Simos805 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2020 Καλησπέρα, έχω τα Windows 10 εφκατεστημένα μέσω Bootcamp σε iMac 5K 2017. Έχω dual band router 2.4GHz+5GHz και έχω ίδιο SSID + password και στις δυο μπάντες ώστε οι συσκευές να επιλέγουν αυτόματα που θα μπαίνουν. Όλες οι συσκευές μου καθώς και το iMac στο macOS βάζουν σε προταιρεότητα τα 5GHz εκτός εάν η απόσταση είναι τόσο μεγάλη ώστε τα 2.4GHz να αποδίδουν καλύτερα, τα Windows 10 όμως πότε επιλέγουν τα 2.4 και πότε τα 5 πράγμα ενοχλητικό μιας και παίζω παιχνίδια και θέλω μέγιστη απόδοση WiFi. Υπάρχει τρόπος να επιβάλλω στα Windows 10 να συνδέονται με προταιρεότητα (ή και μόνο) στα 5Ghz?
Cell_7 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2020 Αν πας στις ρυθμίσεις του WiFi adapter σου μπορείς να βρεις όλες τις επιλογές. https://www.mist.com/documentation/force-5-ghz-band-windows-machines/
Simos805 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2020 5 ώρες πριν, Cell_7 είπε Αν πας στις ρυθμίσεις του WiFi adapter σου μπορείς να βρεις όλες τις επιλογές. https://www.mist.com/documentation/force-5-ghz-band-windows-machines/ Δεν υπάρχει η επιλογή prefered band εκεί, ούτε κάποια παρόμοια. Υπάρχουν άλλες που όμως δεν αφορούν το ποιο band θα έχει σε προταιρεότητα δυστυχώς ούτε επιλογή για απενεργοποίηση του ενός band.
xx1100 Δημοσ. 29 Μαΐου 2020 Δημοσ. 29 Μαΐου 2020 Μια ερωτηση... Πρακτικά, τι μας συμφέρει, να δουλεύουν οι συσκευές σε 2.4 ή 5ghz; Ρωτάω για μονοκατοικία με συνολικά 5 εσωτερικά Access Points και 15-20 συσκευές που συνδέονται ασύρματα. (κάμερες, τηλέφωνα, κουδούνια κλπ)
mphxths Δημοσ. 29 Μαΐου 2020 Δημοσ. 29 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 29/5/2020 στις 8:39 ΜΜ, xx1100 είπε Μια ερωτηση... Πρακτικά, τι μας συμφέρει, να δουλεύουν οι συσκευές σε 2.4 ή 5ghz; Ρωτάω για μονοκατοικία με συνολικά 5 εσωτερικά Access Points και 15-20 συσκευές που συνδέονται ασύρματα. (κάμερες, τηλέφωνα, κουδούνια κλπ) Η 2.4 GHz μπαντα εχει μεγαλυτερη εμβελεια και χαμηλοτερες ταχυτητες. Τα αντιστροφα ισχυουν για την 5 GHz μπαντα.Και οταν λεω ταχυτητες εννοουμε την ταχυτητα που συνδεεται η συσκευη με το ρουτερ.Αρα τα δεδομενα μεταξυ 2 συσκευων που συνδεονται στην 5 GHz μπαντα , θα μεταφερονται πιο γρηγορα , λογω της μεγαλης ταχυτητας συνδεσης τους με το ρουτερ. Απο την αλλη συσκευες οπως π.χ. καμερες , δικτυακοι εκτυπωτες και γενικως περιφερειακα που δεν εχουν αναγκη μεγαλων ταχυτητων , δεν υπαρχει λογος (και πολλες φορες δυνατοτητα) να συνδεονται στα 5 GHz. Ετσι πολλοι μοιραζουν τις συσκευες μεταξυ των 2 μπαντων , αναλογως τις αναγκες τους (ειδικα αν καποιος παιζει με σκετο ρουτερ καρφωμενο πανω σε μοντεμ/ρουτερ) ωστε να απομονωνει συσκευες που εχουν υψηλες απαιτησεις σε bandwidth και latency απο αλλες που δεν εχουν.Επισης αν μιλαμε για πολλες συσκευες σε ενα σπιτι (φορητα,σταθερα,κινητα,ταμπλετς) , θες "εσωτερικο bandwidth" για να τις καλυψεις. Τελος μπαινει και ο παραγοντας "ταχυτητα συνδεσης στο ιντερνετ". Σκεψου να εχεις π.χ. vdsl 100αρα. Και το πισι σου να συνδεεται στο ρουτερ στα π.χ. 50mpbs. Αμεσως εχεις κοψει την ταχυτητα σου στο μισο.Σκεψου στο εξωτερικο που εχουν ακομα μεγαλυτερες ταχυτητες στα σπιτια τους...εντεινεται περισσοτερο το προβλημα αυτο. Το ρουτερ θα κατεβαζει με 100..στο πισι σου θα σου ερχονται με 50. Επεξ/σία 31 Μαΐου 2020 από mphxths 1
xx1100 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2020 Στις 29/5/2020 στις 10:14 ΜΜ, mphxths είπε Η 2.4 GHz μπαντα εχει μεγαλυτερη εμβελεια και χαμηλοτερες ταχυτητες. Τα αντιστροφα ισχυουν για την 5 GHz μπαντα.Και οταν λεω ταχυτητες εννοουμε την ταχυτητα που συνδεεται η συσκευη με το ρουτερ.Αρα τα δεδομενα μεταξυ 2 συσκευων που συνδεονται στην 5 GHz μπαντα , θα μεταφερονται πιο γρηγορα , λογω της μεγαλης ταχυτητας συνδεσης τους με το ρουτερ. Απο την αλλη συσκευες οπως π.χ. καμερες , δικτυακες εκτυπωτες και γενικως περιφερειακα που δεν εχουν αναγκη μεγαλων ταχυτητων , δεν υπαρχει λογος (και πολλες φορες δυνατοτητα) να συνδεονται στα 5 GHz. Ετσι πολλοι μοιραζουν τις συσκευες μεταξυ των 2 μπαντων , αναλογως τις αναγκες τους (ειδικα αν καποιος παιζει με σκετο ρουτερ καρφωμενο πανω σε μοντεμ/ρουτερ) ωστε να απομονωνει και συσκευες που εχουν υψηλες απαιτησεις σε bandwidth και latency απο αλλες που δεν εχουν.Επισης αν μιλαμε για πολλες συσκευες σε ενα σπιτι (φορητα,σταθερα,κινητα,ταμπλετς) , θες "εσωτερικο bandwidth" για να τις καλυψεις. Τελος μπαινει και ο παραγοντας "ταχυτητα συνδεσης στο ιντερνετ". Σκεψου να εχεις π.χ. vdsl 100αρα. Και το πισι σου να συνδεεται στο ρουτερ στα π.χ. 50mpbs. Αμεσως εχεις κοψει την ταχυτητα σου στο μισο.Σκεψου στο εξωτερικο που εχουν ακομα μεγαλυτερες ταχυτητες στα σπιτια τους...εντεινεται περισσοτερο το προβλημα αυτο. Το ρουτερ θα κατεβαζει με 100..στο πισι σου θα σου ερχονται με 50. Αρα, αν καταλαβαίνω σωστά, σε ένα σπίτι με αρκετά access points (άρα δεν εχω ζητήματα εμβέλειας) ειναι προτιμότερο να ορισω τα κινητά και τα tablets, η tv στη συχνότητα των 5ghz; Λογικά, αν η κάμερα έχει κοντά Access Point, θα ειναι ταχύτερη στα 5ghz. Αλλά αν μπορεί να παίξει ενσύρματα, αυτό εκναι προτιμιτέο ούτως ή άλλως; Αντίστοιχα, οι δυο εκτυπωτές μπορούν να μείνουν στα 2.4.
mphxths Δημοσ. 1 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, xx1100 είπε Αρα, αν καταλαβαίνω σωστά, σε ένα σπίτι με αρκετά access points (άρα δεν εχω ζητήματα εμβέλειας) ειναι προτιμότερο να ορισω τα κινητά και τα tablets, η tv στη συχνότητα των 5ghz; Εφοσον και τα access points υποστηριζουν 5 GHz μπαντα και αναλογες ταχυτητες. 3 ώρες πριν, xx1100 είπε Λογικά, αν η κάμερα έχει κοντά Access Point, θα ειναι ταχύτερη στα 5ghz. Αλλά αν μπορεί να παίξει ενσύρματα, αυτό εκναι προτιμιτέο ούτως ή άλλως; Ναι ενσυρματα ειναι παντα προτιμητεο μιας και η συνδεση με ασυρματο τροπο δεν εχει εγγυημενη αποδοση*.Απο την αλλη δεν ξερω αν οι ip cameras (η ενσωματωμενη wifi καρτα τους) εχει υποστηριξη για 5 GHz και υψηλες ταχυτητες.Βεβαια εχω καιρο να ασχοληθω με τετοιες καμερες... 3 ώρες πριν, xx1100 είπε Αντίστοιχα, οι δυο εκτυπωτές μπορούν να μείνουν στα 2.4. Ναι. Να αναφερω επισης οτι η 5GHz δεν ειναι συνωνυμη με μεγαλες ταχυτητες.Εχω δει δηλ ασυρματες καρτες που υποστηριζαν 5GHz αλλα ειχαν μεγιστη ταχυτητα συνδεσης στα π.χ. 150/300 Mbps. * Να αναλυσω λιγο αυτο που εγραψα παραπανω.Πραγματικο πειραμα που εκανα.Εχω δυο φορητα με καρτες που υποστηριζουν 5GHz και μεγιστη ταχυτητα συνδεσης 866Mbps (βασικα η μια wifi καρτα παει παραπανω , αλλα δεν παει το modem router μου ) Και τα δυο λοιπον φορητα συνδεονται στο μοντεμ/ρουτερ σε αυτην την μεγιστη ταχυτητα.Οταν λοιπον ξεκινησα να μεταφερω ενα μεγαλο αρχειο μεταξυ τους ή οταν εκανα speed test μεταξυ τους , η ταχυτητα που επιαναν σε πραγματικες πλεον συνθηκες ηταν πολυ χαμηλοτερη.Και η ταχυτητα συνδεσης τους με το ρουτερ επεφτε στα π.χ. 200-300Mbps. Αλλα η μεταφορα γινοταν ακομα με πιο χαμηλη ταχυτητα και απο αυτην.Μολις τελειωνε η μεταφορα , η ταχυτητα συνδεσης ξαναγυρνουσε στα 866Mbps. Oταν συνδεα και τα 2 με καλωδιο στο ρουτερ οπως ηταν φυσικο η μεταφορα γινοταν με ταχυτητες πολυ πολυ κοντα στην ονομαστικη (1000αρι λαν).Αν συνδεα το ενα ασυρματα και το δευτερο ενσυρματα (εναλλαξ) , παλι η ταχυτητα βελτιωνοταν. Ολα αυτα με τα 2 φορητα στα 10 εκατοστα απο το ρουτερ , που σημαινει δεν επηρεαζε η εμβελεια το αποτελεσμα. Με το φτωχο μου το μυαλο το συμπερασμα που βγαζω ειναι οτι οι "μπαντες" εχουν bandwidth...μοιραζουν την ταχυτητα τους σε ολες τις συνδεομενες συσκευες.Δηλαδη η καθε μια δεν προκειται να παιξει στο φουλ της συνδεομενης ταχυτητας...Ειναι και αυτο ενα στοιχειο που πρεπει να υπολογισει καποιος.Δηλαδη οι συσκευες με τον μεγαλυτερο φορτο μεταφορας δεδομενων να πανε στην 5GHz μπαντα και ασε τις αλλες να παλευουν στην 2.4GHz Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2020 από mphxths
xx1100 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2020 2 ώρες πριν, mphxths είπε Εφοσον και τα access points υποστηριζουν 5 GHz μπαντα και αναλογες ταχυτητες. Ναι ενσυρματα ειναι παντα προτιμητεο μιας και η συνδεση με ασυρματο τροπο δεν εχει εγγυημενη αποδοση*.Απο την αλλη δεν ξερω αν οι ip cameras (η ενσωματωμενη wifi καρτα τους) εχει υποστηριξη για 5 GHz και υψηλες ταχυτητες.Βεβαια εχω καιρο να ασχοληθω με τετοιες καμερες... Ναι. Να αναφερω επισης οτι η 5GHz δεν ειναι συνωνυμη με μεγαλες ταχυτητες.Εχω δει δηλ ασυρματες καρτες που υποστηριζαν 5GHz αλλα ειχαν μεγιστη ταχυτητα συνδεσης στα π.χ. 150/300 Mbps. * Να αναλυσω λιγο αυτο που εγραψα παραπανω.Πραγματικο πειραμα που εκανα.Εχω δυο φορητα με καρτες που υποστηριζουν 5GHz και μεγιστη ταχυτητα συνδεσης 866Mbps (βασικα η μια wifi καρτα παει παραπανω , αλλα δεν παει το modem router μου ) Και τα δυο λοιπον φορητα συνδεονται στο μοντεμ/ρουτερ σε αυτην την μεγιστη ταχυτητα.Οταν λοιπον ξεκινησα να μεταφερω ενα μεγαλο αρχειο μεταξυ τους ή οταν εκανα speed test μεταξυ τους , η ταχυτητα που επιαναν σε πραγματικες πλεον συνθηκες ηταν πολυ χαμηλοτερη.Και η ταχυτητα συνδεσης τους με το ρουτερ επεφτε στα π.χ. 200-300Mbps. Αλλα η μεταφορα γινοταν ακομα με πιο χαμηλη ταχυτητα και απο αυτην.Μολις τελειωνε η μεταφορα , η ταχυτητα συνδεσης ξαναγυρνουσε στα 866Mbps. Oταν συνδεα και τα 2 με καλωδιο στο ρουτερ οπως ηταν φυσικο η μεταφορα γινοταν με ταχυτητες πολυ πολυ κοντα στην ονομαστικη (1000αρι λαν).Αν συνδεα το ενα ασυρματα και το δευτερο ενσυρματα (εναλλαξ) , παλι η ταχυτητα βελτιωνοταν. Ολα αυτα με τα 2 φορητα στα 10 εκατοστα απο το ρουτερ , που σημαινει δεν επηρεαζε η εμβελεια το αποτελεσμα. Με το φτωχο μου το μυαλο το συμπερασμα που βγαζω ειναι οτι οι "μπαντες" εχουν bandwidth...μοιραζουν την ταχυτητα τους σε ολες τις συνδεομενες συσκευες.Δηλαδη η καθε μια δεν προκειται να παιξει στο φουλ της συνδεομενης ταχυτητας...Ειναι και αυτο ενα στοιχειο που πρεπει να υπολογισει καποιος.Δηλαδη οι συσκευες με τον μεγαλυτερο φορτο μεταφορας δεδομενων να πανε στην 5GHz μπαντα και ασε τις αλλες να παλευουν στην 2.4GHz Σωστή παρατήρηση και ενδιαφέρουσα η δοκιμή που παραθετεις! Θα γίνουν δοκιμές!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα