Προς το περιεχόμενο

Dell XPS 13 δεν αναβει μετα απο αλλαγη παστας CPU

jimmisk1974

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απορω γιατι το ψειριζετε με τις παστες. Εγω αυτην εχω συνηθως και κανω δουλεια. Τωρα αν υπαρχουν καλυτερες ή χειροτερες που θα παιξουμε στο +/- 1-2 βαθμους , χεστηκε η φοραδα στο αλωνι.Οποια βρω διαθεσιμη ευκολα και γρηγορα. Και με τον τροπο που περιεγραψα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Τη Silver δεν θα τη βαλω ποτε γιατι -εκτος και εχουν αλλαξει κατι- ειναι ηλεκτρικα αγωγιμη.
Δεν εχει σημασια εαν ειναι εξαιρετικα μικρες οι πιθανοτητες να 'καψει' κατι, δεν υπαρχει +
λογος επιλογης: διχως να ειναι καλυτερη η φθηνοτερη απο τις MX, οποτε πραγματι γιατι? 😇
https://www.tweaktown.com/reviews/1148/arctic_cooling_mx_2_thermal_paste/index3.html
1148_3.jpg

Hmmm...while not a huge difference, the Arctic Cooling compound has certainly taken the AS5 and given it a run for its money;
and beat it to boot. While not everyone is going to be running a TEC, it is good to know that this goop will be able to handle the
added stress of this type of cooling scenario.

As for the numbers, it is hard to complain about any difference in temperatures. A quick trip to the calculator shows that the MX-2
gives a 4% lower temperature at idle and a 3% lower temperature under load. Add to this the fact that it is also non-conductive and
you have the beginning of a wonderful relationship.

Τα ιδια λιγο-πολυ σε ολα τα reviews μεχρι τερμα η σειρα ειναι ΜΧ-4 > ΜΧ-2 > Arctic Silver
https://www.guru3d.com/articles_pages/guru3d_thermal_paste_roundup_2019,12.html
Αλλα η MX-2 εχει υπερ της παντοτε, την (εμφανως) χαμηλοτερη τιμη, απο τις 3 τους 👾
https://www.skroutz.gr/s/17362129/Arctic-MX-2-2019-Edition-8gr.html
https://www.skroutz.gr/s/17606999/Arctic-MX-4-2019-Edition-8gr.html

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε

ειναι ηλεκτρικα αγωγιμη

Για χαρη της κουβεντας εγω σου λεω οτι ειναι 100% ηλεκτρικα αγωγιμη. Στο σημειο λοιπον που μπαινει δεν υπαρχει κατι ηλεκτρικα αγωγιμο.Πες οτι καποιος ειναι μανταλακιας στα δαχτυλα και εβαλε με τα κιλα.Και πες οτι βγηκε και απεξω απο το τσιπ.Τι υπαρχει εκει ?Τιποτα.Ειναι το υλικο του επεξεργαστη γυρω απο το τσιπ.Δεν νομιζω να ειναι ηλεκτρικα αγωγιμο.
Για να πουμε οτι ειναι επικινδυνο να βραχυκυκλωσει κατι , παει να πει οτι εχει βγει εκτος τσιπ...εκτος των οριων του επεξεργαστη  και εχει κυλησει στην μητρικη.
Ε αν εχει φτασει η δουλεια σε αυτο το επιπεδο...χαλαλι της της παστας , ας τα καψει ολα :)

Εκτος και αν μου διαφευγει τιποτα και οντως υπαρχει κατι ηλεκτρικα αγωγιμο πανω στο τσιπ ή στην εγγυτερη περιοχη αυτου , οποτε διαφωτιστε με.

Δεν ειμαι υποστηρικτης της arctic silver..οποια βρω θα παρω..απλα συζητηση να γινεται :)

Εδω , δειχνει οτι δεν ειναι αγωγιμη.Ενδιαφερον εχει το σχολιο κατω κατω. Στην ουσια αυτο που λεει ειναι οτι δεν ειναι αγωγιμη αλλα συμπεριφερεται ως πυκνωτης και σε υψηλες συχνοτητες θα συμπεριφερθει σαν συρμα και θα κανει ζημια εφοσον βρει προσφορο εδαφος ... π.χ. πεσει στα pins ή σε καποιο αλλο αγωγιμο σημειο της μητρικης....

Επεξ/σία από mphxths

λοιπόν για την arctic silver ειχα ακούσει δυο φορες να χαλαει καρτα γραφικων, οπως και να καίγεται επεξεργαστης απο την εποχή των Pentium 4 -ενω εγω την ειχα πάθει με athlon, χοχο! :rolleyes:

ηταν ο λογος απο τοτε που πήγα σε ceramique & MX -υπάρχουν χρονια- και δεν ξαναγύρισα σε silver.

να φτάσει στα ποδαράκια του επεξεργαστή δεν ειναι ιδιαιτέρως δύσκολο αν βάλεις παρα πολυ και το μετακινεις-μεταφέρεις: Δεν χρειάζεται να είναι λαπτοπ, εχω βρει thermal paste στα όρια του καπακιου CPU και έχω βρει επίσης στα εξω-έξω ποδαράκια επεξεργαστή ολως παραδόξως σε desktop..!

προσοχή δεν λέω οτι είναι ο κανόνας το αντίθετο, αλλα δεν θα ήθελα -πληρωμενη και χρυση, γιατι?- arctic silver να έχει κάνει αυτά τα "πιτσιλισματα", χαχα! :blink:

σε hardcore κατάσταση εχω δει thermal paste μεσα σε...socket! Δεν ήταν arctic, πιθανόν zalman (oπως δινόταν με τα cooler η λευκή, η ceramique ίσως), θα μπορούσε να είχαν αρπάξει τα πινάκια και arctic silver ακομη, και να μην υπήρχε πρόβλημα δεν ξερω, και δεν μου περισσεύει hardware να το δοκιμάσω, αν και θεωρώ πως θα ηταν μια καλή ιδέα αυτη, για YouTube video!:mrgreen:

...και καπως ετσι οταν με ρωτανε για thermal paste θα τους απαντησω mx! Οπως και οταν βαλω για καποιον αλλο: Δεν θελω να υπαρχει κανενα ρισκο ακομη και απιθανο: Καθως δεν ξερω τι απιθανο μπορει να του κανει καθενας μετα, χαχα!:)

• Like 1

Περι συζητησης, καλη η artic mx-4 αλλα σαν την thermall grizzly kryonaut και την gelid solution gc-extreme  δεν ειναι..Eιναι λιγο πιο ψαγμενες και πιο ακριβες, που για απλα μηχανηματα ΔΕΝ εχει νοημα βεβαια..

Για "ζεστα λαπτοπ" ομως αξιζει!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φιλε  Κωστα ,   δηλαδη προτεινεις  την grizzly  ?   στο λεω γιατι  δεν εχω κανα μηχανημα  της πλακας ,  ειναι το Dell XPS  13 9360  με τον  ι5 7200  QHD touch  ,  που δεν το λες φτηνο μηχανημα,  οποτε  θελω το καλυτερο ..  

Θα πει κανεις ευλογα τωρα ,  για   3 με  4 βαθμους ?    ναι  για 3 με  4 , κατι ειναι και αυτο 

Και εχω  δει στο youtube βιντεακια συγκριτικα  οτι εχει λιγο καλυτερες  θερμοκρασιες  και πιο σταθερες  ,   ενω  η mx4  λιγο  κανει σκαμπανεβασματα  στις τιμες ... 

https://www.youtube.com/watch?v=MQ6upDwLRAQ

Επεξ/σία από jimmisk1974

^^ To φως το αληθινο στις θερμοκρασιες, πιθανοτερα θα δεις ομως οχι μεταξυ
διαφορετικων thermal paste, αλλα δοκιμαζοντας να το...undervoltαρεις, χιχι! 😎

νταξει λογικα την mx4 θα παρω ,  γιατι και την grizzly δεν την βρισκω διαθεσιμη , 

ΜΧ4   με ΜΧ4  2019   edition   τι ρολο βαραει σε διαφορα   ?  ιδιες   ειναι ?

Δυστυχως στο Dell αυτο δεν εχεις δυνατοτητα για Dual Channel ετσι? Αν ειχε:

2 λεπτά πριν, jimmisk1974 είπε

νταξει λογικα την mx4 θα παρω ,  γιατι και την grizzly δεν την βρισκω διαθεσιμη , 

ΜΧ4   με ΜΧ4  2019   edition   τι ρολο βαραει σε διαφορα   ?  ιδιες   ειναι ?

Θεωρω πως ναι! Αλλα παρε 2019 για να μην εχει μεινει τυχον στοκαρισμενη χρονια, χαχα! 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/3/2020 στις 12:44 ΠΜ, jimmisk1974 είπε

Γεια  σας  ,  εχω ενα Dell XPS 13  9360   ,  διαβασα οτι καλο ειναι στο συγκεκριμενο  να αλλαχτει η παστουλα που εχει η Dell  , γιατι εχει μεγαλη ποσοτητα και κανει περισσοτερο κακο παρα καλο . 

(  καταρχην να πω οτι το λαπτοπ  τωρα ειναι μια χαρα ,  απλα περασα μια περιπετια με την αλλαγη  και θελω την γνωμη σας  )

Αφου εβγαλα την ψυχτρα και οντος  ηταν λιγο πολυ η παστα απο Dell  ( φωτο  1  και  2  )  ,   εβαλα μια παστα που  την εχω δουλεψει αρκετα χρονια ,  την ceramique 2   ( φωτο  3  ) ,  και οταν εκλεισα το λαπτοπ  και πανω να το ανοιξω ,  παταω το ΟΝ  ... αναψε και εσβησε ..  βαζω το τροφοδοτικο  μηπως ειχε τελειωσει η μπαταρια  , τιποτα...  αναβε και εσβηνε , και μαλιστα μετα απο λιγο  αρχισε alarm να αναβοσμηνει το  led φορτισης   μια λευκο  και δυο κιτρινο  ,  ειδα οτι ειναι βλαβη  CPU  .... λεω παει ... την στρουμφισαμε ! ! 

Μετα  σκεφτομαι ,  λες να φταιει η παστα και να μην την δεχετε ?   δεν ειχα αλλη μαρκα ,  παρα μονο  κατι thermal pad   ,  εκοψα με το ψαλιδι  αναλογα το τσιπ του cpu και εβαλα  αυτα,  ( φωτο  4 )   και το λαπτοπ μια χαρα μετα,  καλυτερα και απο πριν ...  και καλυτερες θερμοκρασιες .

και  ρωταω  ,  την κεραμικη  παστα  παιζει περιπτωση  να μην την δεχετε ?  ( απλα  η συγκεκριμενη  ειναι λιγο πιο ρευστη  )     γιατι οπως  εγιναν τα πραγματα του προκαλουσε βλαβη   !!   

να αφησω τα thermal pad   η  λετε  να παρω καμια αλλη μαρκα παστα  σε γκρι   οπως ειχε και η Dell  ?   αν ναι πια ειναι η καλυτερη ?

Ευχαριστω

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Καλησπερα φιλε μου, λοιπον, μιας και εχω το ιδιο με i7 και 4κ και εχω ψαχτει οσο δε παει ΕΙΔΙΚΑ με το 9360 θα σου πω τα εξης

1) Καταρχην μην τρελενεσαι με το τι μαρκα παστα θα βαλεις, οι διαφορές ειναι μικρες απο μαρκα σε μαρκα, βαλε μια τυπικη (οχι την πιο φτηνη αλλα ουτε και την πιο ακριβη) , εγω χρησιμοποιω την (εμπορικη) ΜΧ4 και σε αυτο και σε πολλα αλλα μηχανηματα και δεν εχω αντιμετωπισει ποτε προβλημα.

2) Το προβλημα που σου εκανε ειναι απο τα πιο περιεργα που εχω ακουσει, δοκιμασε μια αλλη να σιγουρευτεις οτι φταιει η παστα ( ??? ) αν και μου φαινεται κουφο αλλα οχι και απιθανο. Σε καθε περιπτωση πετα την στα σκουπιδια. Και μια υποσημειωση, οπως σου ειπαν και αλλα παιδια, λιγο προσοχη με την ποσοτητα, δεν χρειαζεται να την απλωσεις σε ολη την επιφανεια και αν το κανεις με πολυ ρεγουλα.

3) Στο συγκεκριμενο μηχανημα, μεγαλη προσοχη με την ψυκτρα, ειναι εντελως της πλακας και λυγιζει πανευκολα με αποτελεσμα να μην εχει σωστη ροη ο αερας απο τους αυλους. Αν τη λυγισεις λιγο καταλαθος ΟΚ, ξαναισιωνει, αλλα αν το παρακανεις θα τσακισει και μπορει μεχρι και να σπασει.

4) Τα thermal pads δεν νομιζω να δημιουργησουν καποιο προβλημα, αλλα δεν θα τα συστηνα για το συγκεκριμενο λαπτοπ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ τα συγκεκριμενα εχουν το κουσουρι των υψηλων θερμοκρασιων, μπορεις να χρησιμοποιησεις τα pads παρεμβαλοντας τα με το καπακι, δλδ θα ακουμπανε απο τη μια πλευρα πανω στον Μ2 και πανω στην ψυκτρα και σε καποια αλλα σημεια, και απο την αλλη μερια στο πισω καπακι. Με αυτον τον τροπο θα μειωσεις ελαφρως τις θερμοκρασιες ΜΕΣΑ στο laptop, ΟΜΩΣ το πισω καπακι (που ειναι και μεταλλικο και ηδη ζεστενεται) μετα απο αυτο θα ζεματαει αφου ουσιαστικα αυτο θα απαγαγει την εσωτερικη θερμοτητα.

5) Οπως ειπα πριν ΟΛΑ τα xps δουλευουν σε υψηλες θερμοκρασιες και ειδικα τα 13αρια λογο συρρίκνωσης χωρου και ηλεκτρονικων. Και γενικα το συστημα ψυξης ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ δυσαναλογο των χρηματων που ζητανε. Οποτε αν θελεις ή εχεις σκοπο να κρατησεις το laptop για χρονια απροβληματιστα χωρις να το "καψεις" πρεπει να βαλεις ο ιδιος το χερι σου, γιατι αν το αφησεις ως εχει, με τις θερμοκρασιες που δουλευει και λαμβανοντας υποψην και τις θερμοκρασιες στην Ελλαδα, η διαρκεια ζωης του θεωρω οτι μειωνεται ΠΟΛΥ σημαντικα.   Με την αλλαγη παστας λοιπον, η οποια στα συγκεκριμενη μηχανηματα πρεπει να αλλαζει συχνα ισως και 2 φορες το χρονο μιας και ειναι 5 λεπτα δουλεια -πραγματικα ειναι πανευκολο ειδικα αν εχεις αλλαξει σε παλιο λαπτοπ που θελει ΟΛΟ λυσιμο, φαινεται και ειναι αστειο- ΔΥΣΤΥΧΩΣ ομως με αυτο και μονο αυτο η διαφορα σε θερμοκρασιες ειναι πραγματικα παρα πολυ μικρη, εκτος βεβαια στην περιπτωση που η προηγουμενη ειχε λαθος εφαρμογη/ειχε εξαυλωθει κλπ κλπ.

6) Ο μονος τροπος λοιπον για να πεσουν οι θερμοκρασιες σε αυτα τα laptop ειναι με ελαφρυ undervolting στα 0.08-0,085 offset και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ που αφησα για το τελος. THROTTLESTOP. Απο την ημερα που σεταρα το συγκεκριμενο προγραμμα, μετα απο πολυ κοπο και χρονο ομως, φτιαχνοντας μαλιστα και μερικα presets αναλογως την χρηση, το μηχανημα πραγματικα πεταει και δε σηκωνει πλεον ΠΟΤΕ θερμοκρασιες. Και οποιος εχει xps ξερει τι σημαινει θερμοκρασιες (μιλαμε τα 90 κ 95 peak τα εχουν για πλακα) .

Δεν θα βαλω ετοιμες τιμες αφου η καθε περιπτωση ειναι και διαφορετικη, θα πω χοντρικα ενα undervolt στα 0,08 μια ελαφρα μειωση στα turbo πχ στα 3,2 απο 3,5 σε i7 , με speedshift epp στα 100 κλπ που δε θυμαμαι αυτη τη στιγμη (τα εχω backup εννοειται στο .ini) και προφανως θα το σεταρετε να ξεκιναει με τα windows. 

Επισης, με το συγκεκριμενο προγραμμα εφτιαξα κι ενα bug πολλων xps με το αργο boot, γιατι το speedstep/speedshift στο bios ειναι πονοκεφαλος αφου δε δουλευουν σωστα.

ΥΓ. προφανως το coretemp θα ειναι ΜΟΝΙΜΑ ενεργοποιημενο και μαλιστα στη γραμμη εικονιδιων, και ενα ακομα tip,  μια ελαφρα κλιση του laptop ακομα και 1cm της πισω πλευρας βοηθαει ΠΑΡΑ πολυ (μπορει να γινει με ενα λεπτο μικρο βιβλιαρακι πχ, με μια θηκη dvd κλπ κλπ). Βασεις με ανεμιστηρακια απλα τις ξεχνατε.

Anyway για να μην το κουραζουμε παραπανω, ελπιζω να βοηθησα για την αντιμετωπιση σε προβληματα θερμοκρασιας για τα XPS 13, γιατι αν εξαιρεσεις αυτο το θεματακι, ειναι καταπληκτικα μηχανηματα.

Επεξ/σία από vamvakoulas
  • Like 1
  • Thanks 1

20 ώρες πριν, jimmisk1974 είπε

To  θεμα παιδια ειναι οτι  οταν  εβαλα  την  ceramique  την πρωτη  φορα  και μου εκανε  το προβλημα ,  μετα εκανα την διακασια παλι  τρεις   φορες ! ! ! ! !   καθαρισα καλα cpu  και ψυχτρα  ,  και παλι  ξαναεβαλα παστα   (  για να δοκιμασω  ολες τις περιπτωσεις )   ,   εβαλα  λιγη  την δευτερη φορα  στο κεντρο  των τσιπ   κουμπωσα  ψυχτρα ,  τιποτα   το λαπτοπ  παλι τα ιδια ... αναβε και εσβηνε αμεσως ...  και μετα παλι alarm με το led .  Μετα ξανα καθαρισμα  και λιγο περισσοτερη ,  τιποτα ... παλι τα ιδια ...    και ΟΛΑ  σωστα τα εκανα  ,  μια χαρα  καθησε η ψυχτρα  οπως πριν ...  αλλωστε δεν μπορει να παει και αλλιως ,  ουτε πειραξα  κατι αλλο στο λαπτοπ...  

Μετα παλι καθαρισα την ceramique  και εβαλα τα pads  ,  και κουμπωσα ψυχτρα και το λαπτοπ πηρε τσακμακι ! !  καλυτερα και απο πριν   ! !  Αψογο  ! !

Πως μπορουμε να το εξηγησουμε αυτο ,   γιατι παρα ειναι κουφο ! !   Δεν γινεται  4 φορες  εβαλα  την ceramique απο την αρχη  με διαφορετικους τροπους και ποσοτητες   και υπηρχε βλαβη , με τα pads τουμπανο ! ! 

Παντως  το δουλευω συνεχεια  απο τοτε τωρα με τα pads παει αψογα,  οπως ηταν και με μαμα  και ακομα καλυτερες  θερμοκρασιες  ! !

Τοτε αν ειναι  να παω να παρω μια  Arctic  MX4    η  μια  Thermal G  Kryonaut ( αλλωστε  μου τελειωνει η ceramique )    που εχω δει και βιντεο youtube που βαζουν  την MX4 ,  γιατι ειμαι σχεδον σιγουρος οτι και παλι  να του βαλω ceramique  θα υπαρχει παλι προβλημα ☹️ 

Λογω που αναγκαστηκα θα αγορασω παστα,   πια προτεινετε ? 

Νομιζω οτι οι κεραμικες παστες δεν ειναι για ολες τις εφαρμογες και αν θυμαμαι καλα δεν πρεπει η πλευρα που ακουμπαει την παστα (οχι της cpu, η αλλη) να μην ειναι απο χαλκο.

Εκανα κι εγω σαν κι εσενα repaste την cpu με τη thermal grizzle (οχι την κεραμικη) και εβαλα και pads στο heat sink και οι θερμοκρασιες βελτιωθηκαν σημαντικο σε idle και Low stress tasks.

Κραταω την πληροφορια, αλλα εκτος και μας δουλευουνε για το υλικο, θα επρεπε να ειχαν αρνηθει
περισσοτερα απο ενα λαπτοπ να μου λειτουργησουν με Ceramique -και παλι αν θεωρησουμε οτι, το
cooler τους ειναι οντως χαλκινο και οχι καποιο αλλο π.χ. αλουμινενιο, απλως βαμμενο σαν χαλκινο!
😄
Επισης θυμαμαι και καποια desktop cooler, που φαινονταν να ειχαν (καμποσο!) χαλκο στο πατημα τους,
π.χ. Blue Orb II*, η stock 775 μεγαλο, στα οποια τοτε σχεδον σιγουρα ειχα δοκιμασει επισης Ceramique..

Κρατιεται σαν πληροφορια δοκιμης, για οταν ξαναπεσουν στα χερια μου -επαναλαμβανω θα μπορουσαν
να κανουν 'ενδιαφεροντα' βιντεα αυτα, στυλ: "κοιτα πως κοκομπλοκαρει, η καιγεται(!) ο επεξεργαστης"?
😆

*
hqdefault.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε

Τη Silver δεν θα τη βαλω ποτε γιατι -εκτος και εχουν αλλαξει κατι- ειναι ηλεκτρικα αγωγιμη.
Δεν εχει σημασια εαν ειναι εξαιρετικα μικρες οι πιθανοτητες να 'καψει' κατι, δεν υπαρχει +
λογος επιλογης: διχως να ειναι καλυτερη η φθηνοτερη απο τις MX, οποτε πραγματι γιατι? 😇
https://www.tweaktown.com/reviews/1148/arctic_cooling_mx_2_thermal_paste/index3.html
1148_3.jpg

Hmmm...while not a huge difference, the Arctic Cooling compound has certainly taken the AS5 and given it a run for its money;
and beat it to boot. While not everyone is going to be running a TEC, it is good to know that this goop will be able to handle the
added stress of this type of cooling scenario.

As for the numbers, it is hard to complain about any difference in temperatures. A quick trip to the calculator shows that the MX-2
gives a 4% lower temperature at idle and a 3% lower temperature under load. Add to this the fact that it is also non-conductive and
you have the beginning of a wonderful relationship.

Τα ιδια λιγο-πολυ σε ολα τα reviews μεχρι τερμα η σειρα ειναι ΜΧ-4 > ΜΧ-2 > Arctic Silver
https://www.guru3d.com/articles_pages/guru3d_thermal_paste_roundup_2019,12.html
Αλλα η MX-2 εχει υπερ της παντοτε, την (εμφανως) χαμηλοτερη τιμη, απο τις 3 τους 👾
https://www.skroutz.gr/s/17362129/Arctic-MX-2-2019-Edition-8gr.html
https://www.skroutz.gr/s/17606999/Arctic-MX-4-2019-Edition-8gr.html

Δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη και για κανένα λόγο, δοκιμασμένη σε laptop 10 αδες φορες απλά σε απόδοση δεν είναι πλέον κάτι ιδιαίτερο, πολύ καλύτερη επιλογή η tg kryonaut

Επεξ/σία από Coppermine

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...