Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Bourdoulas είπε

Εννοείται ότι το Pegi rating δεν είναι ανούσιο. Το Pegi σου δείχνει για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού και δεν έχει να κάνει με τις δεξιότητες που απαιτούνται. Οπότε το παράδειγμα με το GRID είναι άκυρο. 

Μην βλέπετε που εμείς σκαμπαζουμε δύο πράγματα και ξέρουμε τι θα αφήσουμε να παίξει ένα παιδί. Πολλοί δεν γνωρίζουν. 

Όσον αφορά τον TS, ότι και να σου πούμε εμείς δεν έχει νόημα. Προσωπικά εφόσον δεν κάνεις κάτι που έχει βία, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά άλλο τι πιστεύω εγώ και άλλο τι ισχύει στην πραγματικότητα. 

Αν μιλάμε για την έκθεση σε περιεχόμενο προφανώς και δεν είναι ανούσιο το PEGI.Παρ'όλα αυτά, ειδικά σε παιχνίδια σαν το grid δεν έχει νόημα,γιατί είναι ένας Racing Simulator: δεν είναι κάτι που θα του έδινε σημασία το τρίχρονο και ούτε θα καθόσουν να παίξεις αυτό το παιχνίδι μαζί του.

Το κακό είναι πως πολλοί όχι δεν γνωρίζουν,αλλά δεν ενδιαφέρονται κιόλας.Ο OP καλά κάνει και ρωτάει,πολλοί γονείς είναι της νοοτροπίας "Θέλει να παίζει GTA V το 8χρονο καμάρι μου;Να παίξει."

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πώς το βλέπω εγώ, για τα παιδιά μου που είναι 6 και 3½:

1. Αν θέλουν να παίζουν μόνα τους σε συσκευές, από το να καίγονται σε κινητά προτιμώ να παίζουν στο Switch κανένα Mario Maker/Donkey Kong/Tetris. Χαρούμενα games που ξέρω εκ των προτέρων πως δεν θα τρομάξουν σε κάποιο σημείο και δεν θα χρειαστούν κάποια επεξήγηση.
  2. Εάν παίζουμε μαζί, θα ανεβάσω λίγο τον πήχη, όχι σε κάτι τρομακτικό, αλλά σε πιο obscure/strange επίπεδο. Π.χ. παίξαμε μαζί Luigi's Mansion 3 που είναι με φαντάσματα (δεν θα τα άφηνα να το παίξουν μόνα τους) ή αυτό τον καιρό παίζουμε Machinarium, το οποίο είναι δυστοπικό και καταθλιπτικό.
  3. Εάν παίζω μόνος μου και μπορεί να με δούνε (να είναι στο δωμάτιο και να παίζουν με τα παιχνίδια τους π.χ.) ίσως παίξω κάτι πιο gory, αλλά σε κάθε περίπτωση κάτι που να κάνει μπαμ ότι είναι στη σφαίρα του φανταστικού - οπωσδήποτε όχι games που να σφάζω ανθρώπινους χαρακτήρες. Το HZD που αναφέρθηκε στο αρχικό νήμα είναι ένα τέτοιο game, οι μηχανές δεν είναι άνθρωποι και τα παιδιά κατανοούν ότι είναι ψεύτικο όλο αυτό. Πρόσφατα έκανα ένα revisit το Darksiders και τα αφήνα να με βλέπουν μιας και είναι cartoony, εξηγώντας τους παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ζόμπι, άγγελοι και δαίμονες και τους ρώταγα κάθε τόσο αν τρομάζουν με αυτό που βλέπουν (και πάλι στα άγρια killings έστρεφα την οθόνη αλλού).

Είχα προσπαθήσει να παίξω και Breath of the Wild μαζί τους, αλλά κάθε τόσο είχαμε τα «όχι, μπαμπά μη σκοτώνεις τα ζωάκια», οπότε μου έσπασαν τα νεύρα και είπα άστο ρε bro, ας ενηλικιωθούν πρώτα.

Σε κάθε περίπτωση το rating είναι εντελώς ενδεικτικό. Έχω μιλήσει με παιδοψυχολόγους και μου έχουν πει ότι ο κάθε γονιός μπορεί να κρίνει μόνος του τα παιδιά του.

Εγώ στην ηλικία τους πάντως και Nightmare on Elm Street είχα δει και Friday the 13th. Δεν σκότωσα κανέναν. Ακόμα.

Επεξ/σία από Malthador
  • Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.

Το θέμα δεν είναι η βία αλλά οτι πλέον τα γραφικά είναι πιο αληθοφανή με αποτέλεσμα η απεικόνιση της να είναι πιο ακριβής.Άλλο να παίζεις cs 1.5 και άλλο να βλέπεις σήμερα τα μυαλά να πετάγονται μετά από ένα headshot.Δεν θα γίνει απαραίτητα βίαιο ένα παιδί αλλά θα αποκτήσει ανοσία στη βία.Δες το περιστατικό στο δημοτικό με τα παιδιά που έβαλαν κάποιο άλλο να γλύψει τις τούρκικες.Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.Δεν μπορείς να παρακολουθείς κάτι τόσο ακραίο χωρίς να αντιδράσεις.Αλλά όταν από μικρά βομβαρδίζονται από ακραίες εικόνες και αληθοφανή videogames στα οποία έχεις το ελεύθερο να κάνεις ότι θες όπως να σκοτώσεις ή να πας σε οίκο ανοχής τότε για εμένα αυτό φαντάζει απόλυτα λογικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δύσκολο debate όλο αυτό. Ειδικά όταν υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους 2 γονείς.

Το νόμιμο είναι αυτό που αναγράφει το PEGI/ESRB rating που δε το τηρεί κανείς, και προπαντός τα ίδια τα καταστήματα που πουλάν αέρα πατέρα σε 12χρονά. Το θέμα ποιο είναι λοιπόν το σωστό/προβλεπόμενο ή τι καταλήγει να γίνεται στη πράξη όταν μπαίνουν "περιορισμοί"? Προσοχή άλλο το μέτρο που είναι και το ζητούμενο, και άλλο η απαγόρευση και οι περιορισμοί. Ειδικά σε τόσο μικρές ηλικίες που είναι και δύσκολο να εξηγήσεις αυτά τα πράγματα. Επίσης το βασικότερο, εξαρτάται και από το ίδιο το παιδί. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό βαθμό ωριμότητας και το λέω αυτό βάσει εμπειρίας από την ίδια τη οικογένειά μου και το φιλικό μου περιβάλλον.

Η προσωπική μου άποψη σε αυτό το ζήτημα. Είναι χειρότερο λοιπόν να δει κάποιο "ακατάλληλο παιχνίδι" μαζί με τον μπαμπά που μπορεί και να του τα εξηγήσει κιόλας και να αποενοχοποιήσει καταστάσεις ή να κλειστούμε ο καθένας στην γυάλα του δημιουργώντας με το έλλειμμα επικοινωνίας ψευτοταμπού και wierd καταστάσεις? Θέλω να πω καλύτερα να περάσεις 2 ώρες με τον γιο σου και ας δει τα 1000 μύρια που θα του τα εξηγήσεις εσύ όπως πρέπει, παρά να σε χάνει δουλειά, ψώνια, κλείσιμο στο game room με το pc/κονσόλα κλπ. Με την απαγόρευση στο οτιδήποτε το μόνο που θα πετύχεις είναι να τα δει τελικά από περιέργεια από κάπου αλλού, από κάποιον άλλον και με άλλο context που δε θα είναι και το ιδανικότερο. Και αυτό ισχύει για τα πάντα, όχι μόνο τα video games.

Επεξ/σία από ilos
  • Like 3
Δημοσ.

Προσωπικά στον μικρό (4.5 ετών) έχω ξεθάψει το κινέκτ και παίζουμε είτε fruit ninja είτε χορεύουμε με dance central. ειδικά στο fruit ninja χοροπηδάει σαν κατσίκι και κουράζεται και λίγο. καλό είναι να χρησιμοποιούμε και το family timer που βοηθάει να μπει ένα χρονικό όριο σε αυτό που κάνουν.

Δημοσ.

Εγω ειμαι 40 και στο gaming απο τα 6...θυμαμαι ειχε και τοτε παιχνιδια βιαια οπως το barbarian κτλ...Δεν με επηρεασε...Πιο σημαντικο ειναι να μαθεις στα παιδια σου να σκεφτονται...Αυτο γινεται με διαλογο...Εγω να σου πω δεν ειμαι της λογικης να τα βαζουμε μεσα σε μια φουσκα και να τα υπερπροστατευουμε...Βεβαια καθε παιδι ειναι ξεχωριστη περιπτωση, ανταποκρινεται διαφορετικα οποτε ειναι σιγουρα 100% στην κριση του γονιου...Για μενα δεν ειναι κακο να τα προκαλεις, με προσοχη να μη τους δημιουργησεις φοβιες και κομπλεξ...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, xavier είπε

Εγω ειμαι 40 και στο gaming απο τα 6...θυμαμαι ειχε και τοτε παιχνιδια βιαια οπως το barbarian κτλ...Δεν με επηρεασε...Πιο σημαντικο ειναι να μαθεις στα παιδια σου να σκεφτονται...Αυτο γινεται με διαλογο...Εγω να σου πω δεν ειμαι της λογικης να τα βαζουμε μεσα σε μια φουσκα και να τα υπερπροστατευουμε...Βεβαια καθε παιδι ειναι ξεχωριστη περιπτωση, ανταποκρινεται διαφορετικα οποτε ειναι σιγουρα 100% στην κριση του γονιου...Για μενα δεν ειναι κακο να τα προκαλεις, με προσοχη να μη τους δημιουργησεις φοβιες και κομπλεξ...

Δεν υπάρχει πιο λάθος αντιμετώπιση από αυτή. Το ότι εγώ και εσύ δεν πάθαμε κάτι από το gaming δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι για όλους. Σαν κάτι παππούδες που λένε εγώ καπνιζα 2 πακέτα την ημέρα και δεν έπαθα τίποτα. Τι εννοείς ακριβώς δεν σε επηρέασε; δεν έχεις πάρει τσεκουρι να βγεις έξω να αποκεφαλίσεις κόσμο;

Κανείς δεν είπε να τα βάλεις σε μια φούσκα αλλά παρόλα αυτά θέλει σοβαρή διαχείριση και προσοχή γιατί μπορεί εύκολα να ξεφύγει. 

Δηλαδή ας το βάλουμε να παίξει fortnite με όλους τους θηλυκούς χαρακτήρες με τεράστια προσόντα και ντυμένες σαν τσόντες και να το βλέπει η κόρη σου 6-7 χρονών;

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας σε αυτό το θέμα.

Μερικές διευκρυνήσεις σε μερικά posts που έγιναν για να μην κάνω παραθέσεις:

1. Σαφέστατα και παίζει με φυσικά παιχνίδια. Τρενάκια, Τουβλάκια, Μπουλντόζες κλπ όπως επίσης κάνει παρέα συνεχόμενα με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του. 

2. Στην απάντηση ότι δεν είναι λογικό να παίζει ο Πατέρας και όχι το Παιδί, εννοείται πως παίζει αλλά παίζω και εγώ μαζί του παιχνίδια που κρίνω ότι δεν θα τον επηρεάσουν, και επειδή εγώ κρίνω, για αυτό έθεσα αυτό το θέμα, διότι μπορεί να κάνω και λάθος και κάποιος να μου πεί κάτι που δεν μπορούσα να σκεφτώ εγώ.

3. Σχετικά με το PEGI. Και συμφωνώ και διαφωνώ. Η δική μου άποψη, σαν ένα μικρό παράδειγμα, είναι το Fortnite το οποίο είναι 12+. To ότι αφαρείς της ανθρώπινες ζωές με τη σέσουλα χωρίς να πετάγεται αίμα δεν σημαίνει κάτι. Κατα τη γνώμη μου, ίσα ίσα που του δείχνει με πόσο απλό και εύκολο τρόπο γίνεται χωρίς να τρέχει τίποτα. Αντιθέτως αν είχε αίμα θα ήταν στα 18+. αλλά η ουσία είναι η ίδια.

Μια σημείωση για κάτι που παρατήρησα στο σχολείο του μεγάλου μου Γιού που είναι 10. Ακόμη και στα παιδικά παρτυ και στο σχολείο τα θέματα συζήτησης είναι χαρακτήρες απο βιντεοπαιχνίδια, ποιος είναι και σε τι level, πότε θα παιξουνε και ποιοί online κλπ. Παιδιά τα οποία οι γονείς τους (για καλό όπως το σκέφτονται) τα απομόνωσαν απο αυτό, είναι στο περιθώριο σχεδόν απο όλους και μας το λέει και η δασκάλα γιατι δεν μπορούν να μπούν στην παρέα αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Γνώμη μου είναι μέτρο σε όλα. Και ο φυσικός κόσμος και ο ψηφιακός. Δεν μπορείς να απομονώσεις ένα παιδί από την ψηφιακή εποχή, όταν ο κόσμος μας μπαίνει καθημερινά όλο και πιο βαθιά σε αυτήν, ακούφοντας τον Bill Gates που δεν δείχνει οθόνη στα παιδιά του πρίν τα 11 από ότι θυμάμαι.

• Like 2
Δημοσ.

Όλα καλά, αλλά το plot twist μας το άφησες για το τέλος:

11 λεπτά πριν, dimmeneidis είπε

Μια σημείωση για κάτι που παρατήρησα στο σχολείο του μεγάλου μου Γιού που είναι 10

αφού έχεις και πιο μεγάλο παιδί ιδίου φύλου, πως αντιμετώπισες το ίδιο ζήτημα όταν ήταν  5;

11 λεπτά πριν, dimmeneidis είπε

Παιδιά τα οποία οι γονείς τους (για καλό όπως το σκέφτονται) τα απομόνωσαν απο αυτό, είναι στο περιθώριο σχεδόν απο όλους και μας το λέει και η δασκάλα γιατι δεν μπορούν να μπούν στην παρέα αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Αυτό είναι αλήθεια.Γι'αυτό καλό είναι με γονική επιτήρηση να βλέπουν λίγο-λίγο τι παίζει γιατί αναπόφευκτα θα τα βρούνε μόνα τους.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, roybatty είπε

Όλα καλά, αλλά το plot twist μας το άφησες για το τέλος:

αφού έχεις και πιο μεγάλο παιδί ιδίου φύλου, πως αντιμετώπισες το ίδιο ζήτημα όταν ήταν  5;

Το συγκεκριμένο παιδί είναι από την πρώτη μου γυναίκα και ζει μαζί της από τα 3. Εγώ τον παίρνω 2 ΣΚ το μήνα. Οπότε δεν έχω καλή εικόνα του τι έπαιζε και πότε. Πάντως τώρα ξέρω ότι παίζει Fortnite και Minecraft.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, dimmeneidis είπε

Το συγκεκριμένο παιδί είναι από την πρώτη μου γυναίκα και ζει μαζί της από τα 3. Εγώ τον παίρνω 2 ΣΚ το μήνα. Οπότε δεν έχω καλή εικόνα του τι έπαιζε και πότε. Πάντως τώρα ξέρω ότι παίζει Fortnite και Minecraft.

My bad, έχει βαλτώσει το μυαλό τόσες μέρες στο σπίτι και δεν μου πέρασε από το μυαλό αυτή η περίπτωση.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, roybatty είπε

My bad, έχει βαλτώσει το μυαλό τόσες μέρες στο σπίτι και δεν μου πέρασε από το μυαλό αυτή η περίπτωση.

Χαχα, it's ok

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Googlare

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

και 3 6 9 12

_______

Οι εθισμοι δεν έχουν ηλικίες;)

βρειτε κάτι καλύτερο να κανετε

Επεξ/σία από kage
Δημοσ.
15 ώρες πριν, karaLRS είπε

Έχοντας δύο παιδιά μου φαίνεται λίγο παράξενο ένα παιδί να βλέπει τον πατέρα του να παίζει αντί να γίνεται το αντίθετο 🙄

Αυτη ηταν η απορια μου κι εμενα :-)

Δημοσ.

Παιδιά καλά παίζαμε εμείς στα 5 μας βίαια παιχνίδια και δεν σημαίνει ότι αν παίζουν θα γίνουν ψυχωτικα. Αλλά καλό είναι να τα προστατεύουμε. 

Γιατί αυτή η λογική έχει και άλλες προεκτάσεις. Θα έρθει ο άλλος και θα σου και "εγώ έπινα από τα 13 μου και δεν έπαθα τίποτα. Είμαι απόλυτα υγιής και δεν έγινα αλκοολικός". 

ΥΓ. Δεν υπάρχει σύγκριση αλκοολισμού με τα videogames. Είναι όμως ο ίδιος τρόπος σκέψης. 

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...