Προς το περιεχόμενο

Το Windows setup δεν αναγνωρίζει τον σκληρό δίσκο

bachtis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

21 λεπτά πριν, vagelis2019 είπε

Dual boot σε τι λειτουργικά θες να κάνεις?

Θες να περάσεις τα λειτουργικά σε διαφορετικούς δίσκους η στον ιδιο? 

Τωρα τι λειτουργικό έχεις περασμένο? 

Εισαι σε uefi η legacy mode στην συσκευή σου? 

Επίσης Βεβαιώσου αν ειναι mbr ή gpt το bootable φλασακι. 

Τo bios πρέπει να ειναι uefi Mode και το φλασακι σε gpt, uefi (non-csm) για να παίξει σε uefi. 

Αλλιώς για να παίξει σε mbr θες legacy mode στο bios και mbr, bios(non uefi-csm) 

Και επίσης ο δίσκος ssd/hdd  να ειναι σε gpt μορφή για uefi Mode

ή

mbr για legacy Mode . 

Εχω ubuntu, χωρισα τον δίσκο σε δυο partition. Και θελω στο καινουργιο διαμερισμα να περασω τα windows.

Ειμαι σε uefi τωρα. 

Το φλασακι ειναι απο τι θυμαμαι σε mbr.

Ολα ξεκινανε σωστα, οταν πηγαινω στο βημα να επιλεξω σκληρο δισκο, μου εμφανιζει τα partition αλλα δεν μπορω να επιλεξω κανεναν.

Ειδα καποια βιντεακια πως μπορεις να το μετατρεψεις αλλα δεν ξερω αν μπορω να μετατρεψω μονο το ενα διαμερισμα και οχι σαν εναν δισκο γιατι θα χασω τα δεδομενα, το λειτουργικο απο το πρωτο partition.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κ̶α̶ν̶ε̶ ̶τ̶ο̶ ̶φ̶λ̶α̶σ̶α̶κ̶ι̶ ̶σ̶ε̶ ̶u̶e̶f̶i̶(̶n̶o̶n̶-̶c̶s̶m̶)̶ ̶μ̶ε̶ ̶τ̶ο̶ ̶r̶u̶f̶u̶s̶ ̶κ̶α̶ι̶ ̶λ̶ο̶γ̶ι̶κ̶α̶ ̶θ̶α̶ ̶σ̶τ̶ρ̶ώ̶σ̶ε̶ι̶.̶ ̶

Δεν ξέρω καθολου απο dual boot ubuntu/Windows να σου πω ακριβως τι αλλο θέλει.. αλλά αυτο που ξερω ειναι οτι mbr flasaki Windows σε uefi mode bios δεν παίζει. 

Και επίσης σου προτείνω να μην μπλέξεις με μετατροπή απο mbr σε gpt  αν δεν έχεις κανει back up.. 

Κατα 99% πρέπει να είναι όλος ο δισκος gpt η mbr.. Δεν μπορείς δλδ ενα partition gpt το αλλο mbr. 

Αλλα μην μπλέξεις με μετατροπή αστο καλύτερα 🙂

Επεξ/σία από vagelis2019

Επισης, μην παραπονεθεις οτι μετα την εγκατασταση των win δεν σε βαζει στο λινουξ επειδη γραφτηκε ο bootloader των win στον mbr, οποτε δεν βλεπει λινουξοεγκαταστασεις, οποτε μπορεις να εκκινησεις μονο στα windows.

Σε vm ισως να μην πηγαινει επειδη θελει να κανει δουλεια μεσω usb συνδεσης και για να γινει το passthrough απο το guest λειτουργικο στο κανονικο hw ειναι λιγο μανικι.

3 λεπτά πριν, jim_p είπε

Επισης, μην παραπονεθεις οτι μετα την εγκατασταση των win δεν σε βαζει στο λινουξ επειδη γραφτηκε ο bootloader των win στον mbr, οποτε δεν βλεπει λινουξοεγκαταστασεις, οποτε μπορεις να εκκινησεις μονο στα windows.

Ναι νομίζω καλύτερα πρωτα να περάσει Windows και μετα linux?

Αυτο το βίντεο νομίζω αξίζει τι λες? 

Να προλάβουμε το κακο γτ δεν θα μπορεί να μπει στα λινουξ μετά? 😅

7 λεπτά πριν, Liverpool89 είπε

Τι να κανω. Τα λινουξ δεν θελω να τα σβησω. Αλλα χρειαζομαι τα windows  προς το παρων. 

Τι αλλη επιλογη εχω;

Εγω προτείνω back up και κανε οτι λέει το βίντεο. 

Περνάς τα Windows στο flasaki με rufus gpt, uefi(non-csm) και ο δίσκος σε gpt. 

Bootaris και κάνεις εγκατάσταση Windows και μετα κάνεις αυτα που λεει το βίντεο. 

Περίμενε να σε βοηθήσει και κάποιος άλλος που θα ξέρει καλύτερα απο dual boot linux - Windows. 

Ευτυχώς σε πρόλαβα πριν γίνει το κακο😂😅

Π. Σ απο οσο έψαξα ολοι περνάνε πρωτα Windows και μετα linux. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδω αυτος δειχνει εναν τροπο.

Βασικα τις δικες του οδηγιες ακολουθησα και εκανα partition τον δισκο μεσω live usb ubuntu. 

Ομως εγω στο φλασακι ειχα περασει το ventoy, που αυτο ξεκιναει με uefi. Δεν ξερω πως ξαναεπαναφερω αυτο.

Εγω με αυτο το βιντεο καταλαβα οτι για να μπορέσεις να ξεκινήσεις  και με τα δυο λειτουργικα θελω να εκκινησεις μετα την εγκατασταση των win με live usb linux να κανεις αναβαθμιση το grub αν το γραφω σωστά. 

Εχω ενα φλασακι ακομα, να δοκιμασω να γραψω με rufus, να διαλεξω gpt και uefi non-cms θα κανω δουλεια ή  επειδη ο σκληρος είναι  mbr δεν θα το διαβαζει; 

Υ.γ  back up τα αρχεια τα χω κανει. 

Επεξ/σία από Liverpool89

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Liverpool89 είπε

Εχω ενα φλασακι ακομα, να δοκιμασω να γραψω με rufus, να διαλεξω gpt και uefi non-cms θα κανω δουλεια ή  επειδη ο σκληρος είναι  mbr δεν θα το διαβαζει; 

Υ.γ  back up τα αρχεια τα χω κανει. 

Αυτος εχει περάσει τα linux και μετά τα Windows και λέει στην αρχή οτι ειναι σε uefi mode. 

Αρα εσυ αν έκανες εγκατάσταση linux σε mbr δισκο και τωρα πας να κανεις εγκατάσταση τα Windows  περασμένα με rufus  σε uefi non-cms  δεν θα δουλέψει. 

Μπορει αν περάσεις τα Windows με  rufus σε target system :bios(or uefi-csm) partition scheme: mbr και να δουλέψει αλλα δεν ειναι αυτο που κανει στο βίντεο δεν είσαι σε uefi ετσι στο σύστημα σου αλλα σε legacy Mode. 

Αλλα λες οτι είσαι σε uefi mode στην συσκευή είσαι σίγουρος? Βεβαιώσου! 

Τα βηματα για να κανεις dual boot πρώτα ubuntu μετα Windows σε uefi mode απο όσα κατάλαβα απο το βίντεο που ανέβασες  είναι: 

1)κατέβασε τα ubuntu απο το site τους και  περασε τα στο ενα στικακι  με το  etcher https://www.balena.io/etcher/.  Οπως λεει στο βίντεο που έβαλα. (στο προηγούμενο ποστ). [δες το πσ2] 

2)Περνάς τα Windows με το rufus στο άλλο στικακι 

Target system :uefi(non-csm) partition scheme: gpt

3)δες αν ειναι mbr ο δίσκος σου στο 0.48.. 

Αν ειναι mbr βάλε το stikaki με τα Windows  bootare και μετετρεψε σε gpt οπως το αλλο βίντεο. (καλύτερα ΜΗΝ κάνεις μετατροπή μεσα απο τα linux όπως λέει το βιντεο ) 

3)βεβαιώσου οτι εισαι σε uefi mode στο pc/laptop 

4) βάλε το στικακι και κανε εγκατάσταση τα ubuntu. 

5)μπες στα ubuntu και κανε οτι λεει το βίντεο που ανέβασες. 

Και πες μας τι έγινε.. 

Π. Σ περνά τα Windows  με το rufus στο στικακι που έχεις το ventoy δεν νομίζω να έχεις θεμα.

Αλλιώς δοκίμασε να το κάνεις clean όπως το βίντεο. 

Π. Σ 2  βγάλε screen shot τα boot options γτ το etcher μπορεί να bootari και σε uefi και legacy. 

Αλλιώς περνα τα uduntu με rufus Target system :uefi(non-csm) partition scheme: gpt

File system :fat32

Στο pop up που θα πετάξει επέλεξε 

Το recommendt write as iso image mode. 

Επεξ/σία από vagelis2019

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα.  Δηλαδη πρεπει να βαλω τα windows και μετα να ξαναπερασω τα ubuntu απο την αρχη. 

Διπλο στησιμο του υπολογιστή συν περασμα του back up. 

Δεν γίνεται αν το κανω με το rufus κανω το στικακι σε mbr; 

Υ.γ. σε uefi mode ειμαι, απλα καταλαβα οτι εφοσον ο δισκος ειναι mbr δεν θα δουλεψει, τουλαχιστον το bual boot. 

Δεν ηταν τοσο απλο οσο περιμενα, γιατι δεν υπολογισα την παραμετρο του δισκου. 

Ή τα σβηνω ολα ή το αφηνω ως εχει. 

Επεξ/σία από Liverpool89

Οχι. Απλα μετα την εγκατασταση των windows, θα επαναφερεις τον grub (το bootloader του ubuntu) για να εχεις την επιλογη να μπεις και στο ubuntu. Howtos για αυτο υπαρχουν δεκαδες, δεν εχω να προτεινω καποιο.

Δεν ξέρω αν δουλέψει με καθε επιφύλαξη 🤞

Για να τα περάσεις σε mbr δίσκο... :

Πέρασε  τα Windows στο usb με τo rufus έτσι target system :bios(or uefi-csm) partition scheme: mbr, restart και κάνε εγκατάσταση τα Windows. 

Μετα μπες στα Windows και κατέβασε πρόγραμμα απο το link https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/ και  πέρασε το στο usb με το rufus έτσι πάλι target system :bios(or uefi-csm) partition scheme: mbr,  

Κανε ρεσταρτ κανε boot απο το usb και πάτα Recommended repair όπως λεει στα steps στο link. 

Π. Σ αν ο δίσκος ειναι mbr δεν εισαι σε uefi mode... Αυτό μπορεί να οφείλεται οτι έχεις secure boot disable και επίσης το ventoy δεν ειναι σαν το rufus που θέλει να επιλέξεις target system.. Στο ventoy πετάς το iso μεσα bootaris και το βλέπει και το legacy bios και uefi...

Και επειδή εχεις off το secure boot θα σου έβγαλε πολλές επιλογές για boot και πάτησες legacy Mode...  

Με καθε επιφύλαξη. 

3 ώρες πριν, Liverpool89 είπε

Καλημέρα.  Δηλαδη πρεπει να βαλω τα windows και μετα να ξαναπερασω τα ubuntu απο την αρχη. 

Διπλο στησιμο του υπολογιστή συν περασμα του back up. 

Δεν γίνεται αν το κανω με το rufus κανω το στικακι σε mbr; 

Υ.γ. σε uefi mode ειμαι, απλα καταλαβα οτι εφοσον ο δισκος ειναι mbr δεν θα δουλεψει, τουλαχιστον το bual boot. 

Δεν ηταν τοσο απλο οσο περιμενα, γιατι δεν υπολογισα την παραμετρο του δισκου. 

Ή τα σβηνω ολα ή το αφηνω ως εχει. 

Σωστά!

Πρώτα Windows και μετά Linux

15 λεπτά πριν, Liverpool89 είπε

Με legacy mode δεν ξεκιναει boot απο usb.

Κανω αυτο που μου ειπατε mbr and bios or uefi-csm

Σε legacy Mode θα τρέξεις τα Windows τώρα αλλιώς δεν θα παίξει. 

Βγαλε και τα boot option ενα screen shot 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...