Προς το περιεχόμενο

Lubuntu γενικά...

GeorgeR1_700

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις απλώς πληροφοριακά για το Lubuntu. Πρόσφατα έπεσα σε αυτό το βίντεο. Εν ολίγης λέει πως πήρε ένα laptop στα 30€ μεταχειρισμένο, του πέρασε το lubuntu και όλα μια χαρά όσον αφορά τα βασικά (office, browsing, youtube). Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1) Αν πχ θελήσω και εγώ να κάνω κάτι τέτοιο, τι θα πρέπει να προσέξω στον επεξεργαστή και γενικά στο hardware? Δεν είναι το ίδιο όλοι οι επεξεργαστές από τι καταλαβαίνω παρόλο που φαίνεται πολύ αδύναμος και αυτός που αναφέρει στο βίντεο.  

2) Θα αντέχει να τρέχει 2-3 καρτέλες σε firefox, ή κάτι πιο ελαφρύ όπως το opera ή κάποιο άλλο? (Γενικά φαντάζομαι πως δεν υπάρχουν διαφορές ως προς το πως googlάρεις, σωστά? Θέλω να πω πως chrome, firefox, edge είναι εύκολα στην χρήση, το ίδιο δεν ισχύει και για τα υπόλοιπα?). Επίσης σε τέτοιους browsers μπορεί να μπει κάποιος blocker διαφημίσεων?

3) Για office από τι είδα υπάρχουν τα libre office, open office (αν και άκουσα πως σταμάτησε στο open η υποστήριξη) κτλ. Αυτά μπορούν με κάποιο τρόπο να μεταφερθούν και να αναγνωριστούν στα windows? Ή έστω να τα κάνω convert για να αντιστοιχηθεί σε ένα από τα προγράμματα του office χωρίς να έχει κάποια αλλαγή (δηλ τα bold, ή γενικά ότι άλλο πειραχθεί). Υπάρχει μήπως η δυνατότητα να το κάνει κατευθείαν online σε office χωρίς να σέρνεται?

4) Τι χρειάζεται για να μπορώ να βλέπω στα 720p βίντεο στο youtube (κάτι συγκεκριμένο στην κάρτα γραφικών)?

5) Το ότι παίζει το youtube σημαίνει πως θα μπορεί να παίζει και ταινίες στην αντίστοιχη ανάλυση?

6) Τα στικάκια τα αναγνωρίζει κανονικά? Υπαρχει περίπτωση να μην μπορεί να κάνει boot από στικάκι παραμόνο από cd?

7) Δέχονται τόσο παλιά μοντέλα SSD?

Επεξ/σία από GeorgeR1_700
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1) + 4) θελεις επεξεργαστη οπωσδηποτε τουλαχιστον διπυρηνο και οσο το δυνατον χρονισμενο ψηλα . Δηλαδη πολλα GHz. Και αυτο το λεω γιατι τοσο παλιες καρτες γραφικων πολυ πιθανο ειτε να μην υποστηριζονται σωστα/επαρκως , ειτε απλα να ειναι αδυναμες γενικοτερα οποτε θες εναν δυνατο επεξεργαστη να τραβηξει αυτος ολο το ζορι . 
Θα προτεινα τουλαχιστον καποιον αξιοπρεπη core2duo επεξεργαστη.Οτιδηποτε λιγοτερο ειναι σπαταλη χρηματων και αβεβαια αποτελεσματα.
2) Στο lubuntu οπως και σε ολες τις διανομες λινουξ υπαρχουν ολοι οι γνωστοι browsers. Και σιγουρα υπαρχουν plugins/extensions για ad-blocking , οπως ακριβως και στα windows.Δεν διαφοροποιειται κατι τραγικα σε αυτο το θεμα.Το ποσες καρτελες μπορουν να ειναι ταυτοχρονα ανοιχτες ειναι κυριως θεμα διαθεσιμης μνημης.Προτεινω τουλαχιστον μηχανημα με 4gb ram.
3) Yπαρχει το libreoffice και το wps office . Οι μονες σοβαρες προτασεις office suite στο λινουξ. Η συμβατοτητα τους με το ms office ειναι σε αρκετα καλο επιπεδο.Τα προαναφερθεντα προγραμματα υπαρχουν και για windows παντως.
5) Ναι. Ισχυουν οτι εγραψα στο 1) + 4).
6) Το λειτουργικο αλλα και το hardware αναγνωριζει κανονικα τα usb sticks . Το αν το μηχανημα μπορει να μπουταρει απο usb stick ειναι θεμα του ιδιου του μηχανηματος και κυριως του ποσο παλιο ειναι. Μηχανηματα επιπεδου core2duo/sata hdd 99.999% υποστηριζουν boot απο usb stick.
7) Aν το μηχανημα δεχεται sata δισκο (sata2 κατα πασα πιθανοτητα) , τοτε μπορεις πολυ ευκολα να του βαλεις καποιον / οποιονδηποτε συγχρονο 2.5inch sata3  ssd . Εξυπακουεται οτι αυτος θα δουλευει στο μεγιστο του slot που θα μπει , δηλ σε sata2 ταχυτητες. Ενας οποιοσδηποτε φθηνος ssd θα κανει την δουλεια.

Το μηχανημα στο βιντεο ειναι αρκετα αδυναμο.Εχω τετοιο μηχανημα. Δεν ξερω αν η εμπειρια χρησης ειναι τοσο ομαλη οσο αφηνει να εννοηθει.

Επεξ/σία από mphxths
  • Thanks 1

Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου. Μου έδωσες μια πολύ καλή εικόνα σε αυτά που αναρωτιόμουν. Με κάλυψες πλήρως.

Σήμερα θυμήθηκα ότι είχα μια παλιά μητρική (asus stack cool 2) με 3 ram του 1GB (kingston kvr800d2n5/1g ) και για κάρτα γραφικών GeForce GTX 260 (η οποία ίσως να έχει θέμα). Δυστυχώς δεν μπορώ να δω τον επεξεργαστή, δεν έχω πάστα για να την αλλάζω... Μόνο windows xp μπορουσε να τρέξει, για windows 7 ούτε καν. Θυμάμαι ότι μου πετούσε πολλές μπλε οθόνες.  Ίσως κάνω μια προσπάθεια με lubuntu ή κάποια άλλη διανομή Linux αφότου πρώτα μπορέσω να το τρέξω σε xp για να μπορέσω να δω τι επεξεργαστή έχει. Ίσως να καταφέρω κάτι.  

Ευχαριστώ και πάλι 🙂

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

γενικα να προτιμησεις καπoιο αλλο γιατι το lubuntu 19.04 και μετα εχει το lxqt και οχι το lxde

Επεξ/σία από jemadux
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Linux Mint Xfce, Xubuntu.

το ubuntu και τα παραγογα του παραταει την εκδοση 32bit ...οπως και το linux mint ... 

Επεξ/σία από jemadux

1 λεπτό πριν, jemadux είπε

αν ο TS εχει 32bit τι θα κανει;;;

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, οι επεξεργαστές εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον είναι 64μπιτοι, αν είναι 32μπιτος, ούτως ή άλλως δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή, επειδή θα είναι εξωφρενικά αδύναμος, σκουπίδι.

Για πες ένα παράδειγμα τέτοιου επεξεργαστή, αφού επιμένεις.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_microprocessors

Ιδού η απόδειξη, ο τελευταίος 32bit της Intel ήταν ο Pentium 4 του 2004, έλεος δηλαδή.

5 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, οι επεξεργαστές εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον είναι 64μπιτοι, αν είναι 32μπιτος, ούτως ή άλλως δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή, επειδή θα είναι εξωφρενικά αδύναμος, σκουπίδι.

Για πες ένα παράδειγμα τέτοιου επεξεργαστή, αφού επιμένεις.

χμ για να δουμε ... https://www.insomnia.gr/forums/topic/382703-info-project-linux-μαρμελάδα/

Απάντησα ήδη παραπάνω και συγχωνεύθηκαν οι απαντήσεις, pc για 720p βίντεο συζητάμε, όχι για χρέπια.

4 λεπτά πριν, jemadux είπε

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η μητρική μου υποστηρίζει αυτούς τους επεξεργαστές πάντως. Αλλά τόσοι πολλοί που είναι θέλει χρόνο να τους τσεκάρω όλους για να δω αν είναι 64bit. Στο κάτω κάτω του περνάω μια τα xp, βλέπω από κει τι επεξεργαστή έχω και μετά προχωράω σε κάποια κατάλληλη διανομή linux... Επίσης το pc ίσως είναι πιο παλιό από την 15αιτία...

Επεξ/σία από GeorgeR1_700

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...