Ντίνα_2019 Δημοσ. 1 Απριλίου 2020 Δημοσ. 1 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Μου κατέβασε το αγόρι μου το linux και από εδώ και πέρα θα έχω linux κι οχι windows. Ποια είναι η διαφορά τους; Ποιο προτιμάτε εσείς και γιατί; Επεξ/σία 3 Απριλίου 2020 από Ντίνα_2019
mphxths Δημοσ. 1 Απριλίου 2020 Δημοσ. 1 Απριλίου 2020 TA windows , TO linux , ΟΙ διανομες linux , ΤΟ google , TO search (στο google) , ΟΙ ερωτησεις (που θα πρεπε να κανεις σε αυτον που σου αλλαξε τα windows σε linux) , ΤΟ σπιτι που #μενουμε. 1
dimosthenis7 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Αν απλώς σερφάρεις ή ο υπολογιστής σου δεν είναι δυνατός είναι προτιμότερα τα linux Μην ασχολείσαι περαιτέρω, χρειάζεται αρκετή ενασχόληση και δεν ξέρω αν έχεις ελεύθερο χρόνο και όρεξη Το αρνητικό είναι στα online flash παιχνίδια που το linux δεν έχει καλή υποστήρηξη. Για σερφάρισμα, facebook, ταινίες κτλ που το επίπεδο γνώσης του λειτουργικό δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο, είσαι ΟΚ. Αν είσαι με ubuntu κιόλας θα μπορείς σχετικά εύκολα να εγκαταστήσεις και προγράμματα. 1
PerfectParanoia Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Άρχισε από εδώ. Γενικά μπορείς να εμβαθύνεις όσο θέλεις εσύ και ανάλογα με το τι ελπίζεις να πετύχεις, οπότε δεν στέκει και πολύ το τι πρέπει να ξέρεις χωρίς να δίνεις κάποιο σκοπό (έστω το να μάθεις από περιέργεια). Δεν νομίζω να μπορώ να δώσω καλύτερη γενική ιδέα από το link οπότε αν έχεις κάποια συγκεκριμένη απορία επέστρεψε.
adtakhs Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, Ντίνα_2019 είπε Μου κατέβασε το αγόρι μου τα linux και από εδώ και περα θα εχω linux κι οχι windows. Ποια είναι η διαφορά τους; Ποια προτιμάτε έχεις και γιατί; Καλά έκανε και σου πέρασε Linux. Γιατί : Α) Είναι πολύ πιο σταθερά . Β) Για τους γνώστες είναι πιο ελεύθερα. Γ) Για τους αρχάριους είναι πιο περιορισμένα. Σε βάζουν σε μια νόρμα εργασίας συγκεκριμένη, οπότε δεν υπάρχει το μεγάλο ενδεχόμενο φθοράς του λειτουργικού σου από απερισκεψίες σου. Δ) Δεν χρειάζεσαι antivirus κ.λ.π. Ε) Όλες οι εφαρμογές είναι ΔΩΡΕΑΝ ! Οπότε μπορείς να επιλέξεις ότι θες και να το εγκαταστήσεις ! ΣΤ) Συνήθως μια διανομή Linux έρχεται με προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές για μια πλήρη γενική εμπειρία. Η) Το linux είναι ΕΝΑ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν χίλιες δυο ΔΙΑΝΟΜΕΣ, με διαφορετικό user interface η κάθε μια διαφορετικές προεγκατεστημένες εφαρμογές κ.λ.π. Οπως ακριβώς το android είναι ένα, αλλά έχει διαφορετικό σχεδιασμό η διανομή που έχει η XIAOMI ( Miui ), από αυτή της SAMSUNG (One UI) , από της LG ( LG UX) κ.λ.π. Ετσι και εδώ, αν δεν σου αρέσει η διανομή που έχεις περασμένη, μπορείς να τοποθετήσεις μια άλλη. Θα έχεις ακούσει για UBUNTU , MINT, MAGEIA, MANJARO, PEPPERMINT, LUBUNTU, SOLIDX , ZORIN, SUSE κ.λ.π. Όλες αυτές και πολλές πολλές άλλες είναι ΔΙΑΝΟΜΕΣ που μπορείς σε ένα youtube να δεις πως είναι και τι έχουν και να τις εγκαταστήσεις. Πχ, η τελευταία έκδοση του Ubuntu είναι αυτή. Του Peppermint είναι αυτή. Του Manjaro που εγκατέστησα και εγώ μόλις προχθές είναι αυτή. Mint 19,3 Θ) Στην διανομή που έχεις υπάρχει ένα κέντρο εφαρμογών "λογισμικού" , κάτι σαν το GOOGLE PLAY στο κινητό σου (android), όπου από εκεί μπορείς με παρόμοιο τρόπο να εγκαταστήσεις όποια εφαρμογή θες. (Για την κάθε αλλαγή , εγκατάσταση θα σου ζητά τον κωδικό σου "διαχειριστή") Μπορείς να ψάξεις στο google ποιες είναι οι εναλλακτικές Linux εφαρμογές για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούσες στα Windows και να την εγκαταστήσεις. Αν ακολουθείς αυτό τον τρόπο εγκατάστασης, εργασίας, ΔΕΝ θα έχεις πρόβλημα ΠΟΤΕ στο σύστημά σου. Επεξ/σία 2 Απριλίου 2020 από adtakhs 2
Ντίνα_2019 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 13 ώρες πριν, mphxths είπε TA windows , TO linux , ΟΙ διανομες linux , ΤΟ google , TO search (στο google) , ΟΙ ερωτησεις (που θα πρεπε να κανεις σε αυτον που σου αλλαξε τα windows σε linux) , ΤΟ σπιτι που #μενουμε. Ευχαριστώ για ΤΟ linux. Τα υπόλοιπα τα ήξερα! 10 ώρες πριν, dimosthenis7 είπε Αν απλώς σερφάρεις ή ο υπολογιστής σου δεν είναι δυνατός είναι προτιμότερα τα linux Μην ασχολείσαι περαιτέρω, χρειάζεται αρκετή ενασχόληση και δεν ξέρω αν έχεις ελεύθερο χρόνο και όρεξη Το αρνητικό είναι στα online flash παιχνίδια που το linux δεν έχει καλή υποστήρηξη. Για σερφάρισμα, facebook, ταινίες κτλ που το επίπεδο γνώσης του λειτουργικό δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο, είσαι ΟΚ. Αν είσαι με ubuntu κιόλας θα μπορείς σχετικά εύκολα να εγκαταστήσεις και προγράμματα. Ακριβώς αυτό! Σερφάρω απλά και ο υπολογιστής είχε γίνει πολύ αργός. Γι'αυτό μου το άλλαξε. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! 4 ώρες πριν, adtakhs είπε Καλά έκανε και σου πέρασε Linux. Γιατί : Α) Είναι πολύ πιο σταθερά . Β) Για τους γνώστες είναι πιο ελεύθερα. Γ) Για τους αρχάριους είναι πιο περιορισμένα. Σε βάζουν σε μια νόρμα εργασίας συγκεκριμένη, οπότε δεν υπάρχει το μεγάλο ενδεχόμενο φθοράς του λειτουργικού σου από απερισκεψίες σου. Δ) Δεν χρειάζεσαι antivirus κ.λ.π. Ε) Όλες οι εφαρμογές είναι ΔΩΡΕΑΝ ! Οπότε μπορείς να επιλέξεις ότι θες και να το εγκαταστήσεις ! ΣΤ) Συνήθως μια διανομή Linux έρχεται με προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές για μια πλήρη γενική εμπειρία. Η) Το linux είναι ΕΝΑ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν χίλιες δυο ΔΙΑΝΟΜΕΣ, με διαφορετικό user interface η κάθε μια διαφορετικές προεγκατεστημένες εφαρμογές κ.λ.π. Οπως ακριβώς το android είναι ένα, αλλά έχει διαφορετικό σχεδιασμό η διανομή που έχει η XIAOMI ( Miui ), από αυτή της SAMSUNG (One UI) , από της LG ( LG UX) κ.λ.π. Ετσι και εδώ, αν δεν σου αρέσει η διανομή που έχεις περασμένη, μπορείς να τοποθετήσεις μια άλλη. Θα έχεις ακούσει για UBUNTU , MINT, MAGEIA, MANJARO, PEPPERMINT, LUBUNTU, SOLIDX , ZORIN, SUSE κ.λ.π. Όλες αυτές και πολλές πολλές άλλες είναι ΔΙΑΝΟΜΕΣ που μπορείς σε ένα youtube να δεις πως είναι και τι έχουν και να τις εγκαταστήσεις. Πχ, η τελευταία έκδοση του Ubuntu είναι αυτή. Του Peppermint είναι αυτή. Του Manjaro που εγκατέστησα και εγώ μόλις προχθές είναι αυτή. Mint 19,3 Θ) Στην διανομή που έχεις υπάρχει ένα κέντρο εφαρμογών "λογισμικού" , κάτι σαν το GOOGLE PLAY στο κινητό σου (android), όπου από εκεί μπορείς με παρόμοιο τρόπο να εγκαταστήσεις όποια εφαρμογή θες. (Για την κάθε αλλαγή , εγκατάσταση θα σου ζητά τον κωδικό σου "διαχειριστή") Μπορείς να ψάξεις στο google ποιες είναι οι εναλλακτικές Linux εφαρμογές για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούσες στα Windows και να την εγκαταστήσεις. Αν ακολουθείς αυτό τον τρόπο εγκατάστασης, εργασίας, ΔΕΝ θα έχεις πρόβλημα ΠΟΤΕ στο σύστημά σου. Γνωρίζω μονο το ubuntu. Δεν ήξερα ότι δε τα χρειαστώ antivirus. Ευχαριστώ πολύ!!!
adtakhs Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 5 ώρες πριν, Ντίνα_2019 είπε Ευχαριστώ για ΤΟ linux. Τα υπόλοιπα τα ήξερα! Ακριβώς αυτό! Σερφάρω απλά και ο υπολογιστής είχε γίνει πολύ αργός. Γι'αυτό μου το άλλαξε. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Γνωρίζω μονο το ubuntu. Δεν ήξερα ότι δε τα χρειαστώ antivirus. Ευχαριστώ πολύ!!! Αν ο υπολογιστής σου είναι αργός με μικρή μνήμη, κακώς έβαλες UBUNTU σαν διανομή. Σε συστήματα που είναι σχετικά παλαιά υπάρχουν άλλες διανομές πολύ πιο ελαφριές οι οποίες τρέχουν νερό. Μια από αυτές που χρησιμοποιώ και εγώ σε pc σχετικά παλαιά είναι peppermint , μαζί με μια τοποθετης SSD και τα συστήματα πετάνε. Λόγω διαδικτυακών μαθημάτων έχω περάσει peppermint 10 σε γύρω στα 8-9 φορητά εκπαιδευτικών τις τελευταίες ημέρες. 1
dimosthenis7 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Δημοσ. 2 Απριλίου 2020 Οι νεότερες εκδόσεις του ubuntu είναι συγκριτικά με τις άλλες διανομές, βαριές όπως αναφέρθηκε. Δεν νομίζω πως τόσο εύκολα θα ξαναπεραστεί λειτουργικό, αλλά αν στο μέλλον θεωρηθεί ο υπολογιστής αργός υπάρχουν δύο λύσεις: α) παλιότερη έκδοση του ubuntu (σημιωτέον οι εκδόσεις LTS του ubuntu έχουν πενταετή υποστήριξη) β) το Lubuntu που είναι η ελαφριά έκδοση του ubuntu (φυσικά υπάρχουν και άλλες ελαφριές διανομές, όπως έχουν αναφερθεί και πιο πάνω) Σε φίλους που ήταν ανήδεοι και από υπολογιστές, έχοντας μόνο ιντερνετική χρήση, πάνε χρόνια που τους έχω βάλει ubuntu και δεν είχαν παράπονο, οπότε ride on και welcome to the club. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Απριλίου 2020 Δημοσ. 3 Απριλίου 2020 Στις 2/4/2020 στις 1:08 ΜΜ, Ντίνα_2019 είπε Ακριβώς αυτό! Σερφάρω απλά και ο υπολογιστής είχε γίνει πολύ αργός. Γι'αυτό μου το άλλαξε. Πες του να σου πάρει ένα laptop τώρα με τα 800€ γιατί έτσι κ αλλιώς θα πεθάνουμε όλοι. Και καλύτερα να πας από covid19 παρά από Linux.
mphxths Δημοσ. 3 Απριλίου 2020 Δημοσ. 3 Απριλίου 2020 53 λεπτά πριν, Rockdye είπε Πες του να σου πάρει ένα laptop τώρα με τα 800€ γιατί έτσι κ αλλιώς θα πεθάνουμε όλοι. Και καλύτερα να πας από covid19 παρά από Linux. Η κοπελα δεν ειναι gold digger σαν και σενα ρε
Ντίνα_2019 Δημοσ. 3 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2020 2 ώρες πριν, Rockdye είπε Πες του να σου πάρει ένα laptop τώρα με τα 800€ γιατί έτσι κ αλλιώς θα πεθάνουμε όλοι. Και καλύτερα να πας από covid19 παρά από Linux. Χαχαχα. Καλό!
Kerberos88 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2020 Αυτό το βίντεο εξηγεί τα βασικά. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι είναι ελεύθερο λογισμικό, που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να το αλλάξει όσο θέλει και μπορεί καθώς και να γνωρίζει πως το λειτουργικό είναι ασφαλές και δεν συλλέγει προσωπικές πληροφορίες του χρήστη. Επειδή αν έχεις γνώσεις μπορείς να αλλάξεις στην κυριολεξία τα πάντα, πολλές ομάδες προγραμματιστών δημοσιεύουν δικιές τους εκδόσεις του Linux, τις λεγόμενες διανομές. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια γκάμα διανομών που μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Το Λίνουξ δεν το συντηρεί μια διεθνή εταιρεία αλλά μια κοινότητα προγραμματιστών, και ως αποτέλεσμα είναι δωρεάν. Επείδη ελάχιστοι χρήστες χρησιμοποιούν Linux, οι περισσότεροι ιοί δεν είναι φτιαγμένοι για Linux, δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσεις ιό (καμία θα έλεγα εκτός αν σε στοχέυει κάποιος συγκεκριμένα). Ως αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να έχεις antivirus software, το οποίο σου καθυστερεί τον υποολογιστή και αν θες καλό κοστίζει.
rhtoras Δημοσ. 12 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2020 Στις 1/4/2020 στις 10:44 ΜΜ, Ντίνα_2019 είπε Μου κατέβασε το αγόρι μου το linux και από εδώ και πέρα θα έχω linux κι οχι windows. Σε αγαπάει αρα να μην τον χωρήσεις. Στις 1/4/2020 στις 10:44 ΜΜ, Ντίνα_2019 είπε Ποια είναι η διαφορά τους; Θέλουμε σελίδες για να στις πούμε. Εσύ κρατάς οτι το linux είναι διαφορετικό και κάνει όσα εσύ θες να κάνεις. Στις 1/4/2020 στις 10:44 ΜΜ, Ντίνα_2019 είπε Ποιο προτιμάτε εσείς και γιατί; Τις archbased εγώ προτιμώ. Γιατί ? Ευκολία χρησης του τερματικού Μπορείς να εγκαταστήσεις τα πάντα ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ από το aur (είναι ένας χώρος που βάζει ο κάθενας τα προγράμματα του, αυτά ελέγχονται και μπορείς να τα παίρνεις απο εκει) ακόμα και εφαρμογές που δεν υπάρχουν στα αποθετήρια άλλων διανομών Επιλογές... Το arch και οι διανομές που βασίζονται σε αυτό έχουν τις περισσότερες επιλογές. Τυχαίο παράδειγμα: αν θες τα midna εικονίδια που τα σπάνε δεν ξέρω αν τα έχει το ubuntu στα αποθετήρια του, αλλά το mint προ μηνών δεν τα είχε. Στις archbased τα έχει στο aur και σε ένα λεπτό τα έχεις έτοιμα. Είναι rolling... Θα πεις τι πλεονέκτημα έχει αυτό... Κάνεις συχνά τα update (αν δεν έχεις πολλά πράγματα εγκατεστημένα) μιλάμε για δευτερόλεπτα. Έτσι έχεις το ίδιο σύστημα για πάντα. Χωρίς να πέριμένεις ένα μεγάλο update με ότι καλό (ή και κακό) συνεπάγεται αυτό. Έχεις τα πιο καινούρια προγράμματα... Σήμερα π.χ έγινε update στον opera για να μπαίνω internet. Αν ο opera έχει κάποια νέα δυνατότητα εγώ θα την έχω από σήμερα. Αυτοί που έχουν debian, ubuntu κ.λ.π θα την έχουν όποτε το θελήσει η διανομή τους. υ.γ. επειδή θα μου την πέσει η linuxοαστυνομία: έχει και αρνητικά το archbased αλλά προσωπικά θεωρώ τα αρνητικά του λιγότερα από εκείνα του ubuntu.
Προτεινόμενες αναρτήσεις