Προς το περιεχόμενο

Film Scanners/εμφάνιση φιλμ

Iomd7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας! Ούσα σε εγκλεισμό, μετά από γερό ψαχούλεμα βρήκα παλιές οικογενειακές και μη φωτογραφίες και την φιλμ κάμερα των γονιών μου. Εννοείται ότι μου μπήκαν ιδέες να αρχίσω να τη χρησιμοποιώ. Ευτυχώς δουλεύει μια χαρά, και είναι κατάλληλη για την πιο απλή πιθανή χρήση που την θέλω (απλές προσωπικές φωτογραφίες). 

Έχοντας λύσει το θέμα της μηχανής, έχει δύο μέρες που ψάχνω επιλογές για εμφάνιση και ακόμα καλύτερα ψηφιοποίηση φιλμ. Επειδή όμως θα με χαρακτήριζα κάπως άσχετη επί του θέματος, δυσκολεύομαι να καταλάβω την ακριβή λειτουργία κάποιων παράδοξα φθηνών σκάνερ (πχ αυτού) και θα εκτιμούσα πολύ αν κάποιος...ειδήμων με βοηθούσε με βασικές πληροφορίες για αυτά, και ειδικά για τη ψηφιοποίηση. Επιμένω στο φιλμ λόγω αισθητικής :)

(Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν υπάρχει ήδη παρόμοιο τόπικ, νομίζω ότι δεν βρήκα🙃)

Επεξ/σία από Iomd7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δώσε έξω τη δουλειά, σε κάποιο εργαστήριο, τόσο την εμφάνιση, όσο και την ψηφιοποίηση. Να επιμείνεις για καλό σκανάρισμα. Πολλά εργαστήρια έχουν σοβαρά scanner (π.χ Noritsu ) τα οποία απλά ρυθμίζουν σε "γρήγορη" ποιότητα ώστε να ξεπετάνε τη δουλειά. Με ένα scanner σαν αυτό που δείχνεις απλά θα απογοητευτείς.

Εάν τώρα έχεις σκοπό να επενδύσεις 200-300 και βάλε ευρώ, ή σκοπεύεις να ασχοληθείς ουσιαστικά με φιλμ, ίσως και με μεσσαίο φορμά, θα σε καθοδηγήσουμε αλλιώς.

• Like 1

Μάλιστα, σ'ευχαριστώ πολύ! Κυρίως ρώτησα για το συγκεκριμένο γιατί δεν είναι ότι με ενδιαφέρει αμάν και τόσο η ποιότητα..Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σκάνερ μέχρι 100 ευρώ; Γιατί έχει και σε αυτή τη κατηγορία πολλά απ'ότι έιδα. Όπως και νά'χει, όσο το ψάχνω νομίζω πως τσάμπα θα μπω στη διαδικασία 😕

Σίγουρα όχι, σε αυτή τη περίπτωση θα αγόραζα καινούρια κάμερα που έχω βάλει στο μάτι χαχαχ...

7 ώρες πριν, Iomd7 είπε

Μάλιστα, σ'ευχαριστώ πολύ! Κυρίως ρώτησα για το συγκεκριμένο γιατί δεν είναι ότι με ενδιαφέρει αμάν και τόσο η ποιότητα..Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σκάνερ μέχρι 100 ευρώ; Γιατί έχει και σε αυτή τη κατηγορία πολλά απ'ότι έιδα. Όπως και νά'χει, όσο το ψάχνω νομίζω πως τσάμπα θα μπω στη διαδικασία 😕

Σίγουρα όχι, σε αυτή τη περίπτωση θα αγόραζα καινούρια κάμερα που έχω βάλει στο μάτι χαχαχ...

Όπως ακριβώς ειπώθηκε ήδη , δώσε έξω το κομμάτι της εμφάνισης , σκαναρισματος και αφήνουμε στην άκρη το αν θελήσεις να εκτυπώσεις κάποιες εικόνες τυχόν , κάτι που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή αφού έχεις πλέον τα αρνητικά στο χέρι σου . 

Κράτα για σένα το μέρος που λέγεται τι φιλμ θα χρησιμοποιήσεις , από την στιγμή που εξοικειωθείς με την λειτουργία της μηχανής και διαπιστώσεις ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό κάτι που ίσως σου ανοίξει την όρεξη για περαιτέρω βήματα πχ ασπρόμαυρο .

Ένα 24αρι , 36αρι η 12αρι ( δεν γνωρίζω ποια μηχανή βρίσκεται στα χέρια σου ) δεν καταναλώνεται τόσο γρήγορα , αφού η λογική του φιλμ είναι διαφορετική από ένα ψηφιακό μέσο . Στο φίλμ δεν υπάρχει ανάγκη για κάθε τόσο επέμβαση σε ρυθμίσεις , πέρα από μια εστίαση , το μυαλό μένει ήσυχο από τέτοιες σκοτουρες και έχει χρόνο να αφιερωθεί στην εικόνα αυτή καθεαυτή , την στιγμή αλλά και την σύνθεση . 

Εξάλλου ένα η δύο καρούλια θα πάρουν χρόνο για να τραβηχτούν , η δε εμφάνιση τους μαζί με την αγορά δεν θα ξεπεράσουν για νορμάλ φιλμ το 20ευρο . 

Όταν τραβάς με φίλμ ο ρυθμος στην λήψη είναι πολύ πιο αργός απ' ότι με ψηφιακή , κάτι που πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται και στην συνέχεια προσομοιάζει την διαδικασία με αυτή μιας DSLR ας πούμε , οπότε μιλάει για αυξημένο κόστος . Αν μείνεις στο φίλμ και συνεχίσεις παράλληλα μην νομίζεις πως θα τραβήξεις περισσότερα από ένα καρούλια το μήνα . 

Καλή επιτυχία ........

15 ώρες πριν, babisskg είπε

Όπως ακριβώς ειπώθηκε ήδη , δώσε έξω το κομμάτι της εμφάνισης

Στις 3/4/2020 στις 9:33 ΜΜ, Haldol είπε

Δώσε έξω τη δουλειά, σε κάποιο εργαστήριο

Μα, είναι έγκλειστη λέει.

Το film αν είναι παλιό είναι πιθανό να δώσει χειρότερα αποτελέσματα από το σκανάρισμα των τελικών φωτογραφιών, αν βέβαια υπάρχουν. Έκανα προσωπικά το πείραμα αυτό δίνοντας το φιλμ σε φωτογραφικό εργαστήριο και παράλληλα σκανάροντας ο ίδιος τις τελικές φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά ανώτερο με το scanning των τελικών φωτογραφιών. Με σκανάρισμα film δεν έχω ιδία πείρα, ωστόσο έχω σκανάρει πολλές εκατοντάδες αναλογικές φωτογραφίες. Και μια μικρή συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να αποφύγεις τους scanner τεχνολογίας CIS. Προτίμησε αυτούς με τεχνολογία σάρωσης CCD. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη στην απόδοση του χρώματος και το τονικό εύρος.

8 λεπτά πριν, Cntrl+X είπε

Μα, είναι έγκλειστη λέει.

Το film αν είναι παλιό είναι πιθανό να δώσει χειρότερα αποτελέσματα από το σκανάρισμα των τελικών φωτογραφιών, αν βέβαια υπάρχουν. Έκανα προσωπικά το πείραμα αυτό δίνοντας το φιλμ σε φωτογραφικό εργαστήριο και παράλληλα σκανάροντας ο ίδιος τις τελικές φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά ανώτερο με το scanning των τελικών φωτογραφιών. Με σκανάρισμα film δεν έχω ιδία πείρα, ωστόσο έχω σκανάρει πολλές εκατοντάδες αναλογικές φωτογραφίες. Και μια μικρή συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να αποφύγεις τους scanner τεχνολογίας CIS. Προτίμησε αυτούς με τεχνολογία σάρωσης CCD. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη στην απόδοση του χρώματος και το τονικό εύρος.

Θα τελειώσει κάποια στιγμή ο εγκλεισμός, δε θα τελειώσει; :P

Εννοείς σκανάρισμα από τις τυπωμένες φώτο; Θέλω κάποια στιγμή να κάνω κι εγώ αυτό σαν δοκιμή, να σκανάρω δηλαδή 1-2 αρνητικά πολλών ετών, να δω πως έχουν διατηρηθεί. Αλλά προς το παρόν δεν έχω πιο παλιά από 2-3 ετών.

Παλαιότερα έδινα έξω τα αρνητικά μου για σκανάρισμα, όσο και αν έλεγα να τα σκανάρουν σε καλή ποιότητα, πάντα ήμουν απογοητευμένος από το αποτέλεσμα (παρόλο που τα σκάνερ των φωτογραφείων είναι παραπάνω από ικανά). Η τιμή δε πολύ ακριβή για το αποτέλεσμα που έπαιρνα. Δοκίμασα διάφορα φωτογραφεία αλλά στην καλύτερη ήταν μέτρια (μπαίναν στον κόπο για καλύτερο αποτέλεσμα μόνο όταν ήθελα μεγάλες εκτυπώσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να εκτυπώνουμε συνέχεια 30*40).

Προσωπική μου πρόταση στην ts θα ήταν να πάρει ένα scanner και να σκανάρει στο σπίτι τα αρνητικά. Ναι, θα δώσεις 250 για ένα μέτριο scanner (Epson V550) αλλά αν έχεις αρκετά αρνητικά + αν ασχοληθείς στο μέλλον, κατά πάσα πιθανότητα θα καλύψεις το κόστος και θα σου μείνει και το σκάνερ (που σκανάρεις και οτιδήποτε άλλο έγγραφο ή το πουλάς ως μεταχειρισμένο αν δεν ασχοληθείς παραπάνω). Σίγουρα το να σκανάρεις στο σπίτι είναι πολύ πιο χρονοβόρο αλλά σε κάποιους αρέσει η διαδικασία του ψαξίματος, της επεξεργασίας και γενικά το να ασχολείσαι με τις φωτογραφίες σου. Έχω χρόνια να δώσω αρνητικά έξω αλλά αν θυμάμαι καλά η τιμή ήταν 4-5Ε για κάθε φιλμακι, οπότε βλέπεις πόσα αρνητικά έχεις (36 ή 24 πόζες το κάθε φιλμάκι) και αποφασίζεις. Πάντως για δοκιμή δώσε ένα για σκανάρισμα έξω, μπορεί για αυτό που θέλεις να σε καλύψουν.

Επίσης σκέψου και το ενδεχόμενο για ψηφιοποίηση με ψηφιακή κάμερα (ιδανικά dslr), πολύ πιο γρήγορη και με πολύ χαμηλό κόστος (αν έχεις ήδη μια ψηφιακή κάμερα), ενώ τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά από όσο έχω διαβάσει.

Στις 5/4/2020 στις 10:50 ΠΜ, dompred είπε

Επίσης σκέψου και το ενδεχόμενο για ψηφιοποίηση με ψηφιακή κάμερα (ιδανικά dslr), πολύ πιο γρήγορη και με πολύ χαμηλό κόστος (αν έχεις ήδη μια ψηφιακή κάμερα), ενώ τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά από όσο έχω διαβάσει.

Κάπου πήρε το μάτι μου εξάρτημα της νικον, αλλά ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ , το να βάζεις ένα ένα τα αρνητικά σε συγκρατητήρα μπροστά στο φακό και να τα βγάζεις φωτογραφία ;;;;

Για το κόστος, έλεγε κάπου 120$ τιμές ΗΠΑ .

Τα αποτελέσμα που έδειχνε , ήταν όντως εξαιρετικά. 

3 ώρες πριν, Dr_73 είπε

Κάπου πήρε το μάτι μου εξάρτημα της νικον, αλλά ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ , το να βάζεις ένα ένα τα αρνητικά σε συγκρατητήρα μπροστά στο φακό και να τα βγάζεις φωτογραφία ;;;;

Για το κόστος, έλεγε κάπου 120$ τιμές ΗΠΑ .

Τα αποτελέσμα που έδειχνε , ήταν όντως εξαιρετικά. 

Κι εγώ έχω δει το εξάρτημα την Nikon. Υπάρχουν φυσικά και τα slide duplicator από τις εποχές του φιλμ, τα copy stands μαζί με μια φωτοτράπεζα αλλά και τελείως diy κατασκευές. Στην ουσία θέλεις ομοιόμορφο λευκό φωτισμό, σταθερή απόσταση επιφάνειας φιλμ-μηχανής, παραλληλότητα και κάποια σταθερότητα καθώς με το χέρι θα βγουν σίγουρα κουνημένες. Παλαιότερα είχα μια μικρή compact μαζί με αυτοσχέδια φωτοτράπεζα και ένα μικρό τρίποδο. Είχα μια μάσκα από χαρτόνι πάνω στη φωτοτράπεζα και σάντουιτς το φιλμ. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν και κορυφαίο αλλά ήταν αρκετά καλό για το κόστος του.

Γρήγορο είναι σίγουρα από τη στιγμή που θα έχεις τσεκάρει το σετάρισμα (να είναι παράλληλα μηχανή-φιλμ), από εκεί και πέρα δουλεύεις με manual focus (αν θέλεις τσεκάρεις κάθε φορά την εστίαση αλλά αν έχεις στιβαρή διάταξη δεν θεωρώ ότι χρειάζεται) και πραγματικά κλικάρεις τη μηχανή (ιδανικά με remote control ή self timer) και επόμενο καρέ. 36 λήψεις φεύγουν νερό εκεί που το σκάνερ ακόμα ξεκινάει.

Αν έχεις σχετικά σύγχρονη dslr μαζί με αξιοπρεπή φακό (πολύ καλοί και οικονομικοί βρίσκονται οι παλιοί enlarging φακοί), δύσκολα θα δεις κάποια διαφορά. Από εκεί και πέρα κάνεις την επεξεργασία σου κανονικά σε PS ή LR (το negative lab pro είναι κορυφή για το τελευταίο όσο αφορά στα έγχρωμα φιλμ).

Το σετάκι της Nikon σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη καθώς σου έχει έτοιμη την παραλληλότητα, δεν χρειάζεσαι σετάρισμα κάθε φορά, μέχρι και στο χέρι μπορείς να το κάνεις, αρκεί να έχεις μια πηγή φωτός από πίσω.

Στις 6/4/2020 στις 8:08 ΜΜ, dompred είπε

Κι εγώ έχω δει το εξάρτημα την Nikon. Υπάρχουν φυσικά και τα slide duplicator από τις εποχές του φιλμ, τα copy stands μαζί με μια φωτοτράπεζα αλλά και τελείως diy κατασκευές. Στην ουσία θέλεις ομοιόμορφο λευκό φωτισμό, σταθερή απόσταση επιφάνειας φιλμ-μηχανής, παραλληλότητα και κάποια σταθερότητα καθώς με το χέρι θα βγουν σίγουρα κουνημένες. Παλαιότερα είχα μια μικρή compact μαζί με αυτοσχέδια φωτοτράπεζα και ένα μικρό τρίποδο. Είχα μια μάσκα από χαρτόνι πάνω στη φωτοτράπεζα και σάντουιτς το φιλμ. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν και κορυφαίο αλλά ήταν αρκετά καλό για το κόστος του.

Γρήγορο είναι σίγουρα από τη στιγμή που θα έχεις τσεκάρει το σετάρισμα (να είναι παράλληλα μηχανή-φιλμ), από εκεί και πέρα δουλεύεις με manual focus (αν θέλεις τσεκάρεις κάθε φορά την εστίαση αλλά αν έχεις στιβαρή διάταξη δεν θεωρώ ότι χρειάζεται) και πραγματικά κλικάρεις τη μηχανή (ιδανικά με remote control ή self timer) και επόμενο καρέ. 36 λήψεις φεύγουν νερό εκεί που το σκάνερ ακόμα ξεκινάει.

Αν έχεις σχετικά σύγχρονη dslr μαζί με αξιοπρεπή φακό (πολύ καλοί και οικονομικοί βρίσκονται οι παλιοί enlarging φακοί), δύσκολα θα δεις κάποια διαφορά. Από εκεί και πέρα κάνεις την επεξεργασία σου κανονικά σε PS ή LR (το negative lab pro είναι κορυφή για το τελευταίο όσο αφορά στα έγχρωμα φιλμ).

Το σετάκι της Nikon σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη καθώς σου έχει έτοιμη την παραλληλότητα, δεν χρειάζεσαι σετάρισμα κάθε φορά, μέχρι και στο χέρι μπορείς να το κάνεις, αρκεί να έχεις μια πηγή φωτός από πίσω.

Αν βαλεις το φιλμ πανω σε κατι τετοιο  ειναι καλη λυση;

7 ώρες πριν, mr.angelos είπε

Αν βαλεις το φιλμ πανω σε κατι τετοιο  ειναι καλη λυση;

Πιστεύω μια χαρά θα είσαι. Καλό θα ήταν να φτιάξεις (ή να αγοράσεις) μια μάσκα ώστε ο φακός σου να παίρνει το φως μόνο μέσα από το αρνητικό και όχι από όλη την φωτεινή επιφάνεια.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...