούτερ θα παίζουν ή θα πρέπει να τους ορίσω στατικές ιπ; 1 ώρα πριν, andreas49 είπε Χωρις να εχω σπιτι μου κατι αναλογο, αλλα γιατι δυο ρουτερ? Δεν φτανει το fritz? (Το οποιο ειναι και μοντεμ και ρουτερ) Το αλλο δουλεψε το σαν switch l2, και αυτο αν δεν φτανουν οι lan ports του fritz αλλιως δεν βρισκω νοημα για κατι τετοιο. Το τι συμβαινει πισω απο το καθε ρουτερ, δεν αφορα το προηγουμενο ή επομενο ρουτερ. Δηλαδη εσυ τωρα εχεις συνδεσει μια lan port του fritz στην wan του linksys?. Επισης τα υποδικτυα τι τα θες, σε τι θα σε βοηθησουν; Για το δικτυο που περιγραφεις για υποδικτυωση θα πρεπει να αλλαξεις την μασκα και ip του linksys, αλλα ποιος ο λογος; Θες να χωρισεις ζωνες ποιος θα βλεπει ποιον; (Οχι οτι ειναι κακο αλλα προσωπικα προτιμω οπου μπορω να κραταω απλα τα πραγματα) Τελος κλεινω με την τεραστια απορια (με την καλη ενοια) πως εχεις καταφερει να δουλευει το δικτυο που περιγραφεις ενω δεν γνωριζεις απο υποδικτυωση, μασκες κτλ. Κοίτα το έβαλα για σκοπούς διαχείρισης. Δηλαδή είδα ότι έχει ένα εύρος 30ιπ το μόντεμ λέω ότι θα του βάλω καμία 40άρια συσκευές +2 στβ και λέω μήπως δεν μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά και να κρατά και την ζεύξη του δσλ. Και ναι απλά πήρα ένα καλώδιο από το lan του μόντεμ και το έβαλα στο wan του ρούτερ. Plug n play. Τώρα ο μόνος λόγος για να μπουν σε subnet είναι για να επικοινωνούν οι συσκευές του μόντεμ με τις συσκευές του ρούτερ;
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) το εύρος του dhcp στο fritz λογικά έχεις δικαίωμα να το διαμορφώσεις εσύ, πάντως η μασκα 255.255.255.0 (/24) σου δίνει ευρος διυεθύνσεων 255 -1 host. Για subneting έχεις άπειρες λύσεις, αλλά θα χρειαστείς στατική για το linksys κλείνεις τον dhcp στο fritz, και δίνεις μάσκα 255.255.255.128 (/25) στο linksys, οπότε εδώ έχεις πλέον δύο υποδίκτυα ένα το 192.168.178.0/25 και ένα το 192.168.178.128/25, δίνεις όποια ip θες στο linksys [192.168.178.(1-126)ή(129-254)] . (Εδώ μπορείς να μαγειρέψεις τα υποδίκτυα σου http://jodies.de/ipcalc?host=192.168.178.0&mask1=24&mask2=25) με αυτή την υλοποίηση θα πρέπει να τρέχει dhcp στο linksys. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει με το nat στα δύο router. Παρόλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω ότι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο router σαν switch. Y.G έχεις κάποιες συσκευές στο fritz και κάποιες στο linksys? αν είναι έτσι πας κατά 99% για bridged mode to linksys. Επεξ/σία 5 Απριλίου 2020 από Επισκέπτης
Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Λοιπόν έχω κλείσει το dhcp του φριτζ και έχω δώσει στατική την 192.168.178.100 στο λινκσις. Αλλά για κάποιο λόγο δεν δέχεται το εύρος τοπικών ιπ που του δίνω αλλά τις αλλάζει σε δικές του. Μάλλον παίζει λάθος με τη μάσκα που έδωσα; Επίσης έχει ένα πίνακα στο φριτζ πρέπει να τον συμπληρώσω; Αλλάζω μάσκα και στο φριτζ ώστε να μην περιλαμβάνει τις ιπ που θα ορίζει το λινκσις; Απάντηση στο υγ. Μόνο τα στβ έχω στο μόντεμ όλες οι άλλες συσκευές περνούν από το ρούτερ.
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Αυτο ειναι το linksys ετσι; ή θα κανεις την μασκα 255.255.255.128 και το ευρος dhcp 050-99 ή το αφηνεις ως εχει και να αλλαξεις το default gateway, το wan port τι ρυθμισεις εχει; Προσεξε το δικτυο του fritz εχει μονο ενα host το linksys, δενχρειαζεται να αλλαξεις τιποτε, εκει. Το linksys αφου εδωσες ip 100 ανηκεις στο 1ο υποδικτυο το 192.168.178.1-126, με μασκα 255.255.255.128, οποτε μπορεις να μοιρασεις ip σε αυτα τα ορια 1-99 και 100-126 Επεξ/σία 5 Απριλίου 2020 από Επισκέπτης
Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Άρα για να δω αν κατάλαβα σωστά. Το φριτζ το αφήνω με κλειστό το dhcp και με ιπ 192.168.178.1 και μάσκα 255.255.255.0 Το λινκσις πρέπει να έχει μάσκα μικρότερη δλδ .128 ή .64 κτλ και η ιπ του να εμπίπτει στα όρια αυτής; Και οι διευθύνσεις που θα δίνει το dhcp του εννοείται θα είναι εντός αυτών των αριθμών. Αν για παράδειγμα πάρει σαν μάσκα την 128 και εμπίπτει στο πρώτο δίκτυο δεν υπάρχει περίπτωση να συγκρούεται με την ιπ του φριτζ που είναι η .1; Υγ οι πρώτες 2 φώτο είναι του λινκσις η 3η του φριτζ Επεξ/σία 5 Απριλίου 2020 από Son^Goku
Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, andreas49 είπε Αυτο ειναι το linksys ετσι; ή θα κανεις την μασκα 255.255.255.128 και το ευρος dhcp 050-99 ή το αφηνεις ως εχει και να αλλαξεις το default gateway, το wan port τι ρυθμισεις εχει; Προσεξε το δικτυο του fritz εχει μονο ενα host το linksys, δενχρειαζεται να αλλαξεις τιποτε, εκει. Το linksys αφου εδωσες ip 100 ανηκεις στο 1ο υποδικτυο το 192.168.178.1-126, με μασκα 255.255.255.128, οποτε μπορεις να μοιρασεις ip σε αυτα τα ορια 1-99 και 100-126 Λοιπόν άλλαξα την μάσκα του λινκσις σε .128 την ιπ του την άφησα στο 100 και το εύρος από .40 έως.90 αλλά πάλι δεν το κρατάει όταν το κάνω εφαρμογή. Στο wan του ρουτερ εχω αυτά. Επεξ/σία 5 Απριλίου 2020 από Son^Goku
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 κοίτα αν δεν στο κρατάει μάλλον κάτι δεν σου λέω καλά και δεν ξέρω τι. Υποδικτύωση καλά το κατάλαβες, προφανώς κάπου κάνω λάθος, μην σε παρω στον λαιμό μου.
Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μόλις μίλησα με την υποστήριξη της λινκσις. Μου είπε ότι δε μπορεί να παίξει σαν dchp και σαν subnet. Αν θέλω να παίξει σαν subnet το ρούτερ πρέπει να το βάλω bridge mode και να τρέχει το μόντεμ το dchp. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει σε όλα τα ρούτερ πάντως προτιμώ να κρατήσω το dchp του ρούτερ.
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 ε μάλλον εγώ σου είπα λάθος από την αρχή το όλο θέμα sorry
Son^Goku Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Το φριτζ βλέπω υποστηρίζει mesh αν το υποστηρίζει και το ρούτερ είναι καλύτερα να το ενεργοποίησω;
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 Δημοσ. 5 Απριλίου 2020 νομίζω παιδεύεσαι τζάμπα, απλά βγάλε τον έναν router και άσε μονο τον fritz, φοβάμαι ότι ακόμη και όταν καταφέρεις (γιατί θα το καταφέρεις είναι σίγουρο) να λύσεις το θέμα με τα ip conflits θα έχεις θέμα με το διπλό nat.
logvphys Δημοσ. 6 Απριλίου 2020 Δημοσ. 6 Απριλίου 2020 Και γιατι να εχει προβλημα με το διπλο ΝΑΤ δλδ? Εμεις που εχουμε τετραπλο εχουμε προβλημα? Και αυτα που σου λεει η linksys ειναι λιγο καπως. Σου ειπα εναν dhcp θα εχεις και dmz ολα στο ρουτερ μετα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα