CyberWalker Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2004 Προς KaizerSoze και BSpus Όσοι βαριούνται ας πάνε κατευθείαν στο βελάκι πιο κάτω... Ο BSpus μαθηματικώς έχει δίκιο. Η θεωρία λέει ότι μια μικρή αλλαγή αρκεί για να αλλάξει ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ τα πράγματα. Και η αλλαγή αυτή (βλέπε χέρια τρυπημένα) ΑΡΚΕΙ για να αλλάξουν τα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου - ειδικά 7-8 χρόνια μετά! Έχει μεγάλο συντελεστή βαρύτητας. Ωστόσο πως να το κάνουμε; Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία πρεσβεύει κάτι. Κάτι θέλει να πει, κι ας το λέει άγαρμπα. Χρησιμοποιεί εργαλεία για να εκφραστεί, σε αυτήν την περίπτωση κάπως άτσαλα. Αλλά συμβαίνει με όλες τις ταινίες. Ακόμα και τις πιο απίστευτες (βλέπε MI2 ) ή όλες όσες έχουν σούρεαλ και αληγορικά στοιχεία. Δεν κρίνουμε ποτέ την 'αλήθεια' του συμβολισμού - Άλλωστε σύμβολο είναι, πως να είναι αληθινό; Και τί είναι αληθινό στην τελική; Μόνο τον συμβολισμό ως εύστοχο ή άστοχο μπορούμε να κρίνουμε καθώς και την σκοποθέτησή του. Πχ. πιο απλά : μια ταινία μας δείχνει έναν τύπο που ρίχνει 7 φορές ένα νόμισμα και έρχεται συνέχεια γράμματα. Ήδη μας έχει προκαλέσει απορία και ΤΕΙΝΟΥΜΕ να το ερμηνεύσουμε. Ως εκεί! (το αν ο τύπος είναι τυχερός ή το νόμισμα πειραγμένο είναι το σενάριο και σε αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα δεκτικοί) - Γιατί αν το αμφισβητήσουμε ως απίθανο πριν το δούμε τότε χάνουμε τη μαγεία του κιν/φου. Ξαφνικά λες και δεν έχουν αξία τα παραμύθια! Που το κακό; Ταινία είναι, κάποια πράγματα επιτρέπονται και γίνονται καθ'υπερβολήν!΄ Όπως έχω ξαναπεί, ακόμα και όταν βλέπω παρόμοιες ΑΠΙΘΑΝΕΣ σκηνές σε μια straight forward (= anti Davil Lynch ταινία, εκεί που δεν το περιμένω δηλαδή) δεν ξενερώνω πολύ όπως κάποιοι άλλοι τουλάχιστον. Απλά χαμογελώ ελαφρά αφού είναι σα να βλέπω στιγμιαία στο πανί τη φάτσα του σκηνοθέτη να μου κλείνει το μάτι και να μου λέει "χε! οκ, ξέρω, το παράκανα, σε πειράζω! Όμως, γι'αυτό δεν ήρθες εδώ;!" :roll: :wink: Πράγματι με ξενέρωσε κι εμένα εκείνο το σημείο BSpus αλλά δέχτηκα (όπως κάνω πάντα σε ταινίες που πρέπει να είμαι 'streched open minded') το 'κουφό' της υπόθεσης ώς ΑΠΙΘΑΝΟ μεν, ΔΥΝΑΤΟΤΑΤΟ δε. Μη ξεχνάς ότι άπειρες μικροαλλαγές θα μπορούσαν να φτάσουν τα πράγματα στο ίδιο αποτέλεσμα... Σε ότι αφορά το φρύδι του KaizerSoze 8) : Το ότι για δύο μόλις λεπτά ασχολήθηκες μαζί μας προκάλεσε και αλλαγές σε όλους εμάς που διαβάσαμε το post σου. Έγώ προσωπικά τώρα που απαντώ επίσης αξιοποιώ διαφορετικά το χρόνο μου. Κανονικά θα έπρεπε να διάβαζα. Ίσως μάλιστα αυτή τη στιγμή ξεφύλλιζα το αυριανό θέμα που θα πέσει και θα με περάσει! Αλλιώς, τι γίνεται; Ένα εξάμηνο παραπάνω για τελειόφοιτος! Εκεί δεν αλλάζει έντονα η ζωή μου;! Εσύ ίσως γλύτωσες ένα φανάρι στην τότε έξοδό σου για μόλις 2 λεπτά. Και σίγουρα έχασες κάποια άλλα. Με λίγα λόγια ίσως γλύτωσες ένα ατύχημα! Δεν το δέχεσαι ούτε καν ως πιθανότητα; Τότε σκέψου πόσοι άνθρωποι σε περίμεναν να περάσεις με το αμάξι σου. Σκέψου πόσοι περιμένουν όλους αυτούς και πόσες αλλαγές συμβαίνουν μόνο για τα καπρίτσια του καθενός στο χάος (λέξη κλειδί) της κυκλοφορίας! Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι αυτές οι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ αλλαγές επηρεάζουν τη ζωή μας;! Εγώ υποστηρίζω ότι όχι μόνο την αλλάζουν αλλά και έντονα (πολύ πιο έντονα από αυτό που φαντάζεσαι τουλάχιστον) - Πιστεύω τέλος ότι οι διαφορές μας μέσα εδώ ως προς το φαινόμενο δεν είναι ποιοτικές αλλά ποσοτικές κυρίως... :? Λίγο πολύ όσοι δε δέχονται το 'φαινόμενο της πεταλούδας' είναι επειδή το θεωρούν απίθανο και πρακτικά (αλλά αυθαίρετα) μηδενικό. Μαθηματικό λάθος που άλλοτε στοιχίζει και άλλοτε όχι. Εξαρτάται από το πεδίο και το έυρος εφαρμογής. Αν το δει κανείς στο χρονικό διάστημα μερικών ετών μέσα στη ζωή του ή και στον τεράστιο χώρο που ορίζει ο κόσμος, οι αλλαγές είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ! Αν το δει σε επίπεδο μιας μόλις ημέρας και κλεισμένος μέσα στο σπίτι του ΕΛΑΦΡΑ μικρότερες. :arrow: Μήπως ξέρει κανείς αν έχουν βγει 'η μέρα της μαλμότας' και 'οι 12 πίθηκοι' σε DVD;! :?:
KaizerSoze Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2004 For the last time: There s no such thing as "probabilities" Alla re file poses fores na to pw?Akoma kai na dexomouna tis pithanothtes...ti skata re gamwto?Eidate/eidame mia psilo moufa tainia antasias.Ti sas fenetai periergo o typos na riskare??Na eipe: Ok,AN allaxoun toso poly ta pragmata,hell eimai stin psirou,pou xeirotera na vrethw?An den allaxoun tote isws to sxedio mou na piasei.Thelete na to peite asximo senario?Fair enough alla lathos tis tainias DEN einai. Kai file,esy pou dexesai tis pithanothtes...monos sou to eipes: H paramikri allagh mporei na ferei allages alla oxi sigoura kai kai akoma pio sigoura OXI se olous tous tomeis.Egw mporei na glitwsa to atyxima mporei kai oxi pou kathisa kai egrapsa to post. Ok?Kai epiprosthetws den allaxe to gegonos as poume oti tha empaina sto amaxi,right?Opws eides na kati pou den allaxe
CyberWalker Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2004 Μα KaizerSoze, εννοείται! Το είπα και ο ίδιος! Ήμουν σαφής εξαρχής και φυσικά μετά από αυτό το post σου χαίρομαι που δε διαφωνούμε. Και όχι μόνο δε διαφωνούμε ποιοτικά αλλά ούτε και ποσοτικά. Δε ξέρω για τους άλλους αλλά νομίζω πως επί του προκειμένου ανήκουμε στην ίδια 'σχολή'. Τώρα σε ότι αφορά το ότι δε δέχεσαι τις πιθανότητες : Αν μου επιτρέπεις απλά να σου πω ότι ούτε κι εγώ τις δέχομαι μιας και είμαι καρααιτιοκράτης και καμία σχέση δεν έχω με τον αγνωστικισμό. (Και πάλι μισά τα γράφω αλλά τέλως πάντων...) Κατά τη γνώμη μου οι πιθανότητες δεν έχουν παρά πρακτική αξία ως εργαλείο μιας και ζούμε σε ένα κόσμο τόσο πολύπλοκο που αδυνατούμε με το μυαλό μας να τον συλλάβουμε και να τον προβλέψουμε. [Η παραπάνω πρόταση αν και δε της φαίνεται στην πραγματικότητα εμπεριέχει ένα παράδοξο. Αλλά για να φανεί θέλει στρεσάρισμα που φυσικά σκοπίμως δε θα κάνω - τουλάχιστον όχι τώρα - για να μη ξεφύγει η κουβέντα] Ο κόσμος στον οποίο ζούμε, οι ορισμένοι από έμας φυσικοί νόμοι, ο τρόπος σκέψης του καθένα ατομικά, η κουλτούρα των λαών, οι θρησκείες και οι εκάστοτε δογματικές, προάγουν την μη ντετερμινιστική σκέψη. Και έτσι λαμβάνει αξία και η ίδια η ταινία που κινείται στο ίδιο κλίμα. Υποτίθεται ότι από τη στιγμή που καθόμαστε να δουμε μια ταινία με κάποιον που μπορεί και ελέγχει το μέλλον του (κάτι που δε γίνεται στην πραγματικότητα δηλαδή -> επανερχόμαστε σε αυτό που έλεγα περί αληγορίας και μέσων έκφρασης γενικότερα) ταυτόχρονα αποδεχόμαστε και κάθε τι άλλο απορρέει από αυτό και μας φαίνεται εξωπραγματικό! Ακριβώς επειδή είναι ταινία, παρόλο που εμπεριέχει την έννοια των πιθανοτήτων, προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να την δω (όπως και σχεδόν κανένας μας εδώ μέσα φαντάζομαι) γιατί όλοι μας γνωρίζουμε πως καθώς εισαγόμαστε στην μαγεία του κιν/φου, αφήνουμε τις προσωπικές μας πεποιθήσεις απ΄έξω. Πιο συνοπτικά : Διαπιστώνω ότι συμφωνούμε σε αρκετά θέματα που είναι άσχετα με την ταινία αλλά εξακολουθούμε να διαφωνούμε για την ίδια! Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει όχι τόσο με αφορμή τις ιδέες της ταινίας αλλά κυρίως του τρόπου έκφρασής τους. Εμένα δε με χάλασε (κι ας μην πολυσυμφωνώ σε όλα), εσένα όμως ναι και είναι πέρα για πέρα δεκτό, μη σου πω και κατανοητό!
NKod Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2004 Μήπως ξέρει κανείς αν έχουν βγει 'η μέρα της μαλμότας' και 'οι 12 πίθηκοι' σε DVD;! Standar exei bgei to "H mera ths maRmotas" se DVD to allo den xerw...
Em_Zed Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Δεν νομίζω οτι έχω περάσει περισσότερο χρόνο διαβάζοντας άλλα ποστ, όσο αφιέρωσα σε αυτό. Γενικά, με ιντριγκάρει πολύ το θέμα της αλλαγής του παρελθόντος και της επιρροής του στο μέλλον, όσο και αν δεν μπορώ να το καταλάβω Επίσης, πιστεύω πολύ στο κατά πόσο μικρά καθημερινά γεγονότα μπορεί να αλλάξουν αυτά που έπρεπε να συμβούν. Και επειδή δεν ξέρουμε τι ήταν γραφτό να συμβεί αν καθώς έβγαινες απο την πόρτα χτύπαγε το τηλέφωνο, ή σου έπεφταν τα κλειδιά ή σταματούσες για να δέσεις τα κορδόνια σου, θεωρούμε σαν αυτό που συμβαίνει αυτό που ήταν να γίνει. Διάβασα τις περισσότερες δημοσιεύσεις, ακόμα και τις πιο μεγάλες, και η αλήθεια είναι οτι ξέχασα για λίγο την ταινία και με ενδιέφερε περισσότερο το πως λειτουργεί αυτό το πειβόητο φαινόμενο, η θεωρία του χάους και όλα αυτά. Αλλά για να επιστρέψω-ουμε στην ταινία, θεωρώ ότι είναι καλή. Ή μάλλον περισσότερο κάτι σαν μια γερή άσκηση για τον μυαλό και τον εγκέφαλο. Σε προκαλέι να σκεφτείς, να αμφιβάλεις και να αμφισβητήσεις. Κι αυτό, για μένα τουλάχιστον, είναι καλό. Συν το ότι μένεις με το στόμα ανοικτό όταν βλέπεις πως καταλήγουν τα πράγματα. Αν το πάρουμε απο την καθαρά κινηματογραφική του σκοπιά, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο απο ερμηνείες ή από σενάριο. Αλλά ήταν πολύ ωραία δοσμένο, και πανέξυπνος ο τρόπος που τα κείμενα ζωντάνευαν. Επειδή αναφέρθηκε και το θέμα των διαφορετικών φινάλε, αυτό που είδα εγώ στο DVD μου άρεσε περισσότερο απο αυτό που αναφέρθηκε ότι προβλήθηκε στο σινεμά (είμαι αντι-happy ending τύπος). Είδα και τα δύο φινάλε στα extras και δε μου άρεσαν καθόλου, και νομίζω οτι δεν ταίριαζαν σε μια ταινία με τέτοια ατμόσφαιρα. Μου θύμισε άλλου τύπου ταινίες, που οι δύο ήρωες περνάνε απο 40 κύματα, αποφασίζουν να χωρίσουν, και μετά απο χρόνια ξανασυναντιόνται και αποφασίζουν να είναι μαζί. crap! Για να μην μακρυγορώ, και σας κουράζω, το butterfly effect προσωπικά μου άρεσε. Δέχομαι οτι θα υπάρχουν στάνταρ τα λεγόμενα plot holes, αλλά δεν νομίζω οτι θα έπρεπε να μας χαλάνε την απόλαυση. Γιατί όπως είπε και ο CyberWalker, απο την στιγμή που βλέπουμε μια ταινία με θέμα (σχεδόν) εξωπραγματικό, πρέπει να το δεχόμαστε όπως μας δίνεται, και να μην ψάχνουμε για λεπτομέρειες. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν πρέπει να γίνεται διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχαν αυτά τα Posts, right? Y.Γ. Αυτό που με ενθουσίαζει, και για το οποίο αναρωτιέμαι, είναι τι θα μπορούσε να (μου) συμβεί αν τόση ώρα που έγραφα αυτό το ποστ ήμουνα έξω. Υπήρχε πιθανότητα να βρω τον έρωτα της ζωής μου; Ή να με χτυπήσει ένα αυτοκίνητο; Αυτό που μου τη δίνει πιο πολύ, είναι οτι ποτέ δεν θα μάθω... :?
adi32 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2004 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2004 argisa ligo alla thn eida thn tainia oti kai na leme kai oso ki an psirizoume th maimou einai apo tis tainies pou tha thymasai gia poly kairo eytyxws yparxoun kai prototypes tainies san ayth allwste oi skepseis aytes pisteyw pws exoun perasei apo to myalo olwn mas px otan eixame kapoio atyxima
WaVe Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2004 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2004 Egw den argisa alla apo'ti fainete argisa na dw to topic Odws k gia mena itan mia apo tis kaliteres tainies pu exw dei k opws eipes k esi adi32, einai mia tainia pu tha ti thimamai gia polu kairo. Aaa, k ematha pws exei k diaforetika senaria an k egw den to proseksa k den ta eida
Akujin Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2004 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2004 to thema me ta alternate endings se dvd/cinema einai eksipno apo thema marketing kai akrivws etsi eprepe na ginei kai oxi na mas valoun sto diskaki epilogi theasis tou alternate ending. einai san na diafimizoun auto pou presveuei i tainia. skefteite to...
sk8 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2004 τελικα ισχυει το οτι η ταινια εχει 3 διαφορετικα τελη (για vhs, dvd και cinema) ? δεν ξερω για τα υπολοιπα μελη, αλλα εγω "ξενερωσα" απιστευτα απο το τελος του dvd (αναμενομενο μεν αλλα δεν μου αρεσε δε, πολυ συγκινητικο για τα γουστα μου) και εδω ειναι καπου που πρεπει να αναφερθουν σελιδες ολοκληρες για τις περιπτωσεις ταινιων οπου στο τελος ο καλος πεθαινει. (να μην αναφερθουν βεβαια σε αυτο το thread, θα μας κυνηγησουν) (; και συγωμη αν "ξεθαψα" αυτο το thread
dk1210 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2004 file sk8 ego hdh exo dei dyo!!! kai exo akousei oti sto dvd exei kai trito (alternate) telos... alla sto cinema kai sto dvd (directors cut) exei diaforetiko (oxi kat epiloghn alla pragmatika diforetiko) telos!!!
WaVe Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2004 τελικα ισχυει το οτι η ταινια εχει 3 διαφορετικα τελη (για vhs, dvd και cinema) ? Fisika k isxiei, parto se dvd k des. Oso gia to telos pu pethenei o kalos, odws se kanei kapos down k egw toulaxsiston den to perimena, alla isws giafto k na exei na ipolipa teloi pu einai polu pio diaforetika!
sk8 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2004 WaVe: μα σε dvd το εχω δει. pm καποιος να μου εξηγησει τις υπολοιπες εκδοχες plz (;
WaVe Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2004 K egw se dvd to exw, alla oute k egw apo monos mu eida pws exei alles ekdoxes. Mu to eipan Twra gia na stis eksigisi kapios tha einai efkolo, egw den tin exw dei pados
KaizerSoze Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2004 sk8, spoilers gia ta 2 ends sto sinema o typos gyrnaei,allazei tin pragmatikothta kai peirazei tin pitsirika.Etsi den ginontai pote fili,to koritsaki metakomizei,kai den ginetai tipota apo auto pou tha ginotan sto DVD o typos nomizw gyrnaei kai pethenei or something like that(den toxw dei,pantws apoti exw diavasei o typos nomizei oti autos einai to provlima opote autoktonei I think)
Japan Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2004 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2004 Όπως και να έχει το θέμα, ήταν από τις καλύτερες ταινίες που είδα φέτος. Χρύσα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.