Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας! Έχω έναν υπολογιστή Lenovo ThinkCentre M81 παραμετροποιημένο με επεξεργαστή intel i5 2500 3,30Ghz / μνήμη RAM 8GB (4X2) DDR3 / motherboard της LENOVO (fru03t8182 q65) και ένα τροφοδοτικό AKASA 600w .

Μόλις σήμερα παρέλαβα την Asrock RX580 8GB ως πρώτο κομμάτι ώστε να βολευτώ μέχρι να κάνω ολική αναβάθμιση, την κούμπωσα και δεν βγάζει εικόνα ενώ τροφοδοτείται κανονικά (γυρίζουν τα ανεμιστήρια). Δοκίμασα σε DVI & HDMI έξοδο και τίποτα. Μέσα στο bios είναι επιλεγμένη η κάρτα και γενικά δούλευε το σύστημα με μια παλιά HD 6450 1GB μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Την καινούρια σαν να μην την αναγνωρίζει καθόλου. Κούμπωσα ξεκούμπωσα προσεκτικά, έβαλα έβγαλα τροφοδοσίες, άνοιξα έκλεισα, πάλεψα εκεί κάμποσες ώρες, τίποτα.

Είδα γενικά τα Lenovo έχουν τέτοια θεματάκια και διάβασα ότι ίσως λύνεται με bios update αλλά ο κατασκευαστής δεν υποστηρίζει πλέον το μηχάνημα (η μόνη έκδοση που διαθέτει στα update είναι αυτή που έχω ήδη).

Αύριο θα κουμπώσω ένα πιο σοβαρό τροφοδοτικό να δω μήπως φταίει αυτό (το δικό μου είναι μάπα) αλλά δύσκολο νομίζω. 

Έχετε να προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μήπως έχει να κάνει με την έκδοση του BIOS ?

Σε παλαιά συστήματα πολλές φορές υπάρχουν ασυμβατότητες με κάρτες γραφικών με UEFI BIOS.

Οι κατασκευαστές μητρικών λογικά θα έχουν εκδώσει νεότερα bios για να φτιάξουν την συμβατότητα.

Αν έχεις βάλει το τελευταίο bios όπως λες, κοίταξε μήπως υπάρχει κάποια ρύθμιση στο bios για αυτό τον σκοπό.

Επεξ/σία από adtakhs
Δημοσ.
5 ώρες πριν, adtakhs είπε

Μήπως έχει να κάνει με την έκδοση του BIOS ?

Σε παλαιά συστήματα πολλές φορές υπάρχουν ασυμβατότητες με κάρτες γραφικών με UEFI BIOS.

Οι κατασκευαστές μητρικών λογικά θα έχουν εκδώσει νεότερα bios για να φτιάξουν την συμβατότητα.

Αν έχεις βάλει το τελευταίο bios όπως λες, κοίταξε μήπως υπάρχει κάποια ρύθμιση στο bios για αυτό τον σκοπό.

Ευχαριστώ. Όπως είπα η έκδοση που φέρει το PC είναι η τελευταία (μια του 2014) από όταν και έπαψε η υποστήριξη του συγκεκριμένου μοντέλου (το μόνο update που υπάρχει στο site της Lenovo είναι η έκδοση του 2014 που ήδη έχω).

Μέσα από το Bios έβγαλα το Auto και επέλεξα UEFI αντί Legacy αλλά δεν άλλαξε κάτι. Όπως και επέλεξα να βγάζει Video από PCIe και όχι από τα ενσωματωμένα γραφικά και πάλι το ίδιο. 

Με την παλιά κάρτα ξαναδοκίμασα και παίζει. Η καινούρια δεν.

Δημοσ.

Θα ξεκινήσω με το πιο απλό (οφείλω να ρωτήσω), τροφοδοσία στην κάρτα γραφικών από το τροφοδοτικό έχεις δώσει, σωστά;

Μετά θα αναφέρω ότι πολλά συστήματα της Lenovo και της HP έχουν whitelist συσκευών στο BIOS, μπορούν δηλαδή να παίξουν μόνο με συγκεκριμένα components. Δεν είναι θέμα ασυμβατότητας hardware, έχουν απλά συγκεκριμένη λίστα συσκευών που αναγνωρίζουν. Για πολλά από αυτά τα συστήματα κυκλοφορούν modded BIOS που αφαιρούν αυτόν τον περιορισμό, ψάξε μήπως υπάρχει κάτι και για τη δική σου μητρική.

Δημοσ.
Στις 26/3/2020 στις 12:51 ΠΜ, vdanasto είπε

Θα ξεκινήσω με το πιο απλό (οφείλω να ρωτήσω), τροφοδοσία στην κάρτα γραφικών από το τροφοδοτικό έχεις δώσει, σωστά;

Μετά θα αναφέρω ότι πολλά συστήματα της Lenovo και της HP έχουν whitelist συσκευών στο BIOS, μπορούν δηλαδή να παίξουν μόνο με συγκεκριμένα components. Δεν είναι θέμα ασυμβατότητας hardware, έχουν απλά συγκεκριμένη λίστα συσκευών που αναγνωρίζουν. Για πολλά από αυτά τα συστήματα κυκλοφορούν modded BIOS που αφαιρούν αυτόν τον περιορισμό, ψάξε μήπως υπάρχει κάτι και για τη δική σου μητρική.

Ναι έχω δώσει τροφοδοσία κανονικά, όπως έγραψα άλλωστε παίρνουν μπροστά τα ανεμιστήρια κλπ. Θέμα whitelist το πιο πιθανό, απ' όσο το έψαξα κι εγώ δηλαδή. Modded Bios δεν κατάφερα να βρω ούτε στα forum της lenovo (πολλοί έχουν τέτοιο πρόβλημα). Κουράστηκα κιόλας να ασχολούμαι. Πάμε για καινούριο build.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...