Προς το περιεχόμενο

Κορωνοϊός στην Ελλάδα #2

insomnia.gr
Μήνυμα προστέθηκε από Thresh
  • Μια τελευταία προειδοποίηση, το ότι υπάρχει αυτό το topic δεν σημαίνει ότι είναι εξαίρεση στους κανόνες του forum.
  • Επόμενες αναφορές σε κόμματα  και πολιτικά πρόσωπα (εσωτερικού ΚΙ εξωτερικού) δεν θα έχουν "προειδοποιητικές βολές" αλλά απευθείας 30μερο ban.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

23 minutes ago, narta said:

Η χειρουργικη προστατευει τον ασθενη που εχει ανοιχτη πληγη απο τον χειρουγο και τους βοηθους και οχι το αντιθετο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 17,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

20 λεπτά πριν, logistoulis είπε

δηλαδή οι χειρούργοι δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύουν με διάφορους τρόπους από τον ασθενή; 

και σε αυτή τη περίπτωση πώς προστατεύονται; 

Με βαση τη λογικη, οχι, εκτος και αν πιτσιλιστουν απο αιμα κλπ και αυτο διαπερασει τη μασκα που φορουν που ειναι πιθανοτητα μηδαμινη. Ο ασθενης απο την αλλη εχει μια ανοικτη πληγη εκεινη την ωρα και ειναι ευαλωτος σε επιθεσεις παθογονων. Γιαυτο αλλωστε και ολοι οι χειρουργοι και οι βοηθοι τους εχουν πρωτοκολλο προετοιμασιας πριν μπουν να χειρουργησουν. 

Στον φορέα μια καλή υφασμάτινη μηδενίζει σταγονίδια από αναπνοή και ομιλία που εκπέμπει (αυτό επαληθεύτηκε και σε μελέτες που έγιναν πρόσφατα με κάμερες υψηλής ευαισθησίας) και μειώνει έως 50% σταγονίδια από βήχα (λόγο πίεσης εξόδου είναι πιο διαπερατή στην περίπτωση αυτή σε αντίθεση με την χειρουργική που θα μπλοκάρει σε μεγάλο ποσοστό και τον βήχα). Για την αποτελεσματικότητα στον λήπτη έχουν γίνει μόνο μελέτες διαφόρων υλικών σε σχέση με το μέγεθος των σταγονιδίων και θα μπλοκάρει μέρος μόνο των σταγονιδίων (σχεδόν όλα σε μεγάλα μεγέθη, μικρό ποσοστό όσο πέφτουμε κάτω από 10 μm). Σε τι ποσοστό προστασίας μεταφράζεται αυτό για να μην κολλήσεις; Δεν βρήκα μελέτη που να λέει συγκεκριμένα στατιστικά αποτελέσματα. Υπάρχουν μόνο εμπειρικά δεδομένα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ότι υπήρχε διαφορά με την χρήση της υφασμάτινης μάσκας σε σχέση με την μη χρήση της. Γιατί μπορεί να σε προστατεύει ενώ δεν έχει πολύ μεγάλο φιλτράρισμα στα μικρά σταγονίδια; Πολύ απλά γιατί σε σύνηθες περιβάλλον μη υψηλής επικινδυνότητας η συνδυασμένη χρήση και από τον φορέα και από τον λήπτη θα μειώσει πολύ το ιικό φορτίο που κινδυνεύεις να φας στο μικρό χρόνο έκθεσης που θα έχεις που πρακτικά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο αν θα κολλήσεις ή όχι. Αν βάλεις όμως μια τέτοια μάσκα μέσα στην εντατική η πιθανότητα να σε προστατέψει είναι αμελητέα. Προσωπικά θα χρησιμοποιώ υφασμάτινη με τις αντίστοιχες προφυλάξεις απόστασης - χειρισμού. Αν φτιάξεις αυτοσχέδια καλό είναι να έχει τσεπούλα για να βάζεις ενδιάμεσα και ένα είδος φίλτρου. Ακόμα και χαρτί κουζίνας σαν φίλτρο κάνει καλή δουλειά αλλά δυσχεραίνει περισσότερο την αναπνοή σε σχέση με την απλή υφασμάτινη. Αλλιώς αγορά μιας καλής υφασμάτινης από το φαρμακείο να έχει πυκνή βαμβακερή πλέξη. Έχουν βγάλει υφασμάτινες βαμβακερές μάσκες και γνωστή καλτσοβιομηχανία που την βρήκα στο φαρμακείο στα τρία ευρώ και δείχνει καλής ποιότητας.

43 λεπτά πριν, billdanos είπε

Τις οποίες πάλι θα βάζει στην τσέπη του και θα τις ακουμπάει όπου βρει και πάλι θα τις επιστρέφει μέσα στο σπίτι του στο τέλος της ημέρας...

Το εχω σκεφτει αυτο, ισως ενα κουτακι ή μια θηκη απο γυαλια κανει δουλεια, ή ακομα και ενα σακουλακι λεμε τωρα. Λυσεις υπαρχουν το θεμα ειναι αν προστατευουν επαρκως ή οχι.

6 λεπτά πριν, Curtis76 είπε

Το εχω σκεφτει αυτο, ισως ενα κουτακι ή μια θηκη απο γυαλια κανει δουλεια, ή ακομα και ενα σακουλακι λεμε τωρα. Λυσεις υπαρχουν το θεμα ειναι αν προστατευουν επαρκως ή οχι.

θήκη από γυαλιά που τυπικά έρχονται δίπλα στα μάτια σου θα πρέπει να είναι οκ, στην πράξη και αυτές οι περισσότεροι μες στη μπίχλα τις έχουν 

εγώ επιλέγω τσέπη που δεν θα μπαίνει κάτι άλλο μέσα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Curtis76 είπε

Ρε παίδες ... το έχετε κάνει ολόκληρη επιστήμη το θέμα μάσκα ... έλεος δλδ, μάσκα είναι να συγκρατήσει 80% από σταγονίδια για προστασία, δεν είναι πυρηνική φυσική ας πούμε ...
Πάρτε 2-3 χειρουργικές αχρησιμοποίητες μαζί σας (αν προλάβατε να έχετε αγοράσει μπόλικες πριν ξεκινήσει το πανηγύρι της αισχροκέρδιας) σε ένα φάκελο στο σακίδιο σας. Αν φτάσεις στο αμην με αυτή που φοράς την πετάς και βάζεις καινούργια. Αν δεν έχεις χειρουργικές, έχεις υφασμάτινες στο φάκελο ... δεν την πετάς, την βάζεις σε μια άλλη σακούλα στο σακίδιο σου. Στο σπίτι πλύσιμο, σιδέρωμα και ετοιμη για την άλλη φορά. Και πλένεις τα χεράκια σου όταν την βγάλεις από την σακούλα και τέρμα. Δλδ ... με την ίδια λογική ... τα παπούτσια μας που πατάνε δρόμο, δεν έχουν πάνω μικρόβια κτλ? Τι κάνετε, δεν τα βάζετε σπίτι?

Ιός αναπνευστικού είναι ... δεν είναι πυρινική μόλυνση ... έλεος δλδ!

Επεξ/σία από gthe
  • Like 13
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είχα πάει χθες σε ένα ζαχαροπλαστείο και οι 4 υπάλληλοι που ήταν εκεί φορούσαν μάσκες αλλά ταυτόχρονα κάνανε όσα ΔΕΝ  πρέπει να κάνεις όταν φοράς μάσκα.

Τις πιάνανε από εκεί που δεν πρέπει, τις ανεβοκατεβάζανε, τις μισοβγάζανε, τις διορθώνανε και γενικά εφαρμόζανε τις οδηγίες του εγχειριδίου 'Πώς κάνω τα πάντα ΛΑΘΟΣ όταν φοράω μάσκα'.

Δεν φταίνε οι ίδιοι γιατί το να φοράς μάσκα είναι εξαιρετικά άβολο, πόσω δε μάλλον αν τη φοράς ώρες...Κι εγώ τα ίδια θα έκανα, δεν είναι δυνατόν να φοράς σωστά για ώρες ένα τέτοιο πράμα.

Οπότε μήπως να πηγαίναμε σε μάσκες πλέξιγκλας που, χωρίς να τις έχω δοκιμάσει, φαίνονται πολύ πιο άνετες;

Είδα να τη φοράνε 1-2 εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη.

Επεξ/σία από panosssss

2 λεπτά πριν, panosssss είπε

Είχα πάει χθες σε ένα ζαχαροπλαστείο και οι 4 υπάλληλοι που ήταν εκεί φορούσαν μάσκες αλλά ταυτόχρονα κάνανε όσα ΔΕΝ  πρέπει να κάνεις όταν φοράς μάσκα.

Τις πιάνανε από εκεί που δεν πρέπει, τις ανεβοκατεβάζανε, τις μισοβγάζανε, τις διορθώνανε και γενικά εφαρμόζανε τις οδηγίες του εγχειριδίου 'Πώς κάνω τα πάντα ΛΑΘΟΣ όταν φοράω μάσκα'.

Δεν φταίνε οι ίδιοι γιατί το να φοράς μάσκα είναι εξαιρετικά άβολο, πόσω μάλλον αν τη φοράς ώρες...Κι εγώ τα ίδια θα έκανα, δεν είναι δυνατόν να φοράς σωστά για ώρες ένα τέτοιο πράμα.

Οπότε μήπως να πηγαίναμε σε μάσκες πλέξιγκλας που, χωρίς να τις έχω δοκιμάσει, φαίνονται πολύ πιο άνετες;

καλά δε νομίζω ότι είναι πιο άνετες με πλέξιγκλας ακόμα χειρότερες θα είναι 

εγώ πάντως έχω δει και φαρμακοποιό να μην την παλεύει και να την πασπατεύει όλη την ώρα, πρέπει να είναι πολύ δύσκολο 8 ώρες 

2 λεπτά πριν, logistoulis είπε

εγώ πάντως έχω δει και φαρμακοποιό να μην την παλεύει και να την πασπατεύει όλη την ώρα, πρέπει να είναι πολύ δύσκολο 8 ώρες 

Αυτές τις μάσκες πλεξιγκλας που μπορούμε να τις βρούμε;

Δεν φταίνε οι ίδιοι γιατί το να φοράς μάσκα είναι εξαιρετικά άβολο, πόσω μάλλον αν τη φοράς ώρες...Κι εγώ τα ίδια θα έκανα, δεν είναι δυνατόν να φοράς σωστά για ώρες ένα τέτοιο πράμα.

Αυτά τα face shields προφανώς είναι πιο βολικά και προφανώς βολεύουν πολύ περισσότερο. Αλλά βασικά είναι και πιο σπάνια και πιο απαραίτητα στο ιατρικό προσωπικό.

Τώρα χωρίς να θέλω να θίξω εσένα προσωπικά ... ας θίξω ένα θέμα ... είναι δυνατόν τα ζαχαροπλαστεία να είναι ανοιχτά σε περίοδο καραντίνας? Τι είδος πρώτης αναγκης προσφέραν δλδ στο κοινό? Πάστες με ζάχαρη και λιπαρά? Και κάποιοι λοιπόν δούλεαν εν μέσω covid για να συνεχίζει ο κόσμος να τρώει το γλυκάκι του ανέμελος σπίτι του 

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

4 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Ε ναι, δεν την παλεύεις με τίποτα 8 ώρες.

Με πλέξιγκλας πρέπει να είναι 1000 φορές καλύτερα, αν την έβλεπες απο κοντά θα καταλάβαινες.

Το πλέξιγκλας δεν σε ακουμπάει, δεν ακουμπάει στο πρόσωπο, είναι σε απόσταση από το πρόσωπο.

Επεξ/σία από panosssss

Μόλις τώρα, skiabox είπε

Αυτές τις μάσκες πλεξιγκλας που μπορούμε να τις βρούμε;

ιδέα δεν έχω, επίσης δεν ξέρω αν υπάρχουν αυστηρά ιατρικές τέτοιες ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από άλλες χρήσεις

πάντως μιας και λέμε πλέξιγκλας, ένα μεγάλο πλέξιγλας που βάζουν πολλές επιχειρήσεις μπροστά από το ταμείο νομίζω είναι η καλύτερη λύση

και ρουκέτα να φύγει εκείνη την ώρα θα σταματήσει, ίσως κάνει και την όποια χρήση μάσκας περιττή 

• Thanks 1

3 λεπτά πριν, gthe είπε

Τώρα χωρίς να θέλω να θίξω εσένα προσωπικά ... ας θίξω ένα θέμα ... είναι δυνατόν τα ζαχαροπλαστεία να είναι ανοιχτά σε περίοδο καραντίνας? Τι είδος πρώτης αναγκης προσφέραν δλδ στο κοινό?

Η ζάχαρη είναι ναρκωτικό.

Θες να πεθάνουμε από στερητικό σύνδρομο;:D

Ε ναι, δεν την παλεύεις με τίποτα 8 ώρες.

Με πλέξιγκλας πρέπει να είναι 1000 φορές καλύτερα, αν την έβλεπες απο κοντά θα καταλάβαινες.

Το πλέξιγκλας δεν σε ακουμπάει, δεν ακουμπάει στο πρόσωπο, είναι σε απόσταση από το πρόσωπο.

ίσως δεν έχω δοκιμάσει, απλά δεν ξέρω τι παίζει με ζέστη η οποία δεν θα σου πιάνει μόνο το κάτω μέρος της μούρης αλλά και τα μάτια και το μέτωπο (εγώ ούτε σε αυτοκίνητο με κλειστό τζάμι δεν αντέχω και ας έχει έξω -20, η φουλ μάσκα μου κάνει κλεισούρα.. αναπνέιες κανονικά )

ξαναλέω το μεγάλο πλέξι στο ταμείο ή όπου παίζει συναλλαγή με μια τρυπούλα για τα μετρητά και το pos από κάτω ίσως είναι υπεραρκετό και αυτό το έχω δει από φαρμακεία, σουπερμαρκετ , ψιλικατζίδικα μέχρι και βενζινάδικα 

επίσης σε πολλά μινι μάρκετ παίζει και η μαγκιά με παραθυράκι έξω όπου για αυτόν που θέλει απλά ένα τσιγάρο ή καφέ και δεν χρειάζεται καν να μπει μέσα είναι πολυ καλό 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...