Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα θα ήθελα εάν κάποιος γνωρίζει να μου πει εάν υπάρχει κάποια νόμιμη διαδικασία καθώς ο ένας ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας μου έχει αφήσει σε κοινόχρηστο χώρο πάρκινγκ ένα παλιο αυτοκίνητο καταλαμβάνοντας έτσι τη θέση κ χρησιμοποιωντας μπροστά το χώρο με άλλα αυτοκίνητα του. Επειδή εργάζομαι μου μένει πάντα μια μικρή θέση που έγινε η αιτία να γδαρω το όχημα μου από ένα τοιχακι κ έχω κ μωρό κ το κάθισμα είναι στη μεριά του τοίχου. Έτσι δυσκολεύομαι να βάζω κ να βγάζω το μωρό από την άλλη. Επειδή οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους θα ήθελα να με ενημερώσετε τι θα μπορούσα να κάνω νομικά. Ευχαριστώ πολυ

• Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Μαρια Λ Φ είπε

Καλησπέρα θα ήθελα εάν κάποιος γνωρίζει να μου πει εάν υπάρχει κάποια νόμιμη διαδικασία καθώς ο ένας ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας μου έχει αφήσει σε κοινόχρηστο χώρο πάρκινγκ ένα παλιο αυτοκίνητο καταλαμβάνοντας έτσι τη θέση κ χρησιμοποιωντας μπροστά το χώρο με άλλα αυτοκίνητα του. Επειδή εργάζομαι μου μένει πάντα μια μικρή θέση που έγινε η αιτία να γδαρω το όχημα μου από ένα τοιχακι κ έχω κ μωρό κ το κάθισμα είναι στη μεριά του τοίχου. Έτσι δυσκολεύομαι να βάζω κ να βγάζω το μωρό από την άλλη. Επειδή οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους θα ήθελα να με ενημερώσετε τι θα μπορούσα να κάνω νομικά. Ευχαριστώ πολυ

Απ οσο ξερω καθε θεση πρεπει να αντιστοιχει σε διαμερισμα, ξερεις ποια θεση ειναι η δικια σου? Αν καταλαμβάνει αλλο οχημα μπορεις φανταζομαι να φωναξεις τη τροχαια

Βεβαια δεν ξερω τι ισχυει ακριβως. Δοκιμασες να ρωτησεις τη τροχαια να σου πουν?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Μαρια Λ Φ είπε

Μαρία καλησπέρα.

Επειδή το είχα κι εγώ το πρόβλημα, το έλυσα έτσι:

Μπορείς να επισκεφτείς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου, και να εξηγώντας το τι συμβαίνει, να σου πουν τι δικαιούσαι. Αν ο γείτονάς σου κάνει κάτι παράνομο έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις από τον αξιωματικό υπηρεσίας να το καλέσει στο τμήμα για συστάσεις. Δεν μπορεί να αρνηθεί. Σε περίπτωση που είτε δεν πάει είτε δεν συμμορφωθεί, θα έχει κυρώσεις.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Lezantas26 είπε

Απ οσο ξερω καθε θεση πρεπει να αντιστοιχει σε διαμερισμα, ξερεις ποια θεση ειναι η δικια σου? Αν καταλαμβάνει αλλο οχημα μπορεις φανταζομαι να φωναξεις τη τροχαια

Βεβαια δεν ξερω τι ισχυει ακριβως. Δοκιμασες να ρωτησεις τη τροχαια να σου πουν?

Αν είναι σε πυλωτή (ή ακάλυπτο) όλες οι θέσεις είναι κοινόχρηστες με τις τελευταίες διατάξεις (ακόμα και αν-θεωρητικά-έχουν μοιραστεί στα διαμερίσματα) οπότε έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την θέση ακόμα και αν δεν το κινεί ποτέ το όχημα.

Αν είναι κλειστό parking και η θέση που έχει καταλάβει σου αντιστοιχεί μπορείς να κινηθείς νομικά εναντίον του καταληψία.

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Μαρια Λ Φ είπε

Πρώτα από όλα, ο χώρος που έχει βάλει το παλιό αυτοκίνητο είναι θέση στάθμευσης με αποκλειστική χρήση δική σου? Αν όχι, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα.

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Πρώτα από όλα, ο χώρος που έχει βάλει το παλιό αυτοκίνητο είναι θέση στάθμευσης με αποκλειστική χρήση δική σου? Αν όχι, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα.

Δηλαδή αυτός μπορεί να έχει την σακαρακα στην νόμιμη θέση(την δική του) και να βάζει τα άλλα αυτοκίνητα που έχει, στον κοινόχρηστο χώρο; 

Επεξ/σία από thanasisxask
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, thanasisxask είπε

Δηλαδή αυτός μπορεί να έχει την σακαρακα στην νόμιμη θέση(την δική του) και να βάζει τα άλλα αυτοκίνητα που έχει, στον κοινόχρηστο χώρο; 

Εφόσον κάποια θέση δεν είναι στην αποκλειστική χρήση κάποιου διαμερίσματος, τότε σε αυτή παρκάρει όποιος προλάβει.

• Sad 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, thanasisxask είπε

Και όχημα που δεν φέρει πινακίδες, μπορεί να το παρατήσει εκεί; 

Γιατί δρόμος είναι;

Άλλο κοινόχρηστος χώρος και άλλο δημόσιος.

Γιά να το παρατήσεις στις θέσεις παρκαρίσματος των δημοσίων οδών θα πρέπει να έχεις πληρωμένα τέλη (άρα και πινακίδες).

Το να το παρατήσεις στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας (πχ πυλωτή) ή στο parking σου δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα και πινακίδες να μην έχεις.

Εκτός αν θες να τον κυνηγήσεις νομικά οτι είναι εστία μόλυνσης αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να δικαιωθείς.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, thanasisxask είπε

Και όχημα που δεν φέρει πινακίδες, μπορεί να το παρατήσει εκεί; 

Το εάν ένα όχημα φέρει η όχι πινακίδες έχει σημασία ΜΟΝΟ εφόσον κινείται ή σταθμεύει σε δημόσιους δρόμους.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι πυλωτές της πολυκατοικίας έχουν συγκεκριμένους χώρους στάθμευσεις όπως αυτοί ορίζονται στην άδεια οικοδομής και στο τοπογραφικό.

Τα συμβόλαια του καθε ιδιοκτήτη γράφουν την θέση που είναι αποκλειστικής χρήσης για αυτόν. Αυτή η θέση του ανήκει 100% και στο Ε9 του έχει δηλωθεί και σαν βοηθητικός χώρος στο διαμέρισμα. Σε αυτή τη θέση προφανως αν παρκάρει κάποιος είσαι νόμιμος να καλέσεις την αστυνομία κτλ. Σου ανήκει απλά όπως το περιγράφει το συμβόλαιο του σπιτιού σου.

Αν η πολυκατοικία έχει και χώρους στάθμευσης πιλωτής κοινής χρήσης των κατοίκων, εκεί παρκάρει όποιος προλάβει. Αλλά πρέπει να είναι θέσεις και να περιγράφονται στο τοπογραφικό, στην άδεια οικοδομής και στα συμβόλαια όλων (μιας και μπορουν να παρκάρεις όλοι).

Σε όλους τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους έστω και αν χωράει αυτοκίνητο, μηχανάκι κτλ ΔΕΝ επιτρέπεται το παρκάρισμα ... απλά. Όπως δεν επιτρέπεται να βάλεις μια ντουλάπα έξω από το διαμέρισμα σου στο διάδρομο της πολυκατοικίας κτλ. Πως κινέισαι νομικά σε αυτή τη περίπτωση? Κάθε ιδιοκτήτης έχει μερίδιο ιδιοκτησίας στο κοινόχρηστο χώρο (π.χ 125/1000), πρέπει όλοι μαζί λοιπόν να το καταγγείλουν γιατί ένας πρακτικά έχει δικαίωμα να καταγγέλει για το ποσοστό του

Επεξ/σία από gthe
  • Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, gthe είπε

Οι πυλωτές της πολυκατοικίας έχουν συγκεκριμένους χώρους στάθμευσεις όπως αυτοί ορίζονται στην άδεια οικοδομής και στο τοπογραφικό.

Τα συμβόλαια του καθε ιδιοκτήτη γράφουν την θέση που είναι αποκλειστικής χρήσης για αυτόν. Αυτή η θέση του ανήκει 100% και στο Ε9 του έχει δηλωθεί και σαν βοηθητικός χώρος στο διαμέρισμα. Σε αυτή τη θέση προφανως αν παρκάρει κάποιος είσαι νόμιμος να καλέσεις την αστυνομία κτλ. Σου ανήκει απλά όπως το περιγράφει το συμβόλαιο του σπιτιού σου.

Αν η πολυκατοικία έχει και χώρους στάθμευσης πιλωτής κοινής χρήσης των κατοίκων, εκεί παρκάρει όποιος προλάβει. Αλλά πρέπει να είναι θέσεις και να περιγράφονται στο τοπογραφικό, στην άδεια οικοδομής και στα συμβόλαια όλων (μιας και μπορουν να παρκάρεις όλοι).

Σε όλους τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους έστω και αν χωράει αυτοκίνητο, μηχανάκι κτλ ΔΕΝ επιτρέπεται το παρκάρισμα ... απλά. Όπως δεν επιτρέπεται να βάλεις μια ντουλάπα έξω από το διαμέρισμα σου στο διάδρομο της πολυκατοικίας κτλ. Πως κινέισαι νομικά σε αυτή τη περίπτωση? Κάθε ιδιοκτήτης έχει μερίδιο ιδιοκτησίας στο κοινόχρηστο χώρο (π.χ 125/1000), πρέπει όλοι μαζί λοιπόν να το καταγγείλουν γιατί ένας πρακτικά έχει δικαίωμα να καταγγέλει για το ποσοστό του

Μιά επισήμανση. Αποκλειστική θέση σε πυλωτή απαγορεύεται. Η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν επιτρέπεται να πουλήθεί ως βοηθητικός χώρος διαμερίσματος (άλλο τι κάνανε παλαίοτερα που τις βαφτίζανε parking). Οπότε μπορεί να έχει θέσεις στάθμευσης στο τοπογραφικό αλλά δεν είναι αποκλειστικής χρήσης αλλά κοινόχρηστες. Μόνο οι κλειστές θέσεις στάθμευσης θεωρούνται βοηθητικοί χώροι διαμερίσματος (όπως και οι αποθήκες) και ορίζεται αποκλειστική χρήση...

• Thanks 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, agnostos13 είπε

Μιά επισήμανση. Αποκλειστική θέση σε πυλωτή απαγορεύεται. Η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν επιτρέπεται να πουλήθεί ως βοηθητικός χώρος διαμερίσματος (άλλο τι κάνανε παλαίοτερα που τις βαφτίζανε parking). Οπότε μπορεί να έχει θέσεις στάθμευσης στο τοπογραφικό αλλά δεν είναι αποκλειστικής χρήσης αλλά κοινόχρηστες. Μόνο οι κλειστές θέσεις στάθμευσης θεωρούνται βοηθητικοί χώροι διαμερίσματος (όπως και οι αποθήκες) και ορίζεται αποκλειστική χρήση...

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς όταν λες "αποκλειστική θέση", ο φίλος όμως έγραψε για αποκλειστική χρήση θέσης η οποία αποτελεί παρακολούθημα κάποιας από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, σε αυτή τη περίπτωση μια χαρά επιτρέπεται η αποκλειστική χρήση της θέσης:

• Παρακολουθήματα είναι οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.), που βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας, και δεν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες,  αλλά ανήκουν σε κάποια οριζόντια  ιδιοκτησία κατ΄ αποκλειστική χρήση και αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας."

https://www.taxheaven.gr/news/39630/oi-bohohtikoi-xwroi-parakoloyohmata-kai-h-katagrafh-toys-sto-e9

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς όταν λες "αποκλειστική θέση", ο φίλος όμως έγραψε για αποκλειστική χρήση θέσης η οποία αποτελεί παρακολούθημα κάποιας από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, σε αυτή τη περίπτωση μια χαρά επιτρέπεται η αποκλειστική χρήση της θέσης:

• Παρακολουθήματα είναι οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.), που βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας, και δεν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες,  αλλά ανήκουν σε κάποια οριζόντια  ιδιοκτησία κατ΄ αποκλειστική χρήση και αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας."

https://www.taxheaven.gr/news/39630/oi-bohohtikoi-xwroi-parakoloyohmata-kai-h-katagrafh-toys-sto-e9

Ίσως δεν το έγραψα σωστά...

Η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν μπορείς να έχεις ιδιόκτητη θέση στάθμευσης σε αυτόν...πόσω μάλλον να αναγράφεται και στον τίτλο ιδιοκτησίας.

Στην πυλωτή μπορείς (εφόσον προβλέπονται θέσεις στάθμευσης στο τοπογραφικό) να ζητήσεις από τους συνιδιοκτήτες άδεια για αποκλειστική χρήση κάποιας κοινόχρηστης θέσης ωστέ να μην παρκάρει "όποιος προλάβει"εκεί. Εφόσον λάβεις έγκριση μπορείς να έχεις την "δική σου" θέση η οποία όμως δεν σου ανήκει, απλά σου έχει παραχώρηθεί και ούτε την αγοράζεις ούτε την πουλάς.

Οι θέσεις σε κλειστό χώρο στάθμευσης (πχ υπόγειο parking) σε αντίθεση με τις θέσεις πυλωτής είναι ιδιόκτητες, έχουν συγκεκριμένα χιλιοστά και τίτλο ιδιοκτησίας (όπως και οι αποθήκες) και μπορούν να αγοραστούν και να πουληθούν.

Spoiler

• Η πυλωτή στις πολυκατοικίες είναι κοινόκτητη και κοινόχρηστη. Δεν δηλώνεται στο Ε9 από κανέναν.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/39630/oi-bohohtikoi-xwroi-parakoloyohmata-kai-h-katagrafh-toys-sto-e9

Επεξ/σία από agnostos13

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...