Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κρίμα που κάηκε ένα ακόμη νήμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα. Τσακώνεστε τόσες σελίδες για το πτυχίο vs όχι-πτυχίο. 

Τέλος πάντων, εγώ θα πω ότι βλέπω saturation στον κλάδο οπότε θα χρειαστεί να ξεχωρίσει ο υποψήφιος. Ένα από αυτό είναι και το μεταπτυχιακό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

• Απαντ. 114
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ενα μεταπτυχιακό αμέσως μετα τη σχολή σε οδηγεί περισσότερο προς μια κατευθυνση, που δεδομένου του πόσο γρήγορα αλλάζει η τεχνολογία σημερα δεν είναι ασφαλής επιλογή. Ναι, είναι σιγουρα απο τα προσόντα που ξεχωρίζουν εναν υποψήφιο, δεν είναι ομως απολυτα απαραίτητο να γίνει κατευθείαν μετα την αποφοίτηση, πόσο μάλλον όταν ο φοιτητής θέλει παραλληλα να μπει και στην αγορά εργασίας

Δημοσ.

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πως προκύπτει το γεγονός  οτι κάποιος με μεταπτυχιακό θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη μέσα στην εταιρεία η να χτυπήσει πιο υψηλές θέσεις στην αγορά ; Εγώ πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να αποδειξει οτι το αξίζει και να πουλήσει τον εαυτό σου .

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Predatorkill είπε

Βαζουν οτι θελουν πτυχιο για να μην στελνει οποιος να ναι.

Αμα εχεις 5 χρονια προυπηρεσια πχ με ενα καλο portfolio και ωραια git repos δεν ειναι σιγουρο οτι θα φας ακυρο. 

Μετα τα 2-3 χρονια αμα εισαι καλος και εχεις κανει γνωριμιες στ @@ σου αμα ζητανε πτυχιο, στο μιλητο παει.

Πρώτη φορά που συμφωνούμε.

Και για να πάμε on topic, θα συνιστούσα στον TS να κοιτάξει λεπτομερώς το πρόγραμμα σπουδών του κάθε μεταπτυχιακού. Θέλει προσοχή ποιο μεταπτυχιακό θα επιλέξεις με βάση τις ανάγκες σου. 

Υπάρχουν και δύο χρήσιμα site με μηχανές αναζήτησης που σου εμφανίζουν συγκεντρωμένα (σχεδόν) όλα τα μεταπτυχιακά:

https://www.metaptixiako.gr/

και

https://www.eduguide.gr/grad/

Όπως είπε και κάποιος πριν, δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Εφόσον επιλέξεις κάποιο μεταπτυχιακό, μέχρι να ξεκινήσεις μπορείς να διαβάσεις από το Udemy ή όπου αλλού εσύ θες. Τα περισσότερα ξεκινάνε από Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη νομίζω. Αν δεις πχ ότι το Udemy σε βολεύει και δεν έχει να σου προσφέρει κάτι το μεταπτυχιακό, απλά δεν πας. Το ιδανικό θα ήταν και τα δύο βέβαια. Όρεξη και χρόνο να έχεις...

Δημοσ.

Χαλαλίζω σάλιο σε αυτό το νήμα λέγοντας τα προφανή, αλλά μιας και παρατηρώ ότι κανένας δεν το είπε θα αναλάβω το βάρος να επιβάλλω κάποια λογική.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένη φόρμουλα για να βρεις δουλειά.

Όσο πιο γρήγορα το μάθετε, τόσο καλύτερα για εσάς. Οι περισσότεροι που απάντησαν (για να μην πω όλοι και φάω κράξιμο εκατέρωθεν) από τα λεγόμενα τους φαίνεται πώς δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία για το πώς είναι η ζωή και η εργασία. Καμία απολύτως.

Οι περισσότεροι είναι τόσο μα τόσο φαντασιόπληκτοι που νομίζουν ότι

• όλα τα αφεντικά σκέφτονται με τα ίδια κριτήρια (δεν θέλω πτυχίο, θέλω εμπειρία κλπ.)
  • αν κάτσω και ασχοληθώ μόνος μου με μια γλωσσούλα προγραμματισμού αποκτώ πλεονέκτημα από κάποιον που έχει σφραγίδες από καθηγητές
  • αν έχω ένα χαρτί μου παίρνουν όλοι π*πες

Επειδή είμαι μέσα στην πιάτσα παραπάνω από δέκα χρόνια, θα πω μόνο το εξής.
Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο ερώτημα του ΟΡ. Ποτέ δεν υπήρξε, ποτέ δεν θα υπάρξει.

Τώρα μπορεί να έρθει κάποιος που προφανώς είναι κανας σερσερής που το ύψιστο νόημα της ζωής του είναι να την "λέει" σε ξένους στο ίντερνετ και να με πει: "Μα κοιτά ρε Τζόν, εγώ ξέρω τον τάδε που έγινε αλλιώς από αυτά που λες και πήρε δουλειά με 150.000 το χρόνο χωρίς καν να βγάλει δημοτικό". Guess what? Δεν με νοιάζει. Και ούτε τον ΟΡ θα πρέπει να νοιάζει. Το πώς κάποιος θα ανελιχθεί στον κόσμο και δη στην δουλειά είναι κάτι απόλυτα πολυδιάστατο. Δεν είναι θέμα μιας απλής ερώτησης: Κάνω μεταπτυχιακό ή όχι. Μπορεί ο ΟΡ να κάνει μεταπτυχιακό και να του αρέσει το αντικείμενο, οι συνθήκες και γιατί όχι να βρει καμια δουλειά. Κακό; Μπορεί να μην κάνει, να κάτσει να διαβάσει πέντε βιβλία και πάλι να βρει. Κακό; Όχι και στις δύο περιπτώσεις.

Θα κράξω λίγο, γιατί αυτά τα βλέπω και στην δουλειά μου, αλλά δεν με νοιάζει πολύ. Όποιος έρχεται με το αεράτο ύφος: "Φιλαράκι, έτσι είναι τα πράγματα. Άκου με, ξέρω." 150% δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί ο κόσμος, ζει σε μια φούσκα και απέχει από κάθε τι αξιόλογο. Αυτό που μετράει στην ζωή είναι πάντα να πηγαίνεις μπροστά. Το να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, αν γίνεται, είναι ένα τέτοιο βήμα μπροστά. Άλλωστε γιατί να μην κάνεις, θα έχεις ένα σταθερό σημείο ελέγχου, θα μπεις σε πρόγραμμα και θα δεις πράγματα. Αν μπορώ να πω κάτι για εμένα, καλύτερα πέρασα στο μεταπτυχιακό (από άποψη ιδεών, ανθρώπων) παρά σε όλη μου την φοιτητική ζωή.

Όλοι όσοι λέτε με τόση ευχέρεια "Διάβασε κανα δυο τόμους προγραμματισμό και το ξέρεις" προφανώς παραλείπετε το πιο σημαντικό: Και που ξέρω εγώ ΤΙ να διαβάσω και ΠΩΣ να διαβάσω; Μπορεί ο άλλος να μην γουστάρει να είναι αυτοδίδακτος, να αισθάνεται καλύτερα να δουλεύει σε ένα περιβάλλον ατόμων (όπως μια αίθουσα μεταπτυχιακού) παρά στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του. Αν εσύ ως άτομο γουστάρεις να κάθεσαι μόνος να αναπτύσσεσαι καλό για εσένα. Αλλά μην το παίρνεις πάνω σου και λες ότι έτσι πρέπει να είναι και να βγάζεις τα κόμπλεξ σου.

Τελικό κομμάτι, προσωπική έκκληση στον ΟΡ. Δες το πρόγραμμα σπουδών, και πάρε μια απόφαση όποια και αν είναι αυτή και κράτα την. Δεν θα σε προτρέψω για μεταπτυχιακό γιατί θα με πουν ότι μεροληπτώ. Μίλα με κόσμο, ειδικά καθηγητές στην σχολή σου στον τομέα επαγγελματικής ένταξης (κάθε πανεπιστήμιο έχει) και άρχισε από εκεί. Όλες οι απόψεις που ειπώθηκαν είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό πράγμα: υποθέσεις (και αν δεν έχεις πτυχίο.... και αν κάνεις αίτηση στη Google... και αν είσαι προγραμματιστής με μισθό...). Στην ζωή, θα το δεις, μετράνε τα έργα και όχι τα λόγια.

Αν θες δέξου τα, αν θες κράξε αυτά που είπα. Δεν μπορείς να αναιρέσεις το αντικειμενικό γεγονός ότι είναι αληθή.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Δημοσ.
Στις 24/3/2020 στις 10:53 ΜΜ, rainbownijaja είπε

Είμαι τελευταίο έτος στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πα.Πει.
Θα με βοηθήσει ένα μεταπτυχιακό (π.χ. της Πληροφορικής του ΕΚΠΑ) στην καρίερα μου σαν προγραμματιστής πιστευετε ή στην Ελλάδα δεν το εκτιμάνε πουθενά;

Αν το κάνω το μεταπτυχιακό, θα το κάνω part-time μαζί με δουλειά.
Επίσης, δεν με ενδιαφέρει να φύγω από το software engineering και να πάω ειδικευτώ σε άλλο τομέα όπως δίκτυα, ασφάλεια, μηχανική μάθηση.

Θα σου πω τι γνώμη έχω σχηματίσει εγώ με τη μικρή εμπειρία μου στην αγορά εργασίας. Αυτό που μετρά την αξία σου εκεί έξω καθορίζεται από 2 πράγματα κυρίως, και μετράνε ΚΑΙ τα δύο:

- Να μην είσαι άμπαλος.

- Προϋπηρεσία.

Ναι αιτιολογήσω λίγο, σχετικά με το πρώτο. Πέρα από πτυχία, χαρτιά κλπ που δε θα παρω θέση, όταν πας για μια συνέντευξη θα τσεκάρουν πόσο νιώθεις από γνώσεις. Οι σύγχρονες εταιρείες θα σου βάλουν take home assignments. Αν τα σκατώσεις, θα φας άκυρο, απλό.

Σχετικά με την προϋπηρεσία, όταν μιλάμε για juniors, η προϋπηρεσία είναι ένα σετ από πρακτικές γνωσεις που δεν θα πάρεις στη σχολή αλλά είναι απαραίτητες, όπως και soft skills και εμπειρία και σιγά σιγά πιο deep technical expertise (εργαλεία, αρχιτεκτονικές κλπ). Όλα εξίσου σημαντικά και όλα πάντα με δεδομένο πως δεν είσαι άμπαλος και στο μυαλό και στην αντίληψη που σημαίνει πως είσαι σε θέση gradually και μέρα με τη μέρα να κανεις grow, να μαθαίνεις νέα πράγματα και να λαμβάνεις περισσότερες ευθύνες και δε φυτοζωείς. Κάποιος που έχει μερικά χρόνια ποιοτική προϋπηρεσία μπορεί να ξεκινήσει στα 22 του και στα 26 του να κυνηγά θέσεις senior (αυτά συμβαίνουν δεν στα λέω για πλάκα)

Είσαι στα τελειώματα των σπουδών σου. Περιττό να σου πω πως λόγω του παράγοντα Νο1 πρέπει να φροντίσεις να αποκομίσεις από αυτές τις σπουδές όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Κάνεις μια επένδυση 4+ χρόνων, κάντο να μετρήσει.

Τώρα η σχολή μπορεί να σου πάρει από 4 ως 7+ χρόνια να τη βγάλεις και το αναφέρω γιατί κάθε επιπλέον έτος σπουδών είναι στην πράξη -1 χρόνος προϋπηρεσίας (δεν ασχολούμαι με αυτό που σκέφτεσαι, σχολή με δουλειά παράλληλα γίνεται μόνο από ανάγκη). Το οποίο σημαίνει πως όσο καθυστερείς να πάρεις το πτυχίο σου τόσο περισσότερη προϋπηρεσία χάνεις και τόσο μικρότερη αξία αποκτούν πλέον οι σπουδές σου και αυτό αφορά και τα μεταπτυχιακά. Τώρα το μεταπτυχιακό, κυρίως το κάνεις για 2 λόγους, είτε αν θες να εξειδικευτείς επαγελματικά, πχ τέλειωσε πληροφορική και πας για data science, αρκετά κοινό, είτε γιατί το πας ακαδημαϊκά (αυτό ας το αφήσουμε). Όλα τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά είναι το κλασικό +1-2 έτος σπουδών με γενικές γνώσεις, μαθήματα overlapped με προπτυχιακούς που δε σε κάνει και κάτι πολύ παραπάνω αυτό που είσαι.

Οπότε εγώ θα σου πρότεινα το εξής: Φρόντισε να τελειώσεις στην ώρα σου ή έστω να μην το αργήσεις, αυτό είναι σημαντικό. Αν τελειώσεις αργα μετά πραγματικά δεν έχει κανένα νόμηα να κάνεις μεταπτυχιακά, ξέρω άτομα που πήραν πτυχίο στα 25 μετά καπάκι μεταπτυχιακό, καπάκι στρατό και βγήκαν αγορά εργασίας στα 28. Αυτοί θα έχουν μετά πρόβλημα να βρουν δουλειά κι αν βρουν θα είναι με πολύ μικρότερη δυναμική.

Εφόσον τελειώσεις νωρίς έχεις 2 επιλογές. Το πιο σοφό και συντηρητικό κατά τη γνώμη μου είναι να πιάσεις δουλειά και να δεις πού κυμαίνεσαι και τι σου αρέσει. Αν διαπιστώσεις πως θες αλλαγή καριέρας εύκολα κάνεις το μεταπτυχιακό εξειδίκευσής σου μετά από λίγα χρόνια και με πολύ καθαρότερη εικόνα πλέον για το τι ζητά η αγορά εργασίας.

Αλλιώς, στα 22 σου μπορείς καπάκι να κάνεις ένα μεταπτυχιακό casually μετά το πτυχίο κακό δε θα σου κάνει θα ανοίξεις ίσως λίγο ακόμα και τους ορίζοντές σου. Αν το κάνεις θα σου πρότεινα να κοιτάξεις  για εξωτερικό, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αλλαγή σκηνικού να δεις και καινούργιο να γνωρίσεις άλλλες κουλτούρες κλπ, και τα ελληνικά μεταπτυχιακά δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο εδώ που τα λέμε. Αλλά μην το δένεις κόμπο πως το μεταπτυχιακό εδώ θα σου δώσει κάτι τεχνικά, δες το πιο πολύ σαν ασχολία κι όχι ως εφόδιο.

• Like 1
Δημοσ.

Η παράθεση έγινε γιατί έβαλες ένα link για να στηρίξεις κάτι, που καταρρίπτεται από το ίδιο το link.

16 ώρες πριν, unameit είπε

Δεν διαφωνείτε μαζί μου , αλλά με τη πραγματικοτητα.

Αν πιστευτε πως ένα πτυχίο αρκεί να σας ανοίξει τις πόρτες στη ελεύθερη αγορά , 

μην απογοητευθειτε αν κάποιος με επίδειξη project, έμπρακτη συνεισφορά σε ανάπτυξη , με μετρήσιμα αποτελέσματα, πάρει τη θέση .

Ακόμη και να σας δώσει την ευκαιρία ο εργοδότης , από άποψη θέσεως και μισθού δεν πρόκειται να εξελιχθειτε γρήγορα, σε σύγκριση με κάποιον που 

μετεκπαιδευεται διαρκως με πιστοποιησεις , με συνεχή βελτιστοποιηση του πλαισίου ικανοτήτων του.

To Εγώ πρέπει να συμβαδίζει με τις ικανότητες, δεν αρκούν οι τίτλοι,  διαφορετικά τα βρίσκει κανείς σκούρα εκεί έξω.

Πρέπει πάντα να αποδεικνυεις.

Δε διαφωνεί κανείς σ' αυτά. Αλλά πού το είδες ότι αρκούν μόνο οι τίτλοι; Από πού προκύπτει ότι αυτός με τα χαρτιά δε θα έχει εξίσου μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Υπάρχουν χαρτιά και χαρτιά. Το χαρτί ως πρώτη ανάγνωση δηλώνει κάτι για το επίπεδο σπουδών/γνώσεων του μέσου όρου των φοιτητών του τμήματος. Όπως υπάρχουν εταιρίες και εταιρίες, υπάρχουν τμήματα και τμήματα, βαθμολογίες και βαθμολογίες, μεταπτυχιακά και μεταπτυχιακά, διδακτορικά και διδακτορικά, πιστοποιήσεις και πιστοποιήσεις όπως δηλαδή ισχύει παντού. Γνωστά είναι αυτά στο χώρο. Γιατί π.χ. λέμε τα γνωστά αμερικάνικα ή συγκεκριμένα μετ/κα στην Αγγλία, Ελβετία ακόμη και Ελλάδα κ.ο.κ.; Λες να τα ξύνουν εκεί; Λιώνουν (όλοι) από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η απάντηση στην ερώτηση αν εκτιμάται από τις εταιρίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (ως πρώτη ανάγνωση) ο τίτλος (οποιοσδήποτε) είναι ότι εξαρτάται. Εξαρτάται από την εταιρία/οργανισμό, εξαρτάται από τη θέση, εξαρτάται από τον τίτλο. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή ανάλογα με τις δυνατότητές του (οικονομικές κ.τ.λ.), τα ενδιαφέροντά του και εννοείται τις εκάστοτε συνθήκες (οικογένεια, εργασία κ.τ.λ.). Γενικεύσεις δε χρειάζονται.

Εγώ προτείνω κάποιος, εφόσον έχει τη δυνατότητα και δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια, ακόμη και αν θέλει να γίνει προγραμματιστής (στην παρούσα φάση) να παίρνει όλο το πακέτο. Γιατί να κλείσει κάποιος τις επιλογές του από 22-24 χρονών; 

Δημοσ.
Στις 24/3/2020 στις 9:53 ΜΜ, rainbownijaja είπε

Είμαι τελευταίο έτος στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πα.Πει.
Θα με βοηθήσει ένα μεταπτυχιακό (π.χ. της Πληροφορικής του ΕΚΠΑ) στην καρίερα μου σαν προγραμματιστής πιστευετε ή στην Ελλάδα δεν το εκτιμάνε πουθενά;

Αν το κάνω το μεταπτυχιακό, θα το κάνω part-time μαζί με δουλειά.
Επίσης, δεν με ενδιαφέρει να φύγω από το software engineering και να πάω ειδικευτώ σε άλλο τομέα όπως δίκτυα, ασφάλεια, μηχανική μάθηση.

Πολλες γνωμες σε αυτο το νημα, εγω θα σου πω την προσωπικη μου εμπειρια. Εκανα το μεταπτυχιακο και δε με βοηθησε σαν προγραμματιστη, με βοηθησε σαν Software Engineer γενικοτερα. Εκανα το master μου σε Comp Sci, και τελειωνοντας εχω μαθει παρα πολλα πραγματα σε βαθος που δε τα ειχα φανταστει με το bachelor που πηρα στην Ελλαδα απο το Τει μου. Το master κοιτα το μονο οταν θες να εμβαθυνεις σε μια κατευθυνση και οχι πασπαρτου κατασταση.

Γενικα το μεταπτυχιακο βοηθαει παρα πολυ, οχι τοσο στη δουλεια αλλα για προσωπικο growth σαν engineer, ειναι κατι που δε μπορω να στο εξηγησω απο εδω μεσα.  Δεν εμαθα πραγματα πανω στο προγραμματισμο που δε τα ηξερα, εμαθα ομως μεθοδους για να τις κανω apply για να γραφω πιο efficient κωδικα. Επισης εμαθα πως να σχεδιαζω αλγοριθμους και πως να τους κανω modify οταν χρειαστει με οτι αυτο συνεπαγεται. 

All in all θα ελεγα οτι δεν ειναι απαραιτητο για να βρεις δουλεια και να ξεχωρισεις απο το πληθος, αλλα ειναι πολυ καλο για να εξελιχθεις και να πας deeper στους τομεις που σε ενδιαφερουν περισσοτερο.

• Like 1
Δημοσ.
On 29/04/2020 at 12:30, Dinos_12345 said:

Αν είσαι στο επίπεδο να μπεις για δουλειά στην Google, σίγουρα μπορείς να γράψεις ένα καλό βιογραφικό και cover letter ώστε να φτάσεις σε μια συνέντευξη. Τα χαρτιά ΔΕΝ είναι το παν. Δεν είναι άχρηστα αλλά ούτε αναγκαία, είναι κάτι στην μέση. 

μπα, τα κονέ μετράνε περισσότερο

Δημοσ.

Εγω πιστευω ειναι καλυτερο το να μπεις τωρα στην αγορα εργασιας, να δουλεψεις κανα χρονο να δεις τι παιζει και μετα στοχευμενα να κανεις κανα μεταπτυχιακο που σε ενδιαφερει ή που ξερεις οτι με καποιο τροπο θα βοηθησει στο να ανεβεις στον χωρο εργασιας σου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...