Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 6/3/2020 στις 6:25 ΜΜ, georgepppo είπε

Για office που λένε πολύ απλα LIBRE OFFICE το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια μια χαρά κάνω την δουλειά μου τσάμπα και νόμιμα.

τα windows 7 που έχουν γιατί δεν τα αναβαθμίσανε τσάμπα σε 10? άμα βαριούνται και να κάνουν 5 πράγματα σε αυτό το δημόσιο που υπάρχει για να συντηρεί ψηφοφόρους και βύσματα μια σωστή δουλειά δεν μπορεί να γίνει........

ας πάρει τόσους πληροφορικάριους απο πανεπιστήμια που δουλεύουν σε καφετέριες και delivery για να ζήσουν , να φτιάξουν λίγο την κατάσταση που οι περισσότεροι εκει μέσα δεν ξέρουν 5 πράγματα να οργανώσουν την μηχανογράφηση και την οργάνωση σε όλο το δημόσιο........

αυτοί δεν ξέρουν τι είναι η command line θα τους δώσεις και linux :D  

Δεν είναι θέμα βαρεμάρας.... αλλά μίζας.

Win-win για Microsoft και των διεφθαρμένων ανθρώπων στο Δημόσιο που ελέγχουν και αποφασίζουν για αυτά τα θέματα.

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 ώρες πριν, ardi21 είπε

Επειδη καποιοι λενε για linux (οσο και απλο να ειναι τωρα) και libre office... ξερετε το επιπεδο πολλων δημοσιων υπαλληλων?

Ενα παραδειγμα: Ημουν για μερικους μηνες σε εναν δημο. Στο γραφειο ημουν εγω και αλλες 2 γυναικες μονιμες (η μια προισταμενη) και ο καθενας ειχε το pc του. Ειχα παρει μια αδεια και ξαφνικα χτυπαει τηλεφωνο απο την προισταμενη. Με καλεσε για να ρωτησει απο που ανοιγει το pc μου γιατι δεν εβρισκε το κουμπι.

Τι συζηταμε απο 'κει και περα?

Φυσικα δεν ειναι ολοι ετσι, υπαρχουν και ατομα που εχουν γνωσεις. Αλλα ειναι πολλοι σε αυτο το επιπεδο.

Κι όμως. Πριν 2 χρόνια έτυχε να πάω στο γραφείο γνωστού μας δικηγόρου. Δεν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή οπότε μου ζήτησε αν μπορώ να ανοιξω έναν υπολογιστή συναδέλφου του στο δίπλα γραφείο για να γράψουμε κάτι στο Word να το εκτυπώσω και να το κλείσουμε. Πήγα στον υπολογιστή να τον ανοίξω και μου βγήκε η πίστη μέχρι να βρω που είναι το κουμπί..... Ο υπολογιστής ήταν κάτω χαμηλά στο δάπεδο, επρεπε πρώτα να ανοίξω ένα πλαστικό καπάκι το οποίο αρχικά δεν μπορούσα να το πάρω χαμπάρι ότι υπήρχε αφού το άνοιξα πάλι μου πηρε χρονο να βρω που είναι το κουμπί. Είχα γονατίσει κάτω και είχα ανάψει τον φακό του κινητού. Πρέπει να ήταν από ότι θυμάμαι ένα κολοpc tutbo x του 2005, το δικό μου ειναι turbox του 2009, απορώ τι σχεδιασμός ήταν εκείνος, δεν μου έχει ξανατυχει ποτέ μου να παλεύω να βρω από που ανοίγει ένας υπολογιστής. 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, ardi21 είπε

Επειδη καποιοι λενε για linux (οσο και απλο να ειναι τωρα) και libre office... ξερετε το επιπεδο πολλων δημοσιων υπαλληλων?

Ενα παραδειγμα: Ημουν για μερικους μηνες σε εναν δημο. Στο γραφειο ημουν εγω και αλλες 2 γυναικες μονιμες (η μια προισταμενη) και ο καθενας ειχε το pc του. Ειχα παρει μια αδεια και ξαφνικα χτυπαει τηλεφωνο απο την προισταμενη. Με καλεσε για να ρωτησει απο που ανοιγει το pc μου γιατι δεν εβρισκε το κουμπι.

Τι συζηταμε απο 'κει και περα?

Φυσικα δεν ειναι ολοι ετσι, υπαρχουν και ατομα που εχουν γνωσεις. Αλλα ειναι πολλοι σε αυτο το επιπεδο.

Λογικό είναι αυτό, αφού οι περισσότεροι που δουλεύουν αυτή την στιγμή στο Δημόσιο είναι γεννημένοι από τη δεκαετία του 70 και πριν.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Jimys2008 είπε

Ημουν τις προάλλες στην εφορία ηλιούπολης, και τι να δω;! Δούλευαν σε υπολογιστές με CRT οθονες!  ΑΘΑΝΑΤΕΣ!! 🤣

Πόσο πίσω είμαστε...

Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες ακόμα που δεν έχουν αλλάξει αυτές τις οθόνες. Πριν μερικά χρόνια είχα δει crt και σε ιδιωτική επιχείρηση. 

Δημοσ.

Και η Γερμανία που έβαλε λινουξ στο δημόσιο πριν χρόνια είδε και έπαθε να ξαναφέρει τα windows για να γίνει σωστά η δουλειά. Αφού μπήκε πιο πολύ μέσα σε λεφτά.

Μακριά από εμάς. Είναι σαν κομμουνισμός του Μάο το λινουξ.

• Like 2
Δημοσ.
19 ώρες πριν, Gk2016 είπε

Να μπορούσα να βρω έναν λόγο που σκέπτονται να παραγγείλουν Ms office και όχι το Libre Office (που είναι δωρεάν).

Βέβαια, εκ πείρας 50+ ετών στην χώρα, ίσως να σκέπτομαι έναν ... λόγο προμήθειας Ms office.

Τα μπικικίνια της μίζας ...

Σαφώς δεν αναφέρομαι στην αντικατάσταση των windows ως πλατφόρμας, από κάποια (έστω επί πληρωμή) έκδοση μίας  "γεύσης" Linux αφού ξέρω ότι το μισό Δημόσιο, θα πάθει έμφραγμα (που δεν θα βρίσκει την πασιέντζα ...). Δυστυχώς δεν υπερβάλω.

Nαι υπερβάλλεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Κι όμως. Πριν 2 χρόνια έτυχε να πάω στο γραφείο γνωστού μας δικηγόρου. Δεν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή οπότε μου ζήτησε αν μπορώ να ανοιξω έναν υπολογιστή συναδέλφου του στο δίπλα γραφείο για να γράψουμε κάτι στο Word να το εκτυπώσω και να το κλείσουμε. Πήγα στον υπολογιστή να τον ανοίξω και μου βγήκε η πίστη μέχρι να βρω που είναι το κουμπί..... Ο υπολογιστής ήταν κάτω χαμηλά στο δάπεδο, επρεπε πρώτα να ανοίξω ένα πλαστικό καπάκι το οποίο αρχικά δεν μπορούσα να το πάρω χαμπάρι ότι υπήρχε αφού το άνοιξα πάλι μου πηρε χρονο να βρω που είναι το κουμπί. Είχα γονατίσει κάτω και είχα ανάψει τον φακό του κινητού. Πρέπει να ήταν από ότι θυμάμαι ένα κολοpc tutbo x του 2005, το δικό μου ειναι turbox του 2009, απορώ τι σχεδιασμός ήταν εκείνος, δεν μου έχει ξανατυχει ποτέ μου να παλεύω να βρω από που ανοίγει ένας υπολογιστής. 

H περιπτωση που περιεγραψα δεν ηταν ετσι. Στο συγκεκριμενο pc το κουμπι ηταν στην πανω αριστερη γωνια χωρις κανενα καπακι. Ναι μεν ηταν στο εδαφος και αυτο και ολο μαυρο αλλα, πιστεψε με, δεν υπαρχει δικαιολογια.

Επεξ/σία από ardi21
Δημοσ.
Στις 7/3/2020 στις 10:04 ΠΜ, petasis είπε

Πόσα στερεότυπα σε ένα νήμα; Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν από υπολογιστές, το libre office λειτουργεί, το linux κάνει για desktop. Καλό είναι να αναβαθμιστούμε στο 2020.

Νομίζουν ότι άμα έβαζε το δημόσιο Linux, την επόμενη μέρα θα ανέβαινε το iq των εργαζομένων και όλα τα λεφτά που δεν θα πάνε σε αδειες windows θα πάνε σε επιδόματα και σε αυτούς. Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλος λόγος που να πιστεύουν ότι με λινουξ στο δημόσιο θα πάνε όλα κατ ευχητ... 😅🤭

Δημοσ.
Στις 6/3/2020 στις 9:18 ΜΜ, _Theo_ είπε

Σωστό αυτό που είπες, αλλάζει τα δεδομένα. Αλλά θεωρώ πιο σκόπιμο να εξοικιωθεί κάποιος με τα Windows 10 και το Office, πάρα με το Linux. Η απήχηση των Windows και η υποστήριξη τους είναι τεράστια, καμία σχέση με το Linux που κατέχει ελάχιστο μερίδιο αγοράς. Δηλαδή σε ένα "καμμένο" τύπο 50 χρονών που δουλεύει στο Δημόσιο από την δεκαετία του '80 και δεν έχει όρεξη να κάτσει να μάθει γιατί έχει συνηθήσει κατά κύριο λόγο να τα ξύνει* , δεν θα πας να του μάθεις Linux αλλά κάτι πιο προσιτό.

Πάντως εντάξει, δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα το Linux αλλά παραμένει ρίσκο.

*Επειδή έχω δουλέψει σε θέσεις δημοσίου ΔΕΝ είναι όλοι οι υπάλληλοι έτσι. Τέτοιο στύλ έχουν οι μεγαλύτερης ηλικίας, 50-60 χρονών ξέρω γώ, αλλά και πάλι εξαρτάται από την θέση στην οποία βρίσκονται. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

50 χρονών και δουλεύει από το 1980; 10 χρονών τον προσλάβανε στο Δημόσιο;

Δημοσ.
Στις 6/3/2020 στις 6:07 ΜΜ, gpolic είπε

Πολύ ωραία. Πισι για να τα τρέξουν δεν έχουνε ομως

για εργασιες γραφειου δεν θελουν τιποτα δυνατα μηχανηματα

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, onirx είπε

για εργασιες γραφειου δεν θελουν τιποτα δυνατα μηχανηματα

Με 2πυρινο δεκαετίας με 1 Gb RAM παντως, το πρόβλημα δεν ειναι μόνο οτι εισαι αργος. Ακομα και αν μιλάμε μονο για εργασίες γραφείου, σκάνε Excel, και κρεμάνε κ αλλες εφαρμογες.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 6/3/2020 στις 4:25 ΜΜ, georgepppo είπε

τα windows 7 που έχουν γιατί δεν τα αναβαθμίσανε τσάμπα σε 10? άμα βαριούνται και να κάνουν 5 πράγματα σε αυτό το δημόσιο που υπάρχει για να συντηρεί ψηφοφόρους και βύσματα μια σωστή δουλειά δεν μπορεί να γίνει........

Η δωρεάν αναβάθμιση είναι μόνο για οικιακούς χρήστες.

Στις 6/3/2020 στις 4:25 ΜΜ, georgepppo είπε

Για office που λένε πολύ απλα LIBRE OFFICE το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια μια χαρά κάνω την δουλειά μου τσάμπα και νόμιμα. 

Γιατί έχουν τεράστιο "στοκ" απο αρχεία doc και docx και τα λοιπά, και δεν θέλουν να το πάρουν απόφαση να τα μεταφέρουν μια φορά σε ODT να τελειώνουμε με αυτό το "license" των Office.

Δημοσ.

δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μόνο το δικό μου πανεπιστήμιο χρειάζεται 1200 νέες άδειες λειτουργικού. Εχουμε όλους τους ΗΥ αναβαθμισμένους σε 10 αλλά όταν ήρθε η διαδικασία της εξωτερικής πιστοποίησης, το έκαναν υποχρεωτική παρατήρηση και πρέπει να αλλάξει. Επίσης όλοι μας έχουμε Libre Office αλλά όταν χειρίζεσαι τρία τουλάχιστον αλφάβητα (π.χ ελληνικά, αγγλικά κυριλλικά) δεν κρατά τη μορφοποίηση που σου έρχεται με το αρχείο από άλλο ΗΥ. Επίσης πολλές φορές -άγνωστο γιατί- όταν στέλνουμε αρχεία ready for peer review σε επιστημονικά περιοδικά, μας έρχονται πίσω ως μη μορφοποιημένα. Κι αυτά μόνο για τα πιο απλά. Τα πανεπιστήμια έχουν εγκατεστημένα στα εργαστήρια πολλά προγράμματα που δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμα και φυσικά ακόμη περισσότερα custom made.

Δημοσ.

Για αυτούς που αναρωτιούνται για το γιατί κοστίζουν τόσο τα windows, η απάντηση είναι: γιατί τόσο κοστολογεί η microsoft την άδεια που δεν είναι "κολλημένη" σε ένα μηχάνημα αλλά αν σου χαλάσει ο υφιστάμενος μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στον επόμενο.

Επίσης όλοι εσείς που λέτε για linux - libre office, γνωρίζετε αν υπάρχουν οι εξειδικευμένες εφαρμογές που χρειάζονται  σε linux? Γνωρίζετε πόσο θα κόστιζε η προμήθεια νέων λογισμικών (αν υπάρχουν) για linux? Επίσης από τα 40μύρια, σχεδόν τα 8 είναι ΦΠΑ, άρα θα τα πάρει πίσω το κράτος σε ελάχιστο χρόνο...

Βεβαίως και το κράτος θα μπορούσε θεωρητικά να ανέπτυσσε τις δικές του linux based εφαρμογές, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...