Προς το περιεχόμενο

O νέος A14 της Apple θα είναι το πρώτο ARM-based chip για κινητά που θα ξεπερνάει τα 3GHz

dimakisk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

14 λεπτά πριν, georgepppo είπε

αφού είναι τόσο καλά optimized το λειτουργικό γιατί βάζουν επεξεργαστές τέτοιας ισχύος αντί να βάλουν επεξεργαστές με πολύ μικρότερη κατανάλωση για καλύτερη αυτονομία ? 

Γιατί αυτή τη στιγμή τα smartphones είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές στην αγορά και εκεί πέφτει το χρήμα. Αυτό τις κάνει καθοριστικό παράγοντα στο να οδηγήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας στους mobile processors. Κανένας δεν θέλει να κάνει R&D δισεκατομμυρίων για την ψυχή της μάνας του χωρίς πρακτικές εφαρμογές που θα φέρουν κέρδος.

Απλά στις ναυαρχίδες τεστάρονται τα όρια και οι αντοχές των socs και αποτελούν μονάδα μέτρησης στο μέχρι που έχουμε φτάσει προς το παρόν.

3Ghz soc (έστω και αν πιάνονται για λίγο) με παθητική ψύξη σε συσκευή μερικών χιλιοστών ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας 10 χρόνια πριν.

Κοιτάζοντας το δάσος και όχι μόνο το δέντρο, τα οφέλη της τεχνολογίας θα βρουν εφαρμογή και σε άλλους κλάδους που μπορεί να μη μας απασχολούν άμεσα ως καταναλωτές αλλά είναι σημαντικοί. Πχ αυτόνομη οδήγηση, ιατρικός/βιομηχανικός εξοπλισμός, τηλεπικοινωνίες, αισθητήρες κτλ.

• Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

1 minute ago, The_-rock said:

Η περισσότερη cashe δεν κάνει τη διαφορά.Καλό το single core score αλλα...

To give you a conclusive number of how powerful the AI module on 865 SoC is, it can deliver 15 trillion AI operations per second without breaking a sweat. That’s absolutely bonkers, right?Now let’s talk about the 8-core Neural Engine on the A13 Bionic. According to Apple, it’s 20% faster and takes up 15% less power than the A12 chip from last year. But when pitted against the Snapdragon 865, the A13 Bionic is only capable of one trillion AI operations per second. That’s around 15 times lesser than what Qualcomm’s AI engine is capable of. All these numbers tell you that Qualcomm is far ahead in AI and ML operations and the A13 does not come close.

Με ποιο χερι πιάνει το τρίλιον;

@D.Luffy

σίγουρα περνει δεδομενα και εμπειρία,αλλά αν θες να τεσταρεις ένα τσιπακι για βιομηχανική χρήση και ΑΙ σε αυτοκίνηση,δε χρειάζεται να το χώσεις σε συσκευές 4 χιλιοστών χωρίς ψυχτρα.

Κάνεις beta tester το χρήστη,που σου σκάει και τόσα λεφτά και για κομμένο λογισμικό,και για παρωχημένο hardware,και για κακής ποιότητας συσκευές.

Μπράβο που φτάνει τα 3 GHz,αλλά πάλι,για μια ακόμα φορά,πολύ κακό για το τίποτα από την Απλ.

Αλλά μόνο αυτό της έχει μείνει να δείχνει,θα πεις,και...μαζί σου.

• Super Moderators
8 minutes ago, IT chef said:

@D.Luffy

σίγουρα περνει δεδομενα και εμπειρία,αλλά αν θες να τεσταρεις ένα τσιπακι για βιομηχανική χρήση και ΑΙ σε αυτοκίνηση,δε χρειάζεται να το χώσεις σε συσκευές 4 χιλιοστών χωρίς ψυχτρα.

Κάνεις beta tester το χρήστη,που σου σκάει και τόσα λεφτά και για κομμένο λογισμικό,και για παρωχημένο hardware,και για κακής ποιότητας συσκευές.

Μπράβο που φτάνει τα 3 GHz,αλλά πάλι,για μια ακόμα φορά,πολύ κακό για το τίποτα από την Απλ.

Ανατρίχιασα! Και μηχανικός! 😛 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, D.Luffy είπε

Γιατί αυτή τη στιγμή τα smartphones είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές στην αγορά και εκεί πέφτει το χρήμα. Αυτό τις κάνει καθοριστικό παράγοντα στο να οδηγήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας στους mobile processors. Κανένας δεν θέλει να κάνει R&D δισεκατομμυρίων για την ψυχή της μάνας του χωρίς πρακτικές εφαρμογές που θα φέρουν κέρδος.

Απλά στις ναυαρχίδες τεστάρονται τα όρια και οι αντοχές των socs και αποτελούν μονάδα μέτρησης στο μέχρι που έχουμε φτάσει προς το παρόν.

3Ghz soc (έστω και αν πιάνονται για λίγο) με παθητική ψύξη σε συσκευή μερικών χιλιοστών ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας 10 χρόνια πριν.

Κοιτάζοντας το δάσος και όχι μόνο το δέντρο, τα οφέλη της τεχνολογίας θα βρουν εφαρμογή και σε άλλους κλάδους που μπορεί να μη μας απασχολούν άμεσα ως καταναλωτές αλλά είναι σημαντικοί. Πχ αυτόνομη οδήγηση, ιατρικός/βιομηχανικός εξοπλισμός, τηλεπικοινωνίες, αισθητήρες κτλ.

και εγώ σου απαντάω σε αυτό, για το δάσος της εξέλιξης, στην ουσία δηλαδή πληρώνεις για την εξέλιξη μιας τεχνολογίας "'αχρηστη" στο κινητό σου για να χρησιμεύσει κάπου στο μέλλον σε άλλο κλάδο?

άρα η apple και η κάθε εταιρεία σε βάζει να αγοράζεις ένα soc που δεν θα δουλέψει ούτε στο 50% σε καθημερινή χρήση για να το αναπτύξει με δικά σου λεφτά για να το πουλήσει στο μέλλον σε κάποιον που το έχει ανάγκη, ξεκάθαρο κλέψιμο  και αυτό γιατί κάποιοι τσιμπάνε και τα σκάνε αδρά στις εταιρείες(μιλάω για όλες). 

γιατί όπως εγώ δεν πάω να πάρω υπολογιστή με 12core για να βλέπω ταινίες στην TV αλλά ένα refusbish με core 2 duo των 50 ευρώ,έτσι και ο πολύς κόσμος δεν θέλει κάτι παραπάνω απο έναν επεξεργαστή μέσης απόδοσης για το κινητό του εκτός απο το gaming κομμάτι που στα κινητά είναι αστείο για μένα.

Επεξ/σία από georgepppo
  • Like 2

8 λεπτά πριν, IT chef είπε

@D.Luffy

Ανάλυση από τα ΕΛΟΜΑΣ, κλασσικά.

• Like 1

Λίγο μου φαίνεται το +30% στις επιδόσεις. 
5nm δεν είναι αυτος;

...υποθέτω θα έχουμε ένα +70% στις επιδόσεις ανα watt όποτε θα έχουν καλύτερη αυτονομία τα τηλέφωνα!

- Qualcomm παρακαλώ???

- Ναι για σας ο deadpool1 είμαι... Εκτός από το ΑΙ έχετε κάτι άλλο που να ξεπερνάει τον Α13??? Ξέρετε εχω ξεμείνει από links και είπα να απευθυνθώ σε εσάς...

- Ο υπεύθυνος λείπει αυτή τη στιγμή, αφήστε ένα email για να επικοινωνήσει!

- Αυτή τη στιγμή έχω μπερδευτεί με τα τόσα emails που έχω φτιάξει... Θα επικοινωνήσω αργότερα όταν και θυμηθώ πιο είναι το κανονικό μου..

Στα της είδησης... με τα 5nm λογικό να φτάσει στα 3ghz και ακόμα πιο λογικό να θερίζει... το κακό είναι ότι στο iPhone "χαραμίζεται" και μόνο στα iPad μπορείς να εκμεταλλευτείς την δύναμη του...

• Like 1
  • Thanks 1

2 ώρες πριν, Kwsths67 είπε

Δεν εχω iPhone αλλά εχω χρησιμοποιήσει κινητά φίλων, το 6S και το XS. Το UI ειναι κυριολεκτικα το ιδιο "fluid" και στα δυο, διαφορες θα δεις μονο σε app launch times γιατι τα καινουργια εχουν πιο γρηγορο storage, στην καμερα, μπαταρια, αλλα στο UI ειναι σχεδον ακριβως τα ιδια γιατι ειναι super-optimized πανω κατω γιατι η apple βγαζει 2 κινητα το χρονο, ενω το Android ειναι φτιαγμενο να δουλευει στα παντα.

Εγω κραζω Apple για τις τιμες και γιατι μας εχει φτασει τα flagship κινητα να ειναι 1400 ευρω με το που εβγαλε το iphone X και μετα, αλλα αν ΟΝΤΩΣ παρεις κινητο για να το κρατησεις πανω απο 2-3 χρονια, iPhone ειναι νομιζω μονοδρομος για software support.

Παρότι γύρισα στο Android τα δύο τελευταία χρόνια, έχεις δίκιο. Κάποιος που δεν αλλάζει ετησίως κινητό, χαλαρά παίρνει iPhone και ξεγνοιαζει για πολλά χρόνια. 

14 λεπτά πριν, AtiX είπε

-Στα της είδησης... με τα 5nm λογικό να φτάσει στα 3ghz και ακόμα πιο λογικό να θερίζει... το κακό είναι ότι στο iPhone "χαραμίζεται" και μόνο στα iPad μπορείς να εκμεταλλευτείς την δύναμη του...

Ετσι είναι, χρειάζεται ένα iPad για να "χαρείς" όλη αυτή την ισχύ.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενταξει δηλαδη να αμφισβητουμε και την Apple στα SoC, οι εμπαθεις ενθεν και ενθεν δεν παιζεστε.. 

Ναι μωρε χαλια SoC εντελως.. Κανω edit 4k@60fps video οn the fly σε δευτερολεπτα λες και ειμαι στο desktop μου που αν εκανα το ιδιο στο android θα ειχε κολλησει το συμπαν, εχω lumafusion που κανει παπαδες, παιζω παιχνιδια με 20-30% παραπανω αποδοση κατα μεσο ορο με την gpu και φυσικα την αυτονομια και το perf/watt το θυμομαστε μονο κατα το δοκουν εκει απεναντι..  Σε nm process παλι πρωτη στο κουρμπετι και η μονη που ακολουθησε εντελως διαφορετικη προσεγγιση με αρκετη λανθανουσα μνημη εδω και χρονια. 

Πολλα μπορεις να επιρριψεις σε αυτη την εταιρεια (με τελευταια τις μαλαγανιες με την PowerVR που δεν γουσταρα) αλλα στο βασικοτερο κομματι, στην σπονδυλικη στηλη του κινητου δηλαδη το SoC της δυσκολα στεκεσαι διπλα. Ακομη και αν εισαι ο ιστορικος κολοσσος που λεγεται Qualcomm. Και με βαση το android vs iOS optimization καταλαβαινει κανεις οτι ακομη και στο multi κομματι θα πρεπει να ειναι πολυ καλυτερη η δευτερη για να ξεχωρισει σε κατι..  

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 7
  • Thanks 1

iPhone 6s με Apple A9, εν έτη 2020 τρέχει νερό το iOS 13 χωρίς σημάδια slowing down. Ορίστε που αξιοποιείται ένα δυνατό SoC. Το iPhone 12 πχ με τον A14 θα σε πάει άνετα μέχρι το 2024-25 και με πλήρες software support. 

• Like 7

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, nickolas είπε

Λίγο μου φαίνεται το +30% στις επιδόσεις. 
5nm δεν είναι αυτος;

...υποθέτω θα έχουμε ένα +70% στις επιδόσεις ανα watt όποτε θα έχουν καλύτερη αυτονομία τα τηλέφωνα!

Εδω παλευει ο 865 να βγαλει 5.5 ωρες vs 8 του Α13, με 5000Μah μπαταρια στο S20 Ultra .. Ουτε καν ιδρωνει και εχει σηκωσει μανικια η apple απλα διατηρει το προβαδισμα για οσο χρειαστει ειδικα σε perf/watt. Το κτηνος λογικα θα το δουμε με την μορφη Α14x στο iPad Pro στα 5nm..

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 5

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, georgepppo είπε

και εγώ σου απαντάω σε αυτό, για το δάσος της εξέλιξης, στην ουσία δηλαδή πληρώνεις για την εξέλιξη μιας τεχνολογίας "'αχρηστη" στο κινητό σου για να χρησιμεύσει κάπου στο μέλλον σε άλλο κλάδο?

άρα η apple και η κάθε εταιρεία σε βάζει να αγοράζεις ένα soc που δεν θα δουλέψει ούτε στο 50% σε καθημερινή χρήση για να το αναπτύξει με δικά σου λεφτά για να το πουλήσει στο μέλλον σε κάποιον που το έχει ανάγκη, ξεκάθαρο κλέψιμο  και αυτό γιατί κάποιοι τσιμπάνε και τα σκάνε αδρά στις εταιρείες(μιλάω για όλες). 

γιατί όπως εγώ δεν πάω να πάρω υπολογιστή με 12core για να βλέπω ταινίες στην TV αλλά ένα refusbish με core 2 duo των 50 ευρώ,έτσι και ο πολύς κόσμος δεν θέλει κάτι παραπάνω απο έναν επεξεργαστή μέσης απόδοσης για το κινητό του εκτός απο το gaming κομμάτι που στα κινητά είναι αστείο για μένα.

Πρώτα απ'όλα κανείς δεν "σε βάζει" να αγοράσεις τίποτα. Αυτό έλλειπε. Αγοράζεις με βάση τα δικά σου κριτίρια και προτεραίοτητες. Και την τελευταία φορά που κοίταξα, υπάρχουν μια χαρά φθηνές και αξιόλογες συσκευές στην αγορά. Για όλες τις τσέπες και για όλα τα γούστα.

Αν τώρα για τον άλφα βήτα λόγω θέλεις την αιχμή της τεχνολογίας (χωρίς απαραίτητα να σου χρησιμεύει 100%) ε πληρώνεις ανάλογα. Πως να το κάνουμε? Δεν μπορώ να καταλάβω από που βγαίνει το συμπέρασμα της "κλοπής". 

Επίσης δεν φαίνεται να κατανοείς πως λειτουργεί γενικά η εξέλιξη της τεχνολογίας σε σχέση με την οικονομία... Σήμερα με 100 ευρώ έχεις πολυπύρηνη φορητή συσκευή με πρόσβαση σε internet, καλή κάμερα, μεγάλη οθόνη κτλ που κάποτε στοίχιζε 600 ευρώ. Οπότε στην τελική μια χαρά επωφελείσαι από αυτή την ιστορία. Κάποτε ήταν απλησίαστα αυτα...

Τέλος, αν ο "πολύς κόσμος" θέλει αυτό που περιγράφεις, όπως είπα και στην πρώτη παράγραφο, μια χαρά επιλογές υπάρχουν. 

Επεξ/σία από D.Luffy
  • Like 6

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...