Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

μόλις μου ήρθε ο sigma 30mm f/1.4 τον οποίο κούμπωσα σε μια Sony α6300 κι άρχισα το παιχνίδι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ το αποτέλεσμα παρόλα αυτά σε manual mode πολλές φορές έχω πιο σκοτεινό αποτελέσμα λόγω λάθος exposure. Πχ πάω να τραβήξω ένα τοπίο με f/8-11 ISO 100 και 1/400 και συνεχίζει να μου δίνει μουντή φωτογραφία. Την ισορροπία λευκού την έχω σε sunlight λόγω ηλιοφάνειας.Καμιά ιδεά;  Παίζει ρόλο το metering? (spot etc)

Δημοσ.

Τι εννοείς μουντη? Βάλε ένα δείγμα. Λογικά έχεις λάθος έκθεση.
Σε φωτογραφία τοπίου πρέπει να κάνεις φωτομέτρηση πίνακα όχι σημείου όπως λες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, stefanos90_K είπε

Τι εννοείς μουντη? Βάλε ένα δείγμα. Λογικά έχεις λάθος έκθεση.
Σε φωτογραφία τοπίου πρέπει να κάνεις φωτομέτρηση πίνακα όχι σημείου όπως λες. 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ορίστε μια φωτογραφία σε full manual https://ibb.co/QnTZmtH

Επεξ/σία από Finn
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Finn είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ορίστε μια φωτογραφία σε full manual https://ibb.co/QnTZmtH

Καλησπέρα σας , η εικόνα απεικονίζει τις συνθήκες φωτισμού εκείνης της ημέρας ? Αν ναι , τότε δεν είναι ηλιοφάνεια , όσο για το WB έπρεπε να μπει στο cloudy , εκτός και θέλατε εσείς να κάνετε κάτι άλλο , οπότε το ρυθμισατε εκεί σκόπιμα . 

Δημοσ.

Κι εμένα η φωτεινότητα μια χαρά μου φαίνεται.

Αν άλλαζα κάτι , θα ήταν η θερμοκρασία χρώματος (θα την έκανα λίγο πιο θερμή) και το κοντράστ (θα το αύξανα λίγο για να ζωντανέψει κι ας καβαλήσει και λίγο highlights στο ιστόγραμμα)

Δημοσ.

Μάλλον έχετε δίκιο παιδιά. Έχω συνηθίσει τόσα χρόνια στα κινητά και τα παστέλ τους και πλέον το φυσικό χρώμα το θεωρώ αφύσικο. Πήγα χθες για δεύτερη γύρα manual και τώρα που τις βλέπω στον υπολογιστή είναι πολύ καλές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν μπεις στο Lightroom, και ανεβάσεις την φωτεινότητα στο +0,9 κατεβάσεις λίγο τα shadows και τα highlights θα έχεις μια πολύ καλύτερη εικόνα.

Αρα ναι η εικόνα σου και για τα δικά μου γούστα είναι λίγο σκοτεινή, βαριά ένα στοπ, αλλά αν δεν βαριέσαι να την επεξεργαστείς μια σκοτεινή φωτογραφία σώζεται πολύ ευκολότερα από μια με καμένα highlights..

Επεξ/σία από xenos.p
  • Like 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, Finn είπε

Μάλλον έχετε δίκιο παιδιά. Έχω συνηθίσει τόσα χρόνια στα κινητά και τα παστέλ τους και πλέον το φυσικό χρώμα το θεωρώ αφύσικο. Πήγα χθες για δεύτερη γύρα manual και τώρα που τις βλέπω στον υπολογιστή είναι πολύ καλές.

Επίσης , δεν είπατε την μορφή του αρχείου , αν δλδ είναι jpeg , κάτι που από μόνο του δημιουργεί μια σειρά θεμάτων εξαιτίας του λογισμικού που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία . Αν η ίδια εικόνα είχε τραβηχτεί και με μια Nikon αλλά και με μια Canon η και περισσότερες δίπλα δίπλα τα αποτελέσματα θα άφηναν διαφορετικές εντυπώσεις ακόμη κι' αν είχαν τραβηχτεί ιδανικά με τον ίδιο ακριβώς φακό και τις ίδιες ρυθμίσεις . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Raw τραβάω αποκλειστικά για να μπορώ να πειράξω μετά.  @xenos.p θα τοδοκιμάσω! 

Επεξ/σία από Finn
Δημοσ.

To WB αφησέ το στο αυτόματο.Τις περισσότερες φορές η μηχανή ξέρει τι να κάνει.Αφου τραβάς raw θα το φτιάξεις ύστερα αν κάτι πάει στραβά.Για την φωτεινότητα τωρα....αν ρυθμίζεται η φωτεινότητα της οθόνης της μηχανής,βάλε την σε μία "πραγματική" φωτεινότητα.Οχι τι βολέυει εσένα αλλά να είναι πιο κοντά στην  φωτεινότητα του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης δες και στο auto πως συμπεριφέρεται.Κόντρα ήλιος , "αντηλιά" όπως λέμε (πχ λευκή συννεφιά), ή αντικείμενα που αντανακλούν έντονα φως  μπερδεύουν την μηχανή και μειώνει την φωτεινότητα.Πολλές φορές με συννεφιά αυξάνω το EV στο +1 με +1,5 για να βγει νορμαλ η φωτογραφία.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...