Προς το περιεχόμενο

Δεν ξερω τι να σπουδασω


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα! 

Ειμαι 19,5 και σπουδαζω τουριστικα τωρα σε κολλεγιο που δινει αγγλικο πτυχιο franchise. Περασα βαρια καταθλιψη  (διαγνωσμενη) απο τα 13 μεχρι και προσφατα γιατι δυστυχως μου συνεβη κατι που δεν μπορεσα να ξεπερασω ευκολα. Πανελληνιες εγραψα σε φαση τουριστας γιατι δεν διαβαζα , δεν πηγαινα φροντηστηριο κιολας (οχι απο δικη μου επιλογη), εγραψα πατο και δεν περασα πουθενα, ημουν οικονομικη κατευθυνση γιατι ειχα ακουσει απο καθηγητες οτι ειναι ευκολα και πηρα και βιολογια γενικης για να ανοιξω 2ο πεδιο αν εχει ο θεος. Ειπα στους γονεις μου να παω ιεκ παιδαγωγικα (βοηθος βρεφονηπιοκομου)που ειναι κατι βατο και μιας και ειμαι κοπελα μου ταιριαζει και μου ειπαν οχι θα ξαναδωσεις. Εδωσα παλι μονο με εκθεση ιδιαιτερα ενα δυωρο την εβδομαδα, εδωσα χωρις τη βιολογια και εκανα ενα χειρουργείο εκτακτως λιγο πριν δωσω και τελικα εδωσα τα μισα μαθηματα μονο. Εγραψα ακομη πιο χαμηλα αυτη τη φορα και δεν περασα παλι πουθενα. Γενικως προσφατα αρχισα να το ξεπερναω ολο αυτο γιατι στηριξη απο τους γονεις μου δεν ειχα και αρχισα ψυχοθεραπειες αφου ενηλικιωθηκα και το εμαθαν οι γονεις μου και με σταματησαν και τωρα ομως παλι κανω στα κρυφα και το εχω παραπονο. Το θεωρουν αδυναμια και οτι εχω αδυναμο χαρακτηρα.. Εγω παντα ημουν αριστη στη πληροφορικη και παντα τα επιανα με το πρωτο και μου φαινοντουσαν πολυ ενδιαφερον, ειχα πολυ ψηλους βαθμους σε βιολογια, χημεια και πληροφορικη και αν διαβαζα ημουν αριστη στα μαθηματικα. Οσες φορες το εχω προσπαθησει εχω παρει πολυ καλους βαθμους και κοιταω πισω και λεω τι κριμα που εχασα τοσες ευκαιριες.. Γραφτηκα τελος παντων σε αυτη τη σχολη με επιδοτηση οποτε σκεφτειτε για κολλεγιο καποιος πληρωνει 700 και εγω δινω το μισο για την πρωτη χρονια σαν επιδοτηση αλλα την σταματησα προσφατα και οι δικοι μου δεν το ξερουν, πληρωνουμε μισα μισα γιατι δουλεψα το καλοκαιρι και ειχα κατι στην ακρη, απο του χρονου θα δινουμε πιο πολλα ομως γιατι δεν δινουν επιδοτιση . Δεν μου αρεσει αυτο το αντικειμενο παρα πολυ, το επελεξα μετα απο συζητηση με την φιλολογο που με προετοιμασε για να δωσω την 2η φορα και μου ειπε να το κοιταξω γιατι εχει δουλειες. Δεν ειναι οτι δεν με ενδιαφερει τελειως, μαλιστα ειναι πολυ ευκολο και βατο, απλα δεν με ενδιαφερει παρα πολυ σαν κλαδος, ειχε πληροφορικη σαν τμημα απλα φοβομουν μηπως ειχα κενα και νομιζα πως δεν θα τα καταφερω,. Κοιταζω μηπως φυγω Βρετανια για να προγραμμα biomedical sciences bachelor και ισως κανω coding σε κεντρο τυπου ιεκ ενω κανω την πρακτικη. Ισως να μαζεψω παλι και θα δουλευω παρτ ταιμ και εκει, σε εστιες ειναι πολυ ακριβα οποε το να νοικιασω με συγκατοικο σε μια οικονομικη περιοχη, εχω συμβουλευτει κεντρο που βοηθαει σε αυτα και αφου θα γινω που θα δινω στο κολλεγιο γιατι να μην παω εξω αφου τα ιδια χρηματα θα ειναι. Αγγλικα ξερω οποτε δεν εχω θεμα, το θεμα ειναι να δω τι θα κανω, αν παρουν παραταση οι φετινες πανελληνιες παντως ισως τολμησω να ξαναδωσω, στην αρχη της χρονιας δεν ειχα και πολυ κουραγιο και φωναζαν στο σπιτι οτι χανω χρονιες

Επεξ/σία από liaenn
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα. δεν υπαρχει θεμα με το οτι δεν ξερεις τι θες να σπουδασεις. κανεις στα 18 δεν ξερει τι θελει να κανει ή μαλλον πολυ λιγοι ξερουν. Εγω ας πουμε στα 26 εδωσα πανελληνιες... Για να αποφασισεις πιο ευκολα τι θες και τι σου αρεσει, σου προτινω να κανεις 2 πραγματα.

1) Βρισκεις καποιον που εχει τελειωσει την σχολη που θες να πας και τον ρωτας πραγματα οπως: πως ειναι τα μαθηματα, πως ειναι η εγρασια στον τομεα αυτον και γενικα οτι αλλη πληροφορια θεωρεις σημαντικη για σενα.

2) αν δεν εχεις καποιον να ρωτησεις, κανεις το αλλο: googlαρεις την σχολη που σε ενδιαφερει. εστω πληροφορικη ΕΚΠΑ (παραδειγμα), κοιτας τα μαθηματα πρωτου εξαμηνου, βλεπεις αν σου τραβανε την περιεργια, αν ναι, πας κοιτας τα περιγραμματα των μαθηματων αυτων που γραφει αναλυτικα ποια κεφαλαια κανεις στο μαθημα, με τι ασχολειται το μαθημα, τι γνωσεις πρεπει να εχεις για να παρακολουθησεις και αλλα πολλα. Αν αφου κανεις αυτα ενδιαφερεσαι ακομα για την σχολη και το προγραμμα σπουδων της, τοτε πας στο ιντερνετ και βρισκεις μαθηματα ή σημειωσεις μαθηματων και κανε μια αναγνωση να δεις τι παιζει. Για παραδειγμα ολες οι σχολες πληροφορικης εχουν προγραμματισμο στην γλωσσα C. Πηγαινε στο ιντερνετ και βρες tutorials και ξεκινα να κανεις κατι να δεις αν σου αρεσει. Επιπλεον μπορεις να πατησεις το ονομα του μαθηματος στο google, π.χ. "Ψηφιακη Σχεδιαση" και θα βρεις σημειωσεις απο πολλα πανεπιστημια στην ελλαδα που εχουν το μαθημα αυτο και μπορεις να διαβασεις να δεις αν καταλαβαινεις. 

Γενικα

1) Γενικα, σε κανεναν δεν αρεσουν ΟΛΑ τα μαθηματα του προγραμματος σπουδων που παρακαλουθθει στην σχολη του. Το θεμα ειναι τα μαθηματα που δεν σου αρεσουν να ειναι λιγα και οχι η πλειοψηφια.

2) Κανεις δεν θα σου πει τι να σπουδασεις. Και εγω ειχα παει σε συμβουλο επαγγελματικου προσανατολισμου, ειχα ακουσει προτασεις οικογενειας και φιλων κλπ. Ολα αυτα ειναι ευπροσδεκτα, αλλα στο τελος μονος σου διαλεγεις και για να διαλεξεις θελει ψαξιμο, δεν διαλεγεις σχολη βασει του αν σου ακουγεται καλα το ονομα της σχολης στα αυτια σου.

3) το να δωσεις πανελληνιες θελει να το βαλεις στοχο και 6 μηνες να εισαι συγκεντρωμενη εκει.Εφοσον εχεις λεφτα να πας Αγγλια ή σε κολλεγιο, απλα διεθεσε τα για να κανεις φροντ σε ολα τα μαθηματα των πανελληνιων.

4) Σχετικα για να πας Αγγλια δεν το συνιστω σε επιπεδο προπτυχιακου. Οσο καλα αγγλικα και να ξερεις θα δυσκολευτεις να προσαρμοστεις, θα χαλασεις παρα πολλα λεφτα και ολα αυτα χωρις λογο. Μια χαρα ειναι τα περισσοτερα πανεπιστημια Ελλαδα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απλά θα επισημάνω 2-3 σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:

1) Ποτέ μην κρίνεις ένα Τμήμα απλά από τον τίτλο του. Δες το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα που περιλαμβάνει.

2) Έλεγξε τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχεις από κάθε Σχολή. Τρανταχτό παράδειγμα: Ένας απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής με έναν απόφοιτο του αντίστοιχου τμήματος του ΟΠΑ (Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) δεν μπορούν να προσληφθούν για τις ίδιες θέσεις, και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα υπογραφής (αν θυμάμαι καλά ο απόφοιτος ΤΕΙ έχει δικαίωμα υπογραφής ως Λογιστής Α' τάξης; ). Παρ' όλα αυτά και τα δύο αυτά Τμήματα αναγράφουν στις ιστοσελίδες του πως ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως λογιστής, κάτι το οποίο βλέπεις πως είναι η μισή αλήθεια. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αυτά που ορίζουν το τι μπορείς να κάνεις με το πτυχίο σου και ως τι μπορείς να εργαστείς.

Γενικότερα, κάτι αντίστοιχο ισχύει για όλες τις Σχολές. Το γεγονός πως ο τίτλος του Τμήματός σου περιλαμβάνει κάτι που σε ενδιαφέρει, δεν σημαίνει και πως θα μπορέσεις να ασκήσεις αυτό ακριβώς το επάγγελμα.

3) Στην περίπτωση που σπουδάσεις στο εξωτερικό και θελήσεις μετά να επιστρέψεις Ελλάδα, έλεγξε πρώτα την αναγνώριση του παρεχόμενου από το ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα πτυχίου, διότι πολλές φορές αντιμετωπίζεις θέματα με την ΔΟΑΤΑΠ, ή ακόμη χειρότερα μπορεί να στο αναγνωρίσουν/αντιστοιχίσουν με κάτι πολύ υποδεέστερο (π.χ. να έχεις σπουδάσει 4 χρόνια σε ας πούμε ΑΕΙ και να στο αναγνωρίσουν εδώ ως αντίστοιχο ενός πτυχίου ΙΕΚ), φυσικά με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Επεξ/σία από magnam
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, magnam είπε

 

2) Έλεγξε τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχεις από κάθε Σχολή. Τρανταχτό παράδειγμα: Ένας απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής με έναν απόφοιτο του αντίστοιχου τμήματος του ΟΠΑ (Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) δεν μπορούν να προσληφθούν για τις ίδιες θέσεις, και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα υπογραφής (αν θυμάμαι καλά ο απόφοιτος ΤΕΙ έχει δικαίωμα υπογραφής ως Λογιστές Γ' τάξης; ). παρ' όλα αυτά και τα δύο αυτά Τμήματα αναγράφουν στις ιστοσελίδες του πως ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως λογιστής, κάτι το οποίο βλέπεις πως είναι η μισή αλήθεια. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αυτά που ορίζουν το τι μπορείς να κάνεις με το πτυχίο σου και ως τι μπορείς να εργαστείς.

 

Μια διόρθωση πάνω σε αυτό:

Για το συγκεκριμένο επάγγελμα, είτε από ΤΕΙ είτε από ΑΕΙ βγεις, είναι το ένα και το αυτό. Τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα έχουν.

Και οι δυο μπορούν να εργαστούν σαν Λογιστές. Βασικά σαν βοηθοί λογιστές στην αρχή. Με το πτυχίο τους και μόνο και οι δυο θα πάρουν από το Οικ. Επιμελητήριο την Β' Τάξη Λογιστή, και εφόσον συμπληρώσουν 3ετία στην Β' τάξη θα μπορούν να κάνουν αίτηση και να συμμετέχουν σε εξετάσεις αναβάθμισης σε Γ' τάξη. 

Παλαιότερα ίσχυε εν μέρη αυτό που λες, αλλά και αυτό ξεπερνιόταν σύμφωνα με την προϋπηρεσία. 

Επεξ/σία από rg550
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, rg550 είπε

Μια διόρθωση πάνω σε αυτό:

Για το συγκεκριμένο επάγγελμα, είτε από ΤΕΙ είτε από ΑΕΙ βγεις, είναι το ένα και το αυτό. Τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα έχουν.

Και οι δυο μπορούν να εργαστούν σαν Λογιστές. Βασικά σαν βοηθοί λογιστές στην αρχή. Με το πτυχίο τους και μόνο και οι δυο θα πάρουν από το Οικ. Επιμελητήριο την Β' Τάξη Λογιστή, και εφόσον συμπληρώσουν 3ετία στην Β' τάξη θα μπορούν να κάνουν αίτηση και να συμμετέχουν σε εξετάσεις αναβάθμισης σε Γ' τάξη. 

Παλαιότερα ίσχυε εν μέρη αυτό που λες, αλλά και αυτό ξεπερνιόταν σύμφωνα με την προϋπηρεσία. 

Ευχαριστώ για την διόρθωση, πρέπει να είχα μείνει στα παλιά δεδομένα γιατί θυμόμουν αυτό για τα 2 χρόνια προϋπηρεσίας για την πρώτη Τάξη και 3 για την επόμενη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, με τα επαγγελματικά δικαιώματα υπάρχει γενικότερα θέμα και θέλει ψάξιμο. Όσο συγχωνεύονται/αλλάζουν Τμήματα και Σχολές, μεταβάλλονται και αυτά οπότε θέλει συνεχώς να το ψάχνεις.

Επεξ/σία από magnam
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...