Προς το περιεχόμενο

Dell XPS 13 δεν αναβει μετα απο αλλαγη παστας CPU

jimmisk1974

Προτεινόμενες αναρτήσεις

So Arctic Silver 5 can cause issues, but does not "kill" computers wither.
Επεξεργαστες βαζω κι εγω αρκετους για δοκιμες & πειραματα!
(μολαταυτα οι μητρικες ειναι που φοβαμαι -> δεν περισσευουν!)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Ακομα συζηταμε αν η arctic silver 5 ειναι αγωγιμη και μπορει να προκαλεσει ζημια αν την απλωσουμε σε pins , επαφες μητρικης , πυκνωτες , αντιστασεις και δεν ξερωγω που αλλου ?
Οσο αγωγιμη και αν ειναι ( που δεν ειναι ) αν την βαλουμε εκει που πρεπει να την βαλουμε , δηλ στο τσιπ του επεξεργαστη και πουθενα αλλου , τοτε δεν προκειται να δημιουργησει κανενα προβλημα.
Αν ειμαστε βλαμενοι και την απλωσουμε πανω στην μητρικη , οκ , το οτι ειμαστε βλαμενοι ειναι σημαντικοτερο θεμα απο το αν ειναι αγωγιμη η παστα.
Μην μου πειτε , αν κυλισει , αν  , αν αν . Αν την βαλει καποιος σωστα και οχι με τα κιλα τοτε δεν προκειται να κυλισει πουθενα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπον  πηρα την MX4 2019 ,  εβαλα μια λεπτη  στρωση   ,  εκλεισα  ψυχτρα    και  μου την εκανε  παλι  μια φορα  ,  δεν αναβε ...   εσφυξα  λιγο  πιο καργα την  ψυχτρα  και πηρε οκ ....  ηθελε μαλλον  πιο πολυ σφυξιμο !! 

Για δειτε φωτο απο θερμοκρασιες , ειναι ΟΚ  ?

Δουλευει  μια χαρα   ,  ομως εχω ενα  θεματακι  που δεν μου το εκανε πριν   ... αν καποιος εχει  το ιδιο  η  ξερει ας  βοηθησει  ..

Ενω ειναι αναμενο   και δουλεω κανονικα  ,  ανα π.χ.  4 με 5  λεπτα  αναβοσβηνει το λεντ  της  μπαταρια ,   2  πορτοκαλι  και μια λευκο .....   περιεργο ....  τι μπορει να ειναι  ?   γιατι το λαπτοπ  αψογα δουλευει ....   να ειναι παλι  θεμα ψυχτρας ?    η παστας ?      ☹️

aida.JPG

και τωρα πριν λιγο μου εσβησε απο μονο του ....    κατι γινεται με την ψυχτρα ... τι διαολο ?     καλα την εχω βαλει ...   παστα δεν εβαλα πολυ  ... ! !

Και παλι το ξαναπιασε και σβηνει ,  αναβει λιγο    και σβηνει ....   

Επεξ/σία από jimmisk1974

Εχεις παρατηρησει τη θερμοκρασια της cpu τη στιγμη που κλεινει αποτομα; Μηπως εχουν φαει fail τα ανεμιστηρακια, παει 100 βαθμους και κλεινει για προστασια...

32 λεπτά πριν, Kostas.karras είπε

Καποιο αλλο ειναι το προβλημα, ουτε η ψυχτρα ,ουτε η θερμοκρασια...

ΟΧΙ  δεν ειναι καποιο αλλο προβλημα ,   γιατι με τα  thermal pad   που ειχα  και ειχαν λιγο παχος το λαπτοπ  δουλευε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ! !    πιο καλυτερα και απο πριν ! !

22 λεπτά πριν, tommy^ είπε

Εχεις παρατηρησει τη θερμοκρασια της cpu τη στιγμη που κλεινει αποτομα; Μηπως εχουν φαει fail τα ανεμιστηρακια, παει 100 βαθμους και κλεινει για προστασια...

η θερμοκρασια  οσο  δουλευει  ειναι μια χαρα,   δεν ξεφευγει ..  ειναι οπως της φωτο πιο πανω απο το aida64,   και με αλλα προγραματα μετρημενη το ιδο ,  με κανα βιντεο  και λιγο ζορισμα   την εχω δει μεχρι  55 με 60  

τωρα το δουλευω και παει καλα ,,   αυτο που εκανα  ... ειναι οτι παρατηρησα  λιγο την ψυχτρα απο κατω  που ακουμπαει στα τσιπ του cpu  και εχει στραβωσει λιγο ...  κανει  κοιλια  εσωτερικα ... . και πιθανον  να μην ακουμπαει σωστα στα τσιπ  ,   γιαυτο μου κανει κολπα..... και γιαυτο με τα   thermal pad που ειχα παχος  δουλευε σωστα... ! ! 

λογικα αυτο ειναι ,  δεν εχει κατι το λαπτοπ ..     στραβωσα παλι  λιγο την ψυχτρα  και την εφερα πιο ισια ...   παει καλα  τωρα ....   μακαρι.......  αλλιως θα αναγκαστω να παρω μιας καληςς ποιοτητας thermal pad και θα του βαλω...  ( αν και δεν νομίζω να χρειαστεί )

2 λεπτά πριν, tommy^ είπε

Χμμμμ μηπως τα εχει φτυσει η μπαταρια και σου αναβει πορτοκαλι;

Σου εχει τυχει να σου σβησει ενω ειναι στην πριζα;

μπαταρια ειναι excellent ,  90%  υγεια,  οταν μου ειχε κανει τα πολλα  κολπα με την ceramica   ,  ειχα και φορτιστη πανω ... αναβε και εσβηνε ... 

τωρα το δουλεω σερι 2 ωρες  δεν εχει κανει το παραμικρο ,   ουτε να αναψει led οσο δουλευει 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, tommy^ είπε

Ωραια, καλο θα ηταν αν μπορεις να βρεις στο troubleshooting τι σημαινουν τα λαμπακια πορτοκαλι και ασπρο στην μπαταρια...

1  λευκο   και  2 πορτοκαλι   ηταν  ο συνδιασμος ,  ειδα   οτι ειναι CPU failure  , αρα  κατι επεζε με την ψυχτρα δεν  παταγε σωστα .  και ισως γιατι εχει στραβωσει .

ειχε κοιλια η ψυχτρα προς  το εσωτερικο  ,  γιατι και  κοντα στο κεντρο της  δεν ειχε  ακουμπισει  στο  τσιπ  ,  δεν ειχε καν λερωθει η ψυχτρα απο την παστα σε κεινο το σημειο

https://www.dell.com/community/XPS/XPS-13-9360-power-issues/td-p/7189865

Επεξ/σία από jimmisk1974

Για τη ψυκτρα στο ειπα και παραπανω ειναι εντελως ψευτικη και θελει ειδικη μεταχειριση. Παρολ'αυτα το οτι σου βγαζει αυτο το σφαλμα/κωδικο σφαλματος πολυ φοβαμαι οτι δεν εχει σχεση με την ψυκτρα αλλα ειναι προβλημα hardware. Και πιο συγκριμενα θα υπεθετα οτι επειδη τα συγκεκριμενα sockets ειναι bga (ball grid array) δλδ ουσιαστικα με λιγα λογια κολλημενη η cpu πανω στη μητρικη, καποια (ψυχρη?? ) κολληση ισως δεν παταει καλα, και αυτο το υποθετω επειδη οπως λες οταν "πιέζεται" ο επεξεργαστης τοτε και μονο δουλευει σωστα. Μακαρι βεβαια να βγω ψευτης! Θα μπορουσες να κανεις και μια δοκιμη χωρις την ψυκτρα (με βγαλμενο το πισω καπακι να αεριζεται), δεν θα παθει κατι για μερικα λεπτα πιστευω, απλα να δεις αν θα στο κανει παλι.

Το είχα κάνει όταν επεζα με την cerwmique που μου έκανε θέμα...το πάτησα με έξω ψύχτρα και πηρε μπροστά...βέβαια πριν μπει windows τον έκλεισα αμέσως . 

Χτες είδα πάντως την ψύχτρα είχε κοιλιά στην επαφή...και το λάπτοπ το είχα τόσο καιρό με την μαμά πάστα δεν είχε κάνει το παραμικρό....άψογο...η ιστορία άρχισε από τότε που άνοιξα το θέμα και έβαλα την cerwmique πάστα...και μετά που έβαλα τα trermal pad πηγενε ακόμα καλύτερα από παλιά... απίστευτα....

Χτες βράδυ στραβωσα λίγο ψύχτρα να έρθει στα ίσα της...έβαλα mx4 και το έχω ανοιχτό εδώ και 10 ώρες να παίζει βίντεο και δεν έχει κάνει το παραμικρό...και τόσες ώρες ανοιχτό max θερμοκρασία κάπου στο 50αρι....όταν με την μαμά της Dell παλιά έφτανε 70 + 

Ποσταρω εδω σχετικο θεμα με το XPS 13 9380 γιατι δεν ξερω αν εχει ανοιχτει πουθενα αλλου...

Λοιπον με αρκετο διαβασμα και βοηθεια απο τον @vamvakoulas κατεληξα στα εξης:

Ρυθμισεις throttlestop:

TURBO Boost με 4 πυρηνες ταυτοχρονα: 3.2GHz

Undervolting  -0,100 σε cpu core και cpu cache

Aνεβασα το οριο του power limit tdp απο 15watt στα 30 διοτι αν και δεν ειχα thermal throttle, ετρωγα power throttle μετα απο 3 λεπτα σε στρες τεστ.

Επεμβασεις στο εσωτερικο:

Repaste σε i7 8565U με thermal grizzly kryonaut

Tοποθετηση thermal pad της thermal grizzly minus pad 8 πανω στο heat sink

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ακουμπισμενο πανω σε απλη βαση που του δινει λιγο υψος, βγαζει aida64 stress test χωρις κανενα power ή thermal throttle με τη θερμοκρασια να πηγαινει το πολυ 95 βαθμους στον core #2 (δηλαδη στον 3ο). 

• Like 1

3 ώρες πριν, jimmisk1974 είπε

Το είχα κάνει όταν επεζα με την cerwmique που μου έκανε θέμα...το πάτησα με έξω ψύχτρα και πηρε μπροστά...βέβαια πριν μπει windows τον έκλεισα αμέσως . 

Χτες είδα πάντως την ψύχτρα είχε κοιλιά στην επαφή...και το λάπτοπ το είχα τόσο καιρό με την μαμά πάστα δεν είχε κάνει το παραμικρό....άψογο...η ιστορία άρχισε από τότε που άνοιξα το θέμα και έβαλα την cerwmique πάστα...και μετά που έβαλα τα trermal pad πηγενε ακόμα καλύτερα από παλιά... απίστευτα....

Χτες βράδυ στραβωσα λίγο ψύχτρα να έρθει στα ίσα της...έβαλα mx4 και το έχω ανοιχτό εδώ και 10 ώρες να παίζει βίντεο και δεν έχει κάνει το παραμικρό...και τόσες ώρες ανοιχτό max θερμοκρασία κάπου στο 50αρι....όταν με την μαμά της Dell παλιά έφτανε 70 + 

Το 50c δεν υπαρχει σε αυτα τα laptop και ουτε βεβαια η διαφορά 20c απο παστα σε παστα. Αν θες να δεις πραγματικές θερμοκρασίες θα πρέπει να το στρεσαρεις, και θα το κάνεις με εφαρμογές τυπου heavyload, aida 64, intel xtu κλπ. Προτείνω την τελευταία. Αν δεις να πηγαίνει  max 80 για 85 peak είσαι σχετικά ασφαλής. Αν όχι πρέπει να ασχοληθείς με σεταρισμα

1 ώρα πριν, tommy^ είπε

Ποσταρω εδω σχετικο θεμα με το XPS 13 9380 γιατι δεν ξερω αν εχει ανοιχτει πουθενα αλλου...

Λοιπον με αρκετο διαβασμα και βοηθεια απο τον @vamvakoulas κατεληξα στα εξης:

Ρυθμισεις throttlestop:

TURBO Boost με 4 πυρηνες ταυτοχρονα: 3.2GHz

Undervolting  -0,100 σε cpu core και cpu cache

Aνεβασα το οριο του power limit tdp απο 15watt στα 30 διοτι αν και δεν ειχα thermal throttle, ετρωγα power throttle μετα απο 3 λεπτα σε στρες τεστ.

Επεμβασεις στο εσωτερικο:

Repaste σε i7 8565U με thermal grizzly kryonaut

Tοποθετηση thermal pad της thermal grizzly minus pad 8 πανω στο heat sink

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ακουμπισμενο πανω σε απλη βαση που του δινει λιγο υψος, βγαζει aida64 stress test χωρις κανενα power ή thermal throttle με τη θερμοκρασια να πηγαινει το πολυ 95 βαθμους στον core #2 (δηλαδη στον 3ο). 

Μπράβο πολύ όμορφα, αλλά το 95c έστω και peak παραμένει μεγάλο, θα σου πρότεινα να ρίξεις τα turbo λίγο ακόμα.

Ή μπορείς να κάνεις όπως έχω κάνει κι εγώ να φτιάξεις διαφορετικά presets τα οποία αλλάζεις με ένα κλικ. Πχ όταν δεν θέλω να κάνω κάποια απαιτητική εργασία τα κόβω λίγο μαζί με κάποιες άλλες ρυθμίσεις, αλλά αν πχ θέλω να κάνω ένα video rendering βαρβατο που ξέρω ότι θα το λαμπαδιασει το γυρνάω σε αλλο preset αρκετά ασφαλή. Έτσι έχεις πάντα τις επιθυμητές θερμοκρασίες και δεν ξεφεύγεις από τα επιθυμητά όρια.

Μετά από πολλές ώρες πειραματισμού ειδικά σε video rendering οι διαφορές σε χρόνο είναι αμελητέες και αυτό οφείλεται στο τρελό  thermal throttle που έχουν αυτά τα μηχανήματα έτσι όπως είναι κατασκευασμένα. Ευτυχώς πάντως που μπορούμε και τα φέρνουμε στα μέτρα μας γιατί αν περιμέναμε από τη dell...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, vamvakoulas είπε

Το 50c δεν υπαρχει σε αυτα τα laptop και ουτε βεβαια η διαφορά 20c απο παστα σε παστα. Αν θες να δεις πραγματικές θερμοκρασίες θα πρέπει να το στρεσαρεις, και θα το κάνεις με εφαρμογές τυπου heavyload, aida 64, intel xtu κλπ. Προτείνω την τελευταία. Αν δεις να πηγαίνει  max 80 για 85 peak είσαι σχετικά ασφαλής. Αν όχι πρέπει να ασχοληθείς με σεταρισμα

Λοιπον  του εκανα ενα test με το Intel XTU ,  ενα 5λεπτο .    Συνεχεια  έπαιζε απο  77 βαθμους   μεχρι το πολυ  που εφτασε  στο 83     ,  πιστευεις ειμαι ΟΚ  ?

σου εχω φωτο ανα τακτα διαστηματα απο το 5λεπτο  τεστ .

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

Επεξ/σία από jimmisk1974

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...