kon1to Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, cacofonix-3 είπε Ας έπαιρνε δάνειο φίλε μου, από τις τράπεζες, όχι από τον ιδιώτη. Δε συμφώνησα εγώ να τους δανείσω τα λεφτά μου, άτοκα Εσυ προσωπικά όχι, αλλά συμφώνησε το Κράτος. Επεξ/σία 3 Ιουνίου 2020 από kon1to
akarthis Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 7 λεπτά πριν, kon1to είπε αυτό που κάνει η aegean δεν ξέρω αν είναι ηθικό, πάντως είναι νόμιμο και λογικό και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το χωράει ο νους σου... ναι το ιδανικό θα ήταν όποιος έχει κλείσει εισιτήρια να μπορεί να πάρει τα λεφτά του πίσω αλλά είναι πρακτικά αδύνατο στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε... Διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε πως αν η lufthansa, επρεπε να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα από όσες πτήσεις έχουν επηρεαστεί θα "ξέμενε" απο ρευστότητα σε 20 μέρες. Μια εταιρία, η οποία δεν λειτουργεί, άρα δεν έχει έσοδα αλλά με λειτουργικά έξοδα να τρέχουν, πως θα μπορούσε να δώσει άμεσα τόσες αποζημιώσεις; Για ένα ιδιώτη μιλάμε για 50-100-200 ευρώ, για την εταιρία είναι εκατομμύρια... Καλημερα, ουτε νομιμο ουτε λογικο. Δεν αποτελω μετοχος η επενδυτης της εκαστοτε εταιρειας για να τη στηριζω στις δυσκολες εποχες. Το voucher πρεπει να αποτελει επιλογη και μονο για το πελατη. Καταλαβαινω τις δυσκολειες για ολες τις εταιρειες αλλα και των φυσικων προσωπων που χρειαζονται τα χρηματα τους για να τα δαπανησουν οπως αυτοι επιθυμουν(ακομη και για διασκεδαση). 1 1
kon1to Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 6 λεπτά πριν, akarthis είπε Καλημερα, ουτε νομιμο ουτε λογικο. Δεν αποτελω μετοχος η επενδυτης της εκαστοτε εταιρειας για να τη στηριζω στις δυσκολες εποχες. Το voucher πρεπει να αποτελει επιλογη και μονο για το πελατη. Καταλαβαινω τις δυσκολειες για ολες τις εταιρειες αλλα και των φυσικων προσωπων που χρειαζονται τα χρηματα τους για να τα δαπανησουν οπως αυτοι επιθυμουν(ακομη και για διασκεδαση). εννοώ νόμιμο με την από 13/4 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν το έβγαλαν οι αεροπορικές από το κεφάλι τους...
Moderators Malthador Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Moderators Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 40 minutes ago, kon1to said: αυτό που κάνει η aegean δεν ξέρω αν είναι ηθικό, πάντως είναι νόμιμο και λογικό και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το χωράει ο νους σου... ναι το ιδανικό θα ήταν όποιος έχει κλείσει εισιτήρια να μπορεί να πάρει τα λεφτά του πίσω αλλά είναι πρακτικά αδύνατο στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε... Διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε πως αν η lufthansa, επρεπε να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα από όσες πτήσεις έχουν επηρεαστεί θα "ξέμενε" απο ρευστότητα σε 20 μέρες. Μια εταιρία, η οποία δεν λειτουργεί, άρα δεν έχει έσοδα αλλά με λειτουργικά έξοδα να τρέχουν, πως θα μπορούσε να δώσει άμεσα τόσες αποζημιώσεις; Η εταιρεία πήρε λεφτά χωρίς να παραδώσει προϊόν. Αυτό συνιστά το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης. Το προϊόν που αγόρασα ήταν αεροπορικό εισιτήριο. Αυτό σημαίνει ότι έδωσα λεφτά στην εταιρεία για να πληρώσει τα καύσιμα του αεροπλάνου, τους φόρους αεροδρομίου, το προσωπικό εντός και εκτός του αεροπλάνου, το ενοίκιο της, κοκ. Το αεροπλάνο δεν πέταξε άρα δεν είχε έξοδα πτήσης, το προσωπικό της ήταν σε αναστολή, οι υποχρεώσεις της (ΦΠΑ, εισφορές κλπ) επίσης σε αναστολή, οι επιταγές της (αν είχε) κι αυτές σε παράταση, το ενοίκιο είχε έκπτωση, άρα εν ολίγοις η εταιρεία πήρε τα λεφτά μου και τα έβαλε στην τσέπη της απλά και ξάστερα. Και σε αντάλλαγμα μου δίνει μια δωροκάρτα που ΔΕΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΑ. Και παράνομο είναι και παράλογο. Άμα δεν της βγαίνουν τα κουκιά ας πάρει δάνειο. Ή ας κλείσει, όπως ένα κάρο άλλες επιχειρήσεις. Εκτός κι αν ψήνεσαι να μου δώσεις ένα κατοστάρικο και να σου το δώσω μετά από 18 μήνες, άτοκα βεβαίως. Δεν έχω αεροπορική, φούρνο έχω, φαντάζομαι το δικό μου μαγαζί δεν αξίζει να σωθεί ε; 40 minutes ago, kon1to said: Για ένα ιδιώτη μιλάμε για 50-100-200 ευρώ, για την εταιρία είναι εκατομμύρια... Όπως έλεγε κι ο Ζουγανέλης σε ένα μαγαζί στο τέλος της παράστασης «όπως θα φεύγετε, αφήστε στην πόρτα από ένα δίευρω, για σας δεν είναι τίποτα, δυο ευρώ είναι όλα κι όλα, για μας είναι πέντε χιλιάρικα όμως». Όταν η πραγματική ζωή ξεπερνάει την κωμωδία φάση. Επεξ/σία 3 Ιουνίου 2020 από Malthador 1
Nihlus89 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 6 ώρες πριν, Nikos3648 είπε Καλησπέρα διάβασα την κοινοτική οδηγία και λέει ξεκάθαρα πως εφόσον ενημερωθούμε 15 μέρες πριν δεν υπάρχει δικαίωμα αποζημίωσης από το πραγματικό αερομεταφορέα. Παραθέτω και τον κανονισμό. αποζημίωση από τον πραγματικό αερομεταφορέα σύμφωνα με το άρθρο 7, εκτός αν: i) έχουν πληροφορηθεί τη ματαίωση δύο εβδομάδες τουλάχιστον πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης, ή ii) έχουν πληροφορηθεί τη ματαίωση μία έως δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και τους προσφέρεται μεταφορά με εναλλακτική πτήση, που τους επιτρέπει να φύγουν όχι περισσότερο από δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό λιγότερο από τέσσερις ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα άφιξης, ή iii) έχουν πληροφορηθεί τη ματαίωση λιγότερο από επτά ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και τους προσφέρεται μεταφορά με άλλη πτήση, που τους επιτρέπει να φύγουν όχι περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό λιγότερο από δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. 2. Όταν γνωστοποιείται στους επιβάτες η ματαίωση, τους δίνονται εξηγήσεις σχετικά με δυνατή εναλλακτική μεταφορά. 3. Ο πραγματικός αερομεταφορέας δεν υποχρεούται να πληρώσει αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 7 αν μπορεί να αποδείξει ότι η ματαίωση έχει προκληθεί από έκτακτες περιστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. 4. Το βάρος αποδείξεως του αν ενημερώθηκε και πότε ενημερώθηκε ο επιβάτης για τη ματαίωση της πτήσης το φέρει ο πραγματικός αερομεταφορέας. Αποζημίωση ≠ επιστροφή χρημάτων. 1
kon1to Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 18 λεπτά πριν, Malthador είπε Η εταιρεία πήρε λεφτά χωρίς να παραδώσει προϊόν. Αυτό συνιστά το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης. Το προϊόν που αγόρασα ήταν αεροπορικό εισιτήριο. Αυτό σημαίνει ότι έδωσα λεφτά στην εταιρεία για να πληρώσει τα καύσιμα του αεροπλάνου, τους φόρους αεροδρομίου, το προσωπικό εντός και εκτός του αεροπλάνου, το ενοίκιο της, κοκ. Το αεροπλάνο δεν πέταξε άρα δεν είχε έξοδα πτήσης, το προσωπικό της ήταν σε αναστολή, οι υποχρεώσεις της (ΦΠΑ, εισφορές κλπ) επίσης σε αναστολή, οι επιταγές της (αν είχε) κι αυτές σε παράταση, το ενοίκιο είχε έκπτωση, άρα εν ολίγοις η εταιρεία πήρε τα λεφτά μου και τα έβαλε στην τσέπη της απλά και ξάστερα. Και σε αντάλλαγμα μου δίνει μια δωροκάρτα που ΔΕΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΑ. Και παράνομο είναι και παράλογο. Άμα δεν της βγαίνουν τα κουκιά ας πάρει δάνειο. Ή ας κλείσει, όπως ένα κάρο άλλες επιχειρήσεις. Εκτός κι αν ψήνεσαι να μου δώσεις ένα κατοστάρικο και να σου το δώσω μετά από 18 μήνες, άτοκα βεβαίως. Δεν έχω αεροπορική, φούρνο έχω, φαντάζομαι το δικό μου μαγαζί δεν αξίζει να σωθεί ε; Όπως έλεγε κι ο Ζουγανέλης σε ένα μαγαζί στο τέλος της παράστασης «όπως θα φεύγετε, αφήστε στην πόρτα από ένα δίευρω, για σας δεν είναι τίποτα, δυο ευρώ είναι όλα κι όλα, για μας είναι πέντε χιλιάρικα όμως». Όταν η πραγματική ζωή ξεπερνάει την κωμωδία φάση. ελπιζω να καταλαβαινεις οτι η φυση της δουλειας σου είναι τελείως διαφορετική από αυτη της αεροπορικής, του ξενοδοχείου κτλ... δεν εχεις να κανεις με κρατησεις, με προκαταβολες, με μη-επιστρέψιμες τιμές, ουτε υποχρεώθηκες να κλείσεις, ενδεχομενως η δουλεια σου να αυξηθηκε επι καραντινας... επίσης ακομα και αν καποιες υποχρεωσεις ειναι σε αναστολη (ο ΦΠΑ δεν ειναι) δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν άλλα έξοδα που τρέχουν.
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 4 λεπτά πριν, kon1to είπε ελπιζω να καταλαβαινεις οτι η φυση της δουλειας σου είναι τελείως διαφορετική από αυτη της αεροπορικής, του ξενοδοχείου κτλ... δεν εχεις να κανεις με κρατησεις, με προκαταβολες, με μη-επιστρέψιμες τιμές, ουτε υποχρεώθηκες να κλείσεις, ενδεχομενως η δουλεια σου να αυξηθηκε επι καραντινας... επίσης ακομα και αν καποιες υποχρεωσεις ειναι σε αναστολη (ο ΦΠΑ δεν ειναι) δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν άλλα έξοδα που τρέχουν. Ελπιζω να καταλαβαινεις ότι εσενα θα σε αφησει το κρατος να κλεισεις αν αυριο πχ σκαψουν το δρομο και μεινει 10 μερες κλειστος, ή ακομα καλυτερο παραδειγμα, στο θεσσαλονικιο που έξω απο το μαγαζι του ξεκινησαν τα εργα του μετρο και δεν τελειωσαν ποτε.
Moderators Malthador Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Moderators Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 6 minutes ago, kon1to said: ελπιζω να καταλαβαινεις οτι η φυση της δουλειας σου είναι τελείως διαφορετική από αυτη της αεροπορικής, του ξενοδοχείου κτλ... δεν εχεις να κανεις με κρατησεις, με προκαταβολες, με μη-επιστρέψιμες τιμές, ουτε υποχρεώθηκες να κλείσεις, ενδεχομενως η δουλεια σου να αυξηθηκε επι καραντινας... επίσης ακομα και αν καποιες υποχρεωσεις ειναι σε αναστολη (ο ΦΠΑ δεν ειναι) δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν άλλα έξοδα που τρέχουν. Ναι μωρέ, είναι άλλο άμα είσαι αεροπορική. Επίσης άλλο άμα είσαι τράπεζα. Ή άμα είσαι σουπερμάρκετ (Carrefour π.χ.). Ή άμα είσαι ΔΕΗ/ΟΤΕ. Ή άμα είσαι ΛΑΡΚΟ. Ή άμα είσαι Siemens. Γενικά άμα το μαγαζάκι σου δεν προσφέρει πολλά ψηφαλάκια είναι άλλο πράγμα, και να κλείσεις δεν πειράζει. 2
kon1to Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 2 λεπτά πριν, Malthador είπε Ναι μωρέ, είναι άλλο άμα είσαι αεροπορική. Επίσης άλλο άμα είσαι τράπεζα. Ή άμα είσαι σουπερμάρκετ (Carrefour π.χ.). Ή άμα είσαι ΔΕΗ/ΟΤΕ. Ή άμα είσαι ΛΑΡΚΟ. Ή άμα είσαι Siemens. Γενικά άμα το μαγαζάκι σου δεν προσφέρει πολλά ψηφαλάκια είναι άλλο πράγμα, και να κλείσεις δεν πειράζει. η ιδια νομοθεσια ισχυει για ξενοδοχεια και τουριστικα γραφεια... ειναι ολα αυτα εταιριες κολοσσοι που προσφερουν ψηφαλακια;
Moderators Malthador Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Moderators Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 7 minutes ago, kon1to said: η ιδια νομοθεσια ισχυει για ξενοδοχεια και τουριστικα γραφεια... ειναι ολα αυτα εταιριες κολοσσοι που προσφερουν ψηφαλακια; Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία; Εγώ ξέρω ότι τα ξενοδοχεία δίνουν full refunds (και το ίδιο τα μεγάλα τουριστικά γραφεία) ή δίνουν ανοιχτές ημερομηνίες, πράγμα που δεν έχει καν την τσίπα να κάνει η Aegean. Μου έχει διαφύγει κάτι;
kon1to Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 τα ξενοδοχεια δινουν voucher 18 μηνης διαρκειας, και οχι μονο για non-refundable κρατησεις αλλα και για κρατησεις με ελευθερη ακυρωση που απλα εχουν λαβει προκαταβολη. "....Με τα άρθρα 70 και 71 θεσπίστηκε ρύθμιση που επιτρέπει την έκδοση πιστωτικού σημειώματος ισχύος 18 μηνών για ποσά που έχει λάβει η ξενοδοχειακή επιχείρηση ως προκαταβολή, εγγύηση , εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή από κάθε είδους πελάτη ημεδαπό ή αλλοδαπό (μεμονωμένο, τουριστική επιχείρηση) ...." https://www.grhotels.gr/pistotiko-simeioma-ischyos-18-minon-anti-tis-epistrofis-ton-chrimaton-kai-alles-rythmiseis-tis-pnp-13-04-2020/ ξεχασα πριν να αναφερω πριν οτι το ιδιο ισχυει και για συναυλιες, εκδηλωσεις κτλ.. προφανως το ιδανικο ειναι να επιστραφουν τα χρηματα αμεσα, και καλα το κανουν οι εταιριες που μπορουν, αλλα οι περισσοτερες δεν μπορουν, χωρις αυτο να σημαινει οτι εβαλαν τα χρηματα στην τσεπη... 1
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 19 λεπτά πριν, kon1to είπε τα ξενοδοχεια δινουν voucher 18 μηνης διαρκειας, και οχι μονο για non-refundable κρατησεις αλλα και για κρατησεις με ελευθερη ακυρωση που απλα εχουν λαβει προκαταβολη. "....Με τα άρθρα 70 και 71 θεσπίστηκε ρύθμιση που επιτρέπει την έκδοση πιστωτικού σημειώματος ισχύος 18 μηνών για ποσά που έχει λάβει η ξενοδοχειακή επιχείρηση ως προκαταβολή, εγγύηση , εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή από κάθε είδους πελάτη ημεδαπό ή αλλοδαπό (μεμονωμένο, τουριστική επιχείρηση) ...." https://www.grhotels.gr/pistotiko-simeioma-ischyos-18-minon-anti-tis-epistrofis-ton-chrimaton-kai-alles-rythmiseis-tis-pnp-13-04-2020/ ξεχασα πριν να αναφερω πριν οτι το ιδιο ισχυει και για συναυλιες, εκδηλωσεις κτλ.. προφανως το ιδανικο ειναι να επιστραφουν τα χρηματα αμεσα, και καλα το κανουν οι εταιριες που μπορουν, αλλα οι περισσοτερες δεν μπορουν, χωρις αυτο να σημαινει οτι εβαλαν τα χρηματα στην τσεπη... Ας ασφαλιζαν τα χρήματά των πελατών τους για πανδημια όπως εκανε το τεννις.
Nihlus89 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 2 ώρες πριν, kon1to είπε εννοώ νόμιμο με την από 13/4 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν το έβγαλαν οι αεροπορικές από το κεφάλι τους... Η ΠΝΠ είναι ακριβώς ό,τι και το voucher: ένα κωλόχαρτο. Έγραψα προχθές: Στις 1/6/2020 στις 4:48 ΜΜ, Nihlus89 είπε Το ΦΕΚ δεν μπορεί να αναιρέσει το Regulation (EC) No 261/2004 το οποίο διευκρινίζει τα δικαιώματα των επιβατών. Συγκεκριμένα: Και λέω ότι δεν μπορεί να το αναιρέσει, διότι είναι regulation, όχι οδηγία ή προτροπή: Regulations, Directives and other acts Δεν χρειάζεται να ψηφιστεί καν από τα εθνικά κοινοβούλια. Απλά ισχύει. Όπως και να 'χει, φιλοσοφική συζήτηση κάνουμε τώρα, γιατί τι μπορείς να κάνεις; Προφανώς το 99% θα πάρει το voucher + ό,τι πακέτο διάσωσης πάρει η Aegean, παίζει να βγει και κερδισμένη στο τέλος. Δε θα βρεις εύκολα το δίκιο σου, συμφωνώ. Έχω την τύχη να μένω στο ΗΒ, και να έχω πληρώσει για τις πτήσεις αυτές με πιστωτική Amex. Την ίδια μέρα έκλεισε το case και πήρα τα λεφτά μου πίσω, σήμερα ήταν η δεύτερη φορά. Κάτι με το οποίο συμφωνεί και η Κομισιόν: Αναφορά σε κείμενο Transport commissioner Adina Valean said she, along with justice commissioner Didier Reynders, will write to all member states, reminding them to adhere to EU legislation guaranteeing the option of cash refunds to passengers' whose trips have been cancelled due to the ongoing restrictions. "Commission Reynders and I want to ensure that people's right to be reimbursed for their cancelled trips is respected," Valean said. "Member states are primarily responsible for implementing EU legislation," she added. Πηγή Κοινώς, ό,τι κι αν νομοθετήσει το ελληνικό κράτος, oι κανονισμοί της ΕΕ είναι δεσμευτικοί. Η εφαρμογή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωτική. Και η επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης είναι κανονισμός της ΕΕ οπότε κάθε συζήτηση λήγει εκεί. Φυσικά έχουν δικαίωμα να σου προτείνουν voucher, η απόφαση όμως ανήκει σε 'σένα, όχι σε αυτούς. 2
thetiesthatbind Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Θα ορκιζομουν όμως ότι το Ευρωπαϊκό δίκαιο είναι πάνω από το ελληνικό άρα σε περίπτωση chargeback τα λεφτά θα τα πάρει κάποιος πριν από οποιοδήποτε 18μηνο.
grmaster2 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2020 υπάρχει και το Διεθνές δίκαιο με την ίδια λογική είναι ανώτερο όλων. Το Ελληνικό υπερισχύει (ακόμα), για να υπερισχύσει το Ευρωπαϊκό θα πρέπει να περάσει στο Σύνταγμά μας. Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και όχι νόμοι είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη και αν καθυστερεί η εφαρμογή τους βάζουν πρόστιμα. Δηλαδή για να ισχύσει ένας νόμος θα πρέπει να το ψηφίσει η Ελληνική Βουλή. Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο να πας μόνο πρόστιμα μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα και όχι υποχρέωση αλλαγής νόμων όπως έχει δικαίωμα το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα. Αυτά έχω καταλάβει εγώ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις