MessengerOfGood Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, lamargos είπε Και όπως σωστά προείπες, ό,τι και να είχαν διαλέξει, ο κλασσικός Ελληνάρας θα είχε βρει τρόπο να το ξεπεράσει. Και στο Λονδίνο ή μόνο στην Ψωροκώσταινα? Γιατι εδώ στο Λονδίνο που είμαι τώρα (προσωρινά), δεν νομίζω ότι ο Ελληνάρας διανοείται κάτι τέτοιο... Ούτε στο λεωφορείο. Βρίσκει τους ομοίους του και τα κάνει Κατά τα άλλα ή λέμε ότι φταίνε τα είσητήρια που είναι ακριβά ή προτείνουμε τεχνικές για να εμποδίσουμε τους τζαμπατζήδες. Λές και είναι τεχνικό το ζήτημα... Πλάκα έχουμε ώς λαός. Ή αλλιώς είμαστε λαός της πλάκας και καλά μας κάνουν... Επεξ/σία 5 Μαρτίου 2020 από MessengerOfGood 1 2
mihanikos1 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 1 ώρα πριν, ignome4 είπε Ποιος ο λόγος να πληρώσεις για κάτι που δεν λειτουργεί?! Τι εννοείς γέροντα; 1
Βασίλης_29 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 2 ώρες πριν, Ihavetheanswers είπε Στο Σύνταγμα πάντως όσοι έχετε γνωστούς σας τζαμπατζήδες είναι γνωστό ότι το φοβούνται. Σε δικό μου γνωστό τον μάζεψαν στο δωματιάκι του έκαναν και λίγο μπούλινγκ ότι θα τον πάνε στο τμήμα για ταυτοποίηση στοιχείων και έστρωσε. Δεν πιανουν σε όλους αυτά. Φίλος μου παλια δεν χτύπαγε ποτέ του εισιτήρια από τότε που τελείωσε την σχολή του και σταμάτησαν τα πάσο και αυτα. Όσες φορές έπεφτε σε έλεγχο έλεγε ότι δεν είχε στοιχεία και του έλεγε ο ελεγκτης τότε θα πάμε στο τμήμα, λέει αυτός οκ πάμε στο τμήμα. Και τις τρεις φορές που το είπε αυτό σε λεωφορείο τελικά ο ελεγκτης του την χαρισε και δεν τον πήγε στο τμήμα. Μια φορά στο μετρό έγινε το ίδιο τον έβγαλαν έξω του λένε πάμε στο τμήμα, λέει ναι πάμε, τον ανέβασαν επάνω περίμενε σε ενα δωμάτιο για 10 λεπτά δεν του έκαναν κάτι άλλο και μετά του λένε πες μας τα στοιχεία σου είπε ψεύτικα και έφυγε. Γενικά οι αστυνομικοί είναι απασχολημένοι με 1002 πράγματα και δεν έχουν χρόνο. 1 1
ELMastas Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 "Προκομμένο" παλικάρι δείχνει και ο φίλος σου 😸 8
μπιπ μπιπ Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Εγώ μια φορά βγήκα και μόλις κατάλαβα ότι κάποιος πήγε να περάσει από πίσω μου, κοντοστάθηκα επίτηδες μόλις βγήκα από τις μπάρες, τάχα για να βάλω την κάρτα στο πορτοφόλι, δε μπόρεσε να βγει και εκνευρίστηκε. 4
Βασίλης_29 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 15 λεπτά πριν, ELMastas είπε "Προκομμένο" παλικάρι δείχνει και ο φίλος σου 😸 Είχε τόσο αυτός όσο και η οικογένεια του αρκετά οικονομικά προβλήματα και φτώχεια, εδώ και χρόνια έχει φύγει στην Αγγλία και στέλνει λεφτά σε γονεις και αδέρφια. Όταν έμπαινε στα ΜΜΜ και δεν χτύπαγε πήγαινε να πουλήσει λαχεια, τώρα στην Αγγλία έχει άλλα προβλήματα εθισμού στον τζογο. Αυτό που ήθελα να θίξω ειναι πως όταν αποφασιζεις να παρανομησεις λαμβάνεις υπόψη και την περίπτωση να σε πάνε στο τμήμα οπότε δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Όπως είπα οι έλεγχοι είναι τέτοιοι που ακομα και να σε βρουν συμφέρει να μην χτυπάς τίποτα και σε αυτό πατάνε όσοι δεν χτυπάνε ενώ αν έβλεπαν ότι δεν συμφέρει οι περισσότεροι θα σταματούσαν κάποια στιγμή. 1
polaki Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 On 04/03/2020 at 14:55, Sorath said: Κοίτα είναι απλά τα πράγματα. Ή συνεχίζεις να πληρώνεις και σκέφτεσαι "οτι μήπως είσαι κοροϊδο που είσαι σωστός" είτε Γίνεσαι κι εσύ τσαμπατζής, και είσαι συνέχεια στην τσίτα να βρεις κάποιον να περάσεις στα μουλωχτά ή να έχεις το άγχος μην σε γραπώσουν. Προσωπικά, ούτε που ασχολιέμαι με το τι κάνουν οι άλλοι, το να ακολουθήσω όμως την μαλακία των αλλωνών, για μένα δεν είναι επιλογή. Ακριβώς αυτό. Πλέον στην Ελλάδα αν αρχίσουμε να κάνουμε λίστα με αυτά που μας ενοχλούν και που ΕΙΝΑΙ παράλογα για τον υπόλοιπο κόσμο δεν θα σταματάγαμε να γράφουμε. Χτες κάτι πουθενάδες βανδάλισαν το σταθμό μετρό στην Ακρόπολη. Να τους βάλεις να τα γλύψουν μέχρι να τα καθαρίσουν και να ξεραθεί η γλώσσα τους. Αυτοί είναι η αρχή του κακού. Η συνέχεια του κακού είναι ότι υπάρχει καθεστώς πλήρης ατιμωρισίας, όχι τώρα που (και καλά) έχουμε κρίση και έχουν ξεπέσει τα πάντα (και πάνω απ΄όλα κάθε είδους Αξία με Α κεφαλαίο), αλλά ακόμα και όταν κάναμε σαϊτες τους Κολοκοτρώνηδες στην τάξη. Επειδή τέτοιοι μηδενάδες υπάρχουν και σε άλλες χώρες αλλά δεν βγαίνουν απ'τα λαγούμια τους, ας πήγαιναν να κάνουν κάτι αντίστοιχο Piccadilly και θα τους κρεμάγανε ανάποδα οι μπάτσοι εκεί με τα γκλόμπ στον πάτο. Γερμανία δεν περνάει χωρίς εισιτήριο ούτε ο Χριστός ο ίδιος στην 2η Παρουσία. Εδώ αν πας να πεις στον μπάτσο ότι σε έσπρωξε ο άλλος για να περάσει δωρεάν, θα σε καταγγείλουν για ρατσιστική συμπεριφορά. Άρα τί κάνεις? Κάνεις αυτό που σε κάνει να κοιμάσαι πιο ήσυχος και οκ με τον εαυτό σου τα βράδια. Αν αυτό είναι να αρχίσεις να πηδάς και συ μπάρες, just do it. Κανείς δεν θα σου πει ποτέ τίποτα. Αν προτιμάς να πληρώσεις και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να είσαι κύριος (ναι, είσαι ΚΥΡΙΟΣ όταν πληρώνεις, και ΟΧΙ δεν είσαι "μάγκας" όταν πηδάς μπάρες) απλά το πληρώνεις και δεν ασχολείσαι με το τί κάνει ο κάθε ένας. Του ενός του φαίνεται ακριβό λέει το μετρό, σε σχέση με τους μισθούς. Πάρε αμάξι τότε. Ή περπάτα. Επιλογές έχεις. Πάρε και κανένα ποδήλατο, δεν θα σου πέσει ο κώλος, το μισό Amsterdam με ποδήλατο είναι. Δεν πειράζει αν σε πατήσει αυτοκίνητο, ας οδηγούσες και συ. Το μετρό πάντως μια φορά δε σου φταίει, και αυτά περί "δυσανάλογου κόστους" κλπ πείτε τα σε κανένα 7χρονο ξαδερφάκι, αλλά ούτε αυτό δεν θα σας πιστέψει. 3 hours ago, MessengerOfGood said: Πλάκα έχουμε ώς λαός. Ή αλλιώς είμαστε λαός της πλάκας και καλά μας κάνουν... Το δεύτερο, μακράν. 10 5
ChessIsCool Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Στις 4/3/2020 στις 2:11 ΜΜ, SlickNick είπε Λόγω καθημερινής χρήσης των ΜΜΜ για την μετάβαση στην δουλειά μου πληρώνω μηνιαία κάρτα αξίας 30 ευρώ. Από τότε που έχουν εγκατασταθεί οι ηλεκτρονικές μπάρες έχει ξεκινήσει το φαινόμενο των ανθρώπων που στριμώχνονται πίσω από άλλους για να μπουν χωρίς να πληρώσουν το εισιτήριο. Τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να με ενοχλεί αρκετά αυτό. Δεν με ενοχλεί όταν θέλει να περάσει κάποιος ο οποίος εμφανώς έχει βιοποριστικό πρόβλημα, για παράδειγμα κάποιος άστεγος ή κάποιος που η εμφάνιση του δείχνει ότι πιθανότατα η οικονομική του κατάσταση να είναι κακή. Με εκνευρίζει πολύ έντονα όμως όταν ο τύπος με IPhone/Watch χώνεται πίσω μου για να μπει, η κάποιος πιτσιρίκας με τρία σφραγισμένα παιχνίδια PS4 σε σακούλα του Public με σκουντάει για να μπει στον σταθμό καθώς εγώ βγαίνω. Όλα αυτά με τους αστυνομικούς, τους σεκιούριτι και το προσωπικό του σταθμού να παρακολουθούν αδιαφορώντας. Θα μου πείτε ποτέ δεν ξέρεις ποιος έχει και δεν έχει χρήματα, δεν μπορείς να κρίνεις τον κόσμο με βάση την εμφάνιση του. Από την άλλη γιατί να πληρώνει ο οποιοσδήποτε όμως; Γιατί να δίνω 360 ευρώ τον χρόνο για εισιτήρια; Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες; Αν και δεν συμφωνώ απαραίτητα με το να μπαίνουν τσάμπα άτομα τα οποία έχουν μια οικονομική άνεση, μπορώ να πω, ως μαθητής, πως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρούμε εισητήρια μισής τιμής (τα περίπτερα δεν φέρνουν σχεδόν ποτέ εισητήρια για μαθητές). Το πράγμα καλυτερεύει μεν με τις κάρτες μαθητών, αλλά αν κάποιος χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ σπάνια, λέει να δώσει χρήματα σε κάρτα αντί να παίρνει εισητήρια μισών τιμών;
polaki Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2020 1 λεπτό πριν, ChessIsCool είπε Αν και δεν συμφωνώ απαραίτητα με το να μπαίνουν τσάμπα άτομα τα οποία έχουν μια οικονομική άνεση, μπορώ να πω, ως μαθητής, πως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρούμε εισητήρια μισής τιμής (τα περίπτερα δεν φέρνουν σχεδόν ποτέ εισητήρια για μαθητές). Το πράγμα καλυτερεύει μεν με τις κάρτες μαθητών, αλλά αν κάποιος χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ σπάνια, λέει να δώσει χρήματα σε κάρτα αντί να παίρνει εισητήρια μισών τιμών; Στο μπάχαλο που ζούμε, εγώ προσωπικά δεν έχω καμία απαίτηση από σπουδαστές να πληρώνουν εισιτήρια. Δεν βλέπω τη διαφορά μεταξύ ανέργου και σπουδαστή, γιατί ο ένας πρέπει να ΜΗΝ πληρώνει και ο άλλος να πληρώνει έστω μισή τιμή. Ο ένας δεν έχει δουλειά, και ο άλλος σπουδάζει για να βρει μελλοντικά δουλειά. Οπότε δεν έχω κάτι με σένα προφανώς, αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία η δυσκολία του να βρεις το μισό εισιτήριο. Γενικότερα, δεν υπάρχει δικαιολογία για τίποτα, ο κανονισμός είναι κανονισμός. Αν κάποιος δεν γουστάρει τους κανόνες ας μην παίξει το παιχνίδι και ας πάρει ποδηλατάκι, ή και τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, πριν τα απαγορεύσουν τελείως. Επίσης δεν υπάρχει και τιμωρία για τίποτα, οπότε δεκαετίες τώρα υπάρχουν τζαμπατζήδες οι οποίο θα υπάρχουν και για τις επόμενες δεκαετίες σίγουρα, απλά πάντα θα βρίσκουν τρόπο να πηδάνε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το σύστημα. Οπότε και που το συζητάμε δεν αλλάζει κάτι.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 2 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε Δεν πιανουν σε όλους αυτά. Φίλος μου παλια δεν χτύπαγε ποτέ του εισιτήρια από τότε που τελείωσε την σχολή του και σταμάτησαν τα πάσο και αυτα. Όσες φορές έπεφτε σε έλεγχο έλεγε ότι δεν είχε στοιχεία και του έλεγε ο ελεγκτης τότε θα πάμε στο τμήμα, λέει αυτός οκ πάμε στο τμήμα. Και τις τρεις φορές που το είπε αυτό σε λεωφορείο τελικά ο ελεγκτης του την χαρισε και δεν τον πήγε στο τμήμα. Μια φορά στο μετρό έγινε το ίδιο τον έβγαλαν έξω του λένε πάμε στο τμήμα, λέει ναι πάμε, τον ανέβασαν επάνω περίμενε σε ενα δωμάτιο για 10 λεπτά δεν του έκαναν κάτι άλλο και μετά του λένε πες μας τα στοιχεία σου είπε ψεύτικα και έφυγε. Γενικά οι αστυνομικοί είναι απασχολημένοι με 1002 πράγματα και δεν έχουν χρόνο. στο ΜΕΤΡΟ πάντα υπάρχουν αστυνομικοί (στους μεγάλους σταθμούς) οπότε εκεί δεν πιάνει το κόλπο με το ΑΤ γιατί θα έρθει ο αστυνομικός και είσαι υποχρεωμένος να του δώσεις την ταυτότητα ή όποιο άλλο έγγραφο ταυτοποίησης έχεις αλλιώς στο ΑΤ της περιοχής για τα υπόλοιπα... 4 ώρες πριν, lamargos είπε Στα γήπεδα όμως υπάρχουν πολλές θύρες και πολλές έξοδοι προς τον εξωτερικό χώρο του γηπέδου, δεν φεύγουν όλοι από ένα κεντρικό σημείο από το γήπεδο, ο κόσμος μοιράζεται σε διάφορα τουρνικέ. Εγώ αναφέρω αυτό που άκουσα, τίποτα παραπάνω. Ούτε θέση παίρνω αλλά ούτε μπορώ να πω ότι γνωρίζω τί είναι σωστό και τί λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί δεν έχω τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις. Το τί έχει ο καθένας στη δουλειά του, ή στο γήπεδο που πάει ή στο μετρό της Νέας Υόρκης, που κατασκευάστηκε πριν από πόσες δεκαετίες, δε σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στο Ελληνικό μετρό το 2020. Επαναλαμβάνω, αυτό είναι που άκουσα, δεν το έβγαλα από το μυαλό μου και τουλάχιστον μέχρι τώρα υπέθετα ότι ασχολήθηκαν και μηχανικοί, που ξέρουν και δυο πράγματα παραπάνω από εμάς, προκειμένου να καταλήξουν στη συγκεκριμένη λύση. Μπορεί σε εμάς που είμαστε απ' έξω να φαίνονται "απλά" τα συγκεκριμένα προβλήματα και ακόμα απλούστερες οι λύσεις τους και να απορούμε για την "αφέλεια" των υπευθύνων σχετικά με τις επιλογές τους αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο απλά και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες, που εμείς δεν ξέρουμε. Και πάλι τονίζω δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί σίγουρα απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις και ειδική εμπειρία όταν σχεδιάζεις ένα τέτοιο σύστημα σε ένα υπόγειο σταθμό από το οποίο περνάνε χιλιάδες άτομα κάθε ημέρα. Τώρα, εάν κάποιοι πήραν μίζα για να τοποθετηθεί αυτό το σύστημα δεν το ξέρω, για να το λες εσύ μάλλον κάτι ξέρεις, οπότε εάν έγινε για αυτό το λόγο τότε έχεις δίκιο. ΥΓ: Με μια μικρή έρευνα στο youtube μπορεί κάποιος να δει ότι αντίστοιχα συστήματα χρησιμοποιούν στην Ιαπωνία και στον Καναδά και αλλού πχ στο συγκεκριμένο βίντεο ο υπεύθυνος αναφέρει ότι ξηλώνουν σε καναδέζικο μετρό τα παλιά τουρνικέ για να βάλουν αντίστοιχες "Fare Gates" με τις θύρες του αθηναϊκού μετρό... μάλλον και εκεί θα έπεσαν μίζες.... Πάντως το πρόβλημα με τους λαθρεπιβάτες είναι παγκόσμιο φαινόμενο, πχ στο συγκεκριμένο βίντεο λένε για αντικατάσταση θυρών ελέγχου στο Δίκτυο ταχείας μετακίνησης του Σαν Φρανσίσκο, ούτε τα κλασσικά τουρνικέ δεν επαρκούν εκεί και σκέφτονται νέου είδους θύρες. δεν είπα κάτι γνωρίζω ότι είπες αυτό που άκουσες και ότι δεν το έβγαλες από το μυαλό σου επίσης οι σιδερένιες πόρτες (τουρνικέ) έχουν πάντα μια πόρτα που ανοίγει ο υπεύθυνος για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι τωρινές γυάλινες πόρτες είναι αποτυχία για πάρα πολλούς λόγους όπως και η υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που έγινε στην Αθήνα υποθέτω ότι έπεσε "μίζα" στοιχεία εννοείται δεν υπάρχουν και ούτε θα τα βρει κάποιος δεν τους έχω τόσο χαζούς... βέβαια οι γυάλινες πύλες δεν φταίνε από μόνες τους αν δεν υπάρχει η απαραίτητη φύλαξη και έλεγχος για τους λαθροεπιβάτες δεν κάνεις κάτι. 1 ώρα πριν, polaki είπε Στο μπάχαλο που ζούμε, εγώ προσωπικά δεν έχω καμία απαίτηση από σπουδαστές να πληρώνουν εισιτήρια. Δεν βλέπω τη διαφορά μεταξύ ανέργου και σπουδαστή, γιατί ο ένας πρέπει να ΜΗΝ πληρώνει και ο άλλος να πληρώνει έστω μισή τιμή. Ο ένας δεν έχει δουλειά, και ο άλλος σπουδάζει για να βρει μελλοντικά δουλειά. Οπότε δεν έχω κάτι με σένα προφανώς, αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία η δυσκολία του να βρεις το μισό εισιτήριο. Γενικότερα, δεν υπάρχει δικαιολογία για τίποτα, ο κανονισμός είναι κανονισμός. Αν κάποιος δεν γουστάρει τους κανόνες ας μην παίξει το παιχνίδι και ας πάρει ποδηλατάκι, ή και τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, πριν τα απαγορεύσουν τελείως. Επίσης δεν υπάρχει και τιμωρία για τίποτα, οπότε δεκαετίες τώρα υπάρχουν τζαμπατζήδες οι οποίο θα υπάρχουν και για τις επόμενες δεκαετίες σίγουρα, απλά πάντα θα βρίσκουν τρόπο να πηδάνε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το σύστημα. Οπότε και που το συζητάμε δεν αλλάζει κάτι. ναι αλλά ο ΑΝΕΡΓΟΣ έχει επιδότηση για κάρτα ώστε να έχει ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση με τα ΜΜΜ ενώ ο ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ έχει ΜΕΙΩΜΕΝΟ εισιτήριο/κάρτα για τις μετακινήσεις του με τα ΜΜΜ κανένας από τους δύο δεν έχει την δικαιολογία να μην έχει εισιτήριο ή κάρτα
Βασίλης_29 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 10 λεπτά πριν, ikorolis είπε στο ΜΕΤΡΟ πάντα υπάρχουν αστυνομικοί (στους μεγάλους σταθμούς) οπότε εκεί δεν πιάνει το κόλπο με το ΑΤ γιατί θα έρθει ο αστυνομικός και είσαι υποχρεωμένος να του δώσεις την ταυτότητα ή όποιο άλλο έγγραφο ταυτοποίησης έχεις αλλιώς στο ΑΤ της περιοχής για τα υπόλοιπα.. Το ξέρω. Αυτός ειπε στον άνθρωπο στο μετρό οτι δεν τα είχε μαζί του, τον έβαλαν να περιμένει σε ένα δωμάτιο για κάποια λεπτά λέγοντας του ότι σε λιγο θα τον πάνε στο τμήμα για ταυτοποίηση, τα λεπτά περνούσαν και δεν γινόταν τίποτα, στο τέλος ήρθαν και του λένε να φύγει αλλά μην το ξανακάνει.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 17 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε Το ξέρω. Αυτός ειπε στον άνθρωπο στο μετρό οτι δεν τα είχε μαζί του, τον έβαλαν να περιμένει σε ένα δωμάτιο για κάποια λεπτά λέγοντας του ότι σε λιγο θα τον πάνε στο τμήμα για ταυτοποίηση, τα λεπτά περνούσαν και δεν γινόταν τίποτα, στο τέλος ήρθαν και του λένε να φύγει αλλά μην το ξανακάνει. απλά ήταν τυχερός και έπεσε σε αστυνομικό που βαριόταν σε άλλη περίπτωση θα είχε καταλήξει στο ΑΤ της περιοχής με ότι σημαίνει αυτό.
randomcat Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Στις 4/3/2020 στις 7:42 ΜΜ, ikorolis είπε δεν καταλαβαίνω γιατί να μπεις τσάμπα... Έχει να κάνει με ρεαλισμό, με απλά μαθηματικά και με την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα, τα οποία βολικά αγνοούν οι όσοι μιλάνε για "τζαμπατζήδες". Απ' ό,τι φαίνεται και στους "τζαμπατζήδες" και στους μη τζαμπατζήδες μπορούμε να συναντήσουμε μπόλικο εγωισμό. Στους πρώτους όταν είναι του στυλ "ΕΓΩ δεν πληρώνω" και φέρονται ανάγωγα στους γύρω τους, με σπρωξίματα και γκρίνια. Στους δεύτερους όταν είναι του στυλ "ΕΓΩ που πληρώνω είμαι καλύτερος πολίτης" και που κρίνουν όλους τους άλλους, τους δείχνουν με το δάχτυλο, σταματούν στην μπάρα για να τιμωρήσουν τους "τζαμπατζήδες" κ.λπ. ανοησίες για να νιώσουν καλύτερα με την πάρτη τους. Οπότε ρεαλιστικά μιλώντας, γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετός κόσμος είναι στο ενοίκιο, ότι ένα ενοίκιο συνήθως είναι στα 250 ευρώ plus, ότι τα έξοδα μιας μηνιαίας διατροφής ενός ατόμου που δεν κάνει περικοπές στην διατροφή του είναι συνήθως στα 250 ευρώ plus, ότι κοινόχρηστα με λογαριασμούς νερού-ρεύματος-τηλεφωνίας-Ίντερνετ είναι συνήθως τουλάχιστον 100 ευρώ, και ας σταματήσω εκεί μιας και ξεπέρασα ήδη τον βασικό μισθό. Προφανές συμπέρασμα είναι το ότι αρκετός κόσμος δεν έχει αρκετή αγοραστική δύναμη για 30 ευρώ το μήνα για μετακίνηση, όταν υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που πρέπει να καλυφθούν (και η διασκέδαση είναι μέσα σε αυτές φυσικά). Προσωπικά δεν με αγγίζει άμεσα το πρόβλημα μιας και σπανίως χρησιμοποιώ ΜΜΜ και οπότε δεν βιώνω τα σπρωξίματα κ.λπ., αλλά από την άλλη με ενοχλεί όλος αυτός ο κομπλεξισμός με τους άλλους ανθρώπους. Ρεαλιστικά μιλώντας, ξανά, δεν ευθύνεται κανένας πολίτης μεσαίας (ή ακόμα και ανώτερων τάξεων) για την οικονομική κρίση (βλ. 2008) και για την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος... και σίγουρα δεν ευθύνονται οι πολίτες για την κακοδιαχείριση των ΜΜΜ και για φαγοπότια εκατομμυρίων. Αλλά όμως τράπεζες και διοικήσεις δεν κράζουμε γιατί πέφτει κλείδωμα ε; Μόνο άλλους συμπολίτες. Επίσης, ήμαρτον, ας σταματήσουμε τη σύγκρισή μας με άλλους "ανώτερους" πολίτες άλλων χωρών. Ζουν υπό διαφορετικά καθεστώτα, επιτήρηση, αστυνόμευση κ.λπ. και λειτουργούν στην καθημερινότητά τους λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα ήταν καλύτεροι πολίτες υπό διαφορετικές συνθήκες (π.χ. στην Ελλάδα) και από τη δική μου εμπειρία, πολύ συχνά δεν είναι. 2 1
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, randomcat είπε Έχει να κάνει με ρεαλισμό, με απλά μαθηματικά και με την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα, τα οποία βολικά αγνοούν οι όσοι μιλάνε για "τζαμπατζήδες". Απ' ό,τι φαίνεται και στους "τζαμπατζήδες" και στους μη τζαμπατζήδες μπορούμε να συναντήσουμε μπόλικο εγωισμό. Στους πρώτους όταν είναι του στυλ "ΕΓΩ δεν πληρώνω" και φέρονται ανάγωγα στους γύρω τους, με σπρωξίματα και γκρίνια. Στους δεύτερους όταν είναι του στυλ "ΕΓΩ που πληρώνω είμαι καλύτερος πολίτης" και που κρίνουν όλους τους άλλους, τους δείχνουν με το δάχτυλο, σταματούν στην μπάρα για να τιμωρήσουν τους "τζαμπατζήδες" κ.λπ. ανοησίες για να νιώσουν καλύτερα με την πάρτη τους. Οπότε ρεαλιστικά μιλώντας, γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετός κόσμος είναι στο ενοίκιο, ότι ένα ενοίκιο συνήθως είναι στα 250 ευρώ plus, ότι τα έξοδα μιας μηνιαίας διατροφής ενός ατόμου που δεν κάνει περικοπές στην διατροφή του είναι συνήθως στα 250 ευρώ plus, ότι κοινόχρηστα με λογαριασμούς νερού-ρεύματος-τηλεφωνίας-Ίντερνετ είναι συνήθως τουλάχιστον 100 ευρώ, και ας σταματήσω εκεί μιας και ξεπέρασα ήδη τον βασικό μισθό. Προφανές συμπέρασμα είναι το ότι αρκετός κόσμος δεν έχει αρκετή αγοραστική δύναμη για 30 ευρώ το μήνα για μετακίνηση, όταν υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που πρέπει να καλυφθούν (και η διασκέδαση είναι μέσα σε αυτές φυσικά). Προσωπικά δεν με αγγίζει άμεσα το πρόβλημα μιας και σπανίως χρησιμοποιώ ΜΜΜ και οπότε δεν βιώνω τα σπρωξίματα κ.λπ., αλλά από την άλλη με ενοχλεί όλος αυτός ο κομπλεξισμός με τους άλλους ανθρώπους. Ρεαλιστικά μιλώντας, ξανά, δεν ευθύνεται κανένας πολίτης μεσαίας (ή ακόμα και ανώτερων τάξεων) για την οικονομική κρίση (βλ. 2008) και για την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος... και σίγουρα δεν ευθύνονται οι πολίτες για την κακοδιαχείριση των ΜΜΜ και για φαγοπότια εκατομμυρίων. Αλλά όμως τράπεζες και διοικήσεις δεν κράζουμε γιατί πέφτει κλείδωμα ε; Μόνο άλλους συμπολίτες. Επίσης, ήμαρτον, ας σταματήσουμε τη σύγκρισή μας με άλλους "ανώτερους" πολίτες άλλων χωρών. Ζουν υπό διαφορετικά καθεστώτα, επιτήρηση, αστυνόμευση κ.λπ. και λειτουργούν στην καθημερινότητά τους λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα ήταν καλύτεροι πολίτες υπό διαφορετικές συνθήκες (π.χ. στην Ελλάδα) και από τη δική μου εμπειρία, πολύ συχνά δεν είναι. καλά κάνεις φίλε μου και δεν χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ αλλά το δικό σου μεταφορικό μέσο καλά κάνεις και σταματάς την συζήτηση μιας και ξεπέρασες τον μέσο μισθό ενός μισθωτού/εργαζόμενου έλληνα πολίτη αλλά λυπάμαι αυτοί για τους οποίους αναφέρεσαι ότι δεν τους φτάνουν...την ίδια στιγμή έχουν τα χρήματα να αγοράσουν καφέ ή φαγητό από Delivery να αγοράσουν τσιγάρα από το περίπτερο να βγουν έξω σε καφετέρια/μπαρ/ταβέρνα αλλά δεν έχουν τα χρήματα για εισιτήριο/κάρτα να με συγχωρείς αλλά δεν πιάνει η δικαιολογία για μένα που πληρώνω κάθε μήνα 30 ευρώ για την κάρτα μου ώστε να μετακινούμε νόμιμα με τα ΜΜΜ και δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο από τους άλλους ούτε το παίζω ανώτερος αντιθέτως θα έλεγα σύμφωνα με την άποψη κάποιων εδώ μέσα είμαι ο "ΜΑΛΑΚΑΣ" που πληρώνει ενώ θα μπορούσα να μπαίνω τσάμπα εις υγεία των κορόιδων (όπως κάνει ο φίλος με το κουστούμι που συναντώ καθημερινά) αν δεν τους αρέσει ή δεν έχουν όπως ισχυρίζεσαι απλά μην χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ δεν τους αναγκάζει κανείς να τα χρησιμοποιήσουν με το ζόρι υπάρχουν τα πόδια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν (κάνουν και τσάμπα γυμναστική αντί να γραφτούν σε γυμναστήριο) υπάρχει το ποδήλατο ή το πατίνι και εννοείται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο/μηχανή που μπορεί να διαθέτουν αλλιώς ταξί. απλά πράγματα. πρόσεξες εγώ δεν κάνω καμία σύγκριση με άλλες χώρες που τηρούνται οι νόμοι υπάρχει η αστυνόμευση και τα ανάλογα πρόστιμα υπάρχουν διαφορετικοί μισθοί και κόστος διαβίωσης εγώ μιλάω πάντα για ελλάδα. Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2020 από ikorolis
randomcat Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 (επεξεργασμένο) 54 λεπτά πριν, ikorolis είπε αλλά λυπάμαι αυτοί για τους οποίους αναφέρεσαι ότι δεν τους φτάνουν...την ίδια στιγμή έχουν τα χρήματα να αγοράσουν καφέ ή φαγητό από Delivery να αγοράσουν τσιγάρα από το περίπτερο να βγουν έξω σε καφετέρια/μπαρ/ταβέρνα αλλά δεν έχουν τα χρήματα για εισιτήριο/κάρτα Έτσι όπως το γράφεις "αυτοί για τους οποίους αναφέρεσαι ότι δεν τους φτάνουν" είναι σαν να μην αναγνωρίζεις ότι υπάρχουν παντού αυτοί. Προσωπικά τον εθισμό με τον καφέ και με το τσιγάρο δεν μπορώ να τον καταλάβω και μου φαίνεται γελοίο το να πετάς μια μικρή περιουσία σε τσιγάρα, αλλά είναι ειδική συζήτηση αυτή και έπειτα αναγνωρίζω ότι πίσω από τους εθισμούς κρύβονται ψυχολογικά προβλήματα οπότε αν θα κράξω θα είναι με επιφύλαξη. Για τα υπόλοιπα που λες σχετικά με διασκέδαση τα θεωρώ μη κατακριτέα. Είναι προτεραιότητα και προτιμότερο να διασκεδάσει ένας άνθρωπος, από το να μιζεριάσει και στην τελική να αυτοκτονήσει επειδή δεν έχει στιγμές χαλάρωσης και χαράς. Τρεις έξοδοι ή 30 ευρώ για κάρτα; Σκέψου το ποιο από τα δύο είναι προτεραιότητα όταν τα χρήματα της αποταμίευσης στο τέλος του μήνα δεν είναι και πολύ παραπάνω από αυτά τα 30. Και όσο για το φαγητό από Delivery, αρκετός κόσμος παραγγέλνει φαγητό και ας μην του περισσεύουν, επειδή δεν τους περισσεύει ούτε και ο χρόνος για το μαγείρεμα. Απλές καθημερινές αλήθειες. Αναφορά σε κείμενο να με συγχωρείς αλλά δεν πιάνει η δικαιολογία για μένα που πληρώνω κάθε μήνα 30 ευρώ για την κάρτα μου ώστε να μετακινούμε νόμιμα με τα ΜΜΜ Επιλογή σου; Γιατί τέτοιος εγωισμός; Αναφορά σε κείμενο αν δεν τους αρέσει ή δεν έχουν όπως ισχυρίζεσαι απλά μην χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ δεν τους αναγκάζει κανείς να τα χρησιμοποιήσουν με το ζόρι υπάρχουν τα πόδια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν (κάνουν και τσάμπα γυμναστική αντί να γραφτούν σε γυμναστήριο) υπάρχει το ποδήλατο ή το πατίνι και εννοείται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο/μηχανή που μπορεί να διαθέτουν αλλιώς ταξί. απλά πράγματα. Τους αναγκάζει η κοινωνία να μετακινούνται ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε κάποια πράγματα στη σύγχρονη κοινωνία (Ίντερνετ, μέσο μετακίνησης κ.λπ.) δεν είσαι ανταγωνιστικός, είσαι εκτοπισμένος, και σε τρώει η μιζέρια. Για να είναι ένας πολίτης ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, πρέπει να μπορεί να μετακινείται. Τελευταία φορά που έλεγξα, η απομακρυσμένη εργασία απέχει πολύ από το να γίνει mainstream στην Ελλάδα. Έπειτα, για να διατηρεί ένας άνθρωπος υγιείς προσωπικές σχέσεις, πρέπει επίσης να μετακινείται. Τα αυτοκίνητα, μηχανάκια και ταξί που λες δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα από τη στιγμή που μιλάμε για οικονομική στενότητα και χρήση ΜΜΜ, γιατί αν δεν τους περισσεύουν για ΜΜΜ τότε δεν θα τους περισσεύουν και για εκείνα. Το ποδήλατο και το πατίνι είναι αστείες προτάσεις όταν άλλοι κάνουν τις δουλειές τους (βλ. ανταγωνιστικότητα) με καλύτερα μέσα, και όταν είναι επικίνδυνα για μετακίνηση στους δρόμους μας. Για την μετακίνηση με τα πόδια... ασχολίαστο. Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2020 από randomcat
Προτεινόμενες αναρτήσεις