Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας, σήμερα κοιτούσα αυτόν τον χάρτη για να δω ποιο dslam είναι πιο κοντά μου για vdsl. To πιο κοντινό βρίσκεται σε απόσταση 1,7 χλμ. Αν όμως επιλέξω την vodafone για vdsl μέσα στον χάρτη μου βγάζει ένα καφάο στα 120μ από το σπίτι μου. Από το dslam του ΟΤΕ μέχρι το καφάο της vodafone η σύνδεση γίνεται με οπτική ίνα? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από το αστικό κέντρο του ΟΤΕ μέχρι το DSLAM στην καμπίνα της Vodafone, η σύνδεση είναι με οπτικη ίνα και από εκεί και μετά (αν μιλάμε για VDSL) με χάλκινο καλώδιο ή πάλι με οπτική ίνα για FTTH.

Ο χάρτης δεν έχει όλες τις καμπίνες, διότι απλά ενημερώνεται από εμάς τους χρήστες, οπότε εξαρτάται αν έχει γίνει από κάποιον στην περιοχή σου.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή τα έχω στο μυαλό μου ως 3 διαφορετικά πράγματα (κέντρο ΟΤΕ - DSLAM - καφάο VDSL), εσύ μου λες πως το DSLAM είναι το καφάο της vodafone στο οποίο έρχεται η οπτική ίνα? 

Επίσης κάτι που με κάνει κάνει σκεπτικό είναι πως παρόλο που είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου, εγώ παίρνω από άλλο καφάο που δεν υπάρχει στον χάρτη. Όλα τα καφάο που έχουν VDSL είναι καινούργια (το σασί δηλαδή) ή υπάρχει περίπτωση να έχουν κάνει αναβάθμιση και σε παλιά adsl καφάο? Το καφάο που παίρνω είναι παλιό αλλά τότε που περνούσαν παντού οπτικές ίνες ανοίγοντας μια γραμμή στην άκρη του δρόμου είδα ότι το ίδιο κάνανε και στο δικό μου...

Ή μήπως δεν παίζει ρόλο? http://prntscr.com/rklo5w

πηγή: https://www.vodafone.gr/exypiretisi/programmata/broadband-internet/einai-pragmatiki-i-tachytita-ton-50mbps/

Επεξ/σία από GeorgeR1_700

To αστικό κέντρο του ΟΤΕ είναι το κτίριο εντός του οποίου υπάρχουν τα DSLAM όλων των παρόχων, μέσω των οποίων δίνει ο καθένας υπηρεσία στους δικούς του πελάτες. Από αυτά τα DSLAM παρέχεται αποκλειστικά ADSL και όσον αφορά το VDSL μπορούν να το έχουν μόνο όσοι είναι κοντά στο αστικό κέντρο.

Από το αστικό κέντρο φεύγουν πολλά μεγάλα χάλκινα καλώδια που τερματίζουν στις παλιές παθητικές καμπίνες του ΟΤΕ που ανήκουν στο ίδιο αστικό κέντρο. Εκεί συνδέονται με αντίστοιχα μικρότερα χάλκινα καλώδια, που τερματίζουν στις οικοδομές που καλύπτει κάθε καμπίνα.

Με τον κανονισμό του Vectoring, οι πάροχοι ανέλαβαν διαφορετικές περιοχές αστικών κέντρων ο καθένας. Έτσι είτε αναβαθμίσθηκε η παλιά καμπίνα σε νέα (στην περίπτωση που την περιοχή την ανέλαβε ο ΟΤΕ) είτε τοποθετήθηκε νέα καμπίνα πλησίον αυτής του ΟΤΕ (περίπτωση που την περιοχή ανέλαβε άλλος πάροχος.

Οι καμπίνες αυτές έχουν το DSLAM (ενεργός εξοπλισμός) μέσω του οποίου παρέχεται πλέον αποκλειστικά VDSL. Αυτές συνδέονται μέσω οπτικής ίνας με το αστικό κέντρο και με το παλιό χάλκινο καλώδιο με τις οικοδομές μας. Ουσιαστικά αυτό που κερδίσαμε είναι μεγαλύτερες ταχύτητες, φέρνοντας κοντύτερα σε μας το DSLAM.

Όμως ο κανονισμός έχει έναν τεχνολογικό περιορισμό. Απαγορεύεται να τοποθετηθούν νέες ενεργές καμπίνες κάτω από τα 550 μέτρα περιμετρικά του αστικού κέντρου. Οπότε όσες οικοδομές βρίσκονται εντός αυτού του κύκλου, υποχρεωτικά έχουν μέχρι σήμερα ταχύτητες έως 50Mbps. Αυτές οι περιοχές θα καλυφθούν με FTTH και ήδη σε αρκετές έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Αν είσαι σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να συνδέεσαι σε παλιά καμπίνα,. άσχετα αν στο επόμενο τετράγτωνο υπάρχει νέα. Η καμπίνα με την οποία συνδέεται κάθε οικοδομή δεν αλλάζει ποτέ και καθορίζεται στην φάση ανοικοδόμησης.

Δες το σχετικό αναλυτικό άρθρο πως δουλεύει το xDSL και με ποιον τρόπο μας παρέχεται.

• Like 1
  • Thanks 1

• 3 χρόνια αργότερα...

ρε παιδια υπηρχε ενας καλυτερος χαρτης αλλα θυμαμαι επεσε η σελιδα εκεινη και εχουμε αυτη που ειναι μουφα ουτε το 1/4 δε δειχνει τουλαχιστον καλαματα

Κανε μια γυρα στα τετραγωνα γυρω απο το σπιτι σου και θα βρεις ευκολα τι εχεις, απλα καφαο, καμπινες 

Επισης αν σε ακτινα 2.5χλμ εχει κτιριο ο οτε ειναι πιθανον να μην εχει καμπινες κοντα στο σπιτι σου παρα μονο καφαο δλδ χαλκο

17 λεπτά πριν, maarinos είπε

@Marios60

Αν λες για αυτή, ειναι ξανα online https://fttxgr.eu/map

με αυτο το χαρτη ξεκιναει το θεμα και μπηκα οπως και ειχα μπει αλλα δεν ειναι ενημερωμενο. Οσο για το αλλο σχόλιο ,εγω ξερω τι υπάρχει στην περιοχη μου και φυσικα και εχω γυρισει και ξερω που υπαρχει τι, ο καθενας μας δηλαδη αν θελει να το δει θα εστιασει το ματι του. Το θεμα ειναι να θες να πας να μετακομισεις καπου και να ξερεις οτι εκει διπλα εχει καφαο 200 mbps τα πιανω καμπανα ειμαι εξασφαλισμένος . Τωρα λεω να παω να δουλεψω σε μια περιοχη πεταω το τηλ τους στον οτε 24mbps μονο. Για 42 δωμάτια 24mbps που θα είναι και 8 δεν παιζει να φορτώσει τπτ .Θα βάζουν τα ξενοδοχεία 3-4 adsl μαζι,θελουμε υποδομέςςςς.

Ο χάρτης είναι ευγενική προσφορά κάποιου μέλους της κοινότητας και όχι επίσημος από τους παρόχους ή κάποια αρχή. Ενημερώνεται αποκλειστικά από εμάς τους χρήστες και προφανώς όπου υπάρχουν (και υπάρχουν πολλές) περιοχές χωρίς πληροφόρηση, σημαίνει ότι εμείς δεν τον ενημερώνουμε.

17 ώρες πριν, jkoukos είπε

Ο χάρτης είναι ευγενική προσφορά κάποιου μέλους της κοινότητας και όχι επίσημος από τους παρόχους ή κάποια αρχή. Ενημερώνεται αποκλειστικά από εμάς τους χρήστες και προφανώς όπου υπάρχουν (και υπάρχουν πολλές) περιοχές χωρίς πληροφόρηση, σημαίνει ότι εμείς δεν τον ενημερώνουμε.

ξαναλεω υπηρχε χαρτης ενημερωμενος καλυτερα μαλλον απο χρηστες παλι .Αν γνωριζετε το λινκ αφηστε το

Δεν ξέρω τι θυμάσαι και σε ποιον χάρτη αναφέρεσαι συγκεκριμένα, αλλά χάρτες με καμπίνες υπήρχαν (και ακόμη υπάρχουν) μόνον 2. Αυτός του fttxgr που συζητάμε εδώ και ένας άλλος στο adslgr που είναι ελλιπέστατος και κανείς δεν τον ενημερώνει.

Από εκεί και πέρα υπήρχε χάρτης διαθεσιμότητας της EETT (για ADSL) που έχει καταργηθεί και έχει βγάλει νέο (ΥΠΕΡΙΩΝ). Πρόσφατα εμφανίσθηκε χάρτης με την κάλυψη της χώρας από δίκτυα FTTH (προς το παρόν μόνον για δίκτυα Cosmote και Vodafone), που είναι πλήρως και επίσημα ενημερωμένος με τα στοιχεία που παρέχουν οι εταιρείες.

Δεν υπάρχει και ουδέποτε υπήρξε άλλος χάρτης σχετικός.

2 ώρες πριν, Marios60 είπε

ξαναλεω υπηρχε χαρτης ενημερωμενος καλυτερα μαλλον απο χρηστες παλι .Αν γνωριζετε το λινκ αφηστε το

Ξερω ποιο λες και με βεβαιοτητα σου αναφερω οτι δεν υπαρχει πια. Ηταν βασισμενο σε ενα excel που κυκλοφορει με ολα τα καφαο του ΟΤΕ ανα την Ελλαδα.

Αυτός ουδέποτε ενημερώθηκε από τους χρήστες αφού βασιζόταν σε ένα αρχείο του ΟΤΕ με όλες τις παλιές καμπίνες της εταιρείας σε όλη την χώρα. Δεν έδινε καμία πληροφόρηση περί δυνατότητας συνδέσεων στο διαδίκτυο, παρά μόνον ότι υπάρχει τηλεφωνική υποδομή στην περιοχή χωρίς να βεβαιώνει την δυνατότητα σύνδεσης σε αυτή μιας οικοδομής.

Το αρχείο είχε χρήση για να δούμε από τις τότε αναθέσεις της ΕΕΤΤ, ποιές από αυτές τις καμπίνες θα αναβαθμίζονταν σε FTTC και από ποια εταιρεία. Πλέον δεν έχει καμία χρήση, αφού ευκολότερα βλέπουμε τις διαθεσιμότητες στις ιστοσελίδες των παρόχων.

32 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Αυτός ουδέποτε ενημερώθηκε από τους χρήστες αφού βασιζόταν σε ένα αρχείο του ΟΤΕ με όλες τις παλιές καμπίνες της εταιρείας σε όλη την χώρα. Δεν έδινε καμία πληροφόρηση περί δυνατότητας συνδέσεων στο διαδίκτυο, παρά μόνον ότι υπάρχει τηλεφωνική υποδομή στην περιοχή χωρίς να βεβαιώνει την δυνατότητα σύνδεσης σε αυτή μιας οικοδομής.

Το αρχείο είχε χρήση για να δούμε από τις τότε αναθέσεις της ΕΕΤΤ, ποιές από αυτές τις καμπίνες θα αναβαθμίζονταν σε FTTC και από ποια εταιρεία. Πλέον δεν έχει καμία χρήση, αφού ευκολότερα βλέπουμε τις διαθεσιμότητες στις ιστοσελίδες των παρόχων.

Κοίταξε και η υπαρξη τους μόνο λέει πολλά σε απομακρυσμένες περιοχές πχ αν ξέρεις οτι είναι κοντά και 24 να σου δίνουν ε τοσο θα είναι και αυτο το λες και ανακουφιση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...