Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, spectaculator είπε

https://www.computerworld.com/article/3245645/the-5-best-linux-distros-for-work-red-hat-suse-ubuntu-linux-mint-and-tens.html

Και Mint μπορούν να βάλουν και μάλιστα με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Κάτι που προφανώς δεν κατάλαβες, είναι η υποστήριξη, βάζεις με το μυαλό σου IT Administrator να ποστάρει ερώτηση σε forum της εκάστοτε διανομής linux για να λύσει το χ πρόβλημα ? Που δεν θα είναι μόνο ένα πρόβλημα. Αυτή είναι η διαφορά με την Red Hat, όπως και με την Microsoft φυσικά.

• Like 1
  • Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.

Εγώ πάλι θα ήθελα να δω 38 μύρια για πραγματική αλλαγή,  πχ να τα δώσουν για να αλλάξουν οι εφαρμογές και να είναι προσβάσιμες από όλους,  ο καταναλωτισμός της πληροφορικής μας άφησε όλους με ένα device στα χέρια,  γιατί να μην είμαι εγώ ο τελικός πελάτης αντί να έχω κάποιον να εκπληρώσει την διαδικασία;

Δημοσ.

Θα ήθελα πολύ να έβλεπα το δημόσιο να χρησιμοποιεί τον συνδυασμό Linux + Libre Office όπως λέτε κάποιοι σε σχόλια στην παρούσα είδηση ή σε άλλες παρόμοιες στο παρελθόν. Ο συνδυασμός αυτός είναι δωρεάν και ασφαλέστερος. Η εγκατάσταση και χρήση μιας φιλικής διανομής είναι εδώ και καιρό το ίδιο εύκολη με αυτήν των Windows. Ρεαλιστικά όμως, δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει. Και όχι μόνο επειδή οι περισσότεροι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το Linux και το Libre Office... Ο βασικότερος λόγος που το λέω αυτό είναι η ανάγκη χρήσης του MS Office. Από προσωπική εμπειρία πιστεύω πως το Libre Office είναι ένα υποκατάστατο (με την κακή έννοια) του MS Office.

Ως φοιτητής έχω συναντήσει πολλές φορές αρχεία τύπου .ppt από διαλέξεις που, επειδή έχουν δημιουργηθεί στο MS Office, δεν προβάλλονται σωστά στο Libre Office. Έτσι, έχω βρει τη λύση της online μετατροπής σε .pdf. Όσον αφορά αρχεία τύπου .doc και .xls φαντάζομαι πως θα υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Προφανώς στην περίπτωσή μου αυτό δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Στο δημόσιο όμως (ή σε μια επιχείρηση) δεν είναι αποδεκτό. Φανταστείτε σε μια υπηρεσία του δημοσίου να υπάρχει ο κίνδυνος παλιά αρχεία ή αρχεία που αποστέλλονται από άλλες υπηρεσίες, φορείς, χώρες, επιχειρήσεις και πολίτες να μην προβάλλονται σωστά.

• Like 5
Δημοσ.
Μόλις τώρα, giotis1982 είπε

Εγώ πάλι θα ήθελα να δω 38 μύρια για πραγματική αλλαγή,  πχ να τα δώσουν για να αλλάξουν οι εφαρμογές και να είναι προσβάσιμες από όλους,  ο καταναλωτισμός της πληροφορικής μας άφησε όλους με ένα device στα χέρια,  γιατί να μην είμαι εγώ ο τελικός πελάτης αντί να έχω κάποιον να εκπληρώσει την διαδικασία;

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, άλλα προκύπτει και το πρόβλημα, που θα μεταθέσει μετά τους εργαζόμενους ?

Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα.

Δημοσ.

Καλό το Λίνουξ αλλά με πολλές προϋποθέσεις. Ας μας πει κάποιος που δουλεύει σε ιδιωτική εταιρία και έχουν Λίνουξ και λιμπρε όφις την άποψή του. 

Υπάρχουν πολλά παλιά λογισμικά που  χρησιμοποιεί (όχι μόνο) το Δημόσιο που δεν θα τρέξουν σε win10. Χαρακτηριστικά να πω ότι η ΑΠΕΔ που βγάζει τα ψηφιακά πιστοποιητικά, για την διαδικασία απαιτεί win7 με ie10. Δηλαδή για μια διαδικασία που απαιτεί την μέγιστη ασφάλεια, απαιτεί ΛΣ που έχει πάψει να υποστηρίζεται και μάλιστα με παλιά έκδοση. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ψηφιακά πιστοποιητικά, ηλεκτρονικες υπογραφες και Λινουχ

https://linux-user.gr/t/hlektronikes-ypografes/1264/48

Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Υπογραφή εγγράφου μεν την χρήση του λογισμικού LibreOffice

http://www.aped.gov.gr/images/how_can_sign/sign_with_libreoffice.pdf

Επεξ/σία από gakos1112
Δημοσ.

Αν οι υπολογιστές ειναι πολύ παλαιοί πχ winxp τότε για να τρέξουν καινούργια Windows και εφαρμογές θα χρειαστεί και αναβάθμιση υλικού η εξ' ολοκλήρου καινούργια μηχανήματα. Όσο για την λύση του Linux, έχει δοκιμαστεί σε ξένες χώρες και το project απέτυχε. Η χρήση Linux απαιτεί εκ βαθρων αλλαγή νοοτροπίας και θέληση για εκμάθηση από τους Windows users πραγμα που δεν υπαρχει στο 95% και παραπάνω των χρηστών. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, spectaculator είπε

Μα σχεδόν όλες είναι web. Μέσα σ' ένα browser τα τρέχουν όλα, με εξαίρεση κάποιες εφαρμογές νοσοκομείων.

Αρκετες είναι web (οχι σχεδόν ολες νομίζω είναι πολύ μακριά από αυτό το σημείο). αλλά εκείνες που είναι web και δεν υποστηρίζουν όλα τα webkits: ο internet explorer είναι βαθιά «πακτωμένος» στην υποστήριξη εφαρμογών.

ειναι πολύ σύνθετο ζήτημα και τρέχα γύρευε ποιος μπορεί να εγγυηθεί μια επιτυχημένη μετάβαση εφαρμογών που ούτε ξέρουμε ποιος/ποτέ/πώς έγραψε....

να μην ξεχνάμε και το παράδειγμα της Γερμανίας, που γύρισε σε open source λειτουργικό και...ξαναγύρισε σε windows

Επεξ/σία από koeltzakoatl
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, _Theo_ είπε

Θα καλέσεις το τμήμα υποστήριξης να σου εγκαταστήσει πχ τον Adobe Reader επειδή δεν μπορείς να ανοίξεις ένα αρχείο pdf;;

Όπως και να έχει τα Linux είναι μη φιλικά στο χρήστη και ακατάλληλα για τέτοιου είδους δουλειές. Με το ζόρι ο μέσος Δημόσιος Υπάλληλος είναι εξοικιωμένος με τα Windows θα του βάλεις και Linux;;

Βέβαια θα πει κάποιος ως συνήθως "ναι αλλά δεν κολλάει ιούς!!". Και βέβαια αφού έχουν μερίδιο αγοράς 1% πως θα κολλήσει ιό;

Έλεος με το Linux. Για κάποιο λόγο τα Windows έχουν την πρωτοκαθεδρία. Και σίγουρα αυτός δεν είναι " η άτιμή κοινωνία" ή "οι αδαείς χρήστες που δεν ξέρουν να τα χειριστούν".

Βρήκες την περίπτωση. Πόσοι υπάλληλοι έχουν εγκαταστήσει κάτι; Άσε που δεν θέλεις Acrobat reader για να διαβάσεις PDF πια.

Επεξ/σία από link_z
Δημοσ.
1 ώρα πριν, htaccess είπε

Κάτι που προφανώς δεν κατάλαβες, είναι η υποστήριξη, βάζεις με το μυαλό σου IT Administrator να ποστάρει ερώτηση σε forum της εκάστοτε διανομής linux για να λύσει το χ πρόβλημα ? Που δεν θα είναι μόνο ένα πρόβλημα. Αυτή είναι η διαφορά με την Red Hat, όπως και με την Microsoft φυσικά.

Οι αδειοδοτήσεις και η υποστήριξη πάνε χώρια. Ένα κόστος το ένα κι ένα το άλλο. Υποστήριξη θα χρειαστείς ούτως ή άλλως. Δεν είναι απαραίτητα να βάλεις Red Hat. Ξέρω επιχειρήσεις με Debian από πρώτο χέρι. Το κόστος συνολικά είναι το 1/10 από αυτό για τα προόντα της MS.

Επίσης, το ότι εσύ  βρίσκεις λύσεις στα προβλήματά σου εδώ κι εκεί δεν σημαίνει πως όλοι είναι έτσι. Και μάλιστα σε αυτές τις θέσεις βάζεις άτομα με πείρα κι όχι τον οποιοδήποτε που νομίζει οτιδήποτε (και μην μου πεις πως ακόμα και πιστοποιημένοι συνεργάτες MS δεν έχουν ιδέα και ψάχνουν λύσεις στο answers.microsoft.com). Έστω και το Red Hat είναι πάλι πολύ φθηνότερο. Δες πόσο πάει αντίστοιχα το μαλλί με την MS (corporate licensing) και το συζητάμε ξανά.

Επίσης #2, βλέπεις πως η υπερβολική εξάρτηση από την MS σε κανέναν δεν βγήκε σε καλό (υπάρχουν πολλά φρέσκα παραδείγματα).

3 ώρες πριν, _Theo_ είπε

Θα καλέσεις το τμήμα υποστήριξης να σου εγκαταστήσει πχ τον Adobe Reader επειδή δεν μπορείς να ανοίξεις ένα αρχείο pdf;;

Όπως και να έχει τα Linux είναι μη φιλικά στο χρήστη και ακατάλληλα για τέτοιου είδους δουλειές. Με το ζόρι ο μέσος Δημόσιος Υπάλληλος είναι εξοικιωμένος με τα Windows θα του βάλεις και Linux;;

Βέβαια θα πει κάποιος ως συνήθως "ναι αλλά δεν κολλάει ιούς!!". Και βέβαια αφού έχουν μερίδιο αγοράς 1% πως θα κολλήσει ιό;

Έλεος με το Linux. Για κάποιο λόγο τα Windows έχουν την πρωτοκαθεδρία. Και σίγουρα αυτός δεν είναι " η άτιμή κοινωνία" ή "οι αδαείς χρήστες που δεν ξέρουν να τα χειριστούν".

Πρώτον, δεν χρειάζεται να έχεις ιδέα από Linux! Το μόνο που θα χρησιμοποιείς είναι το γραφικό περιβάλλον και αποκλειστικά τις εφαρμογές που χρειάζονται για τη δουλειά. Τίποτα παραπάνω. Αν χρειαστείς κάτι άλλο και εγκριθεί φυσικά, θα περαστεί από τους admins και μάλιστα remotely. Δεν έχεις δουλέψει απ' ότι φαίνεται σε περιβάλλον που ούτε την ώρα δεν έχεις δικαίωμα να πειράξεις...

Το Linux για σενα δεν είναι φιλικό μάλλον γιατί δεν το χρησιμοποίησες ποτέ.

Επίσης άσε τη κοτσάνα με τη πρωτοκαθεδρία της MS. Τα windows απόκτησαν το μερίδιό τούς όχι τόσο λόγω της αποδοχής τους όσο επειδή η MS έπιασε "αγκαζέ" τους κατασκευαστές. Οι υπολογιστές που έρχονται με Linux σπανίζουν ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Αν το πας παραπέρα, έχεις δει κάποιο Mac χρήστη να πετά τα πάντα και να εγκαθιστά windows στον υπολογιστή του; Άστο καλύτερα, όσα ξέρεις τόσα λες!

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, spectaculator είπε

Οι αδειοδοτήσεις και η υποστήριξη πάνε χώρια. Ένα κόστος το ένα κι ένα το άλλο. Υποστήριξη θα χρειαστείς ούτως ή άλλως. Δεν είναι απαραίτητα να βάλεις Red Hat. Ξέρω επιχειρήσεις με Debian από πρώτο χέρι. Το κόστος συνολικά είναι το 1/10 από αυτό για τα προόντα της MS.

Επίσης, το ότι εσύ  βρίσκεις λύσεις στα προβλήματά σου εδώ κι εκεί δεν σημαίνει πως όλοι είναι έτσι. Και μάλιστα σε αυτές τις θέσεις βάζεις άτομα με πείρα κι όχι τον οποιοδήποτε που νομίζει οτιδήποτε (και μην μου πεις πως ακόμα και πιστοποιημένοι συνεργάτες MS δεν έχουν ιδέα και ψάχνουν λύσεις στο answers.microsoft.com). Έστω και το Red Hat είναι πάλι πολύ φθηνότερο. Δες πόσο πάει αντίστοιχα το μαλλί με την MS (corporate licensing) και το συζητάμε ξανά.

Επίσης #2, βλέπεις πως η υπερβολική εξάρτηση από την MS σε κανέναν δεν βγήκε σε καλό (υπάρχουν πολλά φρέσκα παραδείγματα).

Καταρχάς δεν αναφέρθηκα προσωπικά, δεν με γνωρίζεις δεν σε γνωρίζω.

Και αναφέρθηκες σε mint.

-

Υποστήριξη με την ευρύτερη έννοια, ένα μεγάλο "κομμάτι" των δικτύων μας το έχω στημένο με debian servers / desktops, κανένα πρόβλημα, σε 8 θέσεις εργασίας όμως είναι αδύνατον να προβώ σε αλλαγή καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη σε linux από τους προμηθευτές των εγκατεστημένων περιφεριακών & των προγραμμάτων που τρέχουν. -

Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο.

Επεξ/σία από htaccess
Δημοσ.

Εγω δεν καταλαβαίνω πως θα τρεξουν windows 8 και 10 σε pc με cpu τουλάχιστον 10αιτιας. Αν τα καταφερουν ας μας πουν κι εμας 

Οσο γι αυτους που λενε για τα linux, υπάρχουν εφαρμογές (πχ autocad) που δεν τρεχουν linux. Και οχι το wine δεν ειναι λυση δεν λειτουργεί πάντα σωστα

• Like 1
Δημοσ.

Το ερώτημα "γιατί όχι Linux αφού μόνο ένα office δουλεύουν" είναι άκυρο γιατί πολύ απλά ανάλογα τον φορέα και το τμήμα τρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα που δεν έχουν φτιαχτεί για Linux εκτός από τα online.

Και όχι δεν είναι απλό να φτιαχτούν ξανά για Linux.

Και όχι δεν είναι όλοι οι IT γνώστες του Linux που είναι μεγάλο πρόβλημα στο στήσιμο και την συντήρηση.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ημουν τις προάλλες στην εφορία ηλιούπολης, και τι να δω;! Δούλευαν σε υπολογιστές με CRT οθονες!  ΑΘΑΝΑΤΕΣ!! 🤣

Πόσο πίσω είμαστε...

Επεξ/σία από Jimys2008

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...