Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας. Ηθελα να ρωτησω το εξης. Ενας ιδιωτης αγοραζει και πουλαει αυτοκινητα. Δεν εχει ατομικη επιχειρηση κλπ. Ειναι ανεργος ή κανει καποια αλλη δουλεια. Αλλα ειτε φερνει απο το εξωτερικο αμαξια και τα πουλαει ή βρισκει ευκαιριες ελλαδα τα αγοραζει και τα μεταπουλαει. Αυτο το κανει 4-5 φορες τον χρονο. Οταν τον ρωτησα αν η εφορια δεν θα του δημιουργησει προβλημα μου ειπε οτι ξερει οτι μπορει να πουλαει 6 αμαξια τον χρονο. Ξερει κανεις αν ισχυει αυτο, αν εχει αλλαξει? Αν υπαρχει καποιος περιορισμο? Σας ευχαριστω

Επεξ/σία από mnihil
Δημοσ.

Είχα ακούσει για 3  ζυτοκίητα σε 'ένα οποιοδήποτε εξάμηνο. Δεν μπορεις να πουλήσεις δηλαδή 12 αυτοκίνητα τον Μάρτιο και να πεις ότι είναι τον ίδιο χρόνο.

Δημοσ.

Εγώ αναρωτιέμαι, αφού το έχει κάνει επάγγελμα, πως είναι άνεργος ή δηλώνει αυτή την επαγγελματική κατάσταση????!!!

Δημοσ.

Σαν ιδιώτης το κάνει, δεν το έχει κάνει επίσημο επάγγελμα από ότι καταλαβαίνω. Γιαυτό ρωτάει αν υπάρχει όριο 

Δημοσ.

Εχεις το δικαίωμα να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο . Σε μεταγενέστερο χρόνο το πουλάς. Αυτό δεν σε κάνει έμπορο . παραμένεις ιδιώτης 

Το ίδιο γίνεται και με ένα κινητό τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο π.χ ακίνητο.

Επειδή λοιπόν κάπιοι το κάνανε σύστημα, η ΑΑΔΕ εβαλε ένα κριτήριο . Αν πουλάς πάνω από 6 ίδια αντικείμενα σε ένα  εξάμηνο σε χαρακτηρίζει ότι το κάνεις εμπορικά . Μέχρι αυτό το όριο σε θεωρεί ακόμα ιδιώτη που πούλησες ένα ατομικό σου αντικείμενο. 

• Like 1
Δημοσ.

Γιατι προφανως αλλο να το κανεις σαν ιδιωτης ετσι εξτρα να βγαζεις ενα χαρτζιλικι παραλληλα με το κανονικο σου επαγγελμα και αλλο να κανεις εναρξη επαγγελματος, να εχεις εδρα, λογιστη, να πληρωνεις φπα 24% επι του ποσοστου κερδους. Δηλαδη οταν πεις οτι το κανεις κατι επαγγελμα θελει αλλη δεσμευση και εχει αλλα παγια εξοδα απο οταν το κανεις οποτε ειναι. Αναρωτιεμαι αν υπαρχει στανταρ απαντηση ή το κρινει αναλογα ο υπευθυνος της εφοριας. Φανταζομαι ενας λογιστης θα ξερει. 

Οποτε ισχυει οτι ως 6 αυτοκινητα το εξαμηνο? Δηλαδη 12 τον χρονο? Εχεις καποια πηγη απο που το διαβασες αυτο μηπως? (Δεν σε αμφισβητω αλλα για να το εστελνα στον φιλο μου θελω)

Δημοσ.

Σαν άνεργος ίσως έχει πρόβλημα με τεκμήρια κτήσης. Ειδικά αν του κάτσουν αμάξια απούλητα για μήνες μέχρι να τα γυρίσει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω ακουσει παντως περιπτωσεις ορισμενοι μαντραδες να βαζουν μπροστινο εναν ξαδερφο, γαμπρο κλπ να πουλαει αυτος τα αμαξια ως "ιδιωτης"...Δεν λεω οτι ειναι η περιπτωση του γνωστου σου.

Επεξ/σία από gazp
Δημοσ.

Το έκανε γνωστός μου αυτο. Ξεκινησε με δυο αυτοκινητα μεσα σε ενα- εναμιση χρόνο τα οποια ειχε παρει για προσωπικη του χρήση. Τα έβαλε για πουλημα με περισσότερα χρήματα και τα πουλησε. Εκτοτε ψάχνει ευκαιρίες και το εχει κανει δεκαδες φορες. Τώρα σε τίνος το όνομα το κανει αυτο,δεν το γνωριζω.

Δημοσ.

Εισαγωγες μπορεις να κανεις 2 τον χρονο σε μη επαγγελματικο αφμ. 

Οσο για τις αγορες και πωλησεις σαν ιδιωτης, δεν ξερω αν δειχνεις οτι οσο το αγοραζεις, τοσο το πουλας ποσα αυτοκινητα μπορεις να κανεις το χρονο. Αν παντως βγαζεις κερδος τοτε θα φορολογηθεις γι αυτο

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.
Στις 17/3/2020 στις 3:01 ΜΜ, giorgos04 είπε

Το έκανε γνωστός μου αυτο. Ξεκινησε με δυο αυτοκινητα μεσα σε ενα- εναμιση χρόνο τα οποια ειχε παρει για προσωπικη του χρήση. Τα έβαλε για πουλημα με περισσότερα χρήματα και τα πουλησε. Εκτοτε ψάχνει ευκαιρίες και το εχει κανει δεκαδες φορες. Τώρα σε τίνος το όνομα το κανει αυτο,δεν το γνωριζω.

καλησπερα φιλος ο και εγω σκεφτομαι να ξεκινησω τισ αγοραπωλησιες ερασιτεχνικα εστιαζοντασ σε μικρα κυβικα , γνωριζεις εξτρα κοστη περα απο τη μεταβιβαση αν υπαρχουν ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, carlito3 είπε

καλησπερα φιλος ο και εγω σκεφτομαι να ξεκινησω τισ αγοραπωλησιες ερασιτεχνικα εστιαζοντασ σε μικρα κυβικα , γνωριζεις εξτρα κοστη περα απο τη μεταβιβαση αν υπαρχουν ?

http://www.opengov.gr/minfin/?p=3569

"Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων."

Οπότε πληρώνεις για μέχρι και 2 ανα εξάμηνο ως ιδιώτης  (και αυτό με ρίσκο) τα κλασσικά: τέλη μεταβίβασης, ασφάλειες και φυσικά τέλη κυκλοφορίας.

Εχε υπόψιν ομως οτι όλες οι αγοραπωλησίες φαίνονται μέσω taxis ακόμη και αν κρατήσεις το όχημα για 1 λεπτό. Για το φίλο παλαιότερα που λέει "Εκτοτε ψάχνει ευκαιρίες και το εχει κανει δεκαδες φορες" αν δεν το έχει κάνει σε πολλά ονόματα θα έχει ήδη σοβαρότατο πρόβλημα με την εφορία.

Ασφαλέστερη διαδικασία έναρξη επαγγέλματος ώστε να περνάς και τα σχετικά έξοδα στις δαπάνες σου.

Επεξ/σία από BTL
  • Like 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, BTL είπε

http://www.opengov.gr/minfin/?p=3569

"Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων."

Οπότε πληρώνεις για μέχρι και 2 ανα εξάμηνο ως ιδιώτης  (και αυτό με ρίσκο) τα κλασσικά: τέλη μεταβίβασης, ασφάλειες και φυσικά τέλη κυκλοφορίας.

Εχε υπόψιν ομως οτι όλες οι αγοραπωλησίες φαίνονται μέσω taxis ακόμη και αν κρατήσεις το όχημα για 1 λεπτό. Για το φίλο παλαιότερα που λέει "Εκτοτε ψάχνει ευκαιρίες και το εχει κανει δεκαδες φορες" αν δεν το έχει κάνει σε πολλά ονόματα θα έχει ήδη σοβαρότατο πρόβλημα με την εφορία.

Ασφαλέστερη διαδικασία έναρξη επαγγέλματος ώστε να περνάς και τα σχετικά έξοδα στις δαπάνες σου.

Αρχικα ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου,γνωριζεις εαν γινεται να κανω εναρξη επαγγελματος και να ειμαι μισθωτος η θα πρεπει να ειναι η πληρης απασχοληση μου , και εαν χρειαζεται να νοικιασω χωρο για την εναρξη (ειμαι 19 και ψαχνομαι δεν γνωριζω και πολυ απο λογιστικα) ευχαριστω .

Δημοσ.
Στις 5/4/2022 στις 3:49 ΜΜ, carlito3 είπε

Αρχικα ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου,γνωριζεις εαν γινεται να κανω εναρξη επαγγελματος και να ειμαι μισθωτος η θα πρεπει να ειναι η πληρης απασχοληση μου , και εαν χρειαζεται να νοικιασω χωρο για την εναρξη (ειμαι 19 και ψαχνομαι δεν γνωριζω και πολυ απο λογιστικα) ευχαριστω .

Για έναρξη στην εφορία με εμπορική δραστηριότητα δε γνωρίζω ούτε εγω 100%. Το πιο πιθανό ομως ειναι ότι μπορείς να είσαι παράλληλα μισθωτός και να έχεις εμπορική δραστηριότητα (θεωρώ ότι και οι ασφαλιστικές εισφορές θα συμψηφίζονται όπως γίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες).

Οταν ασκείς εμπόριο δεν μπορεί να έχεις ως χώρο το σπίτι σου (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις με e-shop αλλά δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες). Κατά πάσα πιθανότητα  θα πρέπει να νοικιάσεις κάποιο χώρο (ή να δηλώσεις κάποιο χώρο διαφορετικό απο το σπίτι σου) όπου θα ασκείς αυτή τη δραστηριότητα. 

Δημοσ.
Στις 9/4/2022 στις 10:48 ΜΜ, BTL είπε

Για έναρξη στην εφορία με εμπορική δραστηριότητα δε γνωρίζω ούτε εγω 100%. Το πιο πιθανό ομως ειναι ότι μπορείς να είσαι παράλληλα μισθωτός και να έχεις εμπορική δραστηριότητα (θεωρώ ότι και οι ασφαλιστικές εισφορές θα συμψηφίζονται όπως γίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες).

Οταν ασκείς εμπόριο δεν μπορεί να έχεις ως χώρο το σπίτι σου (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις με e-shop αλλά δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες). Κατά πάσα πιθανότητα  θα πρέπει να νοικιάσεις κάποιο χώρο (ή να δηλώσεις κάποιο χώρο διαφορετικό απο το σπίτι σου) όπου θα ασκείς αυτή τη δραστηριότητα. 

οκ εγινε ευχαριστω πολυ καλη συνεχεια!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...