Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχοντας στο χέρι μου τα 2 παραπάνω σώματα, αποφάσισα να συγκρίνω τις οποίες μικρές διαφορές (αν υπάρχουν) στην ποιότητα και ευκρίνεια των φωτογραφιών, χρησιμοποιώντας σε κάθε σώμα τους ίδιους φακούς, υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες φωτογράφησης. Υπόψη ότι και τα 2 σώματα έχουν τον ίδιο αισθητήρα. Βρέθηκα όμως προς εκπλήξεως... (Η' τελικά είμαι τόσο αδαής, ή η εξήγηση είναι απλή και μου διαφεύγει, ή κάτι άλλο...) Εξηγουμαι:

Η D3300, μου δείχνει ότι είναι ένα stop φωτεινότερη. Ενώ αυτό δε παίζει σημαντικό ρόλο σε συνθήκες ημέρας, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού έχει τη σημασία του. Δηλαδη:

Βάζω στη D5500 έναν Sigma 2.8 17-50. Σε manual mode υπό συγκεκριμένες συνθήκες και εστίαση, με ISO 800 και διάφραγμα 2.8 επιλέγω shutter speed 1/20 ώστε η έκθεση να είναι στο 0.

Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνω με την 3300 και προς έκπληξη μου, έπρεπε να επιλέξω shutter speed 1/25 για να είναι η έκθεση στο 0.

Επιλέγοντας 1/20 για να κρατήσω ίδιες ρυθμίσεις, ανέβαζε την έκθεση. Το ίδιο αποτέλεσμα είχα και με τον Nikon 35mm 1.8. Το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα και σε aperture Mode, όπου το σώμα της 3300 επέλεγε πάντα 1 stop γρηγορότερο από την 5500 με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ίδιες. 

Άρα... τί συμβαίνει? 

Δημοσ.

Οι δοκιμές έγιναν με τεχνητό φως (άρα σταθερό) , στοχεύοντας ένα συγκεκριμένο αντικείμενο (άρα κι αυτό σε σταθερό φως) με τη μηχανή στην ίδια ακριβώς θέση (σε τρίποδο) ;;;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η διαφορά του 1/20 με το 1/25 είναι αμελητέα. Δεν είναι 1 στοπ.

Συνεπώς μπορείς να χαλαρώσεις.

Τέτοιες μικροδιαφορές μπορεί να παρατηρηθούν και μόνο από την διαφορά της φωτομέτρησης από σύστημα σε σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι δεν χρησιμοποίησες σποτ φωτομέτρηση, αλλά evaluative. Αυτό το είδος φωτομέτρησης βασίζεται σε πολλά σημεία και σε αλγόριθμους που υπολογίζουν. Η μια μηχανή μπορεί να έχει περισσότερα σημεία αξιολόγησης, ή μπορεί να έχουν διαφορετικούς αλγόρυθμους, ή και τα δυο μαζί.

Επαναλαμβάνω όμως ότι η διαφορά είναι μη αισθητή.

Επεξ/σία από hectorsdad
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, hectorsdad είπε

Η διαφορά του 1/20 με το 1/25 είναι αμελητέα. Δεν είναι 1 στοπ.

Συνεπώς μπορείς να χαλαρώσεις.

Τέτοιες μικροδιαφορές μπορεί να παρατηρηθούν και μόνο από την διαφορά της φωτομέτρησης από σύστημα σε σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι δεν χρησιμοποίησες σποτ φωτομέτρηση, αλλά evaluative. Αυτό το είδος φωτομέτρησης βασίζεται σε πολλά σημεία και σε αλγόριθμους που υπολογίζουν. Η μια μηχανή μπορεί να έχει περισσότερα σημεία αξιολόγησης, ή μπορεί να έχουν διαφορετικούς αλγόρυθμους, ή και τα δυο μαζί.

Επαναλαμβάνω όμως ότι η διαφορά είναι μη αισθητή.

Ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση σου. Και με spot φωτομέτρηση που το δοκίμασα την ίδια διαφορά παντως παρατήρησα. Συμφωνώ ότι η διαφορά τέτοιου είδους μπορεί να είναι αμελητέα, αλλά επειδή πολλές φορές χρησιμοποιώ τη μηχανή για ερασιτεχνική φωτογράφηση με το χέρι σε απογευματινές και βραδυνές ώρες, θα μου ήταν θεωρώ χρήσιμο π.χ. αυτό το 1/3 stop (έχεις δίκιο σε αυτο) διαφορά. 

Επεξ/σία από vayio
Δημοσ.

Έχω παρατηρήσει εδώ

https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos2000d&attr13_1=canon_eos7d&attr13_2=samsung_nx300&attr13_3=nikon_d5500&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=1600&attr16_1=1600&attr16_2=1600&attr16_3=1600&normalization=compare&widget=1&x=-0.05858167469930305&y=0.39960127003038387

ότι σε κάποιες επιλογές μηχανών , δεν δίνουν την ίδια φωτεινότητα. Μερικές μάλιστα χρησιμοποιούν διαφορετικές ταχύτητες.

Αν σου αρέσει να το ψάχνεις με τόση λεπτομέρεια, θα σε διαφωτίσει και το DXO mark , όπου θα δεις ότι ακόμα και μηχανές με τον ίδιο αισθητήρα έχουν διαφορές ως προς τη ευαισθησία.

Με απλά λόγια δηλαδή, μπορεί οι δυο μηχανές σου όταν επιλέγεις ονομαστική ευαισθησία ISO 800 να έχουν διαφορετική πραγματική ευαισθησία ( πχ η μια να έχει 640 και η άλλη 720 ). 

Στην περιπτωσή σου αυτή η διαφορά όπως θα δεις στο link παρακάτω , είναι αμελητέα.

https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D3300-versus-Nikon-D5500___928_998

Και φυσικά υπάρχει και το sample variation

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, vayio είπε

Έχοντας στο χέρι μου τα 2 παραπάνω σώματα, αποφάσισα να συγκρίνω τις οποίες μικρές διαφορές (αν υπάρχουν) στην ποιότητα και ευκρίνεια των φωτογραφιών, χρησιμοποιώντας σε κάθε σώμα τους ίδιους φακούς, υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες φωτογράφησης. Υπόψη ότι και τα 2 σώματα έχουν τον ίδιο αισθητήρα. Βρέθηκα όμως προς εκπλήξεως... (Η' τελικά είμαι τόσο αδαής, ή η εξήγηση είναι απλή και μου διαφεύγει, ή κάτι άλλο...) Εξηγουμαι:

Η D3300, μου δείχνει ότι είναι ένα stop φωτεινότερη. Ενώ αυτό δε παίζει σημαντικό ρόλο σε συνθήκες ημέρας, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού έχει τη σημασία του. Δηλαδη:

Βάζω στη D5500 έναν Sigma 2.8 17-50. Σε manual mode υπό συγκεκριμένες συνθήκες και εστίαση, με ISO 800 και διάφραγμα 2.8 επιλέγω shutter speed 1/20 ώστε η έκθεση να είναι στο 0.

Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνω με την 3300 και προς έκπληξη μου, έπρεπε να επιλέξω shutter speed 1/25 για να είναι η έκθεση στο 0.

Επιλέγοντας 1/20 για να κρατήσω ίδιες ρυθμίσεις, ανέβαζε την έκθεση. Το ίδιο αποτέλεσμα είχα και με τον Nikon 35mm 1.8. Το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα και σε aperture Mode, όπου το σώμα της 3300 επέλεγε πάντα 1 stop γρηγορότερο από την 5500 με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ίδιες. 

Άρα... τί συμβαίνει? 

Τα ISO που λένε οι εταιρείες δεν είναι 100% ακριβή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πολλά Μ43 σώματα με Base ISO 200 που στην πραγματικότητα είναι κοντά στο 100.

Γιατί το κάνουν?

Σε κάποιες περιπτώσεις για να κρύψουν "αδυναμίες". Για παράδειγμα βάζουν ίδιο αισθητήρα σε άλλο/νέο μοντέλο στον οποίο αισθητήρα έχουν κάνει tuning με διαφορετικό σκοπό οπότε κάπου υπερτερεί αλλά και κάπου (αναγκαστικά) υστερεί. Κάτι τέτοιο νομίζω έχει κάνει η Νikon στην D3500.

Στα Μ43 σώματα το κάνουν μάλλον για να δείξουν ότι δεν υστερούν σε dynamic range σε σχέση με τα APSC σώματα.

• Thanks 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, vayio είπε

Άρα... τί συμβαίνει? 

Συμβαίνουν πολύ περισσότερα από ότι φαίνεται αρχικά ......... ξεκινώντας από τον κατασκευαστή του αισθητήρα και προχωροντας πιο πέρα .........

https://m.dpreview.com/articles/8924544559/you-probably-don-t-know-what-iso-means-and-that-s-a-problem

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...