Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα! έχω ακούσει ότι όταν κάνουμε build ένα καινούργιο tower τα mhz στην ram πέφτουν κατά 2 φορές οπότε πρέπει να ανεβάσεις την ανάλογη συχνότητα από το bios επί 2. Πώς μπορώ να το κάνω?

Δημοσ.
9 ώρες πριν, mpaleokastritis είπε

Καλημέρα! έχω ακούσει ότι όταν κάνουμε build ένα καινούργιο tower τα mhz στην ram πέφτουν κατά 2 φορές οπότε πρέπει να ανεβάσεις την ανάλογη συχνότητα από το bios επί 2. Πώς μπορώ να το κάνω?

Καταρχήν δεν υπάρχει μια απάντηση σε αυτό που ρωτάς. 

Υπάρχουν τόσες αρχιτεκτονικές και υλοποιήσεις που δεν ακολουθούν όλες έναν κανόνα για παράδειγμα αν θυμάμαι είχες ποστάρει ένα post για μνήμες σε ένα σύστημα με LGA 775 που για παράδειγμα έχει το north bridge στην μητρική και όχι στον επεξεργαστή άλλα πράματα ισχύουν εκει για OC και για μνήμες συχνότητες συμβατότητες κτλ με ένα σύστημα ryzen ας πούμε... 

Άρα πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις για τι σύστημα μιλάς και τι ακριβώς θέλεις να καταφέρεις.

Γενικά πάντως τα πράματα όσο αφορά το overclocking είναι ακόμη πιο πολύπλοκα γιατί υπεισέρχεται ποιότητα κατασκευής (επιμέρους κομματιών όπως πυκνωτές για παράδειγμα) και σχεδιασμός (πχ του VRM ) καθώς και απλή τύχη (δεν υπερχρονίζονται όλες οι μνήμες στον ίδιο βαθμό ή όλοι επεξεργαστές στον ίδιο βαθμό ακόμη και αν μιλάμε για ακριβώς ίδια μοντέλα ακόμη και αν τα πήρες απο το ίδιο ράφι και το ένα ήταν δίπλα στο άλλο)  καθώς και εξωτερική παράγοντες παίζουν ρόλο (ποιότητα παροχής ΔΕΗ/καλωδίωση στο σπίτι σου, θερμοκρασία δωματίου, εξαερισμός στο κουτί και επιδόσεις των συσκευών ψύξης που χρησιμοποιείς κ.α) 

Άρα ακόμη και αν ξέρουμε ακριβώς για τι hardware μιλάμε δεν θα υπάρξει απάντηση του τύπου βάλε την Χ ρύθμιση στα Υ Mhz και την Κ ρύθμιση στα Ω mhz και είσαι οκ.. γιατί απλά μπορεί να μην δουλέψει το overclocking είναι πειραματισμός κατά βάση. 

Επίσης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ειναι περιορισμένες οι δυνατότητες του δηλαδή δεν μπορείς να ανεβάσεις την συχνότητα όσο θέλεις εσύ ακόμη και αν έχεις το καλύτερο hardware και είσαι ο καλύτερος μηχανικός του κόσμου όλα έχουν φυσικά όρια. 

Άρα θα πρέπει να ερωτηθείς και στο γιατί θες/χρειάζεσαι να κάνεις αυτό που κάνεις για να δούμε (εφόσον ξέρουμε για τι hardware μιλάμε) αν υπάρχει νόημα πρώτα απο όλα να το κάνεις και μετά να δούμε αν υπάρχει τρόπος γενικά να το πετύχεις αυτό. 

Δημοσ.
22 ώρες πριν, mpaleokastritis είπε

Αφου η μητρικη μου το υποστηριζει επισης πως ξερεις για το pc μου;; 

@koolisk6

Μην τρολάρεις το φόρουμ, γιατί κάποια στιγμή θα έχεις πραγματική, μεγάλη ανάγκη, και τότε θα σε συνδέσουμε άπαντες με Κάιρο.
Σαν τον βοσκό με το "λύκος στα πρόβατα" θα πας.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@TopicStrarter Ηθελα απλά να κανω μια δοκιμή σε ένα παλιό υπολογιστή γιαυτο είχα βάλει και παλαιότεροι ποστ με ραμ. Εάν σε διευκολύνει αυτο εχω μια μητρική asus p5e η ραμ ειναι DDR2 Mushkin 4gb Dual channel στα 600mhz non ecc unbuffered. Ο cpu ειναι ένας intel core 2 Quad Q6600 στα 2.40 ghz. Και απλά θελω να την παω στα 800mhz

Επεξ/σία από mpaleokastritis
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mpaleokastritis είπε

@TopicStrarter Ηθελα απλά να κανω μια δοκιμή σε ένα παλιό υπολογιστή γιαυτο είχα βάλει και παλαιότεροι ποστ με ραμ. Εάν σε διευκολύνει αυτο εχω μια μητρική asus p5e η ραμ ειναι DDR2 Mushkin 4gb Dual channel στα 600mhz non ecc unbuffered. Ο cpu ειναι ένας intel core 2 Quad Q6600 στα 2.40 ghz. Και απλά θελω να την παω στα 800mhz

"Εχω ένα αεροπλάνο που οι μηχανές του το πετάνε με 280 κόμβους, και απλά θέλω η καμπίνα να πετάει 100 κόμβους πιο γρήγορα από τις μηχανές.
Ξέρεις πως να το κάνω;
"

ΤΟΣΟ.-

Δημοσ.

Άντε να ανοίξουν τα σχολεία... Τουλάχιστον καθημερινές υπήρχε μια ομαλότητα στα τοπικ... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, mpaleokastritis είπε

θεωρητικά υπάρχει περίπτωση να συμβεί πρακτικά όμως υπεισέρχονται πολλά στην μέση τόσο απο θέμα τύχης (αν το σηκώσουν οι μνήμες ) όσο και απο θέμα γνώσεων που με τον τρόπο που ρωτάς καταλαβαίνω πως δεν έχεις οπότε δεν θα συνιστούσα να πειραματιστείς με τάσεις και ρολόγια κτλ

Με άλλα λόγια η διαφορά θα είναι μικρή και το ρίσκο σου μεγάλο...

ένα πράμα που μπορείς να κάνεις είναι να ανεβάσεις το FSB σου κατά 10 να τρέξεις κάποιο stress-test πχ prime95 για κάνα τέταρτο τουλάχιστον και αν δεν κρεμάσουν τα windows ή γενικά συμβεί κάτι περίεργο τότε κάνεις restart και το ανεβάζεις άλλα 10 μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα κρεμάσουν τα windows ή δεν θα μπουτάρει καν το PC μετά κάνεις ένα reset το bios και το ανεβάζεις πάλι 10  restart 10 σιγά σιγά μέχρι να πας ένα βήμα πριν το προηγούμενο σου κρασάρισμα και το κρατάς εκει. 

αν δεις ότι με συχνή χρήση έχεις περισσότερα BSOD κτλ απλά κατεβάζεις 10  και ούτω καθεξής... 

Υ.Γ Κατα αυτή την διαδικασία κινδυνεύεις να χαλάσεις τα windows και να θες format οπότε κάνε backup πρώτα.

Υ.Γ2 reset στο bios θα κάνεις μόνο αν δεν μπουτάρει γενικά το σύστημα και δεν μπαίνει στο bios έτσι ώστε να μπορέσεις να κατεβάσεις -10 το FSB

Υ.Γ3 μην δοκιμάσεις μεγαλύτερα σκαλοπάτια στο FSB οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σιγά σιγά για να μειωθεί το ρίσκο μόνιμης βλάβης. 

Επεξ/σία από TopicStrarter

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...